Gość Arturo72 07.11.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Klient ma gwarancie wszelkie na nasze wykonawstwa, to zrozumiałe i oczywiste. PODKREŚLAM, ma gwarancje na nasze wykonawstwa na całość. Nie budujemy obudów na wkładach zakupionych indywidualnie przez klienta, nie montujemy również wkładów zakupionych przez klienta indywidualnie. I to wyjaśnia sprawę Czyli instrukcję wkładu dostarczoną przez producenta można o d..ę rozbić Wykonawca wie lepiej niż producent wkładu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 07.11.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Dzięki Bohusz. Niestety Twoja odpowiedź niewiele wnosi jeśli chodzi o pyt 2gie. Czy wnosi cos do 1szego nie wiem, bo nie zrozumialem odpowiedzi Tak, to są forumowe dyskusje. Polegają na tym, że nieswiadomi inwestorzy pytają, a fachowcy, lub inni uswiadomieni inwestorzy odpowiadają. Nikt nikogo nie zmusza. Fajną masz stronę i produkt może też,ale odpowiedzi typu "klienci mają i nie narzekają" to za mało żeby mnie przekonać. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 07.11.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 ad1. - co miałeś na myśli, pisząc "bez kratek i klientów" - czy dobrze rozumiem, że nikt tego nie zamawia? ad2. - a czy zdobyłbyś się na wysiłek i opisał tych kilka wymogów. jeśli już o tym pisałeś to wybacz, nie znalazłem. Ze sposobu w jaki o tym rozwiązaniu piszesz, wnioskuję, że nie polecasz. Czy jest tak rzeczywiście? Jeśli tak, to dlaczego? eniu a jaka jest Twoja opinia na temat rozwiązania "bez kratek"? Dzięki i pozdrawiam Swego czasu testowałem Pamę na intencje bez kratek w wątku "Eniu eksperymentuje". Bez kratek przede wszystkim nie robi się tylko dlatego, żeby kratek nie było (bo kurz, brud itp.). Robi się tak dlatego, by uzyskać ciepło w formie promieniowania podczerwieni to raz. Dwa, by wydłużyć czas oddawania ciepła przez urządzenie zwane piecokominkiem lub prawdziwym piecem, tyle że w nowocześniejszej formie i konstrukcji. Potem pojawiają się wszyscy którym się wydaje, że robią ósmy cud świata, bo zabudują wkład kominkowy bez kratek (a najczęściej wkład jest podłączony bezpośrednio do komina i ciepło idzie w gwizdek). Nazwą to ciepły kominek i są "trendy". Co do wkładów to byłbym ostrożny. Swoja pozytywną opinię o Pamie, na intencję nie robienia kratek, oparłem na kilkunastoletnich doświadczeniach z wkładem, którego Pama jest w zasadzie kopią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 07.11.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Dzięki Bohusz. Niestety Twoja odpowiedź niewiele wnosi jeśli chodzi o pyt 2gie. Czy wnosi cos do 1szego nie wiem, bo nie zrozumialem odpowiedzi Fajną masz stronę i produkt może też,ale odpowiedzi typu "klienci mają i nie narzekają" to za mało żeby mnie przekonać. Pzdr No Wiesz jakoś sobie musisz z tym zaradzić, ja więcej tutaj na forum nie mogę Ci pomóc. No Eniu toś się rozpisał, walłeś gadkę typu "moje na wierzchu" ale Masz tutaj zupełną rację, namnożyło sie tych budowniczych i myślą sobie, ze są trendy i wszystkie rozumy pozjadali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 07.11.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Eniu nie dodałeś, że aby zabudować w ten sposób zwykłe "blaszane" palenisko należy "co nieco" dołożyć do wnętrza obudowy. Coś musi odebrać i zaakumulować energię wypromieniowaną przez korpus wkładu. W przeciwnym razie po godzinie palenia na obudowie można wodę na herbatę zagotować. Klient ma gwarancie wszelkie na nasze wykonawstwa, Rękojmia za dzieło to jedno a wydłużona gwarancja producenta drugie. Bohusz - czy firma Unirol oficjalnie dopuszcza zabudowę ich palenisk bez kratek konwekcyjnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 07.11.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Eniu nie dodałeś, że aby zabudować w ten sposób zwykłe "blaszane" palenisko należy "co nieco" dołożyć do wnętrza obudowy. Coś musi odebrać i zaakumulować energię wypromieniowaną przez korpus wkładu. W przeciwnym razie po godzinie palenia na obudowie można wodę na herbatę zagotować. Rękojmia za dzieło to jedno a wydłużona gwarancja producenta drugie. Bohusz - czy firma Unirol oficjalnie dopuszcza zabudowę ich palenisk bez kratek konwekcyjnych? Musisz wejść na ich stronę, potem w kontaktach odszukać nuer telefonu. Zadzwoń i dopytaj. Ja piszę w swoim imieniu. Są pewne oczywistości które są wymogiem budowy kominka bez kratek, no ale to było już tu wielokrotnie poruszane. No ale muśze powiedzieć, że nie jestem zainteresowany do omawiania ich tu na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 07.11.2012 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Dzięki za Bohusz za radę, aczkolwiek kontakt do firmy mam już od dawna wpisany w swoim telefonie pod literą W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 07.11.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 "No ale muśze powiedzieć, że nie jestem zainteresowany do omawiania ich tu na forum. " Strasznie wszyscy się z tego powodu martwią.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.11.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 ale Masz tutaj zupełną rację, namnożyło sie tych budowniczych i myślą sobie, ze są trendy i wszystkie rozumy pozjadali. Ja bym powiedział inaczej,jest sporo "branżowców" co instrukcję producenta wkładu mają głeboko w poważaniu Z Twojego postu można wnioskować,ze instrukcja producenta nie jest przeznaczona dla "wrzechwiedzących" a tylko dla tych co wszystkie rozumy pozjadali ? To jak to jest z tą instrukcją wkładu np.Dragona ? Można nią podetrześ sobie coś... ? Robisz obudowę nie zgodnie z instrukcją obsługi wkładu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maqsz 08.11.2012 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 W ktoryms watku byla o tym mowa - jesli mamy zwykle palenisko "nie-piecowe" (np. Unico - stal i szamot w srodku), to przy calkowitej lub czesciowej rezygnacji z kratek wnetrze takiej cieplej obudowy trzeba wypelnic odpowiednia masa akumulacyjna. Nie bardzo jestem sobie w stanie wyobrazic, na czym jeszcze moze polegac roznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.11.2012 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Ja bym powiedział inaczej,jest sporo "branżowców" co instrukcję producenta wkładu mają głeboko w poważaniu Z Twojego postu można wnioskować,ze instrukcja producenta nie jest przeznaczona dla "wrzechwiedzących" a tylko dla tych co wszystkie rozumy pozjadali ? To jak to jest z tą instrukcją wkładu np.Dragona ? Można nią podetrześ sobie coś... ? Robisz obudowę nie zgodnie z instrukcją obsługi wkładu ? Arturo. Trochę zależy to od tego o jakim branżyście i o jakiej instrukcji mowa. Pięć lat temu co nieco próbowałem o tym powiedzieć. http://www.kominki-batura.pl/publikacje4.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.11.2012 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Podział na wkłady marketowe i nie marketowe nie jest dobrym pomysłem, choć jest raczej wynikiem pewnego przyzwyczajenia czy skrótu myślowego (tak jak mówimy "bosz" na wszystkie szlifierki kątowe). Podział ten nie odzwierciedla rzeczywistości, w której paleniska najtańsze i najgorsze jakościowo (bo to o nie przecież chodzi), spotkać można również w wyrafinowanych salonach kominkowych. Z kolei przymiarki do sprzedaży w marketach, firm z reguły dobrych jakościowo, kuszą co jakiś czas nawet takie tuzy ja Jotul czy Romotop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.11.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Arturo. Trochę zależy to od tego o jakim branżyście i o jakiej instrukcji mowa. Pięć lat temu co nieco próbowałem o tym powiedzieć. http://www.kominki-batura.pl/publikacje4.html Ja to pisałem z przekory,wiem,ze gwarancję na obudowę szczelną i sam wkład daje nam instalator,kóry podejmuje się dzieła a nie producent wkładu i wtedy instrukcję wraz z gwarancją producenta można sobie wsadzić... Ale skoro ktoś wykonuje szczelną obudowę dając na nią gwarancję,to z drugiej strony ten ktoś nie może pisać,że tylko on potrafi coś takiego wykonać i nikt inny bo spapra sprawę i pęknie wkład a reklamacja nie zostanie uznana przez producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sobul 09.12.2012 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Sobul, co takiego bylo w tym kfd, ze tak Cie odrzucilo? Skrobnij cos prosze. To był moj typ nr 1... Dragon faktycznie wyglada fajnie. 1 Prostota wykonania. 2 Wykonanie systemu dopalania spalin. 3 Brak przewodów ogrzewających powietrze w czopuchu. 4. Zamocowanie i wykonanie wkładu szamotowego. To chyba było podstawą jedyny plus jaki miał kfd to ładnie wykonana ramka wokoło szyby Sorki że z takim opóźnieniem ale ktoś na budowie musi pracować a tutaj jestem bardziej gościem niż forumowym pisarzem Mały bonus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maqsz 10.12.2012 03:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Ładna obudowa, sobul. Jak polaczyles funkcje DGP i grzanie obudowy (bo widze, ze jest szamotowa, czyli ciepla) - podzieliles w srodku na komory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 10.12.2012 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Sobul, sam to skleciłeś, czy firmą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 10.12.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 (edytowane) Jako, że Sobul bywa tutaj żadko odpowiem za niego, bo to po sąsiedzku prawie. No i wkład UNICO Dragon 4 B ja mu dostarczałem.Zresztą jak będzie to może opisze coś więcej. Obudowa ta jest wykonywana samodzielnie przez Sobula z tatą.Obydwoje znają się na tyle na budowlance, że świadomie zdecydowali się na samodzielne wykonawstwo. Co zresztą jak widać na fotkach wyszło im fajnie.No a było tochę główkowania i myślenia bo obudowa jest półokrągła i sklejana z drobnych elementów.Pozdrawiam Edytowane 10 Grudnia 2012 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 10.12.2012 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Bochusz, w Wawie też robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 10.12.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 1 Prostota wykonania. 2 Wykonanie systemu dopalania spalin. 3 Brak przewodów ogrzewających powietrze w czopuchu. 4. Zamocowanie i wykonanie wkładu szamotowego. To chyba było podstawą jedyny plus jaki miał kfd to ładnie wykonana ramka wokoło szyby Sorki że z takim opóźnieniem ale ktoś na budowie musi pracować a tutaj jestem bardziej gościem niż forumowym pisarzem Mały bonus [ATTACH=CONFIG]153686[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]153687[/ATTACH] kwadratowy wkład i półokrągła zabudowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 10.12.2012 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Bochusz, w Wawie też robisz? Niestety nie, pracujemy w Warszawie. Jedynie rynek lokalny, do około 80 km od firmy. Poszukaj na forum, są tu firmy które budują kominki w całej Polsce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts