Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podobają Ci się szprosy w oknach?

Podobają Ci się szprosy w oknach?  

28 użytkowników zagłosowało

1. 1. Podobają Ci się szprosy w oknach?

• TAK
      9
    • NIE
      19

Recommended Posts

Podobają mi się, ale w swoim domu nie chciałam i nie mam. Zbyt dużo światła zabierają. Ale to też zależy od usytuowania domu i wielkości okien. Prawdziwe szprosy bardzo utrudniają mycie szyb. To był kiedyś wymóg gdy nie potrafiono produkować dużych tafli szkła.

U Ciebie akurat swietnie to wyglada, ale o ile dobrze widze to sa to chyba tzw szprosy konstrukcyjne, tzw przewiazki??

Generalnie szprosy ktore sa naklejane albo wewnatrzszybowe sa ohydne, zwlaszcza te zlote.... zamiast zdobic to szpeca

Wszystko musi do siebie pasowac i użycie szprosów musi byc przemyślanie, zeby ogólna estetyka okna pasowala do całego budynku, innaczej mozna sobie tylko zaszkodzic

• 2 weeks później...

W ogóle pytanie jest moim zdaniem źle ujęte. Bo szprosy nie powinny być dodatkiem do okna żeby sobie urozmaicić widok, albo też pokazać że idziemy z modą, bo wszyscy sąsiedzi maja. Szprosy nadają charakterystyczny wygląd, styl. Ale to cały dom ma być zrobiony w takim stylu, że te szprosy będą już tylko przysłowiową wisienka na torcie. A jak czytam wypowiedzi typu: nie, zdecydowanie nie itd to świadczy o tym że chyba nie bardzo wiecie jaka jest ich rola. Albo też wiecie ale się tym nie podzieliliście uważając że krótkie nie wystarczy. Przecież nikt w nowoczesnej architekturze, gdzie powierzchnia okna niejednokrotnie równa się powierzchni ściany nie wstawi okna ze szprosami. Bo jak by to wyglądało. One muszą tworzyć całość z budynkiem, tworzyć klimat. A tu pytanie czy podobają Ci się okna ze szprosami. To tak jakbyś zapytał/zapytała czy Podoba Ci się pakiet chrom do samochodu na zewnątrz i oczekiwał na obiektywne odpowiedzi. A tu sypia się nie, tak, zdecydowanie nie. A bierze się to stąd że każdy wyobraża sobie to na swoim przykładzie i ktoś kto jeździ luksusowa marka nie wyobraża sobie nie mieć takiego dodatku bo to Tworzy całość i nadaje smaku. Ale np w aucie typowo miejskim nie ujmując nikomu to tylko przykład np Fiat panda, kolor żółty....i włóżmy do niego na zewnątrz te dodatki. Natychmiast dostanie przylepkę najlepszy wiejski tuning.

Tak tez jest i z tymi szprosami. Są domy, w których odjęcie szprosów mogłoby zniszczyć cały efekt,ale bardzo często zdarza się tez właśnie odwrotnie...nieświadomi i "modni" inwestorzy psuja ten efekt dodatkiem w postaci szprosów.

Podobaja, jak sa w odpowiednich oknach i dotycza odpowiedniego domu.

Dokładnie jak napisał photos.

Szprosy nie do każdego domu pasują. Ale również nie do każdego domu pasują okna nowoczesne.

A na tym forum widziałam zdjęcia domów, raczej o tradycyjnej architekturze (m.in. tzw. pseudodworki), zbudowanych na podstawie projektów opracowanych gdzieś 10-15 lat temu z zainstalowanymi nowoczesnymi oknami i nowoczesnymi płaskimi, w kolorze szarym dachówkami i to jest dla mnie masakra !!!! :p

Dom Miszaki wygląda super z tymi szprosami w oknach.

Edytowane przez Aleksandryta

• 2 weeks później...

Są domy, którym szprosy ewidentnie dodają uroku.

Ale przestrzegam przed przeróbkami okien - samowolne zmiany wymiarów otworów skutkują przeważnie zepsutym układem szprosów (wtedy jedne pola są mniejsze, drugie większe, nieproporcjonalne itp)

Wszystko zależy od stylu domu i jakości okien a co za tym idzie zasobności portfela. Sąsiad zamówił sobie do domku - o tradycyjnej bryle raczej sielsko - wiejskiej - okna ze szprosami, które wg mnie by ładnie w nim wyglądały ,gdyby nie to, że okna są najtańsze białe plastikowe a szprosy również białe plastikowe prezentują się tak, że ło matko.... Ale są.

Wszystko zależy od stylu domu i jakości okien a co za tym idzie zasobności portfela. Sąsiad zamówił sobie do domku - o tradycyjnej bryle raczej sielsko - wiejskiej - okna ze szprosami, które wg mnie by ładnie w nim wyglądały ,gdyby nie to, że okna są najtańsze białe plastikowe a szprosy również białe plastikowe prezentują się tak, że ło matko.... Ale są.

No fakt, zalezy od bryły domu. W domu w stylu "dworek polski" to pewnie nawet byłyby wskazane.

W jednych domkach podobają mi się, w innych nie.

W moim projekcie były okna ze szprosami, nad którymi dłuugo się zastanawiałam. Ale w końcu stwierdziłam, że nie pasują, zwłaszcza, że zmieniłam niektórym oknom wymiar. Wypowiedź Finlandii utwierdziła mnie w słuszności podjętej decyzji.