Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rzobiórka budynków

orzecho

Recommended Posts

Witam,

1.mam u siebie na działce budynki do rozbiórki. Są to 3 stare budynki gospodarcze drewniane bez fundamentów. Powierzchnia każdego z tych budynków to około 25 m2. Mam pytanie czy mogę je bez pozwolenia rozebrac czy fakt ten muszę zgłaszać do starostwa. Budynki te stoją w bliskiej odległości od granicy działki - około 1 m.

P.s. Za niedługi czas będę robił projekt rozbudowy domu na działce i może wtedy mógłbym nanieść zmiany na mapie.

P.s. Budynki są na mapie ewidencyjnej.

2. Chce wykonać na działce ogrodzenie od strony drogi . Istnieje tam juz stare ogrodzenie które chcę rozebrać i w jego miejscu wykonać nowe. Czy trzeba ten fakt zgłaszać do starostwa?

Pozdrawiam

Edytowane przez orzecho

Zgodnie z prawem budowlanym

Art. 31. 1. Pozwolenia nie wymaga rozbiórka:

1) budynków i budowli - niewpisanych do rejestru zabytków oraz nieobjętych ochroną konserwatorską - o wysokości poniżej 8 m, jeżeli ich odległość od granicy działki jest nie mniejsza niż połowa wysokości;

One (budynki, szopy) stoją w odległości 1m od granicy – czyli (teoretycznie) pozwolenie na rozbiórkę, ale zapewne „załapują się na punkt 2 wspomnianego Art.31.1

2) obiektów i urządzeń budowlanych, na budowę których nie jest wymagane

pozwolenie na budowę, jeżeli nie podlegają ochronie jako zabytki.

A budynki gospodarcze do 25m2 (35m2 dla zabudowy zagrodowej) są „na zgłoszenie”.

Co do ogrodzenia – jeśli będzie takie jak poprzednie (kształt, wielkość, materiał) to można bez zgłoszenia, ale moim zdaniem jednak zgłosić – sąsiad nie śpi !

A nie można zrobić tak: jak bedę zlecał wykonanie mapy geodecie ( mapy do celów projektowych przed budową, ) to geodeta zlikwiduje mi te budynki na mapie jeśli nie odnajdzie ich w terenie. Pisze tak dlatego, gdyż dzwoniłem do starostwa i powiedzieli, że potrzebne będzie pozwolenie na rozbiórkę a nie tylko zgłoszenie i tu juz jest problem bo z jednej strony sąsiadem jest gmina ( szkoła) i podjrzewam ze może być problem.

P.s. Jestem właścicielem działki od około 2 miesięcy , wcześniej był dziadek i mógł przecież wyburzyć te budynki przed śmiercią?

Edytowane przez orzecho

Można podciągnąć pod warunkiem, iż zgodnie z prawem:

Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

- wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;

Jaka powierzchnia działki ?

Ogrodzenie bez względu na wszystko na zgłoszenie gdyż jest to budowa ( rozbiórka starego do zera i budowa od nowa)

Powierzchnia działki to 13 arów. Tylko tak jak jak wcześniej napisałem, że dzwoniłem do starostwa i według nich najważniejszą rzecza jest to, że budynki stoją za blisko granicy działki. Dlatego pisałem czy nie można by zrobić takiego manewru z tą mapka projektowa którą będę wykonywał w przeciągu 1 miesiąca ?

Pozdrawiam

Gość zibik_eng
A kto bogatemu zabroni ?

W razie wpadki ( osobiście wątpie) kara 500 zł.

W przypadku gdy szopy/budynki rozebrane bez projektu i pozwolenia były pokryte eternitem kara będzie o wiele wyższa...

Zgodnie z prawem budowlanym art 93 nielegalna rozbiórka jest wykroczeniem.

Wykroczenie zgodnie z kodeksem wykroczeń jest karane grzywną ( art 24 kw) w wysokości od 20 zł do 5000 zł. Maksymalna stawka mandatu tu 500 zł (może być mniej).

Inspektor Nadzoru budowlanego może wystawić mandat do wysokości 500 zł powyżej tej kwoty o wysokości grzywny decyduje Sąd.

No chyba że ci policzą za każdy obiekt osobno.

