Unico 13.02.2015 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 A jak nie to prawy prosty....przydałaby się jeszcze jedna wajcha... Raczej jednej z nich ubędzie. I nie będzie to ta dolna. Jaka jest powierzchnia otworów które nie są sterowalne suwakiem ? Powierzchnia tych otworów jest optymalnie dobrana do zadania jakie mają spełniać. Zainteresowany jestem piecowym wkładem kominkowym Dragon X. Jak w tych wkładach rozwiązany jest system doprowadzenia powietrze. Bo na zdjęciach nie widać opisywanego tu suwaka. Palenisko Dragon X nie posiada wbudowanej regulacji ilości powietrza. Zaleca się jego pracę z zewnętrzną przepustnicą. Jak rozumiem , w czasie gdy przepustnica jest otwarta , powietrze jest pobierane także z pomieszczenia , co kłóci się z tezą nr 1. Przepraszamy, jeżeli wyrażamy się nie dość jasno. Wkłady Dragon i Nemo nie pobierają powietrza z pomieszczenia, w którym się znajdują. Pozdrawiamy wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cumus 13.02.2015 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Cytat Napisał cumus Zainteresowany jestem piecowym wkładem kominkowym Dragon X. Jak w tych wkładach rozwiązany jest system doprowadzenia powietrze. Bo na zdjęciach nie widać opisywanego tu suwaka. Palenisko Dragon X nie posiada wbudowanej regulacji ilości powietrza. Zaleca się jego pracę z zewnętrzną przepustnicą. Dziękuję za szybko odpowiedź, liczyłem jednak, że będzie bardziej szczegółowa i bardziej zachęci mnie do wyboru paleniska UNICO Dragon X Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.02.2015 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 To już sam napiszesz, jak Ci zdejmą bana na dwa poprzednie wcielenia... Boguś lubi wciagać Unirol w na mieliznę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.02.2015 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Raczej jednej z nich ubędzie. I nie będzie to ta dolna. Powierzchnia tych otworów jest optymalnie dobrana do zadania jakie mają spełniać. Palenisko Dragon X nie posiada wbudowanej regulacji ilości powietrza. Zaleca się jego pracę z zewnętrzną przepustnicą. Przepraszamy, jeżeli wyrażamy się nie dość jasno. Wkłady Dragon i Nemo nie pobierają powietrza z pomieszczenia, w którym się znajdują. Pozdrawiamy wszystkich. Tak myślałem, w końcu samemu można się pogubić jak się przekombinuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cumus 13.02.2015 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 To już sam napiszesz, jak Ci zdejmą bana na dwa poprzednie wcielenia... Boguś lubi wciagać Unirol w na mieliznę... Nie wiem o czym pan pisze i po co cytuje moje pytania... Może to z nudów? Zadałem jak myślę konkretne zapytanie ofertowe, do użytkownika posiadającego wykupiony legalnie płatny profil REKLAMOWY na forum muratora. Użytkownik z takim profilem ma prawo, a nawet obowiązek reklamować oficjalnie tu na forum produkty z swojej oferty. Produkty i wyselekcjonowane wiadomości przeznaczone do szerokiego odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.02.2015 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Nie wiem o czym pan pisze i po co cytuje moje pytania... Może to z nudów? Zadałem jak myślę konkretne zapytanie ofertowe, do użytkownika posiadającego wykupiony legalnie płatny profil REKLAMOWY na forum muratora. Użytkownik z takim profilem ma prawo, a nawet obowiązek reklamować oficjalnie tu na forum produkty z swojej oferty. Produkty i wyselekcjonowane wiadomości przeznaczone do szerokiego odbioru. Kontynuuj, kontynuuj Boguś. Może jakiś link na owo?...Zawsze to dodatkowy kawałek reklamy. Ciekawe czy Unico się z niej ucieszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 13.02.2015 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Powierzchnia tych otworów jest optymalnie dobrana do zadania jakie mają spełniać. . Odpowiedź optymalnie dopasowana do zadania jakie tu spełniacie ...... Liczyłem jednak na inną odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateoa19 16.04.2015 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Witam forumowiczów. Zakupiłem wkład Unico Dragon 4 14kW do nowobudowanego domu z reku.. Póki co to wkład jest podłączony do komina ale jeszcze nie zabudowany, więc mogę już palić w nim i się bawić. Wkłąd może i dobry, jeszcze za wcześnie żeby jednoznacznie powiedziec czy polecam czy nie, to się okaże jak będę użytkować zimą. Ale na pewno nie jest szczelny tak jak deklarują hasła Unirolu ("wkłąd szczelny 100%", powietrze pobierane na 100% z zewnątrz itp., itd.). Jak ustawiam przepustnice (tę zintegrowaną) na minimum poboru powietrza to jest fajnie, bo jest zauważalna różnica w paleniu, płomień pięknie spokojnie się pali. Firma oczywiście unimożliwia domknięcie szczelne przepustnicy - ze względu bezpieczeństwa, rozumiem to. Jednak pofatygowałem się i postanowiłem sprawdzić jak się zachowa palenisko, jeżeli na domkniętej przepustnicy (tej zintegrowanej) szczelnie zamknę dolot powieetrza, czyli szczelnie "zatkam" króciec. I tutaj zmiany zadnej w paleniu, ani nie przygasa plomien, ani nie zmienia sie ukierunkowanie, doslownie zadnych zmian. Co o tym sądzicie? Czy to podstawa rzeczywiście do tego żeby sądzić że wkład pobiera tyle samo powietrza ze środka pomieszczenia ile jest w stanie pobrać przez maksymalnie domknięty króciec dolotowy?? CZyli calkiem sporo? Na wkładach się nie znam, wybór wkładu opierałem tylko na podstawie zapewnień producenta i opinii tego forum. Czy ktoś potrafi mnie wyprowadzić z błędu o ile się mylę co do tej szczelności (mam nadzieję że się mylę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 16.04.2015 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Jak wyglada kwestia uszczelek pomiędzy szyba a ramką do której jest ona mocowana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 16.04.2015 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Sami sobie winni, glupoty wypisuja, to pozniej uzytkownicy czuja sie nabici w butelke.Nie ma czegos takiego jak 100% szczelny wklad.wklad jest tak rozszczelniony, zebys zadna przepustnica sobie krzywdy nie zrobil. I nie jesy to zaden ewenement. Kazdy producent w jakims stopniu tak robi. A w niektorych "szczelnych" to w ktora strone wajchy nie przesuniesz sie pali ze hej ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 16.04.2015 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Witam forumowiczów. Zakupiłem wkład Unico Dragon 4 14kW do nowobudowanego domu z reku.. Póki co to wkład jest podłączony do komina ale jeszcze nie zabudowany, więc mogę już palić w nim i się bawić. Wkłąd może i dobry, jeszcze za wcześnie żeby jednoznacznie powiedziec czy polecam czy nie, to się okaże jak będę użytkować zimą. Ale na pewno nie jest szczelny tak jak deklarują hasła Unirolu ("wkłąd szczelny 100%", powietrze pobierane na 100% z zewnątrz itp., itd.). Jak ustawiam przepustnice (tę zintegrowaną) na minimum poboru powietrza to jest fajnie, bo jest zauważalna różnica w paleniu, płomień pięknie spokojnie się pali. Firma oczywiście unimożliwia domknięcie szczelne przepustnicy - ze względu bezpieczeństwa, rozumiem to. Jednak pofatygowałem się i postanowiłem sprawdzić jak się zachowa palenisko, jeżeli na domkniętej przepustnicy (tej zintegrowanej) szczelnie zamknę dolot powieetrza, czyli szczelnie "zatkam" króciec. I tutaj zmiany zadnej w paleniu, ani nie przygasa plomien, ani nie zmienia sie ukierunkowanie, doslownie zadnych zmian. Co o tym sądzicie? Czy to podstawa rzeczywiście do tego żeby sądzić że wkład pobiera tyle samo powietrza ze środka pomieszczenia ile jest w stanie pobrać przez maksymalnie domknięty króciec dolotowy?? CZyli calkiem sporo? Na wkładach się nie znam, wybór wkładu opierałem tylko na podstawie zapewnień producenta i opinii tego forum. Czy ktoś potrafi mnie wyprowadzić z błędu o ile się mylę co do tej szczelności (mam nadzieję że się mylę) Brawo!!!! Nie mylisz się Przynajmniej nie okazałeś się owcą , beczącą zgodnie z baranim bekiem i sprawdziłeś szczelność .... lub " bezszczelność " . Pocieszające dla Ciebie może być twierdzenie , że wkładów szczelnych nie ma i jak byś nie wybrał , to i tak trafiłbyś na dziurawca Gorzej , że przed zakupem mogłeś ulec sugestii producenta lub sprzedawcy , że owo cudo szczelnym jest. A to jest podawanie nieprawdziwych informacji.... Kilka lat temu darłem koty z kilkoma tutejszymi " ałtoretytami" o tą kwestię , wiedząc ,że za jakiś czas za te łgarstwa dostanie się całej branży - cóż tak to jest , gdy rżnie się gałąź na której się siedzi pzdr. ps.pamiętaj , że jak twierdzi jeden z baranków " jest szczelność hydrauliczna i taka inna " czyli jesiotr drugiej świerzości ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.04.2015 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Jak wyglada kwestia uszczelek pomiędzy szyba a ramką do której jest ona mocowana ? Ty pytasz,ty powinieneś wiedzieć.To boli jak znawca-fachowiec-branża zadaje pytania.:wiggle:Mówisz o sznurze bo ja mam sznur.Stary mam wkład to weź to pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.04.2015 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Sami sobie winni, glupoty wypisuja, to pozniej uzytkownicy czuja sie nabici w butelke. Nie ma czegos takiego jak 100% szczelny wklad. wklad jest tak rozszczelniony, zebys zadna przepustnica sobie krzywdy nie zrobil. I nie jesy to zaden ewenement. Kazdy producent w jakims stopniu tak robi. A w niektorych "szczelnych" to w ktora strone wajchy nie przesuniesz sie pali ze hej ! Nawet nie wiesz ile prawdy o nieszczelnościach właściwych napisałeś.U nich jest wszystko szczelne. i bez szczelne co słusznie zauważasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.04.2015 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Brawo!!!! Nie mylisz się Przynajmniej nie okazałeś się owcą , beczącą zgodnie z baranim bekiem i sprawdziłeś szczelność .... lub " bezszczelność " . Pocieszające dla Ciebie może być twierdzenie , że wkładów szczelnych nie ma i jak byś nie wybrał , to i tak trafiłbyś na dziurawca Gorzej , że przed zakupem mogłeś ulec sugestii producenta lub sprzedawcy , że owo cudo szczelnym jest. A to jest podawanie nieprawdziwych informacji.... Kilka lat temu darłem koty z kilkoma tutejszymi " ałtoretytami" o tą kwestię , wiedząc ,że za jakiś czas za te łgarstwa dostanie się całej branży - cóż tak to jest , gdy rżnie się gałąź na której się siedzi pzdr. ps.pamiętaj , że jak twierdzi jeden z baranków " jest szczelność hydrauliczna i taka inna " czyli jesiotr drugiej świerzości ....... Baderek nie boisz się ichniej krytyki bo oni obstają przy swoim.Boże niech nic od nie kupują skoro kit sprzedają oni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 09.10.2015 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Witam forumowiczów. Zakupiłem wkład Unico Dragon 4 14kW do nowobudowanego domu z reku.. Póki co to wkład jest podłączony do komina ale jeszcze nie zabudowany, więc mogę już palić w nim i się bawić. Wkłąd może i dobry, jeszcze za wcześnie żeby jednoznacznie powiedziec czy polecam czy nie, to się okaże jak będę użytkować zimą. Ale na pewno nie jest szczelny tak jak deklarują hasła Unirolu ("wkłąd szczelny 100%", powietrze pobierane na 100% z zewnątrz itp., itd.). Jak ustawiam przepustnice (tę zintegrowaną) na minimum poboru powietrza to jest fajnie, bo jest zauważalna różnica w paleniu, płomień pięknie spokojnie się pali. Firma oczywiście unimożliwia domknięcie szczelne przepustnicy - ze względu bezpieczeństwa, rozumiem to. Jednak pofatygowałem się i postanowiłem sprawdzić jak się zachowa palenisko, jeżeli na domkniętej przepustnicy (tej zintegrowanej) szczelnie zamknę dolot powieetrza, czyli szczelnie "zatkam" króciec. I tutaj zmiany zadnej w paleniu, ani nie przygasa plomien, ani nie zmienia sie ukierunkowanie, doslownie zadnych zmian. Co o tym sądzicie? Czy to podstawa rzeczywiście do tego żeby sądzić że wkład pobiera tyle samo powietrza ze środka pomieszczenia ile jest w stanie pobrać przez maksymalnie domknięty króciec dolotowy?? CZyli calkiem sporo? Na wkładach się nie znam, wybór wkładu opierałem tylko na podstawie zapewnień producenta i opinii tego forum. Czy ktoś potrafi mnie wyprowadzić z błędu o ile się mylę co do tej szczelności (mam nadzieję że się mylę) Tak jak Ci napisali wkład nigdy nie jest w 100% szczelny. Jak miałem badanie termowizyjne z próbą ciśnieniową, poproszoną mnie abym posprzątał kominek i położył szmatę bo będzie się syfić przez otwory ... ale jak to przecież kominek jest szczelny, o czym informuje producent. Wałiło zimnym powietrzem przez wszytskie możlwie otwory, przy szybie, przy dzwigni regulacji przepustnicy, itp, ale imho to normalne. Możesz coś więcej napisać jak Ci się sprawuje kominek ? Ja mam Nemo 2b i niestety nie jestem zadowolony . Kominek ma wg moich wyliczeń dużo mniejszą sprawność i nie bardzo radzi sobie z domem o zapotrzebowaniu przeszło x3 mniejszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek74 03.10.2016 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 (edytowane) witam po mojej ponad rocznej nieobecności tutaj Swego czasu ja szukałem wkładu, korzystałem z Waszych rad, więc postanowiłem napisać tez cos od siebie w ramach rewanżu. Szukałem, szukałem i szukałem wkładu i znalazłem, mianowicie Dragon 4/16. Wystarczyłby do mojego domu Dragon 4/14, ale przekonał mnie fakt, że 16 jest głębsza, przez co będzie można dalej odsunać ogień od szyby. Przypomnę, wcześniej posiadałem dużego markowego francuskiego żeliwniaka.......i teraz jestem trochę w szoku...ile straciłem przez niego pieniędzy. To był potwór, co wrzuciłem to spaliłem......spalałem każdej zimy, wytrzymał 13 zim, od 15 do 20 kubików drewna ! Używając Dragona poszło mi około 6 kubików drewna !!!! Wystarczył jeden wsad i rano był żar !!! Dużo od Was się naczytałem o wkładach bezrusztowych, niespecjalnie w to wierzyłem, ale to prawda. Jeżeli kiedykolwiek jeszcze będę budował kominek to palenisko tylko bezrusztowe. Lepiej się dopala drewno, tym bardziej że obłożenie wkładu wewnątrz wziąłem z szamotem, na refrabox się nie skusiłem, raz że cena wyższa, dwa, jakoś przemawia do mnie tradycja. Wybierałem popiół raz w miesiącu, szok. Sam wkład jest wykonany estetycznie. Dokupiłem do niego czarna ramkę na obudowę wkładu, fajnie to wygląda. Jeszcze jedna istotna rzecz, paliłem nim całą ubiegłą zimę i stwierdzam, że jak na razie wkład jest jak dla mnie super szczelny. Gdy skręcę szyber na maksa ogień mocno przygasa, palenisko sprawa wrażenie wygasającego. Robiłem tak bo chciałem sprawdzić jego szczelnośc. Przy poprzednim wkładzie, pomimo doprowadzającej powietrze rury z zewnątrz domu, zasysało mi powietrze szybami wentylacyjnymi.....zamiast wentylacja działać w druga stronę, to miałem mrożenie domu powietrzem z zewnątrz. Teraz takie efekty się nie zdarzają. Szybę umyłem RAZ !!!! na wiosnę, hihihihihihiihihi. Nie było potrzeby myć jej częściej, cały czas była czysta. Dodam jeszcze, że ogrzewam dom tylko kominkiem. Do Dragona dołożyłem turbinę. Kanały już były wcześniej w stropie, ale grawitacyjnie powietrze nie chciało iść, za duże odległości, za małe przekroje kanałów, a z turbiną jest oczekiwany efekt. Na koniec powiem krótko, polecam ten produkt, raz, że jest bardzo dobry, dwa, jest POLSKI ! A z innej beczki....martwią mnie poczynania władz Krakowa, zakazujące palenia węglem i drewnem......oby Wrocław nie poszedł tym tropem. Edytowane 3 Października 2016 przez Arek74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artix123 04.10.2016 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Oby radni Wrocławia i inni włodarze mieli faktycznie więcej oliwy w głowach i nie poprzez zakazy ale mądrą strategię np. wymiany urządzeń na lepsze, nowsze dbali nie tylko o ochronę środowiska i zdrowia ale i o dziesiątki firm, miejsc pracy no i podatków. Przydały by się analizy ile miejsc pracy będzie zlikwidowane w Krakowie w najbliższym czasie ze względu na wprowadzony zakaz? Apel do użytkowników kominków - jeżeli w Waszych miastach będą zalążki podobnych błędnych idei jak w Krakowie - działajcie, protestujcie, mówcie głośno o swoich dobrych doświadczeniach z kominkami, jak w poście Arka74. na samej wymianie urządzeń można uzyskać znaczące ograniczenia emisji CO, pyłów - o co tak cisną unijni komisarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 04.10.2016 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 zupełnie nie przemyślana agitka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 04.10.2016 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Propaganda że SZOK !!Popiół wybiera 1 raz w miesiącu.... i po tym stwierdzeniu koniec czytania.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.10.2016 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Propaganda że SZOK !! Popiół wybiera 1 raz w miesiącu.... i po tym stwierdzeniu koniec czytania....Po co się denerwujesz?! Jak chcesz, możesz wybierać codziennie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts