tomekizde 18.11.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 ekogroszek, starcza na dłużej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 03.12.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 ekogroszek, starcza na dłużej Ale popiołu nie mam i nie dorzucam do zasobnika. Poza tym nie dymi się z komina a w kotłowni pachnie drzewem. Na razie jest OK. Około 3 tygodnie temu dorzuciłem 2t przemysłówki ale "strasznej" (taka się trafiła) i zaczął wylatywać żar z palnika. Dorzuciłem teraz 500 kg lepszego pelletu (po 550 zł) i jest git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IWONA PELLETS 28.02.2015 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 (edytowane) Witam, Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z naszymi najnowszymi produktami - KOMINKI HYBRYDOWE NA PELLET i DREWNO ! Z powodzeniem zastępują standardowe kotły - szczególnie w małych domach, w których nie ma miejsca na oddzielne pomieszczenie - kotłownię. Kominki mają zbiornik pelletu wystarczający na ok. 3 dni oraz można w nich spalać również drewno. Są w pełni automatyczne, a drzwi od kominka wystarczy otworzyć 1 raz w miesiącu. Sprawność 90% - moc 10 lub 13 kW. [ATTACH=CONFIG]306781[/ATTACH] Zapraszamy do komentarzy ! Pozdrawiamy http://www.iwonapellets.pl Edytowane 28 Lutego 2015 przez IWONA PELLETS nowy link filmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.06.2015 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Czy we wkładach louis air będzie opcja podwójnej i potrójnej szyby? Bo widzę w ofercie , że w aqua już jest taka opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IWONA PELLETS 05.06.2015 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Jest możliwość zastosowania szyby podwójnej lub potrójnej również w modelach powietrznych. Wprowadziliśmy również jako nowość - zbiorniki na pellet o pojemnościach 200 kg lub 400 kg. Niedługo planujemy wprowadzić również model 100 kg oraz 300 kg. Zbiorniki są wykonane ze stali nierdzewnej. Zbiorniki mogą stać obok kominka lub w pomieszczeniu za kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 05.06.2015 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Ogrzewanie gazem ziemnym jest zbliżone kosztami do pelletu Moi znajomi którzy ogrzewają swoje domy gazem "z rury" (+ ciepła woda użytkowa latem) płacą po 6-7 tys za rok. Ja mam kocioł na pelety (i też grzeję kotłem wodę latem) mieszczę się zazwyczaj w 4 tys. Mamy domy podobne gabarytami i technologią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 05.06.2015 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 doliczać kosztu utylizacji odpadów. a np przy węglu, ekogroszku, pellecie znowu mamy odpady, które trzeba gdzieś składować i utylizować. to też należałoby doliczyć do ogólnego rozrachunku. Przy pelecie mam wiadro popiołu na miesiąc, które wyrzucam do kompostownika (podobno użyźnia ziemię) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 05.06.2015 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Moi znajomi którzy ogrzewają swoje domy gazem "z rury" (+ ciepła woda użytkowa latem) płacą po 6-7 tys za rok. Ja mam kocioł na pelety (i też grzeję kotłem wodę latem) mieszczę się zazwyczaj w 4 tys. Mamy domy podobne gabarytami i technologią. Opisz swój dom, liczyłeś zapotrzebowanie na ciepło domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IWONA PELLETS 05.06.2015 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Informujemy, że udoskonaliliśmy wykończenie wkładów. Już wkrótce nasze wkłady będą wyłożone dobrze spasowanym wermikulitem prążkowanym pionowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.06.2015 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 kusicie :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 05.06.2015 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Informujemy, że udoskonaliliśmy wykończenie wkładów. Już wkrótce nasze wkłady będą wyłożone dobrze spasowanym wermikulitem prążkowanym pionowo. Co to ma wspólnego z tematem "Piec na pellet czy ekogroszek"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.06.2015 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Uszczegółowienie Dla mnie to interesująca informacja. Swego czasu nawet dawałem taką sugestie. I wykrakałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johnny7 07.07.2015 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 (edytowane) Edytowane 7 Lipca 2015 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.07.2015 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 odbierają śmieci. ale popiołu z węgla jest na pewno o wiele więcej niż z pelletu. Ale np. u mnie odbierają ten popiół za darmo nawet w okresie letnim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Plamich 02.09.2015 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 WitamPytanie laika do użytkowników pieców na ekogroszek czy też pelety. Piec, aby działał musi być podłączony do prądu czy też innego źródła zasilania, co się dzieje w przypadku braku w dostawie energii elektrycznej? Piec dalej działa, podgrzewa grzejniki, wodę itd.? Czy może macie jakieś dodatkowe (awaryjne) źródło zasilania? Czy dłuższa przerwa w dostawie energii spowoduje uszkodzenie pieca? Wiem, że mogę zapytać się u producenta, ale wolę opinie tych, którzy mieli ten problem "na żywo".Buduję dom i zastanawiam się nad typem ogrzewania (w grę wchodzi ekogroszek / pelety / ew. elektryczne), gazu w miejscowości nie ma, nie ma również planów, aby w niedalekiej przyszłości był, a dzierżawa dużej butli nas nie interesuje.Jako ciekawostkę podam, że obecnie mieszkam w domu (mieszkaniu) o powierzchni 40m^2. Mieszkanie na parterze, ogrzewanie gazowe. Piec dwu-funkcyjny Viesmana, Vitodens. Rachunki za gaz miesięcznie w miesiącach chłodnych (październik-marzec) 250 zł, przy temperaturze 20-21 stopni. Fakt, budowlańcy byli mega-partaczami. Sąsiad płaci za 70m^2 i temperaturę 24 stopni 700 zł / m-c w tych samych miesiącach. I tu wraca problem zasilania, bo dwa lata temu, nie było 2 dni prądu w zimie (zresztą przerwy w dostawie en. elektrycznej zdarzają się dość często), a piec mimo, że jest na gaz, to też jest na prąd. Temperatura spadła w mieszkaniu do 15 stopni... Niestety w związku z powierzchnią nie było gdzie zainstalować dodatkowego źródła zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 02.09.2015 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 (edytowane) Witam Pytanie laika do użytkowników pieców na ekogroszek czy też pelety. Piec, aby działał musi być podłączony do prądu czy też innego źródła zasilania, co się dzieje w przypadku braku w dostawie energii elektrycznej? Piec dalej działa, podgrzewa grzejniki, wodę itd.? Czy może macie jakieś dodatkowe (awaryjne) źródło zasilania? Czy dłuższa przerwa w dostawie energii spowoduje uszkodzenie pieca? Wiem, że mogę zapytać się u producenta, ale wolę opinie tych, którzy mieli ten problem "na żywo". Buduję dom i zastanawiam się nad typem ogrzewania (w grę wchodzi ekogroszek / pelety / ew. elektryczne), gazu w miejscowości nie ma, nie ma również planów, aby w niedalekiej przyszłości był, a dzierżawa dużej butli nas nie interesuje. Jako ciekawostkę podam, że obecnie mieszkam w domu (mieszkaniu) o powierzchni 40m^2. Mieszkanie na parterze, ogrzewanie gazowe. Piec dwu-funkcyjny Viesmana, Vitodens. Rachunki za gaz miesięcznie w miesiącach chłodnych (październik-marzec) 250 zł, przy temperaturze 20-21 stopni. Fakt, budowlańcy byli mega-partaczami. Sąsiad płaci za 70m^2 i temperaturę 24 stopni 700 zł / m-c w tych samych miesiącach. I tu wraca problem zasilania, bo dwa lata temu, nie było 2 dni prądu w zimie (zresztą przerwy w dostawie en. elektrycznej zdarzają się dość często), a piec mimo, że jest na gaz, to też jest na prąd. Temperatura spadła w mieszkaniu do 15 stopni... Niestety w związku z powierzchnią nie było gdzie zainstalować dodatkowego źródła zasilania. Kocioł na groszek mam bez ups`a ... dlaczego ? - wstaje nawet po 8h braku prądu (rozpala się sam) , chwilowe (1h) braki nie są w ogóle zauważalne. W nowym domu jeśli braknie Ci prądu a nie będziesz miał wentylacji grawitacyjnej tylko mechaniczną i odpowiednio i staranie ocieplony dom , temperatura spadnie Ci max o 2*C/24h. Zrób sobie OZC - i na podstawie tych obliczeń wybieraj źródło ciepła w domu. Koszty inwestycji + eksploatacja Edytowane 2 Września 2015 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 02.09.2015 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Dobry kocioł peletowy zgaśnie i później odpali sie samoczynnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.09.2015 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Dobry kocioł peletowy zgaśnie i później odpali sie samoczynnie. A mi się wydawało że teraz to już chyba każdy tak działa a nie tylko "dobre" te które tego nie robią i jeśli są takie to po prostu nie można zaliczyć do tych dobrych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 02.09.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 wiesz ile jeszcze jest sprzedawanych retortówek - jako kotły na pellet. No i pomijam jeszcze różne inne wynalazki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.09.2015 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 wiesz ile jeszcze jest sprzedawanych retortówek - jako kotły na pellet. No i pomijam jeszcze różne inne wynalazki. Piszemy o kotłach pelletowych a te wynalazki same prędzej czy później znikną z rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts