Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wklady Unico - opinie

maqsz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 189
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 7 months później...

Witam,

1. Bohusz, nie mogę teraz tego znaleźć, ale gdzieś na Twoich stronach wyczytałem, że robiąc kominek ciepły, przy zachowaniu pewnych zasad można zrezygnować z kratek. Prawda to, czy coś mi się przewidziało.

2. Ktoś pytał wcześniej czy kominki Unico nadają się do domów z wentylacją mechaniczną. Mógłbyś odpowiedzieć?

Dzięki i pozdro

Jeżeli chodzi o punkt pierwszy to prawda, ale tak jak napisałeś z zachowaniem pewnych zasad.

Tak wkłady UNICO nadają się do domów z WM, podczas zamówienia trzeba to sygnalizować.

Trudno tutaj obszernie odpowiadać na indywidualne zapytania dotyczące konkretnych sytuacji.

Zapraszam:

- tel: 602259809

- e-mail: [email protected]

- lub osobiście u nas w Krzeszowicach

Jeżeli sprawa dotyczy wykonawstwa, najlepiej na miejscu budowy kominka.

Moja przygoda z budowa kominka zaczęła się jakieś 2 miesiące temu. Główne kryterium to oczywiście kasa. Ale tez nie chciałem aby to był tylko ozdobny kominek. Moje poszukiwania zacząłem od okolicznych sprzedawców wkładów kominkowych. Po wstępnych oględzinach stwierdziłem ze będę kupował kominek narożny bez szpros. Pod uwagę brałem kilka wkładów :

-kratki zuzia 16kw BS

-kratki oliwia 18kw bs

- KDF ECO iLINE 5172 11 kw

- RAK80 14kW

- UNICO Dragon 4 B

Wybór padł na KDF zamówiłem sobie wkład. Dojechał do mnie wygląd zewnętrzny super estetyka wykonania wnętrza troszeczkę mnie przeraziła. Z uwagi na zamówiony towar przez internet zgodnie z Polskim prawem miałem 10 dni na zwrot zakupionego towaru. Postanowiłem ze przejadę się do sprzedawcy i zobaczę dragona. Widziałem jego mniejsza wersje czyli 2b. Porównanie dragona do kdf - niebo a ziemia. Wkład dojechał do mnie na budowę. Potężna konstrukcja. Trochę mnie przeraziła wielkość wkładu w rzeczywistości. Wczoraj go podłączyłem normalnie szok. Chajcuje się aż miło. Pierwsze palenie oczywiście spokojnie aby przepalić komin. 1h spokojnego palenia ok. 2kg drewna.

Jeszcze nie mogę się określić jako użytkownik tego wkładu ale na razie nie widzę żadnych wad które by mi przeszkadzały. Doprowadzenie powietrza do kominka rura fi 160 o dł 5 m przejście na spiro fi 150 dł 1m. Regulacja dopływu powietrza się sprawdza.

Teraz została mi obudowa do zrobienia.

Zaciekawila mnie informacja, ze mozna zrezygnowac z kratek, robiac ciepla obudowe z wkladem Unico. Producent twierdzi co innego - mozzna prosic o przyblizenie tematu?

Powtarzam tez pytanie o "prace nad calkowitym uszczelnieniem wkladow Dragon" - czy wystarczy wymiana zespolu dystrybucji powietrza, zeby kominek przestal zasysac dodatkowe powietrze z pomieszczenia i zeby CALOSC powietrza byla teraz doprowadzana z zewnatrz?

Witam

Doszczelnianie na wyraźne i świadome zalecenie klienta następuje na etapie produkcji. Zespół dystrybucji powietrza w palenisku zostaje ten sam.

Tak już kilka lat funkcjonują obudowy "bez kratek" i klientów. Są to nasze wykonawstwa, których wykonanie wiąrze się z pewnymi wymogami.

Normalną sprawą, że producent odpowiada na zapytania zgodnie z standardową instrukcją. Bierze pod uwagę zapewne, samodzielne wykonawstwa obudowy.

