ekmir 15.03.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Jak należy wykonać izolacje na podkładzie betonowym (chudziaku). Na co zwrócić uwagę przy układaniu folii i styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BMS 15.03.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Folia powinna być wywinięta na ściany ponad styropian i przewidywaną wylewkę, ułożona z zakładem (10-20cm), styropian najlepiej w dwóch warstwach ułożony na tzw. cegiełkę (ew.jodełkę) i z przekładką (lub "na mijankę" jak kto woli) Więcej wiedzy tajemnej tam nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 15.03.2011 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Jaką folię i styropian polecacie na posadzkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.03.2011 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Jest! Nad tą folią trzeba lewitować! Połóż folię na chudziak. Przejdź się po niej kilka razy. Podnieś ją i zobacz pod światło... Zobaczysz sito. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 16.03.2011 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Adam mk ma rację, chcesz mieć spokój i nie lewitować nad folią w czasie układania steropianu załóź dobra termozgrzewalną papę na chudziaka i będziesz spał spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 16.03.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 załóź dobra termozgrzewalną papę na chudziaka Czy zamiast takiej papy można folię 2x i coś w stylu mazidła do fundamentów? Jest sens lub jakaś znacząca różnica? I pytanie 2 - czy folię klei się na połączeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARTURPAWELLUKASZ 17.03.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 a mazidło to zamierzasz dać na folię , pod czy miedzy warstwy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 17.03.2011 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 a mazidło to zamierzasz dać na folię , pod czy miedzy warstwy ? Mazidło (typu dysperbit) oczywiście "pod" folię. A łączenie foli to co innego. Pytałem czy przy zakładaniu foli na folię klei się te połączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 17.03.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Proponuje pieniadze wydane na folię przeznaczyć na bardziej pragmatyczny cel ( jeżeli jesteś wierzący - daj na mszę w intencji szczlności ,,hydroizolacji'' którą zastosowałeś , bądź też zakup kilka zbiorników 0,5 l chłodnego, ciemnego płynu aby zredukować stres związany z koniecznością lewitacji nad folią ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 17.03.2011 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 bardziej pragmatyczny cel Jeśli każdej wiosny miałbyś wodę 10cm pod powierzchnią, która podsiąka wszędzie, to folia byłaby tym celem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 17.03.2011 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Z tym przecieraniem foli to już jakieś mity narosły folia atestowana typ 300 nie jest łatwa do przetarcia. Napiszę tylko że typ 300 wcale nie oznacza że musi mieć 0,3mm jest ona cieńsza. Ale powtarzam folia atestowana bo ta bez atestu to to lipa jakich mało i nie nadaje się pod wylewki. Folia 0,5mm jest nawet lepsza od papy, ta folia jest gumowa nie ma szans jej przetarcie, metr bieżący takiej foli o szerokości 6m kosztuje ok.60zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 18.03.2011 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 (edytowane) Z tym przecieraniem foli to już jakieś mity narosły folia atestowana typ 300 nie jest łatwa do przetarcia Czy zatem zwykła folia budowlana (kilkadziesiąt groszy za m2) jest nic nie warta? Wszystkie budowy jakie widziałem miały stosowaną właśnie taką. 0,2mm czarna o szerokości standardowo 2m lub 4m polecana właśnie jako podkład pod styropian. Edytowane 18 Marca 2011 przez Okiren Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARTURPAWELLUKASZ 18.03.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 zwykła - to znaczy jaka ? oczywisci e, ze "jest warta" - znakomicie ochrania meble przed kurzem ...a dlaczego nie chcesz 2razy papa z wywinieciem na sciany ? ( tylko prosze pamietać o wkuciu się papą w tynk ( czyli przyklejenie jej na "gołą" cegłę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 18.03.2011 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 zwykła - to znaczy jaka? Np taka: http://allegro.pl/folia-izolacyjna-budowlana-4mx25m-4x25-typ200-plus-i1500398391.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 18.03.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Gdzieś już pisałem na temat foli bo sam stałem przed takim dylematem folia czy papa termo. Papę miałem ale już kupioną wiec w sumie mogłem ja rozłożyć ale obawaiłem sie o zwiazki chemiczne.A wracając do foli to też chciałem kupić folię na allegro tą co ty czyli nieatestowaną, o dziwo zmalałem sprzedawcę z mojego miasta, podjechałem wiec do niego i mówię że chcę folie na wylewki, a on do mnie ta tańsza czy tą lepsza, wiec się pytam czy ma to jakieś znaczenie, on oznajmił że ogromne. Zabrał mnie do magazynu i mogłem samemu się przekonać która jest atestowana a która nie. Rożnica była kolosalna, nie atestowana typ200 nie ma 0,2mm, to jest tylko typ foli, a nie jej grubość, sprzedawca z allegro wprowadza wiec kupując w błąd. Atestowana folia typ 200 jest bardziej elastyczna, zdecydowanie grubsza od nieatestowanej też typu 200. Robiłem również porównanie nieatestowanej typ 300 do atestowanej typ 200 i grubość tych dwóch foli była taka sama cena również była już taka sama, ale ta folia nieatestowana była zdecydowane z gorszego materiału. Gdyby nie ta wizyta u tego powiem porządnego sprzedawcy, który wszystko fajnie mi wytłumaczył to bym kupił pewnie folie nieatestowaną, i bym myślał że jest dobra, a gdy miałem taką możliwość żeby takie folie porównywać to teraz wiem że taka foli to się nadje tylko żeby położyć ja na podłogę przy remoncie, ale na pewno nie pod wylewki. Folia nieatestowana pozornie jest tańsza od atestowanej, a dlatego że po raz wykonana jest z odpadów, a dwa producenci oszukują na jej grubości wiec zużywają mniej materiału do jej produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARTURPAWELLUKASZ 18.03.2011 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 ale niektórzy uważają ,że maluch to też samochód ... tam , gdzie priorytetem jest cena , żadne argumenty nie dadzą rady .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 18.03.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Dzięki bladyy78 takiej odpowiedzi szukałem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 21.03.2011 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Możecie wskazać jakiś konkretny typ, model foli (oczywiście atestowanej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 22.03.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 typ, model foli Jeśli masz zaufanego sprzedawcę (jak ja) to nie musisz znać konkretnych typów. Ja jadę i mówię "potrzebuję porządną folię na izolację" i sprawa załatwiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 22.03.2011 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 A może na spód warstwa papy, a 2 warstwa folia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts