Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykonanie izolacji na podkładzie betonowym (chudziaku)

ekmir

Recommended Posts

Folia powinna być wywinięta na ściany ponad styropian i przewidywaną wylewkę, ułożona z zakładem (10-20cm), styropian najlepiej w dwóch warstwach ułożony na tzw. cegiełkę (ew.jodełkę) i z przekładką (lub "na mijankę" jak kto woli)

Więcej wiedzy tajemnej tam nie ma :)

Proponuje pieniadze wydane na folię przeznaczyć na bardziej pragmatyczny cel ( jeżeli jesteś wierzący - daj na mszę w intencji szczlności ,,hydroizolacji'' którą zastosowałeś , bądź też zakup kilka zbiorników 0,5 l chłodnego, ciemnego płynu aby zredukować stres związany z koniecznością lewitacji nad folią ).

Z tym przecieraniem foli to już jakieś mity narosły folia atestowana typ 300 nie jest łatwa do przetarcia. Napiszę tylko że typ 300 wcale nie oznacza że musi mieć 0,3mm jest ona cieńsza. Ale powtarzam folia atestowana bo ta bez atestu to to lipa jakich mało i nie nadaje się pod wylewki. Folia 0,5mm jest nawet lepsza od papy, ta folia jest gumowa nie ma szans jej przetarcie, metr bieżący takiej foli o szerokości 6m kosztuje ok.60zł.

Z tym przecieraniem foli to już jakieś mity narosły folia atestowana typ 300 nie jest łatwa do przetarcia

Czy zatem zwykła folia budowlana (kilkadziesiąt groszy za m2) jest nic nie warta? Wszystkie budowy jakie widziałem miały stosowaną właśnie taką. 0,2mm czarna o szerokości standardowo 2m lub 4m polecana właśnie jako podkład pod styropian.

Edytowane przez Okiren

Gdzieś już pisałem na temat foli bo sam stałem przed takim dylematem folia czy papa termo. Papę miałem ale już kupioną wiec w sumie mogłem ja rozłożyć ale obawaiłem sie o zwiazki chemiczne.

A wracając do foli to też chciałem kupić folię na allegro tą co ty czyli nieatestowaną, o dziwo zmalałem sprzedawcę z mojego miasta, podjechałem wiec do niego i mówię że chcę folie na wylewki, a on do mnie ta tańsza czy tą lepsza, wiec się pytam czy ma to jakieś znaczenie, on oznajmił że ogromne. Zabrał mnie do magazynu i mogłem samemu się przekonać która jest atestowana a która nie. Rożnica była kolosalna, nie atestowana typ200 nie ma 0,2mm, to jest tylko typ foli, a nie jej grubość, sprzedawca z allegro wprowadza wiec kupując w błąd. Atestowana folia typ 200 jest bardziej elastyczna, zdecydowanie grubsza od nieatestowanej też typu 200.

Robiłem również porównanie nieatestowanej typ 300 do atestowanej typ 200 i grubość tych dwóch foli była taka sama cena również była już taka sama, ale ta folia nieatestowana była zdecydowane z gorszego materiału. Gdyby nie ta wizyta u tego powiem porządnego sprzedawcy, który wszystko fajnie mi wytłumaczył to bym kupił pewnie folie nieatestowaną, i bym myślał że jest dobra, a gdy miałem taką możliwość żeby takie folie porównywać to teraz wiem że taka foli to się nadje tylko żeby położyć ja na podłogę przy remoncie, ale na pewno nie pod wylewki. Folia nieatestowana pozornie jest tańsza od atestowanej, a dlatego że po raz wykonana jest z odpadów, a dwa producenci oszukują na jej grubości wiec zużywają mniej materiału do jej produkcji.