Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykonanie izolacji na podkładzie betonowym (chudziaku)

ekmir

Recommended Posts

witam.

Patrząc teraz na chudziak u mnie wydaje mi się, że jest zrobiony trochę za nisko. Wygląda to tak:

http://img210.imageshack.us/img210/9003/img0180rg.jpg

Chudziak jest jakieś 7 cm poniżej góry bloczka. Myślę, że ułożę folię, na to 7 cm styro i później drugą warstwę styro grubości 8 cm. Myślicie, że tak będzie dobrze?

Gorzej jest w garażu:

http://img825.imageshack.us/img825/9541/img0190y.jpg

Tu planuję 12 cm styropianu, ale gdzieś czytałem, że folia spod posadzki ma zachodzić na papę między bloczkiem a cegłą. Jak byście to widzieli????????

Zacytuję samego siebie :)

Kupiłem folię TYP 200 (taka jak w linku), ale jest ich w sprzedaży sporo. Ta folia na izolację na chudziak się NIE NADAJE! Położyłem ją na styropianie, żeby ostatnia wylewka nie wsiąkała z styro i jest ok, ale na chudziak? Nigdy. Cienka, z dziurami (jakby wytopione) a na nalepce jest info, że nadaje się na tymczasowe zabezpieczenia w budownictwie :) choć na stronach sprzedawców jest co innego.

Na chudziak kupiłem porządną 0,3mm i jest ok.

To tak jakby ktoś chciał jednak kupować folię typ200.

pozdrawiam

• 5 months później...
  • 2 weeks później...

witam

no ja kupiłem 1.5 mm griltexa [koszt nieziemski 15 zł hurt- w detalu pod 20 zł brutto]

chłopaki w griltexie zapytali się wprost czy potrzebuję folię o tej grubości robioną z odpadu czy surowca bez śmieci-podawali mi różnice w parametrach między nimi]

w tej cenie było przycięcie na wymiar.

dokupiłem gtaśmę dwustronną kauczukową -okolo 1zł za metr.

na posadzkę 130 m2 folia miała swoją wagę ponad 400 kg.

folia taka wykorzystywana jest w uszczelnianiu zbiorników wodnych , wysypisk śmieci.

zastanawiam się czy warto na tą folię polożyć dodatkowo inną taką słabszą.

samą folię przetestowałem taczkami[polożyłem na deskach po których jeżdzłem taczkami z betonem -;po przewiezieniu 5m3 betonu zero uszkodzeń.

1,5 kg mlotek puszczany z 1.5 m nie był w stanie uszkodzić.

ja mam icopala na fundamentach i następnej warstwie folię[byłby icopal po całości ale nie zgadałem się z majstrem i musialbym wyginać papę.

wolę to zrobić z folią.

ach takie małe niedogadanie z majstrem.

Nie ma problemów z wyginaniem papy ( wiwinięciem na ściany ), przetestowane ,,temi ręcami'' - jak się chce to mozna.

Ja chcę papę położyć nc chudziaku. Ale zastanawia mnie co innego mianowicie z tego co mi wiadomo chudziak nie jest na zbrojeniu z fundamentem, więc czy mimo zagęszczenia podkładu ne dochodzi do takiej sytuacji ze po pewnym czasie chudziak "opadnie" np 1 cm. Wtedy papa zresztą folia raczej też pęknie i cała izolacja w pizdu.

Czy ktoś ma doświadczenia że po np.kilku latach chudziak zmieni położnie i pęknie wówczas izolacja? Czy ja żyje w jakim świecie iluzji i próbuję szukać ewentulanego kłopotu który nie występuje?

Witam,

a co sądzicie o takim rozwiązaniu - na chudziaku papa podkładowa termozgrzewalna 3,0mm i żeby jednak oddzielić styropian od papy, ułożyć na styropianie folię budowlaną 0,3mm? Takie rozwiązanie proponuje mi znajomy właściciel składu materiałów budowlanych (pierwotnie chciałem ułożyć 2xpapę - podkład 3,0mm + nawierzchniową 4,2mm).

pozdrawiam i oczekuję na opinie

Zwracam sie z prosba o rade. Chcemy ocieplic podloge wg tego schematu

aff293131c658b7b_620x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

Jednak w zwiazku z tym, ze bedziemy miec podloge drewniana mocowana na legarach (11 cm legary - 8 cm welny mineralnej i 3 cm pustki powietrznej, na to 3 cm deska drewniana lita) zastanawiamy sie nie zmiejszyc warstwy styropianu pod posadzka do 5 cm. Czy jest sens zmnieszac warstwe styropianu z 10 do 5 cm czy niebardzo? Izolacja bylaby jakby podwojna - 5 cm styropianu pod posadzka i 8 cm welny na posadzce ale miedzy legarami, czy ktos mi doradzi?

Dodam tylko, ze fundament wystaje ok 50 cm powyzej gruntu i jest ocieplony 8cm styropianem z zewnatrz, zaizolowany przeciwwilgociowo z obu stron.

Tymczasem projekt domu nie zawiera zadnej izolacji podlogi oprocz tych 8 cm welny mineralnej pomiedzy legarami....

Na rady kierownika budowy - architekta nie chcemy liczyc, bo izolacje termiczna fundamentu - styropian chcial zeby byla przyklejona na wewnetrznej scianie fundamentu... Strasznie byl zdziwiony, ze przykleilismy z zewnatrz.

Dlatego wlasnie zwracam sie do Was z prosba o podpowiedz.:)

• 4 years później...

Na rady kierownika budowy - architekta nie chcemy liczyc, bo izolacje termiczna fundamentu - styropian chcial zeby byla przyklejona na wewnetrznej scianie fundamentu... Strasznie byl zdziwiony, ze przykleilismy z zewnatrz.

Dlatego wlasnie zwracam sie do Was z prosba o podpowiedz.:)

Nasz projekt zakladał ocieplenie fundamentu z obu stron i tak tez uczynilismy. Chyba Kieerbud tak zle nie radzil..