Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słupki ogrodzeniowe z kostki granitowej???

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mam zamiar wykonać słupki ogrodzeniowe z kostki grnitowej 7/9 lub 8/11. Będą miały wysokość 150cm oraz szerokość /głębokość(grubość) na 3 rzędy kostki. W związku z tym mam pytanie jak taki słupek zazbroić??? - czy wypuszczam z fundamentu np. 2 pręty fi10 i i muruję słupek (cały z kostki) czy jednak robię z kostki zewnętrzną warstwę (jak w przypadku ogrodzenia z cegły klinkierowej) a zazbrojony środek po wymurowaniu słupków zalewam betonem?

proszę o pomoc i dziękuję.

Lepiej zastanów się jak złapać pion, bo koski są nierówne. Przyłożenie poziomicy do nich zawsze daje inny odczyt.

Polecam słupki szersze np. 80x40cm. Są łatwiejsze do zbudowania i dają lepszy efekt. Trzeba je postawić tylko na końcówkach ogrodzenia. Resztę można zrobić z elementów kutych plus granitowa podmurówka. Wyjdzie taniej i ładniej:)

• 1 month później...

Zdecydowanie budujesz zewnętrzną warstwę, wewnątrz pręty wystające z fundamentu i wszystko zalewasz betonem.

Podobnie robisz podmurówkę (już bez prętów), też wewnątrz zalewasz betonem. Jednak przy podmurówce lub innych długich i cienkich ściankach trzeba pamiętać o szczepieniu dwuch ścian razem np kawałkiem pręta w fudze co ok 70-80 cm. W przeciwnym razie zawewając betonem ściany mogą się rozejść.

• 1 year później...
Witam. Słupki rzeczywiście wykonujesz tak, że najpierw układasz kostkę a potem zalewasz środek. Ja osobiście wykonał bym nieco szerszy słupek, bowiem będą problemy z zachodzeniem na siebie kostek przy tak krótkim odcinku a po drugi nie wiem czy będzie to ładnie wyglądało. Kostka granitowa to piękny materiał ale w moim przekonaniu nie koniecznie na ogrodzenia. Ale to tylko moje odczucie. Pozdrawiam