Witam

...funkcjonują obudowy "bez kratek" i klientów.

...których wykonanie wiąrze się z pewnymi wymogami.

ad1. - co miałeś na myśli, pisząc "bez kratek i klientów" - czy dobrze rozumiem, że nikt tego nie zamawia?

ad2. - a czy zdobyłbyś się na wysiłek i opisał tych kilka wymogów. jeśli już o tym pisałeś to wybacz, nie znalazłem. Ze sposobu w jaki o tym rozwiązaniu piszesz, wnioskuję, że nie polecasz. Czy jest tak rzeczywiście? Jeśli tak, to dlaczego?

eniu a jaka jest Twoja opinia na temat rozwiązania "bez kratek"?

Dzięki i pozdrawiam

No tak dyskusje forumowe, jeden chce drugi "musi" dać....

A co do moich słów: "bez kratek" i klientów.

To zwykła literówka... ma być: "bez kratek" u klientów.

Czyli po prostu doloty ukryte w tylnej sciance wkladu sa lidwidowane? Tak, jakby je zaspawac?

Co wtedy z doprowadzaniem powietrza do otworow dopalajacych gazy w gornej czesci tylnej sciany w komorze spalania?

Nie tyle ukryte tylko tam umiejscowione...

Nie są zaspawywane, ani zatykane czymkolwiek, poprostu są wyprowadzone do zespołu (komory) rozdziału dystrybucji powietrza, w stosowny sposób.

ODNOŚNIE KRATEK.

Tak jak pisałem działa funkcjonuje u klientów sporo kominków bez kratek, kominków (obudów) przez nas wykonanych.

Są klienci którzy nie chcą kratek, no i mają prawo do swojego chcenia.

Kilkanaście z nich to obudowy zamknięte, bez DGP. Funkcjonują zapewne OK, bo nie ma telefonów od klientów, ze coś tam się dzieje.

Obudowy przez nas wykonywane, jako kominki ciepłe, nie boją się temperatur, nic a nic. Nic nie śmierdzi, pyli, pęka, itp.

Obudowa taka nie musi być rygorystycznie wentylowana, jak obudowy z wełną. O wkłady z naszej oferty też się nie obawiamy.

Sporo obudów wykonaliśmy bez kratek wywiewnych, z DGP. Z zrozumiałych względów jest wtedy kratka, lub kratki, wwiewne. No ale to oczywiste.

Edytowane przez bohusz

Gość Arturo72
ODNOŚNIE KRATEK.

Tak jak pisałem działa funkcjonuje u klientów sporo kominków bez kratek, kominków (obudów) przez nas wykonanych.

Są klienci którzy nie chcą kratek, no i mają prawo do swojego chcenia.

Kilkanaście z nich to obudowy zamknięte, bez DGP. Funkcjonują zapewne OK, bo nie ma telefonów od klientów, ze coś tam się dzieje.

Obudowy przez nas wykonywane, jako kominki ciepłe, nie boją się temperatur, nic a nic. Nic tak nie śmierdzi, pyli, itp.

Obudowa taka nie musi być rygorystycznie wentylowana. O wkłady z naszej oferty też się nie obawiamy.

Sporo obudów wykonaliśmy bez kratek wywiewnych, z DGP. Z zrozumiałych względów jest wtedy kratka, lub kratki wwiewne. No ale to oczywiste.

A jak to się ma do instrukcji obsługi wkładu i ewentualnej reklamacji ?

A jak to się ma do instrukcji obsługi wkładu i ewentualnej reklamacji ?

Klient ma gwarancie wszelkie na nasze wykonawstwa, to zrozumiałe i oczywiste.

PODKREŚLAM, ma gwarancje na nasze wykonawstwa na całość.

Nie budujemy obudów na wkładach zakupionych indywidualnie przez klienta, nie montujemy również wkładów zakupionych przez klienta indywidualnie.

AHA, nie instalujemy (woda) gdyż aktualnie nie mamy instalatora wodnego.