Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wklady Unico - opinie

maqsz

Recommended Posts

Hmmm, bohusz - co z tymi zdjeciami obudowy Dragona 8?

No jak to w większości wypadków bywa jedno zdjęcie telefonem na koniec.

Robiliśmy samą bryłę szamotową, wykończenie w gesti klienta.

Trzeba by zatrudnić fotografika, aby pamiętał o robieniu zdjęć i odpowiednio je potem katalogował. Jednak to jak i każde nadmierne rozbudowanie firmy w oprawy marketingowe i wystawowe podnosi koszty utrzymania firmy. Koszty które oczywiście zawsze pokrywa klient końcowy.

A my "tniemy koszty" drastycznie.

Pozdrawiam

DSC00272_JPG.jpg

Edytowane przez bohusz

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 189
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Eksperymentuje ostatnio z roznymi metodami palenia w moim Dragonie i zauwazylem ciekawa rzecz - oprocz klasycznego zaladunku (rozpalenie, dokladanie na wierzch) udalo mi sie zapalic i spalic caly ladunek od gory.

Na spod dalem warstwe brykietow bukowych, na to grube szczapy, a na to klasyczny stosik cienkiego drewna rozpalkowego i kilka grubszych kawalkow. Rozpalilem ten stosik i prawie od razu zostawilem tylko doplyw powietrza od gory.

Caly ladunek drewna i brykietow bardzo ladnie sie spalil z czesciowyn zgazowaniem po drodze. Co wazne, palilo sie to dosc powoli i przez jakies 3 godziny nie trzeba bylo nic dokladac.

Pewnie dla doswiadczonych to zadna rewelacja, ale ja sam dotad nie probowalem tak palic.

• 1 month później...

Mieliśmy okazję przetestować u siebie jedno z palenisk tej firmy. W naszej opinii całkiem przyzwoity produkt, choć zauważyliśmy kilka mankamentów. Z pewnością podzielimy się naszymi spostrzeżeniami z właścicielem firmy Unirol. Myślę, że paleniska tej firmy na stałe zagoszczą w naszej ofercie, choć w pełni nie spełniają naszych oczekiwań.

Zainteresowanych zapraszam na nasz kanał Youtube, jest tam świeżutki film z testów Dragona 4. "Testy i pomiary w firmie..."

http://www.youtube.com/user/solidnekominki?feature=watch#g/u

Tak wszelkie ewentualne usprawnienia i modernizacje są na bierząco wdrażane.

Oczywiście zakładając różne zachowania użytkowania wkładów, przez końcowych użytkowników.

Również bardziej trafnym wyborem do pomiarów spalin byłby Dragon 8.

Dragon 4 raczej nie jest nastawiony konstrukcyjnie na wytwarzanie spalin o wysokich temperaturach.

Edytowane przez bohusz

Jak widziałeś Wojtku na filmie wkład był rozbujany, na maksymalnym dopływie powietrza. Można w nim palić spokojnie.

Odzysk jednak jest wskazany, wtedy można sobie pozwolić.

Jak Wiesz stosujemy różne wersje, tutaj przykładowo prosty jednokanałowy wymiennik stalowy, opadowy. Drastyczny brak miejsca na inne opcje.

Nad wkładem będą jeszcze specjalne bloki (ażury) i termokręgi. W rurach są zawirowacze spalin, zmuszajace spaliny aby leciały jak najbliżej ścianek rur.

Jak będę na montażu obudowy, to go rozbujam i zrobie pomiary. To Dragon 4.

Tutaj jest delikatnie przepalone, ze względu na świeże obrobienia wejść do komina.

kominek_dragon_4b_2.jpg

Edytowane przez bohusz

No zaraz, ale te temperatury to chyba, jak na wkład konwekcyjny, są bardzo wysokie? Bez odzysku to chyba nie za bardzo.

Pozdrawiam

O tuż to... To jest jeden z tych mankamentów, bez sensownego odbiornika wkładem tym można narobić szkód w kominie. Z kolei do super szczelnych palenisko nie należy i pojawia się zonk. Otwarcie trzeba powiedzieć, że testowaliśmy go na maxa, normalny użytkownik nie powinien dokładać jednorazowo tyle drewna co my.

Moje zdziwienie było powodowane tym, że po filmiku Margoda, w którym była pokazana temperatura dla ceramicznych wkładów kominowych np. określana jako niszcząca, Bohusz napisał, że "ósemka" byłaby właściwsza do wrurędawania. Rozumiem, że to było nieporozumienie.

Nigdy chyba nie można zakładać, że użytkownik będzie obchodził się z wkładem jak z jajkiem. Co w sytuacjach reklamacyjnych (zniszczony komin np.)? Czarnych skrzynek przecież kominki raczej nie zawierają. Określenie - palić łagodnie, jest raczej nie do wyrażenia w liczbach.

Pozdrawiam

No właśnie, nie posiadają czarnych skrzynek.

Ale jest instrukcja. Nie wiem ile kilogramów drewna jednorazowo wsadził Margot...

Dragon 8 nie ma fabrycznych wymienników powietrznych, a więc bardziej do kanałów.

No tak to bywa, w innym temacie ktoś napisał, że w PAMIE, jak nie przymknął powietrza rury były czerwone...

Ktoś tam gdzieś w innym temacie ma palenisko Brunnera podpięte bezpośrednio w komin....

Gdzieś tam Piotr napisał coś w sensie, że podpinanie kominków bezpośrednio w komin to zbrodnia (nie cytuje)

PS

Trwają prace nad 100% uszczelnieniem wkładów Dragon

Edytowane przez bohusz

O tuż to... To jest jeden z tych mankamentów, bez sensownego odbiornika wkładem tym można narobić szkód w kominie. Z kolei do super szczelnych palenisko nie należy i pojawia się zonk. Otwarcie trzeba powiedzieć, że testowaliśmy go na maxa, normalny użytkownik nie powinien dokładać jednorazowo tyle drewna co my.

Czy mógłbym poprosić o test w identycznych warunkach Varii 1v? ;) - Boguś też pewnie jeszcze nie widział :D

A może wysłać jeszcze listę wkładów żeliwnych o temp. na wyjściu w okolicach 370C a w palenisku ok 700-800 przy max. dopływie powietrza? ( przy zredukowanym 120- 200C a w palenisku prawie bez zmian ). O różnicy w przepływie masy spalin /h - co ,chyba jak wiesz ma kolosalne znaczenie jeżeli chodzi o odzysk ciepła nie wspomnę.

pzdr.

Czy mógłbym poprosić o test w identycznych warunkach Varii 1v? ;) - Boguś też pewnie jeszcze nie widział :D

A może wysłać jeszcze listę wkładów żeliwnych o temp. na wyjściu w okolicach 370C a w palenisku ok 700-800 przy max. dopływie powietrza? ( przy zredukowanym 120- 200C a w palenisku prawie bez zmian ). O różnicy w przepływie masy spalin /h - co ,chyba jak wiesz ma kolosalne znaczenie jeżeli chodzi o odzysk ciepła nie wspomnę.

pzdr.

Powtarzasz się Bader . Zarówno w prawdzie jak i nieprawdzie :D

Proszę napisać jakich szkód można narobić w kominie przy mocnym paleniu. Mam Tarnavvę 18 kW. Czy u mnie też palenie na maxa grozi negatywnymi konsekwencjami.

Poczytaj tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?190755-Komin-do-kominka

szczególnie post # 8 i #20 . Dodatkowe pytania może tam ?:)

Powtarzasz się Bader . Zarówno w prawdzie jak i nieprawdzie :D

Och, nie aż tak często- chyba że ktoś bzdurami depcze mi po odciskach ;).A jeżeli jesteś tak pewny swego to zbadaj w takich samych warunkach ( bez redukcji dopływu powietrza ) Varię1v ( wiele innych " mercydesów " też można ) i wykaż , żem jeno dureń :D, albo uczciwie napisz , że większość tych "przewietrzonych " wkładów to scheiss - bez zastosowania rozbudowanego układu odbiorzczego ze strat , które generują - a i to nie zawsze pomaga .

Och, nie aż tak często- chyba że ktoś bzdurami depcze mi po odciskach ;).A jeżeli jesteś tak pewny swego to zbadaj w takich samych warunkach ( bez redukcji dopływu powietrza ) Varię1v ( wiele innych " mercydesów " też można ) i wykaż , żem jeno dureń :D, albo uczciwie napisz , że większość tych "przewietrzonych " wkładów to scheiss - bez zastosowania rozbudowanego układu odbiorzczego ze strat , które generują - a i to nie zawsze pomaga .

Bader ! Ja własnie o tym. Zdawało mi się, że już ustaliliśmy

w naszym gronie (z małymi wyjątkami :)) to dawno. Ustaliliśmy,

że większość wkładów powietrznych to scheis. Ustaliliśmy

również chyba, że Varia 1V - "zwykły powietrzniak", bardziej nadaje

sie do zamkniętej hypokaustum ,niz niejeden w tym celu wyprodukowany,

np Romotop :D

pzdr.

Taki test już był :) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?189402-Jak-powstaje-kominek-ciep%C5%82y-szamotowy&p=5020393&viewfull=1#post5020393

Od pewnego czasu, spalanie drewna na zredukowanym dopływie powietrza przestało mnie już interesować. Od piętnastu lat nie udało mi się trafić na żeliwne palenisko, które w umiarkowany sposób uwalnia ciepło przez 8-10h a przy tym szyba pozostaje krystalicznie czysta.

Bader ! Ja własnie o tym. Zdawało mi się, że już ustaliliśmy

w naszym gronie (z małymi wyjątkami :)) to dawno. Ustaliliśmy,

że większość wkładów powietrznych to scheis. Ustaliliśmy

również chyba, że Varia 1V - "zwykły powietrzniak", bardziej nadaje

sie do zamkniętej hypokaustum :D

Powiedz to KLIENTOWI jak będziesz sprzedawał następny wkład np Spartherma ::lol2: