Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sadyba B Agaty i Klaudiusza - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 696
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

firma proinstal z bibianowa. U moich rodzicow bardzo tanio i dobrze zrobil Czesiu Gieraga. Jego syn chyba teraz sie tym zajmuje. Ogolnie rzecz biorac nie ma tanich elektrykow. Cenia sie jak za zloto. I niestety popyt jest tak duzy ze nie chca schodzic z ceny. Moze wkrotce jakis mlody elektryk zastosuje ceny dumpingowe, ale poki co trzeba zacisnac zeby.

u was liczą od punktu czy od domu? u nas i tak i tak ale po sąsiedzku powiedział mi elektryk 2tys za całość i nie ważne ile punktów będę chciała czy tylko elektryka czy tv,domofony,internet dorzucimy. tylko kurcze czemu nie wychodzi nam zgranie czasowe?? wypadliśmy z kolejki i teraz jest problem żeby nas gdzieś wcisnąć

Ale ta Sadyba rośnie:) Dużo pomieszczeń się wyłania na parterze (czy to tylko złudzenie?) A i piękną dachówkę wybraliście:) To kiedy ten dach?

Tylko takie złudzenie ;) Zapraszam kiedyś jak będziecie przejeżdżać ;) A dachówka została ściągnięta z Was łobuzy! W przyszłym tygodniu mam się odezwać do p. Piotrka. Mam nadzieję, że szykuje dla mnie miłą niespodziankę. Bo jak nie! Bo jak nie! To się załamie... Na razie powiedział dychę drożej od Was, ale mam mu podrzucić projekt i mamy rozmawiać. Na Orle facet krzyknął sobie 55zł za samą dachówkę bez więźby. A sam daszek ze względu na terminy pewnie będzie szykowany zimą lub w nowym roku już. Zależy jak się wyrobią.

Klaudiusz a Ci od dachu to wyceniają całą usługę z obróbka, montażem okien, etc? żeby później nie wyszło że za każdą rzecz będziesz musiał dopłacać

może to głupie ale ja najbardziej lubię umawiać się za całość z wyszczególnieniem w umowie czego dokładnie dotyczy, tak żeby później jakieś ukryte koszty nie wyszły i mnie nie zaskoczyły, jakoś najbezpieczniej się w takiej syt. czuję

Nie. Stanęło, że druga łazienka nie będzie potrzebna ;) Ale za to mamy kilka zmian w domu. To duże okno zmniejszamy do 270cm. Będą dwa okna po 135cm rozsuwane. Otwór z przejścia z salonu do kuchni również zmniejszony o 40cm, ponieważ wystawałby stół z krzesłami. I taka malutka ścianka dobudowana 60cm w miejscu jak się wchodzi z wiatrołapu do domu. A z tego względu, żeby od razu nie było widoku na salon. Zmniejszyliśmy jeszcze drzwi w środku w wiatrołapie do 100cm...

Szybko dobiliście do tematu dach:) Co etap budowy to nowy problem do rozwiązania...

Blachy są świetnej jakości, z długimi gwarancjami i są ładne, robocizna wtedy też jest tańsza, ale przy niekyórych typach dachów są duże odpady materiału. Do blachy najlepiej zrobić pełne deskowanie (to podnosi koszty) i te naprawdę porządne blachy nie są tanie... Sprawdź co Ci się opłaca:)

No właśnie próbuję wybadać co mi się bardziej opłaca. Według mnie dachówka, z tego względu że jest trwała, nie trzeba jej wymieniać po 10 latach w przypadku tej tańszej. A ta lepsza blachodachówka jest w cenie nawet droższej od dachówki. I masz ci babo placek! Dzisiaj idę do niewiarka i niech mi zrobi kompletne wyliczenie całego dachu i będę się chyba wtedy zastanawiał...

od początku nastawialiśmy się na blachodachówkę, nie miałąm ciśnienia na dachówkę a i koszt robocizny i samego drewna na dach był znacznie większy (inna więźba chociażby), nam pod blachę odradzili pełne deskowanie, już nie pamiętam dlaczego ale ogólnie mówili żeby odpuścić a dać dobre, grubsze ocieplenie od środka i to też odizoluje hałas i problemy cieplne. za rok pewnie będę mogła coś więcej powiedzieć bo na razie zaufałam fachowcom. w sumie tylko mój kuzyn się upierał że z deskowaniem lepiej ale na zasadzie "bo ja tak mam u siebie", nikt ze znajomych nie zdecydował się na deskowanie a u części z nich nie sądzę żeby w grę wchodziła różnica cenowa. Blachę wybraliśmy plannya royal, tania nie jest ale przy dobrym rabacie wyszła w cenie tych ze średniej półki. W sumie spotkałam się na forum z opinią że w tej cenie bym miała dachówkę ale kolor czerwony czy brązowy by mnie nie satysfakcjonował i jednak nie dałam się przekonać. Mamy ok 150m dachu, z oknem dachowym i wylazem fakro, wszystkimi materiałammi do obróbki, drabinką anty śniegową, rynnami i całym ustrojstwem za towar płacimy 15,5tys