Bader 17.12.2011 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Bader ! Ja własnie o tym. Zdawało mi się, że już ustaliliśmy w naszym gronie (z małymi wyjątkami ) to dawno. Ustaliliśmy, że większość wkładów powietrznych to scheis. Ustaliliśmy również chyba, że Varia 1V - "zwykły powietrzniak", bardziej nadaje sie do zamkniętej hypokaustum ,niz niejeden w tym celu wyprodukowany, np Romotop A to dało się zauważyć - TWA z inklinacją do GTW( bezskutecznie ;D) I proszę nie myl moich określeń powietrzak to nie przewietrzak- czyli wkład robiony na obraz i podobieństwo izolowanej kuźni z odbiorem ciepła po za samym wkładem.A co do hypokaustum, to zastanawiające jest , że prawie w ogóle w ojczyźnie swojego powstania Pewnie dlatego wybuchł ta taki kryzys ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 18.12.2011 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Taki test już był http://forum.muratordom.pl/showthread.php?189402-Jak-powstaje-kominek-ciep%C5%82y-szamotowy&p=5020393&viewfull=1#post5020393 Od pewnego czasu, spalanie drewna na zredukowanym dopływie powietrza przestało mnie już interesować. Od piętnastu lat nie udało mi się trafić na żeliwne palenisko, które w umiarkowany sposób uwalnia ciepło przez 8-10h a przy tym szyba pozostaje krystalicznie czysta. Chyba testy jednak różnią się. Marnych skutków poszukiwań współczuję . Jako,że nie jestem tu dla reklamy mogę wysłać Ci na prv. parę modeli , które spełnią Twoje oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maqsz 24.02.2012 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Trwają prace nad 100% uszczelnieniem wkładów Dragon No to ja mam pytanie, dosc wazne. Faktycznie do pelnej szczelnosci mojemu Dragonowi 8 troche brakuje i nie mam tu na mysli drzwiczek, ktora wydaja sie bardzo szczelne, tylko uklad doprowadzania powietrza z zewnatrz. Przy silnym wietrze lub wyzsszej temperaturze bardzo trudno przytlumic plomienie. Przymkniecie szybra i wajcha powietrza w lewo niewiele w takich warunkach pomagaja. Przy wiatrach i/lub mrozach czuc tez czesto, ze po przydlawieniu powietrza ze szczeliny dzwigni regulacyjnej dmucha zimnym wiatrem. Wklad jest bardzo fajny i warto byloby te wady usunac. Teraz pytanie, czy da sie to zrobic, czy moze te "prace nad uszczelnieniem" dotycza tylko nowych wkladow? Zespol doprowadzajaco-regulacyjny wyglada na przykrecony od spodu do korpusu kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 24.02.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 WitamJeżeli nikt wcześniej nie odpisze, postaram się bardziej szczegółowo odpisać w łykent.Teraz tylko "wpadłem" wypisać faktury i dalej do czarnej roboty.Bo przeca ktoś kominki musi stawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 24.02.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 (edytowane) Witam Jeżeli nikt wcześniej nie odpisze, postaram się bardziej szczegółowo odpisać w łykent. Teraz tylko "wpadłem" wypisać faktury i dalej do czarnej roboty. Bo przeca ktoś kominki musi stawiać. Witam chętnie o tym :"Zespol doprowadzajaco-regulacyjny wyglada na przykrecony od spodu do korpusu kominka." poczytam Edytowane 24 Lutego 2012 przez sterowiec40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 24.02.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 (edytowane) No to ja mam pytanie, dosc wazne. Faktycznie do pelnej szczelnosci mojemu Dragonowi 8 troche brakuje i nie mam tu na mysli drzwiczek, ktora wydaja sie bardzo szczelne, tylko uklad doprowadzania powietrza z zewnatrz. Przy silnym wietrze lub wyzsszej temperaturze bardzo trudno przytlumic plomienie. Przymkniecie szybra i wajcha powietrza w lewo niewiele w takich warunkach pomagaja. Przy wiatrach i/lub mrozach czuc tez czesto, ze po przydlawieniu powietrza ze szczeliny dzwigni regulacyjnej dmucha zimnym wiatrem. Wklad jest bardzo fajny i warto byloby te wady usunac. Teraz pytanie, czy da sie to zrobic, czy moze te "prace nad uszczelnieniem" dotycza tylko nowych wkladow? Zespol doprowadzajaco-regulacyjny wyglada na przykrecony od spodu do korpusu kominka. To nie są wady w seryjnych produktach UNICO DRAGON, tylko świadome działania konstruktora. W nich doprowadzenie powietrza wtórnego (dopalającego) jest doprowadzone z pomieszczenia, niezależnie od doprowadzenia powietrza z zewnątrz. Są to małe średnicowo kanały które za szamotami podają powietrze do samej góry paleniska. Są plany i proste możliwości aby to powietrze było pobierane z tej przykrecanej "puszki" czyli komory sterowalnego rozdziału powietrza. Jednak wiąże się to z pewnym ryzykiem późniejszego użytkowania, przez popularnego (masowego) użytkownika. Samego opisu działania i zawartości "puszki" tej przykręcanej nie będę opisywał szczegółowo, ogólny opis dla użytkownika jest dostępny w folderach informacyjno reklamowych. Takie zabezpieczenia w postaci nieregulowarnych otworów dolotowych powietrza, stosują praktycznie wszyscy producenci kotłów CO na paliwa stałe. POPROSTU BOJĄ SIĘ, róznych zachowań i poczynań użystkowników. Tyle na teraz, jeżeli Masz dodatkowe pytania, to pytaj. Chociaż na schematach rozprowadzenia powietrza jest wszystko widoczne. Edytowane 24 Lutego 2012 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maqsz 24.02.2012 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 (edytowane) Mam pytania - co w takim razie oznaczaja "prace nad calkowitym uszczelnieniem wkladow"? Chodzi o doprowadzenie powietrza dopalajacego z puszki, czy o cos innego? I pytanie nr 2 - co z wwiewaniem zimnego powietrza do pomieszczenia przez "puszke" i co z kiepska (moim zdaniem) szczelnoscia przyslon na doprowadzeniu, ktora objawia sie bardzo duza wrazliwoscia na podmuchy wiatru - da sie cos z tym zrobic? Jesli ustawie wajche w polozeniu srodkowym, to co - cale powietrze idzie wtedy z pomieszczenia? Edytowane 24 Lutego 2012 przez maqsz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 24.02.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 (edytowane) Są wersje na "specjalne" zamówienia wkładów szczelnych, to znaczy powietrze do spalania doprowadzane jest tylko z zewnątrz. Jezeli chodzi o jakiś wywiew zimnego powietrza z okolic "wajchy" to pierwsza taka Twoja uwaga, którą pchnę dalej, czyli do osoby zajmującej się faktycznie konstrukcją. Powietrze z pomieszczenia idzie tak jak widać na schemacie cały czas, są to niewielkie ilości powietrza które palenisko pobiera (dozuje) sam, gdy wkład jest ustawiony na palenie zasadnicze, czyli dźwignia w środku. Główne i podstawowe ilości do spalania pobierane są wtedy z zewnątrz budynku. A tylko z pomieszczenia wtedy gdy zamkniesz przesuwając dżwignie w pozycje zamknietą, czyli tam gdzie sa dwa kwadraty. Edytowane 24 Lutego 2012 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maqsz 24.02.2012 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Rozumiem. W takim razie szczelnosc zamkniecia w pozycji "dwa kwadraty" jest watpliwa, bo przy wietrze na zewnatrz ogien huczy az milo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 24.02.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 (edytowane) Rozumiem. W takim razie szczelnosc zamkniecia w pozycji "dwa kwadraty" jest watpliwa, bo przy wietrze na zewnatrz ogien huczy az milo... PRZY WIETRZE NA POLU KTÓRY ODZIAŁUJE NA KOMIN, CZY NA CZERPNIE POWIETRZA? Wszelkie zamknięcia są metal - metal. Tutaj nie ma uszczelek (miekkich). Mimo całej staranności i precyzji wykonania odpowiadającej klasie wkładów, połaczenia (zamknięcia) nie będą w 100% szczelne. No ale to jest raczej zrozumiałe. Biorąc pod uwagę aktualne możliwości produkcyjne, można wykonywać różne wersje z 100% szczelnościami. Jednak wtedy produkty wejdą do innej klasy kategori sprzedaży. Co automatycznie jest jednoznacznie związane z kosztami produkcji - ceną końcową. PS ŚLEDZISZ forum i może się orientujesz, że są firmy które uważają że wszelkie zabiegi typu pobieranie powietrza z zewnątrz są zbędne. Udawadniają to obszernymi jednoznaczącymi opisami rewelacyjnego działania takich wkładów. Edytowane 24 Lutego 2012 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maqsz 24.02.2012 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Wiatr dziala w rownym stopniu na komin, co na czerpnie. Ale ostatniego Twojego akapitu nie rozumiem. Taka zmiana nie powinna wplywac na cene. A przynajmniej nie w znacznym stopniu. Dla mnie to jednak sprawa drugorzedna, wklad juz mam i drugiego kupowal nie bede... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 24.02.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 (edytowane) Wiatr dziala w rownym stopniu na komin, co na czerpnie Pomyśl, że nie do końca to jest prawdą, gdzie indziej komin, w innym miejscu czerpnia. Jedno i drugie można zabezpieczyć przed działaniem wiatrów jak to jest dużym problemem. UWAGA Jako, że ten temat dotyczy wkładów kominkowych UNICO, wypada mi poinformować, że od 1 marca 2012 roku nastąpi podwyżka cen na wkłady kominkowe. POZDRAWIAM Edytowane 25 Lutego 2012 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maqsz 24.02.2012 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Chodzilo mi o to, ze zarowno komin, jak i czerpnia sa po tej samej stronie budynku. Komin nie ma obrotowej czapki, a czerpnia na swoj "daszek". Moim zdaniem, zwlaszcza jesli wklad zabezpieczono przed brakiem powietrza stosujac doplyw z pomieszczenia, zdlawienie doplywu z zewnatrz mogloby byc szczelniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 26.02.2012 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Chodzilo mi o to, ze zarowno komin, jak i czerpnia sa po tej samej stronie budynku. Komin nie ma obrotowej czapki, a czerpnia na swoj "daszek". Moim zdaniem, zwlaszcza jesli wklad zabezpieczono przed brakiem powietrza stosujac doplyw z pomieszczenia, zdlawienie doplywu z zewnatrz mogloby byc szczelniejsze. A już myślałem , że logiczne myślenie to zjawisko na wymarciu pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maqsz 26.02.2012 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Spalem zle i krotko, wiec prosze o rozwiniecie tej mysli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vencyrgetoryks 03.03.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Witam, zdecydowałem się na zakup wkładu UNICO Dragon 2 B jednak w instrukcji znalazłem akapit mówiący o tym, że w pomieszczeniu, w którym zamontowany będzie wkład nie wolno montować wentylacji wyciągowej mechanicznej. Trochę mnie to niepokoi bo zdecydowałem się na ogrzewanie nadmuchowe z rekuperatorem i do całego systemu kanałów chciałem podłączyć ciepłe powietrze zasysane znad wkładu. Czy mogę mieć tu jakieś problemy związane z eksploatacją? Czerpnia powietrza oczywiście na zewnątrz. Będę wdzięczny za jakieś informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 04.03.2012 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Spalem zle i krotko, wiec prosze o rozwiniecie tej mysli Po prostu lubię , gdy ktoś zadaje konkretne pytania , nie zadawalając się wymijającymi odpowiedziami:) Dla rynku jest to również dobre- zmusza producentów i dystrybutorów do rzetelności , a nie opowiadania,że sprząta, pierze, gotuje, krawaty wiąże oraz usuwa ciąże pzdr. ps. sporo tych wkładów sprzedałem, nie widząc znaczącej różnicy ( poza ceną ) w stosunku do pierwowzorów, na których są oparte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maqsz 20.03.2012 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Jesli sprzedajesz te wklady, to wypowiedz sie prosze na temat instalowania okapow kuchennych z wentylatorem (czyli wyciagow) w domach, gdzie pali sie we wkladzie Unico. Obecnie w wiekszosci domow kuchnia, jadalnia i pokoj dzienny tworza *fizycznie* jedno pomieszczenie. Tak jest u mnie. Jesli kominek pobiera czesc powietrza z pomieszczenia, to co - mam zmienic wyciag na pochlaniacz? Szczerze mowiac, jestem lekko wk****wiony, bo we wszystkich materialach (z wyjatkiem instrukcji) wklady Unico Dragon byly opisywane jako "pobierajace powietrze z zewnatrz". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 20.03.2012 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Jesli sprzedajesz te wklady, to wypowiedz sie prosze na temat instalowania okapow kuchennych z wentylatorem (czyli wyciagow) w domach, gdzie pali sie we wkladzie Unico. Obecnie w wiekszosci domow kuchnia, jadalnia i pokoj dzienny tworza *fizycznie* jedno pomieszczenie. Tak jest u mnie. Jesli kominek pobiera czesc powietrza z pomieszczenia, to co - mam zmienic wyciag na pochlaniacz? Szczerze mowiac, jestem lekko wk****wiony, bo we wszystkich materialach (z wyjatkiem instrukcji) wklady Unico Dragon byly opisywane jako "pobierajace powietrze z zewnatrz". Złość urodzie szkodzi a i życie skraca Na odległość trudno doradzać. Jeżeli zbudowałeś termos z bardzo ograniczoną wymianą powietrza to możesz mieć problem z wyciągiem Jeżeli dom ma dobrą wentylacje grawitacyjną z prawidłową wymianą powietrza to owa "założona nieszczelność" , mimo że nie tak niewielka , jak twierdzi Boguś , to wyciąg nie będzie miał wpływu na kominek. A materiałami reklamowymi nie radzę się zbytnio przejmować ( instrukcjami zresztą też) Grunt to rozsądek Gdyby było inaczej znalazłbyś informacje ,że bezpośrednie podłączenie do komina takiego wkładu ( oraz całej dominującej obecnie grupy wkładów ) bez porządnego odbioru ciepła ze spalin może być przyczyną uszkodzenia komina Ale gdyby takie rzeczy pisali w instrukcjach sprzedaż spadła by takim producentom o 95% ( pozostałe 5% to zwolennicy odzysku + niegramotni ) pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maqsz 20.03.2012 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Wentylacja jest - nie liczac wyciagu znad kuchenki sa 4 szyby bodajze 14x14 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts