pawica2 15.03.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 (edytowane) Witam Wszystkich.Mam pytanie do Szanownych Kolegów.Ustawiłem na piecu aby grzał temp. na CWU dopiero od godz. 13.00 do godziny 22.00 ponieważ nie ma nikogo w domu i nie potrzeba aby grzał wodę od rana i później ją podtrzymywał. Czy takie rozwiązanie jest korzystne, czy lepiej ustawić temp. na cały dzień tj. np od 6.00 do 22. Zaznaczam, że przychodzimy do domu około 16.Czy nagrzanie wody z przerwą ponad 12 godzin jest lepszym rozwiązaniem czy lepiej grzać ją tylko z przerwą na noc.?Pozdrawiam Edytowane 15 Marca 2011 przez pawica2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawica2 15.03.2011 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Zaznaczę, że mam piec gazowy brotje 22 WBS c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.03.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 A co się dzieje z ciepłem wody gdy nikogo nie ma w domu, że musisz ją podgrzewać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawica2 15.03.2011 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 To w takim razie mam rozumieć, że woda utrzymuje cały czas swoją temperaturę, czyli zasobnik działa jak "termos"??I nie musi być ona podgrzewana co jakiś czas? Jeśli źle rozumuję, to popraw. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawica2 17.03.2011 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 czy nikt nie może udzielić odpowiedzi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.03.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Kłania się logiczne myślenie. Jeśli w ciągu czasu nie podgrzewania zbiornika woda w środku się wychłodzi to co się z tym ciepłem stanie? Podpowiem - podgrzeje powietrze w pomieszczeniach. Jeśli w domu jest utrzymywana temp. powyżej zera to nie można nazwać tego ciepła stratą. Jeśli nie dopuszczamy do podgrzewania wody w czasie naszej nieobecności to kocioł i tak będzie dogrzewał pomieszczenia.Sytuacja się trochę zmienia poza sezonem grzewczym. Wtedy podgrzewanie przez cały czas można określić jako stratę. Warto jednak zapoznać się z tym jakiej wielkości jest to strata. U każdego może być inna.Łatwo to sprawdzić korzystając z gazu. Strzelam, że bez pompy obiegowej są to groszowe sprawy, ale to kwestia indywidualna. Na oko zimą grzałbym wodę cały czas, a latem sprawdziłbym jakie to są straty i grzałbym, albo nie. Dostęp do ciepłej wody przez cały czas też ma swoje teoretyczne plusy. Nie trzeba pamiętać, aby zmieniać system wtedy, gdy zajdzie taka potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts