Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dagmara i my - komentarze

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Cała była pomalowana tylko, że ten kolor (który nie ma nic wspólnego z impregnatem, bo impregnat jest bezbarwny) płowieje na słońcu :). Czemu macie problem z tą cegłą przecież one są dostępne od ręki zwykle. No chyba, że zamówiliście jakieś specjalne. A jak tak to dlaczego akurat takie?

• 2 weeks później...

Hej, ja z wizytacją ;)

Łaaadnie zaczyna Wasz domek wyglądać :) Nie mogłem sobie go wcześniej wyobrazić w realu.

Bardzo mi się podoba otwarcie pomieszczeń na taras. To był świetny pomysł, szczególnie na letnie dni. A właśnie, jak wygląda u Was ustawienie względem stron świata, jakoś mi to chyba umknęło?

p.s. Widzę styro przy gruncie. Zaczęliście już ocieplać?

co do naszych cegieł - chcieliśmy taniej i lepiej, bo niby Eder i aż 80 groszy zysku na każdej cegle... cóż, utopia, facet to oszust, na szczęście wszystko już za nami, wiesz jak mnie szlag trafiał jak przejeżdżałam obok składów budowlanych gdzie się wylegiwał wienerberger a ja się na swój transport nie mogłam doczekać? echh. No ale nic to, gonimy cię, gonimy :)

wroblewm: taras jest zwrócony na południowy-wschód, strasznie się cieszę że wyszedł taki duży, już testujemy wypoczynek na nim i nie możemy się doczekać aż będzie to nasza codzienność. Rzeczywiście zaczęliśmy już ocieplać dom, w mało dostępnych miejscach przy dachu mamy też już położony tynk. Jako że planujemy tynki tradycyjne będziemy je kłaść dopiero na jesieni żeby nie popękały w razie upałów (chociaż patrząc za okno trudno uwierzyć w ich istnienie :-x)

Myometis: ale się przejechaliście na tych cegłach :( ale grunt, że ruszyliście z kopyta :) macie dużą szanse na dogonienie nas bo dopiero co skończyliśmy dach no i teraz zaczyna się dłubanie w środku a jak z tym jest każdy wie

pumpaluna: życzę powodzenia :)

Droga inwestorko, uważam, że powinnaś zdecydowanie więcej pisać w dzienniku ;)

Taki skromny czytelnik jak ja, może być mocno zaskoczony widząc nagle dach, pięknie pokryty dachóweczką, a domek ocieplony :)

Swoją drogą, co kraj to obyczaj. Wam odradzono kładzenie tynków, żeby nie popękały - my z kolei słyszeliśmy tylko, że nie ma przeciwwskazań.

Z drugiej strony odradzono nam ocieplenie, bo wilgoć zostanie w środku i zrobimy to dopiero jesienią - widzę, że u Was jest odwrotnie.

Bądź tu mądry i pisz wiersze ;)

Witam :D i jestem pod ogromnym wrażeniem efektów prac Waszych ekip. Jeszcze niedawno same fundamenty a tu proszę - dom już pokryty dachówką i zaczynacie ocieplać!!! Nie boicie się utrudnionego wysychania tynków po założeniu okien? Jaki rodzaj tynku wybraliście? Wrzuć koniecznie kilka fotek swojej elewacji! :) Edytowane przez ewanz

Hej! Dzięki za wszystkie wpisy :)

Tak sobie myślę że mury mogą też schnąć od środka :) tym bardziej, że tynki wewnętrzne mamy zamiar kłaść dopiero na jesieni :) Co do elewacji to zostawiamy ją na etapie siatki i kleju. Tynk zewnętrzny zostawiamy na później. Próbka tynku jest na zdjęciach, które już są zamieszczone bo jest położony tam gdzie już nikt nie będzie łaził po dachu.

A dzięki :) Komin jest z pełnej. A co zmienia położenie tam tej fugi skoro mamy tam jakąś super-duper zaprawę do klinkieru? Z góry dzięki za odpowiedź :)

Fugowanie wykonujemy z użyciem specjalnie do tego celu przeznaczonej zaprawy do spoinowania.

Ma ona zupełnie inne właściwości niż zaprawa do murowania i zapewnia szczelne i trwałe wykończenie.