Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Proszę o poradę, sprawa wygląda następująco.

Przy wniosku o warunki zagospodarowania terenu napisałem oświadczenie, że będę wykorzystywał przydomową oczyszczalnię ścieków. Decyzja o warunkach została wydana w postaci że mogę wykonać szambo lub oczyszczalnię przydomową.

Z kolei w pozwoleniu na budowę, mam zapis że mam wykonać budynek jednorodzinny wraz przydomową oczyszczalnię ścieków.

W między czasie zrezygnowałem z przydomowej oczyszczalni i wykonałem szambo (PEHD 9000L). W związku z tym mam pytanie.

Czy trzeba wykonać na to projekt, zmienić aneksem pozwolenie na budowę, czy jest to też nieznaczne odstępstwo od projektu.

Proszę bardzo o poradę, ponieważ co osoba to co innego mówi.

Pozdrawiam,

Jarek

https://forum.murator.pl/topic/155043-zamiana-oczyszczalni-%C5%9Bciek%C3%B3w-na-szambo/

O tym czy jest to zmiana istotna czy nieistotna decyduje projektant ( w twoim wypadku adaptujący projekt).

Według mnie ponieważ nie naruszasz postanowień decyzji o warunkach zabudowy może to być zmiana nieistotna. Ale jeśli na mapce z zagospodarowania terenu miałeś gdzie indziej oczyszczalnie a teraz gdzie indziej robisz szambo może to być zmiana istotna.

Wszytsko zależy od projektanta jeśli ci klepnie to jako zmianę nieistotną to nikt się nie doczepi.

https://forum.murator.pl/topic/155043-zamiana-oczyszczalni-%C5%9Bciek%C3%B3w-na-szambo/#findComment-4610556