orzecho 15.03.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 (edytowane) Witam,1.mam u siebie na działce budynki do rozbiórki. Są to 3 stare budynki gospodarcze drewniane bez fundamentów. Powierzchnia każdego z tych budynków to około 25 m2. Mam pytanie czy mogę je bez pozwolenia rozebrac czy fakt ten muszę zgłaszać do starostwa. Budynki te stoją w bliskiej odległości od granicy działki - około 1 m. P.s. Za niedługi czas będę robił projekt rozbudowy domu na działce i może wtedy mógłbym nanieść zmiany na mapie.P.s. Budynki są na mapie ewidencyjnej.2. Chce wykonać na działce ogrodzenie od strony drogi . Istnieje tam juz stare ogrodzenie które chcę rozebrać i w jego miejscu wykonać nowe. Czy trzeba ten fakt zgłaszać do starostwa? Pozdrawiam Edytowane 15 Marca 2011 przez orzecho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 15.03.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Wszystko zgłosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzecho 15.03.2011 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 A wystarczy tylko zgłoszenie czy trzeba będzie uzyskać pozwolenie na rozbiórke ( tzn projekt rozbiórki) w związku z bliską lokalizacją budynków od granicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 15.03.2011 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Zgodnie z prawem budowlanym Art. 31. 1. Pozwolenia nie wymaga rozbiórka: 1) budynków i budowli - niewpisanych do rejestru zabytków oraz nieobjętych ochroną konserwatorską - o wysokości poniżej 8 m, jeżeli ich odległość od granicy działki jest nie mniejsza niż połowa wysokości; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzecho 15.03.2011 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 A nie można tego podciągnąć pod ten punkt:Art. 31.12) obiektów i urządzeń budowlanych, na budowę których nie jest wymagane pozwolenie na budowę, jeżeli nie podlegają ochronie jako zabytki??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.03.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 One (budynki, szopy) stoją w odległości 1m od granicy – czyli (teoretycznie) pozwolenie na rozbiórkę, ale zapewne „załapują się na punkt 2 wspomnianego Art.31.1 2) obiektów i urządzeń budowlanych, na budowę których nie jest wymagane pozwolenie na budowę, jeżeli nie podlegają ochronie jako zabytki. A budynki gospodarcze do 25m2 (35m2 dla zabudowy zagrodowej) są „na zgłoszenie”. Co do ogrodzenia – jeśli będzie takie jak poprzednie (kształt, wielkość, materiał) to można bez zgłoszenia, ale moim zdaniem jednak zgłosić – sąsiad nie śpi ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzecho 15.03.2011 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 (edytowane) A nie można zrobić tak: jak bedę zlecał wykonanie mapy geodecie ( mapy do celów projektowych przed budową, ) to geodeta zlikwiduje mi te budynki na mapie jeśli nie odnajdzie ich w terenie. Pisze tak dlatego, gdyż dzwoniłem do starostwa i powiedzieli, że potrzebne będzie pozwolenie na rozbiórkę a nie tylko zgłoszenie i tu juz jest problem bo z jednej strony sąsiadem jest gmina ( szkoła) i podjrzewam ze może być problem.P.s. Jestem właścicielem działki od około 2 miesięcy , wcześniej był dziadek i mógł przecież wyburzyć te budynki przed śmiercią? Edytowane 15 Marca 2011 przez orzecho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 15.03.2011 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Można podciągnąć pod warunkiem, iż zgodnie z prawem: Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: - wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki; Jaka powierzchnia działki ? Ogrodzenie bez względu na wszystko na zgłoszenie gdyż jest to budowa ( rozbiórka starego do zera i budowa od nowa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzecho 15.03.2011 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Powierzchnia działki to 13 arów. Tylko tak jak jak wcześniej napisałem, że dzwoniłem do starostwa i według nich najważniejszą rzecza jest to, że budynki stoją za blisko granicy działki. Dlatego pisałem czy nie można by zrobić takiego manewru z tą mapka projektowa którą będę wykonywał w przeciągu 1 miesiąca ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 15.03.2011 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 A kto bogatemu zabroni ?W razie wpadki ( osobiście wątpie) kara 500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 15.03.2011 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 A kto bogatemu zabroni ? W razie wpadki ( osobiście wątpie) kara 500 zł. W przypadku gdy szopy/budynki rozebrane bez projektu i pozwolenia były pokryte eternitem kara będzie o wiele wyższa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzecho 15.03.2011 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 (edytowane) Budynki kryte blachą, a na odstawie jakiego rozporządzenia określiłeś wysokość ewentualnej kary? Edytowane 15 Marca 2011 przez orzecho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 16.03.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Zgodnie z prawem budowlanym art 93 nielegalna rozbiórka jest wykroczeniem.Wykroczenie zgodnie z kodeksem wykroczeń jest karane grzywną ( art 24 kw) w wysokości od 20 zł do 5000 zł. Maksymalna stawka mandatu tu 500 zł (może być mniej).Inspektor Nadzoru budowlanego może wystawić mandat do wysokości 500 zł powyżej tej kwoty o wysokości grzywny decyduje Sąd.No chyba że ci policzą za każdy obiekt osobno. W razie wpadki jak sie pokajasz i powiesz że nie miałeś zielonego pojęcia że to trzeba zgłosić i biorąc pod uwagę rangę obiektów ( stare szopy a nie obiekt zabytkowy) szacuje że możesz dostać 100 zł. A i jeszcze jedno musisz przyjąć mandat bo jak nie przyjmiesz to sprawa do Sądu i możesz dostać więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 16.03.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 A tak sobie poszperałam bo mi się nudziło: USTAWA z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane Art 93 Kto: 3) dokonuje rozbiórki obiektu budowlanego lub jego części, naruszając przepisy art. 28 lub art. 31 ust. 2, podlega karze grzywny Art. 94. Orzekanie w sprawach o czyny, określone w art. 92 i art. 93, następuje na podstawie przepisów Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia. ROZPORZĄDZENIE PREZESA RADY MINISTRÓW z dnia 16 października 2002 r. w sprawie nadania pracownikom organów nadzoru budowlanego uprawnień do nakładania grzywien w drodze mandatu karnego. (Dz. U. z dnia 18 października 2002 r.) § 2. Pracownicy organów nadzoru budowlanego są uprawnieni do nakładania grzywien w drodze mandatu karnego za wykroczenia określone w art. 93 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2000 r. Nr 106, poz. 1126, z późn. zm.1)). USTAWA z dnia 24 sierpnia 2001 r. Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia Art. 96. § 1. W postępowaniu mandatowym można nałożyć grzywnę w wysokości do 500 zł, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 18.03.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 A nie możesz tego zrobić w prosty sposób? Po zrobieniu mapy do celów projektowych, niech projektant w projekcie na rozbudowę domu zaznaczy te istniejące drewniaki do rozbiórki i zgłaszasz wówczas w urzędzie jednoczesnie robudowę domu i wyburzenie istniejącej zabudowy. Jedno pozwolenie, jedna dokumentacja, jedno postępowanie i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amiga7 18.05.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Witam, bardzo proszę o pomoc w podobnej sprawie do opisywanych powyżej. Mamy na podwórku starą stodołę i chcemy ją rozebrać. Stodoła jest blisko granicy(~0,5m), wysoka(~5m), i średniej wielkości (~60m2), więc nie kwalifikuje się na zgłoszenie tylko na pozwolenie rozbiórki. Pan w starostwie niestety nie był zbyt chętny do udzielania konkretnych informacji - rzucił, że trzeba mapkę, później pozwolenie na rozbiórkę, kierownika rozbiórki, ale nic o kosztach i jak to będzie wyglądać 'papierkowo'. Generalnie stodoła jest stara, już ma dziury w dachu, a jeżeli jeszcze mamy dopłacać do jej rozebrania (kierownik rozbiórki i może coś jeszcze) to trochę jest to dla nas bez sensu. Z tego co widziałem w Internecie to taki kierownik potrafi wziąć ~500zł. Pytanie - może się orientujecie - jakie to mogą być faktycznie całościowe koszty? Tak jak mówię - na 100% nie kwalifikuje się to na zgłoszenie, tylko na pozwolenie na rozbiórkę. Zastanawiamy się czy po prostu jej nie rozebrać, a w razie czego nie powiedzieć, że sama się rozwaliła (co zresztą faktycznie nastąpi jeżeli jej nie pomożemy). Jeżeli ewentualna kara z tego powodu to kara grzywny i mogłaby wynieść maksymalnie 500zł to i tak bardziej by się to kalkulowało z 'lataniem po urzędach' i kosztach. Bardzo proszę o porady - z góry dziękuję za każdą odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 22.05.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Mój kierownik budowy za rozbiórkę bierze 250zł ale za projekt wziąl 1200zl wiec to już jakiś koszt, z papierów to mapa do celów projektowych okolo 500 , i to chyba tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 22.05.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Witam, Bardzo proszę o porady - z góry dziękuję za każdą odpowiedź. Z tą grzywną to jest tak, że ją dostaniesz razem z nakazem przywrócenia stodoły do stanu sprzed rozbiórki. Samoczynne "rozwalenie się" stodoły nie zwalnia Cię z obowiązku dopełnienia formalności. Właśnie wyburzam przybudówkę przy starym domu, przybudówka w granicy. Projektant wziął 300 zł za projekt, a mapka wystarczyła z geodezji taka za ok 30 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 23.05.2013 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Z tą grzywną to jest tak, że ją dostaniesz razem z nakazem przywrócenia stodoły do stanu sprzed rozbiórki. Bzdura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 23.05.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Bzdura Fakt, nie sprawdziłem. Zasugerowałem się jakimś felietonem, gdzie taka sytuacja miała miejsce (altana domu - stara rozebrana i postawiona nowa), przepraszam za ew. wprowadzenie w błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts