Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Włączniki światła w starym bloku

Recommended Posts

Witam serdecznie,

robimy z mężem odświeżenie mieszkania w bloku na cele wynajmu. Nie mamy w tej chwili możliwości na zrobienie gruntownego remontu (ze względów finansowych, jak i czasowych - jestem w 9 miesiącu ciąży). Staramy się własnymi siłami odnowić i odświeżyć co się da. Chcieliśmy wymienić włączniki światła i gniazdka. Niestety okazało się, że włączniki są w starych płaskich puszkach wmurowane w ściany. Żeby zamontować nowe (nawet kupiliśmy najprostsze Legrand), ale nie zmieszczą się i trzeba by wykuć stare puszki, a na to nie mamy czasu (bo później ściany trzeba łatać).

I moje pytanie brzmi, czy może ktoś z Was spotkał się gdzieś z możliwością zakupu samych włączników (tych zewnętrznych "klikaczy"), bez mechanizmu, które pasowałyby do starych puszek? Żeby chociaż wizualnie ładniej wyglądało.

Wiem, że problem jest dosyć dziwny, bo wszyscy tu nie lubimy prowizorki, ale czasami nie mamy wyjścia. My sami robiliśmy remont w naszym mieszkaniu rok temu i wszystko wypruliśmy ze ścian, podłóg i sufitów i wymieniliśmy na nowe. Ale tu nie mamy takiej możliwości, dla tego szukamy zamienników.

Gdzieś na targach staroci się regularnie zdarzają, czasem na Allegro, w dziale "pamiątki z PRLu" można tez kupić, ew. pytaj w sklepach "mydło i powidło", bo jeszcze kilka lat temu widywałem taki osprzęt normalnie w sprzedaży (wyglądał na resztki magazynowe, ale był).

Generalnie jednak czarno to widzę.

J.

Poszukaj w hutowniach elektycznych . Firma Ospel ma jeszcze w ofercie PRLowskie wzory. Seria nazywa się Kappa.

To coś takiego http://www.ospel.pl/?k=1&s_id=9 Ladne to nie jest, ale nic innego w te płaskie puszki nie wchodzi

Dziękuję za podpowiedź. Jutro będę robiła rozeznanie, w jakim sklepie znajdę tego producenta. Istotnie, ładne nie są, ale przynajmniej nowe.