michal8282 15.03.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Witam, według jakie kolejności powinno wykonywaćsię instalacje w budynku stan surowy otwartyniedługo będą okna. Pierwsza instalacja elektryczna czy hydraulika ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 15.03.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 wszystko, co grube i sztywne najpierw, a im bardziej giętkie, tym później. Łatwiej przewodem ominąć rurę, niż rurą przewód. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 15.03.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 okna, kanaliza, elektryka (+IT i inne), tynki, woda, co, wylewki.Kable prowadzić przewidując - omijając miejsca przyszłego prowadzenia innych instalacji, a w szczególności pamiętać o podejściach pod grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek-P 15.03.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Witam z doświadczenia wiem że najlepiej jest robić najpierw hydraulike później elektryke! Wiele razy już sklejałem peszle po hydraulikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldoch 15.03.2011 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 dokładnie - wielu hydraulików po prostu wyrywa ze ściany przeszkadzające im kable a potem trzeba je kolejny raz upinać by tynki zakryły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal8282 16.03.2011 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 dzięki za pomoc. Czyli zrobię tak: 1. kanaliza już jest 2. okna 3. drzwi tymczasowe 3. hydraulik 4. elektryk 5. ogrzewanie 6. instalacja gazowa 7. tynki 8. posadzki 9. właściwe drzwi 10. elewacja może coś zmienić kolejność ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 16.03.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 dzięki za pomoc. Czyli zrobię tak: 1. kanaliza już jest 2. okna 3. drzwi tymczasowe 3. hydraulik 4. elektryk 5. ogrzewanie 6. instalacja gazowa 7. tynki 8. posadzki 9. właściwe drzwi 10. elewacja może coś zmienić kolejność ? ja też tak robię, ale pkt. 6 wrzuciłem na pozycję nr: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal8282 22.03.2011 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Witam, mój instalator twierdzi, że wodę i ogrzewanie najlepiej będzie zamontować jak będzie gotowa już elektryka i tynki z uwagi na fakt, iż murarze często uszkadzają instalację (rury). Co wy na taką kolejność wykonywania prac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 22.03.2011 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Ja osobiscie jestem zdania, że montaż okien i założenie alarmu (łącznie z całą instalacja elektryczną) musi iść razem. Wiadomo z jakich względów.Co do innych instalacji to juz różnie.Na pewno odkurzacz centralny musi iść jeszcze przed elektryką i hydrauliką. Dlaczego? Jak najmniej łuków i jak najkrótsze odcinki od JC do gniazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
comeon 14.01.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Jest jedno "ale"... Gwarancja na okna drewniane nie obowiązuje, jeśli zamontuje się je przed "pracami mokrymi" - czytaj tynkami i posadzkami. Tak więc tynki robimy na 2 razy - najpierw duże powierzchnie ścian, potem po zamontowaniu okien drugi przyjazd ekipy i dorobienie szpalet. Trochę to komplikuje pewne sprawy, ale nie uśmiecha nam się tracić gwarancji na okna... (problem odpada przy plastikach i alusach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 19.01.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Elektryka a potem hydaulika, kable ukladasz na chudziaku i foli, a rury z woda i C.O na styropianie, jest wszystko ladnie oddzielone, i zadne kable nie krzyzuja sie z woda, co to za rumunia ukladania elektryki na wode. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 19.01.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Elektryka a potem hydaulika, kable ukladasz na chudziaku i foli, a rury z woda i C.O na styropianie, jest wszystko ladnie oddzielone, i zadne kable nie krzyzuja sie z woda, co to za rumunia ukladania elektryki na wode. Popieram pierwej elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 23.01.2013 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Ja tam wolę robic po hydrauliku bo już nieraz widziałem jak mi kable wyrywali bo im się koncepcja zmieniła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbarosa 27.04.2013 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Zapewniam Panów, że poza wyjątkowymi sytuacjami, najlepiej instalację elektryczną i automatykę przesunąć na koniec prac instalacyjnych.U mnie, przed montażem okien, do budynku wprowadzony został kabel elektryczny. Na jego końcu zamontowano podstawowe zabezpieczenie, a następnie podczas osadzania okien i drzwi, rozprowadzono czujniki i zainstalowano centralę alarmu. Instalacja ta ma jednak charakter tymczasowy. Stało się tak dlatego, że okna najczęściej giną pierwszej nocy (lub w dzień) po montażu. Aktualnie prowadzone są instalacje sanitarne i testowana jest obsługa alarmu (działanie i rozmieszczenie poszczególnych czujników, manipulatorów, sygnalizatorów, powiadomienia). Na końcu zostaną położone przewody elektryczne i poprawiona, już "na czysto" instalacja alarmowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 27.04.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Okna teraz już tak nie giną bo zwykle są robione na zamówienie. Kiedyś jak była typówka to co innego. A jeśli piszesz że tej samej nocy ginęły to chyba wiadomo kto je kradł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 27.04.2013 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 A jak robicie instalację C.O. przed czy po tynkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bascom 28.04.2013 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 U mnie CO będzie po tynkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 28.04.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Po tynkach zdecydowanie. Instalacja CO i tak w większości w podłodze idzie, w ścianach najwyżej podejścia pod grzejniki się robi, ich wykucie nie jest problemem.Zrobienie instalacji CO przed tynkami wymagałoby też i zrobienia wylewek przed tynkami (podłogówka, rury CO, wszystko to powinno leżeć w górnej warstwie styropianu bądź wręcz na styropianie, a nie wyobrażam sobie potem czyszczenia tego z tynku, stawiania na tym drabin, rusztowań...), a taka kolejność ma już liczne wady. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbarosa 28.04.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Dziękuje. Bardzo cenna informacja, z tym CO. Okna teraz już tak nie giną bo zwykle są robione na zamówienie. Kiedyś jak była typówka to co innego. A jeśli piszesz że tej samej nocy ginęły to chyba wiadomo kto je kradł. U nas do tej pory nie doszło nawet do próby. Ale u większości znajomych miały miejsca mniejsze, bądź większe włamania. Ostatnia kradzież okien i drzwi nastąpiła jesienią 2011 r. u kolegi z pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 28.04.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 U mnie c.o. będzie po wod-kan,prądzie, tynkach,a przed wylewką i dopiero na końcu okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts