Sych 15.03.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Witajcie, remontuję stary dom. Wszystkie podłogi zostały zerwane, grunt wybrany. Ekipa a przygotowany grunt położyła folię izolacyjną i na nia zalała chudziak. Spotkałem się z opiniami, że folia pod chudziakiem powoduje zawilgocenie. Beton sam w sobie zawiera wodę, która później będzie się skraplała. Pod chudziakiem folia nie przepuści wilgoci, wilgoć nie ma gdzie uciec. Czy to jest bezpieczne? Nie będzie problemów z wilgocią? Ktoś mi podpowiedział, żeby w chudziaku powiercić dziury, albo wyciąć część chudziaka i pozbyć się spod niego folii. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychow85 15.03.2011 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Witajcie, remontuję stary dom. Wszystkie podłogi zostały zerwane, grunt wybrany. Ekipa a przygotowany grunt położyła folię izolacyjną i na nia zalała chudziak. Spotkałem się z opiniami, że folia pod chudziakiem powoduje zawilgocenie. Beton sam w sobie zawiera wodę, która później będzie się skraplała. Pod chudziakiem folia nie przepuści wilgoci, wilgoć nie ma gdzie uciec. Czy to jest bezpieczne? Nie będzie problemów z wilgocią? Ktoś mi podpowiedział, żeby w chudziaku powiercić dziury, albo wyciąć część chudziaka i pozbyć się spod niego folii. Co o tym sądzicie? Nie bedzie problemów z wilgocią, bo przeciez na chudziaka dajesz znowu folie, potem na to styropian i na styropian przewaznie znowu folie albo ze znacznikami do podłogówki , albo budowlaną bo lepiej sie wylewki robi.. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 16.03.2011 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Mając folię pod chudziakiem, weź pod uwagę, że woda nie ucieknie z betonu, ale też do niego nie wejdzie z dołu. U mnie woda gruntowa jest 20-30 cm pod powierzchnią gruntu. Mimo, że dom jest podniesiony, to czasami na chudziaku widać wilgotne plamy (nie woda, lecz ciemniejszy kolor) - to woda podciąga z ziemi (fundamenty jeszcze nie zaizolowane). Gdybym dał folię pod chudziaka to nie byłoby takich rzeczy. Po zaizolowaniu fundamentów z zewnątrz pewnie takich plamek już nie będzie, ale to zawsze jakieś zabezpieczenie. Chudziak musiałby tylko porządnie wyschnąć, bo jak go obłożysz folią z każdej strony to wilgoć nie będzie miała gdzie uciec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts