miklamer 14.03.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Witam, Ja nie mam zamiaru tyle omawiac tematu jaka welna mineralna lepsza (o tym naczytalem sie dostatecznie wiele) ale czy rzeczywiscie warto inwestowac w wspolczynnik 0,39 czy tez przy 15cm + 5cm opcja 0,45 jest wystarczajaca. 30% roznicy ceny tego samego producenta, to wiele (w/g mojej opini) czy tez 30% przy takiej roznicy to nic i nie powinno sie nawet brac pod uwage kladzenia takiej welny? pow. do izolacji ok 170-180m kw. dodatkowo na poddachu 8 kaloryferow (pod kazdym z okien dachowych). z gory dzieki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 17.03.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 (edytowane) A jak wygląda kwestia dopłaty do wełny o lepszym współczynniku a zwrotu kosztów, przypuśćmy na ogrzewaniu. Planuję dać na dach 30cm wełny (od ściany kolankowej do kalenicy; teraz lub w przyszłosci pewnie coś wrzucę w sufit podwieszany by nie grzać stryszku). Znalazłem np taka ofertę: http://allegro.pl/welna-mineralna-knauf-150mm-slask-opolskie-i1493124052.html Tym samym 30cm wełny o wsp. 0,044 kosztuje 17.42 zł/m2. Biorąc pierwszy lepszy Isover Uni-Mata 0,039 wychodzi jakieś 26 zł/m2. Lub http://allegro.pl/welna-owens-corning-gr-15-cm-i1490454921.html co daje jakieś 22 zł/m2 przy wsp. 0,040. Edytowane 17 Marca 2011 przez mp_krk Poprawa linku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siloj 28.03.2011 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 (edytowane) WitamPozwolicie że podepnę się pod temat i napiszę co ja mam zamiar zrobić by ocieplić swoje poddasze. Mianowicie: Wariant A to wełna Rockwoll - Top Rock 150mm (wsp. 0.035) + na krokwie 2 x mata Super Rock 50mm (wsp. 0,035) Wariant B to wełna Isover - Super mata 150mm *(wsp. 0.033) + aku płyta 2 x 50mm (wsp. 0,037) A może połączyć te dwa rozwiązanie i byłoby: między krokwie Isover Super mata 150mm (wsp. 0,033) + na krokwie Rockwoll 2 x super rock 50mm (wsp. 0,035) ? Co wy na to, co będzie lepsze?pozdrawiamjack Edytowane 28 Marca 2011 przez siloj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 29.03.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 A jak wygląda kwestia dopłaty do wełny o lepszym współczynniku a zwrotu kosztów, przypuśćmy na ogrzewaniu. Planuję dać na dach 30cm wełny (od ściany kolankowej do kalenicy; teraz lub w przyszłosci pewnie coś wrzucę w sufit podwieszany by nie grzać stryszku). Znalazłem np taka ofertę: http://allegro.pl/welna-mineralna-knauf-150mm-slask-opolskie-i1493124052.html Tym samym 30cm wełny o wsp. 0,044 kosztuje 17.42 zł/m2. Biorąc pierwszy lepszy Isover Uni-Mata 0,039 wychodzi jakieś 26 zł/m2. Lub http://allegro.pl/welna-owens-corning-gr-15-cm-i1490454921.html co daje jakieś 22 zł/m2 przy wsp. 0,040. Przypomnie się ze swoim pytaniem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 01.04.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 takie przemyślenia mi się nasuwają - ustawodawca wprowadził obowiązek certyfikowania budynków po zakończeniu procesu budowlanego - ale wtedy to już późno aby coś zmieniac; jakby tak ludziska mieli możliwośc usiąśc albo z takim certyfikatorem lub projektantem przed wbiciem pierwszej łopaty to by mu wyliczyli stopy zwrotu i sens inwestycji w poszczególne rozwiązania....tak jest wydaje mi się w irlandii - robi się coś w rodzaju pre - świadectw na etapie projektowania - a na zakończenie tylko potwierdza bądź zmienia dane i drukuje świadectwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaSławek 02.04.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 My akurat jestesmy w trakcie układania welny , miedzy krokwiami juz siedzi 18 i w pomieszczeniu nad garazem 15 rockwool.Mielismy na przekładke dac rocktona plyte 10 , ale nad garazem wlasnie zaczelismy ukladac 15 rockwool z rolki.Zastanawiam sie czy 30cm welny z rolki wystarczajaco wygluszy poddasze.Moze moglby ktos pomóc w tej kwestii , mozemy jeszcze wrocic do warintu rockwool 15 plus rockton 10.Dodam , ze welna ma wspolczynnik 0,035 lambda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 03.04.2011 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 takie przemyślenia mi się nasuwają - ustawodawca wprowadził obowiązek certyfikowania budynków po zakończeniu procesu budowlanego - ale wtedy to już późno aby coś zmieniac; jakby tak ludziska mieli możliwośc usiąśc albo z takim certyfikatorem lub projektantem przed wbiciem pierwszej łopaty to by mu wyliczyli stopy zwrotu i sens inwestycji w poszczególne rozwiązania....tak jest wydaje mi się w irlandii - robi się coś w rodzaju pre - świadectw na etapie projektowania - a na zakończenie tylko potwierdza bądź zmienia dane i drukuje świadectwo bo świadectwo energetyczne to fikcja. Jest to kolejny papierek potrzebny do zakończenia budowy. To i tak jest traktowany przez inwestorów jak i wykonujących świadectwa. Oczywiście nie wszytkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaSławek 03.04.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 My akurat jestesmy w trakcie układania welny , miedzy krokwiami juz siedzi 18 i w pomieszczeniu nad garazem 15 rockwool.Mielismy na przekładke dac rocktona plyte 10 , ale nad garazem wlasnie zaczelismy ukladac 15 rockwool z rolki.Zastanawiam sie czy 30cm welny z rolki wystarczajaco wygluszy poddasze.Moze moglby ktos pomóc w tej kwestii , mozemy jeszcze wrocic do warintu rockwool 15 plus rockton 10.Dodam , ze welna ma wspolczynnik 0,035 lambda. Czy moglby ktos pomoc w tej kwestii ? Jutro kolejna warstwa welny bedzie ukladana , wiec jeszcze moge zmienic koncepcje , niech ktos madry sie wypowie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 03.04.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Będzie dobrze Zastosowaliście skalną wełnę która bardzo dobrze wygłusza bo jest ciężka i ma strukturę zaburzoną (poplątana włókna a nie linearne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaSławek 03.04.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Będzie dobrze Zastosowaliście skalną wełnę która bardzo dobrze wygłusza bo jest ciężka i ma strukturę zaburzoną (poplątana włókna a nie linearne) Dzieki , kamień z serca:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 08.04.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Z wyliczeń w kalkulatorze U wychodzi mi że przegorda składająca się z 30cm wełny o lambdzie 0.045 ma U=0.1437. Czy to jest prawidłowe wyliczenie? Bo wychodzi mi że ten sam współczynnik uzyskam dopiero przy 23cm wełny o lambdzie 0.033. Porównując cenowo wychodzi to znacznie drożej (plusem jest zaoszczędzienie trochę powierzchni). Wiadomo że można dać 30 cm 0.033 ale finansowo dla mnie to już nie do przeskoczenia, a wątpię w jakiś szybki zwrot tego w kosztach ogrzewania.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 09.04.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 no to jakie U bedzie miec 30 cm welny 0.044? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 11.04.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 (edytowane) wow 0,045 i U 0,14 zapomnij jak ma to byc w dachu. możecie w takim razie podać jak prawidłowo wyliczyć wsp.U dla poszczególnych grubości i danych lambda wełny? Jakie U bedzie miec 30cm 0.044 i co jaka grubość temu odpowiada dla wsp. lambda 0.039, 0.035, 0.033... Wtedy bede miar realne porownanie i bede wiedzial czy doplacac czy nie... Edytowane 15 Kwietnia 2011 przez mp_krk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 15.04.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 uppp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 16.04.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 nie, sam napisales bym zapomnial wiec rozumiem ze obliczenia są zle??? swoja droga...jesli sa dobre:) to co uwazacie za bardziej sluszne rozwiazanie: 30cm 0.044 czy 20cm 0.035? wiem, najlepsze z tego byloby 30cm 0.035 ale z kasa nie wyrobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 16.04.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 niech mi ktoś wytłumaczy jak to jest z tym wsp Uoglądałem ostatnio wełnęten sam producent, a różne grubości wełny miały taki sam wsp U 0,039dając w strop 30 cm wełny U=0,039 to jaki wsp mi wyjdziew tej kwestii jestem zupełnie zielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 16.04.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 FlashBack, odpowiedz odnosnie moich watpliwosci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldiM 17.04.2011 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Współczynnika U dachu tak się nie liczy, więc fachowcy z muratora mają spory problem . Liczy się go jako granice dolne i górne dwóch niezależnych wycinków, jak chwilę pomyślisz to sam do tego dojdziesz, że przekrój pionowy warstw w dachu masz niejednorodny. Warstwa pierwsza, dachówka-folia-wełna-wełna, warstwa druga dachówka-folia-belka stropowa-wełna na ruszcie. Współczynnik U jest wynikową obu tych warstw przyjmowanych szacunkowo w stosunku do powierzchni ich występowania. Obliczenia są dosyć skomplikowane, ale jak wcześnie napisał jeden z kolegów SE to sztuka nie opłaca się płacić za obliczenia audytorom na etapie projektowania budowy i jej realizacji bo to ogromne pieniądze a ty sam dasz radę policzyć ... no to licz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldiM 17.04.2011 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 (edytowane) niech mi ktoś wytłumaczy jak to jest z tym wsp U oglądałem ostatnio wełnę ten sam producent, a różne grubości wełny miały taki sam wsp U 0,039 dając w strop 30 cm wełny U=0,039 to jaki wsp mi wyjdzie w tej kwestii jestem zupełnie zielony Sam sobie udzieliłeś odpowiedzi tylko wniosków prawidłowych nie chce ci się wyciągać, WSPÓŁCZYNNIK TAKI SAM, ale to jest obliczeniowy współczynnik przewodzenia ciepła materiału, a ty chcesz uzyskać U dla ściany dla przykładu bo dach rządzi się innymi prawami i obliczeniami czyli musisz najpierw policzyć RT – całkowity opór cieplny. Całkowity opór cieplny komponentu budowlanego składającego się z warstw jednorodnych wyznacza się z następującej zależności: RT = Rsi+R1+R2+…+ Rn+Rse gdzie: Rsi, Rse – wartości oporów przejmowania ciepła R1, R2,..., Rn – obliczeniowe opory cieplne każdej warstwy Opór cieplny oblicza się ze wzoru: R = d/lambda gdzie: d – grubość warstwy materiału w komponencie czyli grubość warstwy materiału lambda - obliczeniowy współczynnik przewodzenia ciepła materiału czyli twoje 0,039 Wynikowo współczynnik przenikania ciepła U=1\Rt Dosyć proste dla ściany liniowe .. niestety dla dachów znacznie bardziej skomplikowane. Nareszcie utworzyli tak popieprzone forum, że wygląda jakbym sam sobie post na górze napisał, zrobił przerwę i sam sobie udzielił odpowiedzi Edytowane 17 Kwietnia 2011 przez WaldiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 18.04.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 To ja już wolę ironiczne czasem wypowiedzi FlashBack....bo WaldiM juz wogólnie nie rozumiem:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts