mazi07 05.02.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 myślę że unia zmusi nas do korzystania z ekologicznych form ogrzewania jakim jest np Pellet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 06.02.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 (edytowane) Uwaga generalna. Zapotrzebowanie domu na ciepło nie zmienia się wraz z rodzajem paliwa; np 10 000 kWh rocznie pozostaje 10 000 kWh niezależnie czy korzystamy ze śmieciucha, ekogroszku, pelletu, GZ50, oleju opałowego, prądu, czy wreszcie propanu.Po drugie - dla jednych 50 - 100 zł miesięcznie to dużo, dla innych jest to suma nie warta babrania się z piecem na paliwo stałe. Są też tacy, którzy godzą się na wyższe koszty o 200 - 300 zł, czy nawet więcej, byle mieć święty spokój z ogrzewaniem i to niezależnie jak świetne, nowoczesne są piece na paliwa stałe.Po prostu nie chcą przerzucać 3-4 ton rocznie, czyścić kotła, wysypywać popiołu itd. W tym momencie nie jest ważne czy robią to codziennie, co 3 dni, czy raz w tygodniu. Czy te tony są czarne, czy w kolorze drewna. Chcą wyjechać na tydzień, dwa na narty i nie martwić się kto będzie doglądał w tym czasie pieca. GZ 50, prąd, olej czy propan zapewniają tego rodzaju komfort.Co bedzie w najbliższych latach z cenami poszczególnych nośników energii nie wie nawet ten Najwyższy. Za sprawą łupków pewnie będzie tanieć gaz ziemny, propan i ropa. Drożeć będą paliwa stałe. Co w najbliższych latach wymyślą urzędnicy w unii? Co wymyślą nasi? Patrz przykład Zakopanego, czy obecnych dyskusji na temat paliw stałych w Krakowie, na Śląsku. Nie oszukujmy się. Co ekogroszek ma cokolwiek wspólnego z EKO /poza marketingiem/? Edytowane 6 Lutego 2013 przez Greengaz literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 06.02.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Co ekogroszek ma cokolwiek wspólnego z EKO /poza marketingiem/? Przedrostek EKO wcale nie pochodzi od słowa "ekologiczny", tylko od słowa "ekonomiczny". Patrz:"ekopak" itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 06.02.2013 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Przedrostek EKO wcale nie pochodzi od słowa "ekologiczny", tylko od słowa "ekonomiczny". Patrz:"ekopak" itp. Nie napisałem, że Eko oznacza ekologiczny, co prawda można taki wniosek wysnuć z kontekstu. Ale ... w powszechnej świadomości odbiór EKO kojarzony jest ze słowem ekologiczny. Co przewija się też w wypowiedziach na forum Muratora. A przy okazji: - W jakim sensie jest EKOnomiczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 06.02.2013 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Nie napisałem, że Eko oznacza ekologiczny, co prawda można taki wniosek wysnuć z kontekstu. Ale ... w powszechnej świadomości odbiór EKO kojarzony jest ze słowem ekologiczny. Co przewija się też w wypowiedziach na forum Muratora. A przy okazji: - W jakim sensie jest EKOnomiczny? Jest tak kojarzony. Zgadza się. I jest to wyłącznie "chwyt marketingowy", jak to pisałeś. A EKO w groszku (bo rozumiem, że o to Ci chodzi) jest ekonomiczne, bo ma on ustaloną (choć też nieformalnie) graniczną wartość opałową, która decyduje o ekonomii spalania. http://www.ichpw.zabrze.pl/?p=pl/menu/h/h02/index http://www.ichpw.zabrze.pl/?p=pl/menu/h/h01/index Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seweryn22 11.02.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 ustawienie parametrów opału na sterowniku pieca to podstawa nie można tych samych parametrów ustawiać dla pelletu i ekogroszku bo wtedy obniżymy sprawność pieca jak i zwiększymy zużycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serekk 14.02.2013 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 a jaki masz piec seweryn i przy jakim metrazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serekk 14.02.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 były dotacje w BOSiu na przerobienie olejakow do palenia pelletami, ktos sie orientuje czy te dotacje jeszcze sa? dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seweryn22 16.02.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 jeżeli chodzi o dofinansowanie na zakupu kotła lub piece należy zapytać się w urzędzie gminy lub miasta o ile gmina pozyskała na rozwój ekologicznego ogrzewania to takie dofinansowanie do zakupu powinno być .Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 16.02.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 BOŚ ma preferencyjne kredyty,ale czasami jest tak że każdy odział ma inaczej, co wcale nie znaczy że nie można wziąć tam kredytu, ogólnie to droga przez mękę, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 16.02.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 a ja ciągle myślałem że Eko przed groszkiem jest związany z jakąś ekologią. mniej substancji negatywnych wydziela czy cos takiego w porównaniu do zwykłego węgla. Człowiek całe życie sie uczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anax 16.02.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Ja jestem właśnie na etapie wyboru rodzaju ogrzewania. Czytam od dawna opinie użytkowników na temat GZ50, propanu, PC i groszku czy pelletu. Prąd również śledzę. Ogólnie jest to przepychanie się między zwolennikami a przeciwnikami. Każdy jest najmądrzejszy, jego wybór ogrzewania jedyny słuszny, a reszta pisze głupoty. Totalny zamęt w głowie. Brak obiektywizmu i czasami głupie argumenty, przeważnie z rodzaju wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą. Autor założonego tematu uczciwie i obiektywnie przedstawił zalety i wady grzania pelletem, za co oczywiście dostał odpowiedzi w stylu (przesadzasz, jesteś leniwy, mogłeś wybrać lepszy piec, ja przy swoim piecu robię po 5 minut, co to jest wnieść 4 tony, zamawiaj worki 15 kg a nie 25 kg itp). Ludzie w niczym nie pomogliście, a sprawiliście, że autor zrezygnował z dalszej kontynuacji wątku:bash:.Uff... sorki, ale musiałem to napisać. Teraz może ja się odniosę w kilku zdaniach do tematu. Jak wspomniałem jestem na etapie wyboru rodzaju grzania w domu (130 m2, poddasze). Na PC z odwiertami mnie nie stać, na poziomą za mała działka. PC powietrze - powietrze milion opinii za i tyle samo przeciw, setki przeczytanych artykułów i zawsze to samo Antek supeerrrrr, Wojtek lipa, dnooo GZ50 niedostępny, prąd hmm nie wiem, polityka w kraju nie sprzyja tej metodzie. Propan podobna sytuacja jak z PC wiele artykułów, wiele kłótni i przepychanek na forum oraz zero merytorycznych rad i wniosków. Pellet, ekogroszek tanio , ale brudno i robota, tej się nie boję dzisiaj, ale za 30 lat kto wie czy dam radę zasypać nawet tym 15 kg workiem pojemnik. Ps. Byłem u kolegi na "imprezie", celowo wziąłem impreza w cudzysłów bo i impreza była do bani. Akurat w Bydgoszczy ostro przymroziło, kumpel pali nowoczesnym piecem na pellet. W domku ciepło miło i przyjemnie. Co z tego jak w którymś momencie coś nawaliło w piecu, zapchało się i d..a w trokach przestało grzać. Kolega grzecznie przeprosił i zniknął w kotłowni, wrócił po 2 godzinach up........y po pachy. Cóż ja już się zbierałem do domu, ale kolega banan na twarzy odepchałem!! krzyczy. potem mnie odprowadził i szepcze mi do ucha Jędrek pier...l opinie innych i załóż sobie gaz, więcej będziesz płacił ale będziesz miał spokój czysto i nie zostawisz kumpla na imprezie samego z psem i żoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berezool 17.02.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 W takim piecu na pelet/ekogroszek to jeszcze coś naprawisz a na gaz to bedziesz czekał jak serwis ci przyjedzie za dwa tygodnie.powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 17.02.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Powie, powie. W tym się troszke mylisz, ale nie za bardzo. Troszkę na kotłach zarabiam, choć nie jest to moje główne źródło dochodów. Niemniej jednak chcę Ci pokazać, że o tym mówiłem. Już od 2009r. tzn. od kiedy zacząłem się tym zajmować. Jak Ci się zechce, to przeczytaj te dwa rozdziały z mojego poradnika: http://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/wybor-kotla/ http://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/5-budowa-kotla/sprawnosc-cieplna/ Piszę tam to wszystko, co Ty napisałeś w tym wątku. A nawet więcej. Niestety, węgiel jest u nas jednak ciągle zdecydowanie najtańszym paliwem (tańszym także od peletu). Toteż jeszcze długo będzie miał gorących zwolenników. Przede wszystkim ze względu na ich portfele. Dlatego zająłem się w pewnym czasie doskonaleniem małych kotłów węglowych, choć sam nie mam absolutnie ochoty stosować ich w swoim domu. Pisze to wszystko, aby pokazać, że w przypadku sposobu ogrzewania własnej dupy nie ma prawdy absolutnej. Są tylko prawdy subiektywne, wynikające z indywidualnych sytuacji poszczególnych zainteresowanych osób. A ponieważ są i takie osoby, dla których ogrzewanie węglem jest wyborem optymalnym, zająłem się tym tematem, choć - jak powtórzę - nie chciałbym tego ogrzewania we własnym domu. Przede wszystkim z lenistwa. W tym sie zgadzam z Tobą. Dopiero teraz zadałem sobie trud sięgnięcia do wskazanych przez Ciebie linków. Choć jesteś w jakiejś części konkurencją, to jestem pod wrażeniem obiektywizmu i profesjonalizmu, a przede wszystkim odarcia tematu kotłów na paliwa stałe z marketingowego bełkotu. Chylę czoło . Twoja strona /patrz linki/ powinna być lekturą obowiązkową przyszłych użytkowników kotłów oraz wypowiadających się na ten temat na forum. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 18.02.2013 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Dopiero teraz zadałem sobie trud sięgnięcia do wskazanych przez Ciebie linków. Choć jesteś w jakiejś części konkurencją, to jestem pod wrażeniem obiektywizmu i profesjonalizmu, a przede wszystkim odarcia tematu kotłów na paliwa stałe z marketingowego bełkotu. Chylę czoło . Twoja strona /patrz linki/ powinna być lekturą obowiązkową przyszłych użytkowników kotłów oraz wypowiadających się na ten temat na forum. Pozdrawiam. Dziękuję Ci. Powiększyłeś grono osób, które rozumieją o co mi chodzi. Nie jest to grono zbyt liczne, niestety. Jestem na forum muratora od ponad trzech lat. Uwierz mi, że życie na tych wątkach n/t kotłów węglowych mam nielekkie. Jestem jednak twardy i nieraz jeszcze im dokopię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GoodbyeHooray 28.02.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Myślę, że byłoby świetnie, gdyby naprawdę promowano ekologiczne materiały do opału. Dofinansowania - jak najbardziej dobra droga. Wszelka pomoc i ogólnie żeby tym, co chcą zmienić na przykład system ogrzewania z węgla czy gazu na biomasę władza, czy inne organy które mają możliwości - ułatwiały sprawę i poszły na rękę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wxp 28.02.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Witam, W odpowiedzi dla kolegi Pellets lambda contr oraz pozostałych pesymistów informuję, że nie zawsze musi być tak źle.Są przecież piecyki hydro 10, 15, 22 kW, które nie mają sondy lambda a dużo bardziej zaawansowany active system. Urządzenia z tą technologią wymagają minimum obsługi w postaci cotygodniowego wybrania popiołu.Posiadają sprawdzony system autodiagnozy do wykrywania błędów oraz awarii poszczególnych komponentów.W przypadku usterki naprawa odbywa się modułowo w sposób szybki i czysty przez serwisanta.Dzięki wysokiej sprawności, którą gwarantuje automat i doboru spalania do każdego rodzaju pelet (zmiana paliwa wykrywana jest automatycznie - piec od razu dostosowuje parametry pracy pod to paliwo) zużycie paliwa jest niskie.To ogrzewanie usprawiedliwia wsypywanie 1 worka 15 kg na dobę. Co nie jest chyba problemem, zwracając uwagę na zmniejszenie kosztów do gazu z butli do 50%. Pamiętaj kocioł na pelet kotłowi na pelet nie równy. A firmy produkujące urządzenia na pelet od 2002 roku do tych od 2012 różni 10 lat doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 01.03.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Co nie jest chyba problemem, zwracając uwagę na zmniejszenie kosztów do gazu z butli do 50%. . Zanim dokonasz swojego wpisu zapoznaj się proszę z wpisami poprzednimi. Co chcesz udowodnić, poza ukrytą reklamą sprzedawanych przez siebie produktów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamel50 27.03.2013 00:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 czytam, czytam i nie wierze. sam za chwile bede stal przed wyborem ogrzewania. PC super bezobslugowa sprawa, koszty uzytkowania najnizsze ( ale nie mylic ze bardzo male, bo zycie pokazuje rozne rachunki za prad) koszt inwestycji bardzo duzy, przy domku nowobudowanym zwroci sie moze za 15lat jezeli nie bedzie innych niespodzianek z dzialaniem pompy i jej serwisem. a za 15 lat to moze bedziemy ogrzewac piecem wielkosci odkurzacza pobierajacym energie z kosmosu. Jezeli mamy dostep do gazu ziemnego - nie ma co dyskutowac, koszty kosztami, ale nikt mnie nie przekona ze bycie palaczem to jego pasja. Wegiel eko itd - brud, syf i mogila. Zostaje pellet - w moim przypadku, ale i nadzieje ze moze za 2,3lata doczekam sie gazu ziemnego i piec pojdzie na allegro albo na zlom;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 27.03.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Man tylko jedno pytanie: gdzie mogę kupić gaz propan za około 2 zł / litr do użytku indywidualnego? hmm... Poniżej linki do średnich cen tego gazu - wszystkie oscylują w granicach 3zł. Jak to się ma do poprzednich wyliczeń oceńcie sami http://cenapropanu.pl/ Sam jestem użytkownikiem pieca Vaillant z butlą na propan + kominek z płaszczem wodnym Lechma ( a właściwie to odwrotnie - grzeję głównie konikiem) Zdając sobie sprawę z kosztów jakie teraz ponoszę na ogrzewanie domu jestem zdecydowany na przejście na pellet (tylko pellet, ekogroszek odpada ze względu na ogólnie pojętą czystość). Tak, wiem ,że wiąże się to z obsługą tego pieca (czyszczenie, zasypywanie itd.). Z mojego doświadczenia (ponad 6 lat użytkowania obecnego systemu grzejnego) podejrzewam, że i tak zasypywanie pieca pelletem będzie nieporównywalnie lżejsze niż palenie i codzienna obsługa kominka. Pozdrawiam Nie miej żalu. Ale twój przykład jest czystym dowodem popełnianych błędów przy wyborze źródła ciepła- Gaz + kominek a teraz pelet. Ile to w sumie będzie kosztowało. Czy w twoim przypadku nie lepiej było by od razu zainstalować PC. Wyszło by taniej inwestycyjnie i eksploatacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts