Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc - uruchomienie zestawu hydroforowego po zimie

mikefish

Recommended Posts

Witam!

Zwracam się do Koleżanek i kolegów z prośbą rozwikłania problemu

Mianowicie - w ubiegłym roku zainstalowałem w moim domku jednorodzinnym (dokładnie w pomieszczeniu gospodarczym) zestaw hydroforowy (zdjęcie w załaczeniu - link hydrofor). Pobór wody znajduje się w studni (tafla wody od poziomu ziemi to jakieś 5m). Po zmontowaniu zestawu, z dużymi problemami z zaciągnięciem wody (hydraulik twierdził, że gdzies musiał zrobić się syfon powietrzny) wkońsu jakos sie udalo i zestaw działał bez zarzutów kilka dobrych miesięcy. Przed zimą spuściłem całą wodę.

teraz ponownie ją zmontowałem...i znowu lipa. Probowałem na rożne sposoby odpalić ten cały zestaw. Co dziwne - po odkręceniu odpowietrznika (B na fot. - tam gdzie sie ma zalewać wodę - ) pompa nie wytwarza w ogole podciśnienia. Wcześnej wielokrotnie zgodnie z instrukcją zalałem pompe, uruchumiłem zestaw, ale lipa - pompa zassała tylko trochę wody tej co juz była w środku i nic więcej. Myśląc, że jednak wada jest w rurach gdzieś po ziemią (wspomniany syfon powietrzny) zalewałem kilkukrotnie rurkę A (patrz foto) ale o dziwo i z tej rurki (po otwarciu oczywiście zaworu kulowego na niej zamontowanego) też nie wsysa wody :/

Pomóżcie - co jeszcze mogę wykombinować, zeby to ustrojstwo zadziałało. Dodam, że nic nie zmienialem w połaczeniach zawaru zwrotnego, itp. a w rurach biegnących do studni jest caly czas woda ( w studni jest kosz działający jako drugi zawór zwrotny).

Edytowane przez mikefish

kiepsko to wygląda rury nad ziemią bez żadnych uchwytów, rura do hydrofora musi być ułożona tak by sama się odpowietrzała i by można ją zalać, pompa się już trochę wytarła i sama nie zassie wody musisz ją zalać a w tak pokrzywionych rurach stoi powietrze i zalanie jest niemożliwe, odkręć tą rurę wsuń do niej węża ogrodowego najdalej jak się da i dopiero puść wężem wodę jak napełnisz rurą podłącz do hydroforu i powinien zassać, sprawdź oczywiście ssak w studni czy się nie zawiesił

pompa zassała tylko trochę wody tej co juz była w środku i nic więcej

To może wskazywać, że pompa jest ok - być może nabiła zbiornik hydrofora i dalej nie idzie.

Proste pytanie - odkręciłeś jakiś zawór na tłocznym?

Co wskazuje manometr?

A gdzie jest studnia? W piwnicy czy na zewnątrz? Czy jest możliwe, że pozostał w rurach jakiś korek wodny, który jeszcze nie rozmarzł - wszystko jedno po której stronie.