Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pierwsza instalacja elektryczna czy hydraulika ?

Recommended Posts

dzięki za pomoc.

Czyli zrobię tak:

1. kanaliza już jest

2. okna

3. drzwi tymczasowe

3. hydraulik

4. elektryk

5. ogrzewanie

6. instalacja gazowa

7. tynki

8. posadzki

9. właściwe drzwi

10. elewacja

:) może coś zmienić kolejność ?

ja też tak robię, ale pkt. 6 wrzuciłem na pozycję nr: 4 :)

Ja osobiscie jestem zdania, że montaż okien i założenie alarmu (łącznie z całą instalacja elektryczną) musi iść razem. Wiadomo z jakich względów.

Co do innych instalacji to juz różnie.

Na pewno odkurzacz centralny musi iść jeszcze przed elektryką i hydrauliką. Dlaczego? Jak najmniej łuków i jak najkrótsze odcinki od JC do gniazd.

• 1 year później...

Jest jedno "ale"...

Gwarancja na okna drewniane nie obowiązuje, jeśli zamontuje się je przed "pracami mokrymi" - czytaj tynkami i posadzkami.

Tak więc tynki robimy na 2 razy - najpierw duże powierzchnie ścian, potem po zamontowaniu okien drugi przyjazd ekipy i dorobienie szpalet. Trochę to komplikuje pewne sprawy, ale nie uśmiecha nam się tracić gwarancji na okna... (problem odpada przy plastikach i alusach).

• 3 months później...

Zapewniam Panów, że poza wyjątkowymi sytuacjami, najlepiej instalację elektryczną i automatykę przesunąć na koniec prac instalacyjnych.

U mnie, przed montażem okien, do budynku wprowadzony został kabel elektryczny. Na jego końcu zamontowano podstawowe zabezpieczenie, a następnie podczas osadzania okien i drzwi, rozprowadzono czujniki i zainstalowano centralę alarmu. Instalacja ta ma jednak charakter tymczasowy. Stało się tak dlatego, że okna najczęściej giną pierwszej nocy (lub w dzień) po montażu.

Aktualnie prowadzone są instalacje sanitarne i testowana jest obsługa alarmu (działanie i rozmieszczenie poszczególnych czujników, manipulatorów, sygnalizatorów, powiadomienia). Na końcu zostaną położone przewody elektryczne i poprawiona, już "na czysto" instalacja alarmowa.

Po tynkach zdecydowanie. Instalacja CO i tak w większości w podłodze idzie, w ścianach najwyżej podejścia pod grzejniki się robi, ich wykucie nie jest problemem.

Zrobienie instalacji CO przed tynkami wymagałoby też i zrobienia wylewek przed tynkami (podłogówka, rury CO, wszystko to powinno leżeć w górnej warstwie styropianu bądź wręcz na styropianie, a nie wyobrażam sobie potem czyszczenia tego z tynku, stawiania na tym drabin, rusztowań...), a taka kolejność ma już liczne wady.

J.

Dziękuje. Bardzo cenna informacja, z tym CO.

Okna teraz już tak nie giną bo zwykle są robione na zamówienie. Kiedyś jak była typówka to co innego. A jeśli piszesz że tej samej nocy ginęły to chyba wiadomo kto je kradł.

U nas do tej pory nie doszło nawet do próby. Ale u większości znajomych miały miejsca mniejsze, bądź większe włamania.

Ostatnia kradzież okien i drzwi nastąpiła jesienią 2011 r. u kolegi z pracy.