W razie wpadki jak sie pokajasz i powiesz że nie miałeś zielonego pojęcia że to trzeba zgłosić i biorąc pod uwagę rangę obiektów ( stare szopy a nie obiekt zabytkowy) szacuje że możesz dostać 100 zł. A i jeszcze jedno musisz przyjąć mandat bo jak nie przyjmiesz to sprawa do Sądu i możesz dostać więcej.

A tak sobie poszperałam bo mi się nudziło:

USTAWA z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane

Art 93 Kto:

3) dokonuje rozbiórki obiektu budowlanego lub jego części, naruszając przepisy art. 28 lub art. 31 ust. 2,

podlega karze grzywny

Art. 94. Orzekanie w sprawach o czyny, określone w art. 92 i art. 93, następuje na podstawie przepisów Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia.

ROZPORZĄDZENIE PREZESA RADY MINISTRÓW z dnia 16 października 2002 r. w sprawie nadania pracownikom organów nadzoru budowlanego uprawnień do nakładania grzywien w drodze mandatu karnego.

(Dz. U. z dnia 18 października 2002 r.)

§ 2. Pracownicy organów nadzoru budowlanego są uprawnieni do nakładania grzywien w drodze mandatu karnego za wykroczenia określone w art. 93 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2000 r. Nr 106, poz. 1126, z późn. zm.1)).

USTAWA z dnia 24 sierpnia 2001 r. Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia

Art. 96. § 1. W postępowaniu mandatowym można nałożyć grzywnę w wysokości do 500 zł,

A nie możesz tego zrobić w prosty sposób? Po zrobieniu mapy do celów projektowych, niech projektant w projekcie na rozbudowę domu zaznaczy te istniejące drewniaki do rozbiórki i zgłaszasz wówczas w urzędzie jednoczesnie robudowę domu i wyburzenie istniejącej zabudowy. Jedno pozwolenie, jedna dokumentacja, jedno postępowanie i już.

• 2 years później...

Witam,

bardzo proszę o pomoc w podobnej sprawie do opisywanych powyżej.

Mamy na podwórku starą stodołę i chcemy ją rozebrać. Stodoła jest blisko granicy(~0,5m), wysoka(~5m), i średniej wielkości (~60m2), więc nie kwalifikuje się na zgłoszenie tylko na pozwolenie rozbiórki. Pan w starostwie niestety nie był zbyt chętny do udzielania konkretnych informacji - rzucił, że trzeba mapkę, później pozwolenie na rozbiórkę, kierownika rozbiórki, ale nic o kosztach i jak to będzie wyglądać 'papierkowo'.

Generalnie stodoła jest stara, już ma dziury w dachu, a jeżeli jeszcze mamy dopłacać do jej rozebrania (kierownik rozbiórki i może coś jeszcze) to trochę jest to dla nas bez sensu. Z tego co widziałem w Internecie to taki kierownik potrafi wziąć ~500zł. Pytanie - może się orientujecie - jakie to mogą być faktycznie całościowe koszty? Tak jak mówię - na 100% nie kwalifikuje się to na zgłoszenie, tylko na pozwolenie na rozbiórkę.

Zastanawiamy się czy po prostu jej nie rozebrać, a w razie czego nie powiedzieć, że sama się rozwaliła (co zresztą faktycznie nastąpi jeżeli jej nie pomożemy). Jeżeli ewentualna kara z tego powodu to kara grzywny i mogłaby wynieść maksymalnie 500zł to i tak bardziej by się to kalkulowało z 'lataniem po urzędach' i kosztach.

Bardzo proszę o porady - z góry dziękuję za każdą odpowiedź.

Witam,

Bardzo proszę o porady - z góry dziękuję za każdą odpowiedź.

Z tą grzywną to jest tak, że ją dostaniesz razem z nakazem przywrócenia stodoły do stanu sprzed rozbiórki. Samoczynne "rozwalenie się" stodoły nie zwalnia Cię z obowiązku dopełnienia formalności. Właśnie wyburzam przybudówkę przy starym domu, przybudówka w granicy. Projektant wziął 300 zł za projekt, a mapka wystarczyła z geodezji taka za ok 30 zł