gkobe 12.06.2011 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 bede sie martwic za 5-7 lat moze i dluzej:P (wszystko sie rozwija moze opracuja cos nowego)jak napisal kolega post wyzej trzeba znac drewno (wlasnie obawialem sie grzyba drzewo scinane latem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 12.06.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 (edytowane) Ja piszę tylko o sprawdzonych rozwiązaniach, w moim przypadku w domu szkieletowym. Suszenie komorowe ma również za zadanie zniszczenia wszelkich zarodników grzybów. Nikomu nie bronię indywidualnego podejścia do zamawianej partii surowca. Wątek archiwalny na innym forumhttp://www.forumbudowlane.pl/vt/6733/0/impregnacja-drewna-struganego-i-suszonego-prozniowo?postdays=0&postorder=asc Edytowane 12 Czerwca 2011 przez QBELEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
draco20051 12.09.2011 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Witam po przerwie. Na obecną chwilę wiemy juz co i jak Wieźba dachowa bedzie wykonana z prefabrykowanych wiązarów kratowych. Ich spodnia cześć posłuży jako "sufit" Oczywiście trzeba będzie go zasłonić jakimś KG. Koszt wykonania takiej więźby na nasz dach to około 20000 pln na gotowo z montażem i dowozem. W tadycyjnej technologii musielibyśmy zrobiś trop betonowy o powierzchni około 160m2 co kosztowałoby około 10 tyś. pln. Dodając koszt drewna na wieźbę, robociznę cieśli itd. wydaje mi się, że wieźba prefabrykowana wychodzi podobnie cenowo, a zdecydowanie mniej obciąża budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 07.10.2011 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 W tadycyjnej technologii musielibyśmy zrobiś trop betonowy o powierzchni około 160m2 co kosztowałoby około 10 tyś. pln. No i opierając się na tej informacji (bo nigdy nie wyceniałam swojego stropu dla wersji w betonie), nie pojmują, jak Wam może wyjść taniej strop drewniany? Oczywiście zakładam "pełny" strop dla poddasza użytkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 07.10.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Bardzo optymistyczna wycena lanego stropu o takiej powierzchni.Na 160m2 stropu wchodzi 24m3 betonu*250=6tys.zł,stal ok.3t*290=8,7tys.zł,robocizna ok.4tys.zł,szalunek ok.3tys.zł co daje kwotę ok.22tys.zł+pierdoły także wydaje mi się,że taki strop wyszedły ok.25tys.zł Drewniany wg mnie 30-40% tego. A jakim cudem chcesz zrobić strop (zakładamy te 160 m2) drewniany za mniej niż 15 tys skoro samo OSB to koszt ok 12 tys. a gdzie legary,wełna,folia,k-g ? nie wspomnę juz o robociźnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 07.10.2011 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 (edytowane) OSB przy użytkowym poddaszu winno układać się w dwóch warstwach min, 18mm (najkorzystniej 1-22 lub 25 mm,2- 18 mm 16 mm), między OSB dobrze dać matę wygłuszającą - najtańsza wersja to z ekstrudowanej pianki polietylenowej. do tego dochodzi wełna, którą tu dać musisz, chyba,że zastosujesz inny sposób, np.pianka PUR, granulat styropianowy, folia paroizolacyjna, oczywiście belki stropu (w moim przypadku to prawie 4 m3 przy < 160) wkręty ,kołki,kotwy,papa,piana.Policzmy więc160x34 zł=5440 - OSB 22mm160x30 zł=4800 - OSB 18 mm 160x8 zł= 1280 - mata 160x16 zł=2569 - wełna 10 cm4m3 x750zł= 3000 - belki (250 zł różnicy na m3,wg podanej przez Ciebie ceny) do tego folia 200,kołki,kątowniki, wkręty,papa,piany,kotwy około 1000 złRealny koszt robocizny to 4000razem 22289 zł Zgodnie z Twoją sugestią nie liczę sufitu g-k, choć uważam, że jest znacznie droższy niz tynk. Więc moim zdaniem z "taniością" to nie ma nic wspólnego, a jeśli ktoś nie ma zamiaru odsłaniać belek,nie widzę sensu robić takiego stropu. Edytowane 7 Października 2011 przez malka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 07.10.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Bardzo optymistyczna wycena lanego stropu o takiej powierzchni.Na 160m2 stropu wchodzi 24m3 betonu*250=6tys.zł,stal ok.3t*290=8,7tys.zł,robocizna ok.4tys.zł,szalunek ok.3tys.zł co daje kwotę ok.22tys.zł+pierdoły także wydaje mi się,że taki strop wyszedły ok.25tys.zł Drewniany wg mnie 30-40% tego. A jakby odjąć od tego rachunku "pierdoły"pod którymi nie wiem co się kryje i szalunek ,który zazwyczaj kupowany jest już na etapie fundamentu i wykorzystywany wielokrotnie to okazuje się,że strop drewniany wychodzi drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dol 18.04.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Witam Śmiem stwierdzić że strop drewniany jest dużo droższy niż lany z betonu . Nie wieliście pod uwagę że nie wszędzie da się zastosować zwykłe dechy jako strop a liczenie drewna jako m3 nie zawsze ma zastosowanie. Ja ostatnio napisałem do producenta aby mi zrobił wycenę samych belek typu posi-joist z krzyżulcem metalowym i wyszło mi że 50 zł brutto kosztuje mb takiej belki . Belki rozstawione co 40 cm tak jak zakłada technologia i wchodzi belek dł 12,4 mb - 41 szt i dł 7,9 mb - 30 szt . Sam koszt takich belek to już 37,270 zł + OSB 22mm -26 zł/m2 = 7980 zł ( nie będę już dodawał drugiej warstwy OSB a była by wskazana co daje koszt dodatkowy 6,582 zł )+ wełna 20 cm ISOVER po 16,80/m2 = 5,157 zl + TRANSPORT wszystkiego = 56,989 zł. Tak porównując na szybkiego płytę laną To betonu wchodzi 46 m3 x 245 z gruszką i transportem na miejsce =11,282 stali mniej więcej wchodzi ok 1,5 T na każde 100m2 płyty wiec wejdzie 4,5 t x 2800 zł = 12 600 zł + robocizna mniej więcej jakieś 6-8 tyś co daje łączna kwotę ok 32 tyś Tak z drugiej strony ciekaw jestem gdzie ci co robią te belki stropowe znajdują takich debili co to kupują od nich a potem się dziwić ze cena za m2 sięga u dewelopera 7 tyś /m2 w tradycyjnym budowaniu a co dopiero jak by się znalazł developer od szkieletowych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 18.04.2013 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 To betonu wchodzi 46 m3 x 245 z gruszką i transportem na miejsce =11,282 stali mniej więcej wchodzi ok 1,5 T na każde 100m2 płyty wiec wejdzie 4,5 t x 2800 zł = 12 600 zł + robocizna mniej więcej jakieś 6-8 tyś co daje łączna kwotę ok 32 tyś Szalunek gratis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dol 18.04.2013 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) A ile wydasz na ten szalunek ? 5 tyś? można sobie wypożyczyć albo poszukać firmy co ma metalowe na upartego . 56 tyś to sporo za dużo mnie za 61 tyś to zrobią wykop nawiozą pospółkę ubija zrobią drenaż i wyleją płytę fundamentowa 20 cm za zbroja w koło wieńcem i 2 x siatkę położą na spód XPS -20 cm i palcem nie kiwnę a w drewnie to co mam za ta kasę Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez d**ol** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 18.04.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 No strop drewniany..., przecież nie trzeba go robić z tych belek wzmacnianych, te belki są faktycznie bardzo dobre ale mozna to zrobić dużo taniej , bez tych belek. Wtedy koszt byłby mniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 19.04.2013 04:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Nie wiem jak teraz, ale ja kupowałem belki drewniane lite w cenie 700PLN/m3. Strop o rozpiętości do 5,5m. Robocizna ok.20zł/m2. Do tego płyty OSB. Strop betonowy o rozpiętości 12,4m też tani nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dol 19.04.2013 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) 5,5 m to maleństwo ja mam strop bez podparcia 12,5 i 7,9 m i dla tego te belki a że sa drogie to też wiem choć schodzi na nie bardzo mało drewna . Tak faktycznie jak te belki bym zastąpił zwykłem drewnem to wyjdzie taniej . Ja to mówiłem do tego i cały wywód jest mój po to aby pokazać że przy pomocy tych właśnie belek strop wcale tańszy nie wychodzi . A tak poza tym to firmy które to produkują je to albo są nienormalne bo kto to kupi jak je można zastąpić zwykłym drewnem i wychodzi taniej . A z założenia strop drewniany ma wyjść taniej niż betonowy a rzeczywistość pokazuje że nie jest tak stosując ich produkt. Więc po co produkować coś co założenia jest droższe a miało być tańsze. No tak ale ktoś powie kto ci każe kupować to ? . No tak to wychodzi na to że te wszystkie firmy robiące więźby na kolczastych płytkach i stropy z belek to wielka lipa . To ciekawe co za idioci to kupują ?a skoro istnieje firma to ktoś to musi kupować .cdn Edytowane 19 Kwietnia 2013 przez d**ol** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 19.04.2013 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 te belki wykauja bardzo małe ugiecie i w sumie przy wiekszych rozpiętościach za bardzo wyjścia nie ma, jezeli jest poddasze użytkowe, bo gdy nie jest to nawte wiązary na budowie majster robi i załatwione, tylko przy wiazarach ogranicza sie przestrzeń na poddaszu.Osobiście nie ładowałbym kasy w takie belki przy dużych rozpiętościach, poprostu te rozpiętości pozmniejszał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dol 19.04.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) No właśnie problem w tym że poddasze jest użytkowe i ściana kolankowa wysoka na 170 cm i tak to narysowali mądrzejsi Ale nie oto się rozchodziło, chodzi o to że budując przy pomocy tych że belek strop wcale nie wychodzi taniej a wręcz przeciwnie drożnej . Jak się zastosuje zwykłe deski to normalne że wyjdzie taniej stop drewniany niż betonowy .Rozchodzi się też o to że nie ma uzasadnienia ekonomicznego przy budowie stropu drewnianego z tych właśnie belek a miał być w założeniu tańszy pytanie od czego ? bo na pewno nie od lanego stropu z betonu A tak się reklamuje ten strop w mediach i wszędzie . Edytowane 19 Kwietnia 2013 przez d**ol** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 19.04.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 No muszą jakoś reklamowac. No i jak ktoś robi cała chate drewnianą to za bardzo wyjścia nie ma to kupuje. Jakbyś był bogaty też byś sobie takie belki kupił i pokazywał sąsiadom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 19.04.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Olorobal kupowała gotową konstrukcję dach-strop. Nie wiem czy dokładnie o tym rozmawiacie, ale rzućcie okiem do jej dziennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 19.04.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 5,5 m to maleństwo ja mam strop bez podparcia 12,5 i 7,9 m i dla tego te belki a że sa drogie to też wiem choć schodzi na nie bardzo mało drewna . Jeśli liczysz na to, że zrobisz zwykły żelbetowy strop o grubości ok.15cm i rozpiętości 12,5m, to chyba się zdziwisz. Filigrany mają rozpiętości do 12m, a ty takiego nie przewidujesz jeśli dobrze zrozumiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts