Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Zakupiłem drzwi wewnętrzne do mieszkania ( metalowe futryny) i niestety nie mieszczą się w pokoju i łazience. Mam pytanie czy da się zamontować zawiasy wkręcane czy trzeba spawać. Nie chcę heblować ponieważ jest na nich okleina.

Edytowane przez rebet1981
błąd językowy

Są zawiasy przykręcane na blachowkręty.

Poza tym to może nie byc wcale sprawa przesuniecia zawiasów, a wklęsłej do środka futryny. Wygląda tak (na zdjęciu leży do góry nogami):

http://www.jupin2.home.pl/zam/zawiaprzyoca.jpeg

Skrzydło ma w wewnętrznej części ok 818mm szerokości.

Równo wstawiona ościeżnica powinna mieć 824 na całej wysokości, jak ma mniej niż 820 to mogą być problemy.

Edytowane przez finlandia
uzupełnienie

Są zawiasy przykręcane na blachowkręty.

Poza tym to może nie byc wcale sprawa przesuniecia zawiasów, a wklęsłej do środka futryny. Wygląda tak (na zdjęciu leży do góry nogami):

http://www.jupin2.home.pl/zam/zawiaprzyoca.jpeg

Ciekaw jestem twoich dotychczasowych doświadczeń z przykręcaniem tego blachowkrętami do metalowej ościeżnicy.. Wydaje mi się, że nawet przynitowanie tego byłoby ryzykowne. Ale oczywiście mogę się mylić - więc jak? Działa w praktyce?

Mam ekipę, która "specjalizuje się" w wieszanu skrzydeł i ten sposób praktykuje od dawna. Osobiście nie używałem. Kiedyś tego typu zawias był stosowany do mocowania skrzydeł okien PCW - przykręcany wyłącznie do plastiku trzymał się.

Za to często stosuję podobny zawias z Dormy do ościeżnic drewnianych, ale to już inna bajka.

Cena polskiego (?) zawiasu to ok 5zł, niemieckiego - 50zł.

• 1 month później...