Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wklady Unico - opinie

maqsz

Recommended Posts

Bader ! Ja własnie o tym. Zdawało mi się, że już ustaliliśmy

w naszym gronie (z małymi wyjątkami :)) to dawno. Ustaliliśmy,

że większość wkładów powietrznych to scheis. Ustaliliśmy

również chyba, że Varia 1V - "zwykły powietrzniak", bardziej nadaje

sie do zamkniętej hypokaustum ,niz niejeden w tym celu wyprodukowany,

np Romotop :D

A to dało się zauważyć - TWA z inklinacją do GTW( bezskutecznie ;D)

I proszę nie myl moich określeń powietrzak to nie przewietrzak- czyli wkład robiony na obraz i podobieństwo izolowanej kuźni z odbiorem ciepła po za samym wkładem.A co do hypokaustum, to zastanawiające jest , że prawie w ogóle w ojczyźnie swojego powstania :D Pewnie dlatego wybuchł ta taki kryzys ;D

• Odpowiedzi 189
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Taki test już był :) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?189402-Jak-powstaje-kominek-ciep%C5%82y-szamotowy&p=5020393&viewfull=1#post5020393

Od pewnego czasu, spalanie drewna na zredukowanym dopływie powietrza przestało mnie już interesować. Od piętnastu lat nie udało mi się trafić na żeliwne palenisko, które w umiarkowany sposób uwalnia ciepło przez 8-10h a przy tym szyba pozostaje krystalicznie czysta.

Chyba testy jednak różnią się:D.

Marnych skutków poszukiwań współczuję :D . Jako,że nie jestem tu dla reklamy mogę wysłać Ci na prv. parę modeli , które spełnią Twoje oczekiwania.

• 2 months później...

Trwają prace nad 100% uszczelnieniem wkładów Dragon

No to ja mam pytanie, dosc wazne.

Faktycznie do pelnej szczelnosci mojemu Dragonowi 8 troche brakuje i nie mam tu na mysli drzwiczek, ktora wydaja sie bardzo szczelne, tylko uklad doprowadzania powietrza z zewnatrz.

Przy silnym wietrze lub wyzsszej temperaturze bardzo trudno przytlumic plomienie. Przymkniecie szybra i wajcha powietrza w lewo niewiele w takich warunkach pomagaja.

Przy wiatrach i/lub mrozach czuc tez czesto, ze po przydlawieniu powietrza ze szczeliny dzwigni regulacyjnej dmucha zimnym wiatrem.

Wklad jest bardzo fajny i warto byloby te wady usunac. Teraz pytanie, czy da sie to zrobic, czy moze te "prace nad uszczelnieniem" dotycza tylko nowych wkladow?

Zespol doprowadzajaco-regulacyjny wyglada na przykrecony od spodu do korpusu kominka.

Witam

Jeżeli nikt wcześniej nie odpisze, postaram się bardziej szczegółowo odpisać w łykent.

Teraz tylko "wpadłem" wypisać faktury i dalej do czarnej roboty.

Bo przeca ktoś kominki musi stawiać.

Witam

chętnie o tym :"Zespol doprowadzajaco-regulacyjny wyglada na przykrecony od spodu do korpusu kominka."

poczytam

Edytowane przez sterowiec40

No to ja mam pytanie, dosc wazne.

Faktycznie do pelnej szczelnosci mojemu Dragonowi 8 troche brakuje i nie mam tu na mysli drzwiczek, ktora wydaja sie bardzo szczelne, tylko uklad doprowadzania powietrza z zewnatrz.

Przy silnym wietrze lub wyzsszej temperaturze bardzo trudno przytlumic plomienie. Przymkniecie szybra i wajcha powietrza w lewo niewiele w takich warunkach pomagaja.

Przy wiatrach i/lub mrozach czuc tez czesto, ze po przydlawieniu powietrza ze szczeliny dzwigni regulacyjnej dmucha zimnym wiatrem.

Wklad jest bardzo fajny i warto byloby te wady usunac. Teraz pytanie, czy da sie to zrobic, czy moze te "prace nad uszczelnieniem" dotycza tylko nowych wkladow?

Zespol doprowadzajaco-regulacyjny wyglada na przykrecony od spodu do korpusu kominka.

To nie są wady w seryjnych produktach UNICO DRAGON, tylko świadome działania konstruktora.

W nich doprowadzenie powietrza wtórnego (dopalającego) jest doprowadzone z pomieszczenia, niezależnie od doprowadzenia powietrza z zewnątrz. Są to małe średnicowo kanały które za szamotami podają powietrze do samej góry paleniska.

Są plany i proste możliwości aby to powietrze było pobierane z tej przykrecanej "puszki" czyli komory sterowalnego rozdziału powietrza. Jednak wiąże się to z pewnym ryzykiem późniejszego użytkowania, przez popularnego (masowego) użytkownika. Samego opisu działania i zawartości "puszki" tej przykręcanej nie będę opisywał szczegółowo, ogólny opis dla użytkownika jest dostępny w folderach informacyjno reklamowych.

Takie zabezpieczenia w postaci nieregulowarnych otworów dolotowych powietrza, stosują praktycznie wszyscy producenci kotłów CO na paliwa stałe. POPROSTU BOJĄ SIĘ, róznych zachowań i poczynań użystkowników.

Tyle na teraz, jeżeli Masz dodatkowe pytania, to pytaj.

Chociaż na schematach rozprowadzenia powietrza jest wszystko widoczne.

detal2.jpg

dragon-8.jpg

zasysanie.jpg

powietrze.jpg

kolektor.jpg

Edytowane przez bohusz

Mam pytania - co w takim razie oznaczaja "prace nad calkowitym uszczelnieniem wkladow"? Chodzi o doprowadzenie powietrza dopalajacego z puszki, czy o cos innego?

I pytanie nr 2 - co z wwiewaniem zimnego powietrza do pomieszczenia przez "puszke" i co z kiepska (moim zdaniem) szczelnoscia przyslon na doprowadzeniu, ktora objawia sie bardzo duza wrazliwoscia na podmuchy wiatru - da sie cos z tym zrobic?

Jesli ustawie wajche w polozeniu srodkowym, to co - cale powietrze idzie wtedy z pomieszczenia?

Edytowane przez maqsz

Są wersje na "specjalne" zamówienia wkładów szczelnych, to znaczy powietrze do spalania doprowadzane jest tylko z zewnątrz.

Jezeli chodzi o jakiś wywiew zimnego powietrza z okolic "wajchy" to pierwsza taka Twoja uwaga, którą pchnę dalej, czyli do osoby zajmującej się faktycznie konstrukcją.

Powietrze z pomieszczenia idzie tak jak widać na schemacie cały czas, są to niewielkie ilości powietrza które palenisko pobiera (dozuje) sam, gdy wkład jest ustawiony na palenie zasadnicze, czyli dźwignia w środku. Główne i podstawowe ilości do spalania pobierane są wtedy z zewnątrz budynku.

A tylko z pomieszczenia wtedy gdy zamkniesz przesuwając dżwignie w pozycje zamknietą, czyli tam gdzie sa dwa kwadraty.

Edytowane przez bohusz

Rozumiem.

W takim razie szczelnosc zamkniecia w pozycji "dwa kwadraty" jest watpliwa, bo przy wietrze na zewnatrz ogien huczy az milo...

PRZY WIETRZE NA POLU KTÓRY ODZIAŁUJE NA KOMIN, CZY NA CZERPNIE POWIETRZA?

Wszelkie zamknięcia są metal - metal. Tutaj nie ma uszczelek (miekkich). Mimo całej staranności i precyzji wykonania odpowiadającej klasie wkładów, połaczenia (zamknięcia) nie będą w 100% szczelne. No ale to jest raczej zrozumiałe.

Biorąc pod uwagę aktualne możliwości produkcyjne, można wykonywać różne wersje z 100% szczelnościami. Jednak wtedy produkty wejdą do innej klasy kategori sprzedaży. Co automatycznie jest jednoznacznie związane z kosztami produkcji - ceną końcową.

PS

ŚLEDZISZ forum i może się orientujesz, że są firmy które uważają że wszelkie zabiegi typu pobieranie powietrza z zewnątrz są zbędne. Udawadniają to obszernymi jednoznaczącymi opisami rewelacyjnego działania takich wkładów.

Edytowane przez bohusz

Wiatr dziala w rownym stopniu na komin, co na czerpnie

Pomyśl, że nie do końca to jest prawdą, gdzie indziej komin, w innym miejscu czerpnia.

Jedno i drugie można zabezpieczyć przed działaniem wiatrów jak to jest dużym problemem.

UWAGA

Jako, że ten temat dotyczy wkładów kominkowych UNICO, wypada mi poinformować, że od 1 marca 2012 roku nastąpi podwyżka cen na wkłady kominkowe.

POZDRAWIAM

Edytowane przez bohusz

Chodzilo mi o to, ze zarowno komin, jak i czerpnia sa po tej samej stronie budynku. Komin nie ma obrotowej czapki, a czerpnia na swoj "daszek".

Moim zdaniem, zwlaszcza jesli wklad zabezpieczono przed brakiem powietrza stosujac doplyw z pomieszczenia, zdlawienie doplywu z zewnatrz mogloby byc szczelniejsze.

Chodzilo mi o to, ze zarowno komin, jak i czerpnia sa po tej samej stronie budynku. Komin nie ma obrotowej czapki, a czerpnia na swoj "daszek".

Moim zdaniem, zwlaszcza jesli wklad zabezpieczono przed brakiem powietrza stosujac doplyw z pomieszczenia, zdlawienie doplywu z zewnatrz mogloby byc szczelniejsze.

A już myślałem , że logiczne myślenie to zjawisko na wymarciu :D

pzdr.

Witam,

zdecydowałem się na zakup wkładu UNICO Dragon 2 B jednak w instrukcji znalazłem akapit mówiący o tym, że w pomieszczeniu, w którym zamontowany będzie wkład nie wolno montować wentylacji wyciągowej mechanicznej. Trochę mnie to niepokoi bo zdecydowałem się na ogrzewanie nadmuchowe z rekuperatorem i do całego systemu kanałów chciałem podłączyć ciepłe powietrze zasysane znad wkładu. Czy mogę mieć tu jakieś problemy związane z eksploatacją? Czerpnia powietrza oczywiście na zewnątrz. Będę wdzięczny za jakieś informacje.

Spalem zle i krotko, wiec prosze o rozwiniecie tej mysli ;)

Po prostu lubię , gdy ktoś zadaje konkretne pytania , nie zadawalając się wymijającymi odpowiedziami:) Dla rynku jest to również dobre- zmusza producentów i dystrybutorów do rzetelności , a nie opowiadania,że sprząta, pierze, gotuje, krawaty wiąże oraz usuwa ciąże ;)

pzdr.

ps. sporo tych wkładów sprzedałem, nie widząc znaczącej różnicy ( poza ceną;) ) w stosunku do pierwowzorów, na których są oparte :D

• 3 weeks później...

Jesli sprzedajesz te wklady, to wypowiedz sie prosze na temat instalowania okapow kuchennych z wentylatorem (czyli wyciagow) w domach, gdzie pali sie we wkladzie Unico.

Obecnie w wiekszosci domow kuchnia, jadalnia i pokoj dzienny tworza *fizycznie* jedno pomieszczenie. Tak jest u mnie. Jesli kominek pobiera czesc powietrza z pomieszczenia, to co - mam zmienic wyciag na pochlaniacz?

Szczerze mowiac, jestem lekko wk****wiony, bo we wszystkich materialach (z wyjatkiem instrukcji) wklady Unico Dragon byly opisywane jako "pobierajace powietrze z zewnatrz".

Jesli sprzedajesz te wklady, to wypowiedz sie prosze na temat instalowania okapow kuchennych z wentylatorem (czyli wyciagow) w domach, gdzie pali sie we wkladzie Unico.

Obecnie w wiekszosci domow kuchnia, jadalnia i pokoj dzienny tworza *fizycznie* jedno pomieszczenie. Tak jest u mnie. Jesli kominek pobiera czesc powietrza z pomieszczenia, to co - mam zmienic wyciag na pochlaniacz?

Szczerze mowiac, jestem lekko wk****wiony, bo we wszystkich materialach (z wyjatkiem instrukcji) wklady Unico Dragon byly opisywane jako "pobierajace powietrze z zewnatrz".

Złość urodzie szkodzi a i życie skraca :)

Na odległość trudno doradzać. Jeżeli zbudowałeś termos z bardzo ograniczoną wymianą powietrza to możesz mieć problem z wyciągiem :( Jeżeli dom ma dobrą wentylacje grawitacyjną z prawidłową wymianą powietrza to owa "założona nieszczelność" , mimo że nie tak niewielka , jak twierdzi Boguś , to wyciąg nie będzie miał wpływu na kominek.

A materiałami reklamowymi nie radzę się zbytnio przejmować ( instrukcjami zresztą też) Grunt to rozsądek :D

Gdyby było inaczej znalazłbyś informacje ,że bezpośrednie podłączenie do komina takiego wkładu ( oraz całej dominującej obecnie grupy wkładów ) bez porządnego odbioru ciepła ze spalin może być przyczyną uszkodzenia komina ;) Ale gdyby takie rzeczy pisali w instrukcjach sprzedaż spadła by takim producentom o 95% ( pozostałe 5% to zwolennicy odzysku + niegramotni :D )

pzdr.