lazarus 15.03.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 (edytowane) Ze względów ekonomicznych jestem zmuszony do samodzielnego wykonania instalacji wentylacji z odzyskiem ciepła. Zanim na dobre zabiorę się za projektowanie muszę określić w których miejscach umieszczone będą anemostaty. Na załączonym obrazku narysowany "na szybko" rzut mojego domu - budynek parterowy z poddaszem nieużytkowym. Zaznaczone zielone i czerwone punkty (kółka) to otwory, które mam pozostawione w stropie przez budowlańców i te mogą chyba zostać tak jak są. Nie bardzo jednak wiem, w którym miejscu umieścić nawiew w salonie i wywiew w kuchni. W tej właśnie kwestii chciałbym prosić o pomoc. Zastanawiam się również nad następującymi zagadnieniami: - czy umieszczać w salonie dodatkowo anemostat wywiewny - czy umieszczać nawiew w wiatrołapie - czy garaż "wpinać" do systemu went. mechanicznej, czy wentylować grawitacyjnie (obrazek w wyższej rozdzielczości można zobaczyć tu: http://rit.vel.pl/images/ls_img/rzut.png ) Edytowane 15 Marca 2011 przez lazarus załacznik po przeskalowaniu przez forum nie był czytelny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 17.03.2011 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Powiem Ci jak ja mam to u siebie zaprojektowane, może trochę naświetlę tym sposobem temat.1. W salonie 36 m2 mam dwa nawiewy fi125 w przeciwległych rogach. Jak cię stać, to do drugiego możesz założyć siłownik i otwierać (jak to powiedział projektant) jak będzie duża impreza.2. Wiatrołap mam wyłączony z wentylacji dlatego, że drzwi z wiatrołapu do domu chciałem mieć szczelne, żeby w zimie nie "ciągnęło" zimnem. Szczelne drzwi - nie można wentylować mechanicznie.3. Nie wiem czy będzie sens wentylować garaż. Raczej tam zimniej niż w domu więc zysk niewielki, dodatkowe ilości rur (koszt), większy reku. Ja nie wiedzę sensu, ale są tu lepsi specjaliści. Poczekaj jeszcze na ich opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 17.03.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 garażu nie polecam wpinać do wm, lepiej zrobić mu zwyczajne dziury bo kominów nie trzeba, szkoda kasy na grzanie, na dokładkę użytkowanemu samochodowi grzany garaż szkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 17.03.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Mam dwa nawiewy w salonie jeden w małym pokoju,w wiatrołapie. Wyciąg w łazience, pralni, kuchni. Czyli trzy nawiewy, trzy wywiewy. Otwory zrób dalej od ścian. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 17.03.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Otwory zrób dalej od ścian. pozdr adam A mnie powiedział projektant, że nawiewy najlepiej w rogach sufitu przy ścianach zewnętrznych domu (czyli przy ścianach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 19.03.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Przy ścianach - to pojęcie względne.. 10 czy 120 cm Daj 15 cm będzie oki ( oczywiście jeśli masz takie możliwości ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 20.03.2011 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Przy ścianach - to pojęcie względne.. 10 czy 120 cm Daj 15 cm będzie oki ( oczywiście jeśli masz takie możliwości ) Nie wiem, czy różnica centymetrów ma jakieś znaczenie. Dasz zaraz przy ścianie - ok, dasz pół metra - też nic złego się nie stanie. Strumień powietrza nie spory zasięg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 20.03.2011 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Chodzi także o estetykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 20.03.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Chodzi także o estetykę. Ależ oczywiście, o tym nie pisałem, bo każdy ma inne warunki wmontowania kanałów. U mnie np. kanał idzie przez całą sypialnię a anemostat jest na jego końcu około 10cm od ściany. W całym kanale będą zamontowane małe diodowe punktowe światełka. Ale z wykorzystaniem takich kanałów to już jest wolna amerykanka - jak kto woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 01.04.2011 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Pomieszczenia P1;P2 - nawiewy mogą być;pomieszczenia P3;P4;P5 - źle rozmieszczone nawiewy, zresztą podobnie jak wszystkie wywiewy.Anemostaty powinny być umieszczone w pomieszczeniu po przekątnej, jak najdalej od drzwi, tak aby struga powietrza opływała całe pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp3s 11.05.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Pomieszczenia P1;P2 - nawiewy mogą być; pomieszczenia P3;P4;P5 - źle rozmieszczone nawiewy, zresztą podobnie jak wszystkie wywiewy. Anemostaty powinny być umieszczone w pomieszczeniu po przekątnej, jak najdalej od drzwi, tak aby struga powietrza opływała całe pomieszczenie. Zgadzam się z przedmówcą. A dlaczego nie masz nawiewu w salonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arwent 22.07.2011 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Jeśli chodzi o anemostaty nie ma znaczenia czy one będą w rogach czy na środku (chyba ze są dwa w salonie to najlepiej w przeciwległych rogach) wystarczy że drzwi będą z mikrowentylacją i cyrkulacja powietrza będzie zachowana niezależnie od położenia anemostatów (ale oczywiście nie można dawać obok siebie nawiewów i wyciągów zbyt blisko siebie) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 22.07.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 U mnie anemostaty są w odległości ok. 1 m od ścian, bo, jak stwierdził instalator, mniejsza odległość powodowała by brudzenie tychże ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arwent 22.07.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 brudzenie?? z jakiego powodu?? rekuperator między czerpnią a nawiewem ma 2 filtry, które nie przepuszczą żadnego kurzu ani brudu. Anemostaty mogą być nawet 5 cm od ściany ( nawet białego koloru), więc podejrzewam że monter tak powiedział żeby było jemu wygodnie a nie przejmował się Pana komfortem wizualnym. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 25.07.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 może chłopu pomieszało się ogrzewanie nawiewne z wentylacą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts