Najtmara 15.03.2011 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Mam problem z wylewkami: robione w zeszłym roku, 7 cm z miksokreta. W dwóch pomieszczeniach kawałki wylewek okazały się piaszczystą plaża pod cienką skorupką. Wykonawca twierdzi, że w tych miejscach maszyna nie domieszała cementu. Powiedział, ze trzeba skuć całość posadzki w obu pomieszczeniach, do dylatacji w progach, i wylać na nowo. A ja się boję tego skuwania - jedno z tych pomieszczeń to kuchnia z podłogówką, którą łatwo uszkodzić. Wolałabym wybrać ten piasek i uzupełnić wylewkę w tych miejscach. To jest ok. 3 mkw w kuchni i ok 1 mkw w pokoju. W kuchni mają być kafle a w pokoju dechy klejone. No i teraz pytanie: czy można uzupełnić wylewkę tylko w tych miejscach i jak to zrobić żeby niepękało na łączeniach? A może lepiej jednak wszystko skuwać i modlić się żeby nie uszkodzić podłogówki? Liczę na mądrą radę, bo za chwilę mnie do Tworek wywiozą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychow85 15.03.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Mam problem z wylewkami: robione w zeszłym roku, 7 cm z miksokreta. W dwóch pomieszczeniach kawałki wylewek okazały się piaszczystą plaża pod cienką skorupką. Wykonawca twierdzi, że w tych miejscach maszyna nie domieszała cementu. Powiedział, ze trzeba skuć całość posadzki w obu pomieszczeniach, do dylatacji w progach, i wylać na nowo. A ja się boję tego skuwania - jedno z tych pomieszczeń to kuchnia z podłogówką, którą łatwo uszkodzić. Wolałabym wybrać ten piasek i uzupełnić wylewkę w tych miejscach. To jest ok. 3 mkw w kuchni i ok 1 mkw w pokoju. W kuchni mają być kafle a w pokoju dechy klejone. No i teraz pytanie: czy można uzupełnić wylewkę tylko w tych miejscach i jak to zrobić żeby niepękało na łączeniach? A może lepiej jednak wszystko skuwać i modlić się żeby nie uszkodzić podłogówki? Liczę na mądrą radę, bo za chwilę mnie do Tworek wywiozą. Według mnie winny całej sytuacji jest wykonawca.. ja bym kazał zrobić im to do porządku.. Do miksokreta sypie się piasek ręcznie i dodaje się cement.. więc niech nie mówi ze maszyna nie domieszała.. Ewidentnie zawalili chłopaki. Niech poprawiają na swój koszt i niech zrobią tak zeby bylo dobrze.. Jeśli uszkodzą podłogówkę, to zapłacą za naprawę i już sprawa zamknieta. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Najtmara 15.03.2011 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Dzięki za odpowiedź. Wiem, że to wina wykonawcy i wykonawca sam zaproponował skuwanie i kładzenie od nowa posadzki w obu pomieszczeniach. To ja po prostu się boję, że przy tym więcej zniszczą niż naprawią, a podłogówka droga sprawa i nie chcę potem biegać za nimi z rachunkiem. Ale skoro nie da się uniknąć kucia, to trudno, niech skuwają. To chyba by miusieli również zapłacić za nadzór instalatora przy tej robocie i sprawdzenie potem podłogówki manometrem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychow85 15.03.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Dzięki za odpowiedź. Wiem, że to wina wykonawcy i wykonawca sam zaproponował skuwanie i kładzenie od nowa posadzki w obu pomieszczeniach. To ja po prostu się boję, że przy tym więcej zniszczą niż naprawią, a podłogówka droga sprawa i nie chcę potem biegać za nimi z rachunkiem. Ale skoro nie da się uniknąć kucia, to trudno, niech skuwają. To chyba by miusieli również zapłacić za nadzór instalatora przy tej robocie i sprawdzenie potem podłogówki manometrem? a podłogówka jest już napełniona ? jeśli tak to problem z głowy.. gdy uszkodzą,to od razu bedzie wiadomo. jeśli nie radzę napełnić ja powietrzem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BMS 15.03.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Posłuchaj weterana w tym temacie (spartolonej wylewki ) Tylko i wyłącznie skuć i wylać od nowa. Kuć na napełnionej podłogówce pod ciśnieniem. Ewentualne uszkodzenia od razu naprawiać - minimalny koszt. Wszelkie uzupełniania i poprawki niejednorodnego jastrychu skończą się w przyszłości dużym prawdopodobieństwem odspojenia finalnej okładziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Najtmara 15.03.2011 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 (edytowane) Sorki, nie widziałam ani swojej odpowiedzi ani następnych postów. Więc do rzeczy: Podłogówka jest napełniona i działa, więc instalator musi być wtedy na budowie i sprawdzić manometrem, czy nie uszkodzili rurek. Mam nadzieję, że za jego wizytę też wylewkarz zapłaci.Pozdrawiam i dzięki za pomoc w podjęciu decyzji Edytowane 15 Marca 2011 przez Najtmara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BMS 15.03.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Manometr będzie różnie wskazywał (wahał się) w zależności od ilości betonu na rurkach od ogrzewania i/lub jego braku.Jak układ jest napełniony to po uszkodzeniu, co wbrew pozorom wcale nie jest takie łatwe, będzie systematycznie opadał a w miejscu uszkodzenia bedzie można zaobserwować małą fontannę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Najtmara 15.03.2011 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 A czy jest możliwe, że uszkodzenie będzie tak małe, że nie będzie ani fontanny ani wskazań manometru, a po jakimś czasie pod wpływem eksploatacji ogrzewania (cieplej-zimniej) uszkodzenie się powiększy i będę miała wodę w styropianie, a nie w rurkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 15.03.2011 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 (edytowane) A czy jest możliwe, że uszkodzenie będzie tak małe, że nie będzie ani fontanny ani wskazań manometru, a po jakimś czasie pod wpływem eksploatacji ogrzewania (cieplej-zimniej) uszkodzenie się powiększy i będę miała wodę w styropianie, a nie w rurkach? Oczywiście jest możliwe np. pęknięcie włosowe. W tym miejscu rura będzie się pocić. Należałoby w tym celu odczekać kilka dni 2-3 i sprawdzić spadek ciśnienia. Jezeli wylewka jest na tyle zwarta, że można na niej ułożyć deski wielowarstwowe lub płyty OSB na piance zamiast legarów, a na płycie kleić parkiet. Jaki jest stan faktyczny tej wylewki. Przydałoby się zdjęcie lub opis. Czy można wybierać wylewkę np. łyżeczką do herbaty? Czy zwykłe obracanie łyżeczką w wylewce powoduje tworzenie się dziury? Jeżeli zadecydujesz robienie nowej wylewki, zażądaj od nich wylewki według normy PN EN 13 813 CT-C 20N/mm2 F5. Taka wylewka nadaje się pod drewno. Muszą użyć piasku płukanego, suchego i kruszywa co najmniej ziarnistości 0-4mm, przy grubości 7cm nawet grubszego. Stosunek cement/woda = 0/55 czyli 100kg cementu i 55 litrów wody lub mniej wody. Po wykonaniu wylewki przykryć ją folią na 7-10 dni. Edytowane 15 Marca 2011 przez jarekkur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Najtmara 15.03.2011 23:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Oczywiście jest możliwe np. pęknięcie włosowe. W tym miejscu rura będzie się pocić. Należałoby w tym celu odczekać kilka dni 2-3 i sprawdzić spadek ciśnienia. Jezeli wylewka jest na tyle zwarta, że można na niej ułożyć deski wielowarstwowe lub płyty OSB na piance zamiast legarów, a na płycie kleić parkiet. Jaki jest stan faktyczny tej wylewki. Przydałoby się zdjęcie lub opis. Czy można wybierać wylewkę np. łyżeczką do herbaty? Czy zwykłe obracanie łyżeczką w wylewce powoduje tworzenie się dziury? Jeżeli zadecydujesz robienie nowej wylewki, zażądaj od nich wylewki według normy PN EN 13 813 CT-C 20N/mm2 F5. Taka wylewka nadaje się pod drewno. Muszą użyć piasku płukanego, suchego i kruszywa co najmniej ziarnistości 0-4mm, przy grubości 7cm nawet grubszego. Stosunek cement/woda = 0/55 czyli 100kg cementu i 55 litrów wody lub mniej wody. Po wykonaniu wylewki przykryć ją folią na 7-10 dni. Poza tymi "piaszczystymi" miejscami wylewka jest na tyle twarda, że jak ją podważyć od dołu, odłupuje się kawałkami. Czy jest dość twarda pod drewno, nie wiem. Zdjęcia robiliśmy, ale tam widać tylko, że w jednym miejscu jest kupka piasku, a poza tym gładka podłoga. Postaram się jutro wkleić. Wylewki sprawdzaliśmy z kierbudem i wykonawcą sposobem walenia i wiercenia kamieniem. Czasem kawałek się odłupał, ale pod spodem był beton. Tylko w tych dwóch miejscach trafiliśmy na piasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARTURPAWELLUKASZ 16.03.2011 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 a może kierbud rozwazyłby możliwość wywalenia spaskudzonych kawałków i wylania nowych , zdylatowanych od reszty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Najtmara 16.03.2011 23:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Kierbud powiedział, że jakby robił dla siebie, to wybrałby piasek i luźne kawałki a potem uzupełnił. Ale skoro wykonawca sam proponuje mi wymianę wylewek w całych pomieszczeniach i płaci za ew. zniszczenia, to korzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Najtmara 16.03.2011 23:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Spróbuję wkleić fotkę, jak to wygląda w kuchni: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Najtmara 16.03.2011 23:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Niewiele widać, ale może jeszcze ze dwa zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARTURPAWELLUKASZ 17.03.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 czyli kiierbud madry człowiek ... jak wykonawca taki wyrywny to niech robi ..tylko co bedzie jak uszkodzi podłogówkę ? i co z czasem straconym ? kiedy ta podłoga wyschnie ? a jak wykonawca rozpierniczy tu i tam i "sobie pójdzie " ? moim zdaniem niech kują te kawałki ( tylko najpierw trzeba diaksem naciąć ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Najtmara 17.03.2011 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 czyli kiierbud madry człowiek ... jak wykonawca taki wyrywny to niech robi ..tylko co bedzie jak uszkodzi podłogówkę ? i co z czasem straconym ? kiedy ta podłoga wyschnie ? a jak wykonawca rozpierniczy tu i tam i "sobie pójdzie " ? moim zdaniem niech kują te kawałki ( tylko najpierw trzeba diaksem naciąć ...) Tylko, że wykonawca nie chce uzupełniać tych kawałków. Twierdzi, że będzie pękało na łączeniach i on nie weźmie za to odpowiedzialności, bo kafelki mogą odpadać. I pewnie nikt mi nie da gwarancji, że tak się nie stanie. Albo przepisu, jak to zrobić, żeby nie pękało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Najtmara 17.03.2011 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Jaki jest stan faktyczny tej wylewki. Przydałoby się zdjęcie lub opis. Czy można wybierać wylewkę np. łyżeczką do herbaty? Czy zwykłe obracanie łyżeczką w wylewce powoduje tworzenie się dziury? Jeżeli zadecydujesz robienie nowej wylewki, zażądaj od nich wylewki według normy PN EN 13 813 CT-C 20N/mm2 F5. Taka wylewka nadaje się pod drewno. Muszą użyć piasku płukanego, suchego i kruszywa co najmniej ziarnistości 0-4mm, przy grubości 7cm nawet grubszego. Stosunek cement/woda = 0/55 czyli 100kg cementu i 55 litrów wody lub mniej wody. Po wykonaniu wylewki przykryć ją folią na 7-10 dni. Byłam dziś na budowie i jeszcze raz przyjrzałam się tej wylewce. Jest twarda, o wierceniu łyżeczką nie ma mowy. Chociaż moim zdaniem zatarta jest zbyt gładko, chyba powinna być zatarta "na ostro"? Piasek z tych dziur jest mieszanką takiego biało-szarego drobnego piaseczku i maleńkich kamyczków. Po dotknięciu, zostawia biały ślad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARTURPAWELLUKASZ 18.03.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 ok. dyskusja akademicka przedłuża się ...- razem z kierbudem lub inspektorem spiszcie protokół usterkowy i wezwijcie na pismie wykonawcę do usuniecia wady dzieła- po usunieciu wylweki nalezy wykonać ( na koszt wykonawcy wylewki) sprawdzenia instalacji ( wynik nalezy spisac i dac do podpisu wykonawcy wylweki jako załącznik do protokołu naprawy) i tyle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BMS 18.03.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 ok. dyskusja akademicka przedłuża się ... - razem z kierbudem lub inspektorem spiszcie protokół usterkowy i wezwijcie na pismie wykonawcę do usuniecia wady dzieła - po usunieciu wylweki nalezy wykonać ( na koszt wykonawcy wylewki) sprawdzenia instalacji ( wynik nalezy spisac i dac do podpisu wykonawcy wylweki jako załącznik do protokołu naprawy) i tyle ... Ot, widzisz to nie jest takie proste, ja dzięki takiemu podejściu z mojej strony, mam najsłynniejszy wątek o wylewkach w Polsce. Inwestor wie lepiej, zna się lepiej i woogle jest wyrocznią w kwestii napraw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Najtmara 18.03.2011 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 To prawda, nic nie jest proste na budowie. Nieraz trzeba podjąć trudną decyzję, bez pewności, czy jest ona najlepsza w danym wypadku. Ale na szczęście jest to forum, gdzie można się poradzić i uzyskać opinie ludzi bardziej doświadczonych w temacie. Wasze rady i opinie naprawdę mi pomogły. Rozmawiałam dzisiaj z wykonawcą wylewek i z instalatorem. Ustaliliśmy, że w przyszłym tygodniu, jesli pogoda pozwoli, wylewkarze skują całą wylewkę w kuchni i w pokoju gdzie są błędy. Po kilku dniach wejdzie instalator i sprawdzi podłogówkę w kuchni, a potem wejdą wylewkarze z nową wylewką. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze . Aha, wylewkę przykryjemy folią. Odbioru dokona oczywiście kierbud. I spiszemy protokół naprawy wylewek. Uff, to chyba wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts