Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sadyba B Agaty i Klaudiusza - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 696
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nasz wykonawca i kierbud mówili dokładnie tak jak napisała Ewa, poza tym specjalnie dzisiaj zagadałam z moim dachowcami i powiedzieli, że do dachówki to trzeba policzyć z 2x droższą więźbę, pełne deskowanie plus prawie dwukrotny koszt robocizny. No i pewnie dłużej też schodzi, nasi pracują we dwóch i liczą że w max 5 dni wszystko zrobią, już niewiele im zostało.

co do okien to na początku patrzyliśmy na profile Rehau ale to nie na naszą kieszonkę, 1/3 drożej niż to co wzięliśmy - ostatecznie czekamy na eurocolor na profilach Schuco, aha sprawdź czy te U podają tylko dla szyby czy dla całego okna z ramką, robi różnicę a jeszcze wielu sprzedawców sprytnie o tym zapomina.

Edytowane przez pumpaluna

A po co pełne deskowanie pod dachowkę? Słyszałem, ze pełne deskowanie to się robi tylko pod blachę właśnie ale i tam nie trzeba... Co specjalista to punkt widzenia. Ale fakt jest faktem. Szybko, sprawnie, tanio. Niestety chyba będę musiał się pożegnać z dachówką. O więcej info pytajcie mnie w niedzielę ;)

Ardea ale chyba sporo ludzia u Was pracowało? u koleżanki dachówkę na gotową więźbę kładli we trzech ponad 2tyg :/

co do deskowania pełnego pod dachówkę to chyba co region to inaczej, u nas jednak pełne deskowanie częściej pod dachówkę niż blachę dają, wiem że u kumpeli inna ekipa robiła niż u nas a i tak miała pełne deskowanie ze względu na wzmocnienie więźby (dachówka bardziej obciąża niż blacha) no i krokwie szły grubsze i gęściej stawiane

Krokwie chyba 18, podobno wytrzymują nawet cięższą dachówkę cementową. Deskowanie w ogóle jest lepsze, ale i droższe, w naszym rejonie zaleca się je robić przy blasze. Ekipa chyba 8 osobowa i megazorganizowana, superterminowa - idealna:)

U mnie w projekcie krokwie są 26cm...

ehh tyle się napisałam i mi się skasowało no to teraz w skrócie:

- my na pewno będziemy kłaść blachodachówkę - taniej i szybciej

- chcemy tez zaoszczędzic na obróbce - zamiast kupowac gotowe elementy do obróbki będziemy robic je na giętarce z gładkich arkuszy blachy w tym samym kolorze co blachodachówka (mamy ten patent sprawdzony bo mąż tak robił u swoich rodziców -wyszo sporo taniej niz kupowac gotoweobróbki)

- pelne deskowanie w naszej okolicy robią tylko pod dachy kryte gontem biumicznym

klaudiuszozo nie boisz się ze płyty gk popekają Wam na łączeniach.... na się napatrzyłam na takie pęknięcia u rodzców tesciów znajomych.. mimo ze robili fachowcy dawali siatkę na łączeniach to i tak po niedługim czasie wyszły pęknięcia - my w w związku z tym zrobimy normalne tynki, no poza poddaszem bo tam się już nie bedzie dało... no chyba ze sufit drewniany ale nie jestem przekonana czy by mi się to podobało....

jeśli chcesz ciąć koszty to warto wybrać blachodachówkę, wtedy zaoszczędzisz na drzewie na więźbę i robociźnie;

u nas drzewo kosztowało kosmiczne ( jak dla mnie) pieniądze;

oczywiście blachę wybrałabym raczej z tych lepszych, żeby mi farba nie złaziła czy nie blakła na słońcu ;)

my pokusiliśmy się również o wycenę blachy, ale padło na ruuki i stwierdziliśmy, ze to za drogo; wybraliśmy dachówkę nie przeliczając ile moglibyśmy zaoszczędzić na drzewie i robociźnie...

co do ekipy dekarskiej, to mojego majstra nikomu nie mogę polecić - nie ze względu na fachowość ale na niedotrzymywanie terminów;

jest strasznie niesłowny i za nic ma to, że umawia się na 9.00 a przyjeżdża dwie godziny później, nie odbiera telefonów a inwestor stoi na budowie jak "wazon"; nabierze mnóstwo robót i potem nie może wyrobić się z terminami; a gadkę ma przy tym tak lekką, że każdego by omotał, jaki to on biedny, bo urlopu nie miał od 8 lat...

mimo że renomę sobie niezłą wyrobił, to do pięt nie dorasta ekipie Ardei!

ehh tyle się napisałam i mi się skasowało no to teraz w skrócie:

- my na pewno będziemy kłaść blachodachówkę - taniej i szybciej

- chcemy tez zaoszczędzic na obróbce - zamiast kupowac gotowe elementy do obróbki będziemy robic je na giętarce z gładkich arkuszy blachy w tym samym kolorze co blachodachówka (mamy ten patent sprawdzony bo mąż tak robił u swoich rodziców -wyszo sporo taniej niz kupowac gotoweobróbki)

- pelne deskowanie w naszej okolicy robią tylko pod dachy kryte gontem biumicznym

klaudiuszozo nie boisz się ze płyty gk popekają Wam na łączeniach.... na się napatrzyłam na takie pęknięcia u rodzców tesciów znajomych.. mimo ze robili fachowcy dawali siatkę na łączeniach to i tak po niedługim czasie wyszły pęknięcia - my w w związku z tym zrobimy normalne tynki, no poza poddaszem bo tam się już nie bedzie dało... no chyba ze sufit drewniany ale nie jestem przekonana czy by mi się to podobało....

Najwyraźniej ekipa słabo się znała, albo po prostu robili ze złych materiałów. U mojego teścia robiliśmy w całym domu sami. I wszystko się trzyma, nic nie pęka i wygląda bardzo dobrze :)

Co do blachodachówki, to właśnie na nią jestem już zdecydowany. Oszczędności przy moim dachu wyniosą pewnie od 15 do 20k PLN. Więc nie ma nad czym się zastanawiać.

jeśli chcesz ciąć koszty to warto wybrać blachodachówkę, wtedy zaoszczędzisz na drzewie na więźbę i robociźnie;

u nas drzewo kosztowało kosmiczne ( jak dla mnie) pieniądze;

oczywiście blachę wybrałabym raczej z tych lepszych, żeby mi farba nie złaziła czy nie blakła na słońcu ;)

my pokusiliśmy się również o wycenę blachy, ale padło na ruuki i stwierdziliśmy, ze to za drogo; wybraliśmy dachówkę nie przeliczając ile moglibyśmy zaoszczędzić na drzewie i robociźnie...

Hej :)

Jak byłem kupować deski na szalunki to usłyszałem cenę 8 tys. zł za więźbę. Myślałem wtedy że z krzesła spadnę. Ale jak przyszła kolej na wycenę więźby u mnie na dachu to z lekkiego brązu na buzi zrobiłem się blady, po całym ciele przeszły dreszcze i pomyślałem sobie jakie piękne auto mógłbym za to kupić... Wtedy zacząłem myśleć o blachodachówce. Szczerze powiedziawszy nie ma nad czym się zastanawiać. Z daleka nie da się odróżnić, a z bliska też nie jest brzydka ;)

co do ekipy dekarskiej, to mojego majstra nikomu nie mogę polecić - nie ze względu na fachowość ale na niedotrzymywanie terminów;

jest strasznie niesłowny i za nic ma to, że umawia się na 9.00 a przyjeżdża dwie godziny później, nie odbiera telefonów a inwestor stoi na budowie jak "wazon"; nabierze mnóstwo robót i potem nie może wyrobić się z terminami; a gadkę ma przy tym tak lekką, że każdego by omotał, jaki to on biedny, bo urlopu nie miał od 8 lat...

mimo że renomę sobie niezłą wyrobił, to do pięt nie dorasta ekipie Ardei!

Moi rodzice bardzo go sobie chwalili. Podpowiedział kilka spraw które u nas można było zrobić na poddaszu i po jakimś czasie okazało się, że bardzo słuszne.

Tak czy siak i tak bym go nie wziął a to ze względu na cenę jaką zaproponował.

Klaudiusz a jaką blachę bierzesz pod uwagę? dużo dobrego czytałam o lindab ale np w moim regionie w ogóle jej nie ma w sprzedaży. z tego co mamy dostępne to z bardziej znanych to pruszynski, kurp dach, bud mat i plannja, padło na planję royal, drożej niż np smart ale grubość 55mm i dłuższa gwarancja były wg mnie przekonujące. jak się prezentuje możesz zobaczyć w wiadomości