Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 313
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tomekizde napisał:
ekogroszek, starcza na dłużej

Ale popiołu nie mam :p i nie dorzucam do zasobnika. Poza tym nie dymi się z komina :) a w kotłowni pachnie drzewem.

Na razie jest OK. Około 3 tygodnie temu dorzuciłem 2t przemysłówki ale "strasznej" (taka się trafiła) i zaczął wylatywać żar z palnika. Dorzuciłem teraz 500 kg lepszego pelletu (po 550 zł) :) i jest git.

• 2 months później...

Witam,

Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z naszymi najnowszymi produktami - KOMINKI HYBRYDOWE NA PELLET i DREWNO !

Z powodzeniem zastępują standardowe kotły - szczególnie w małych domach, w których nie ma miejsca na oddzielne pomieszczenie - kotłownię.

Kominki mają zbiornik pelletu wystarczający na ok. 3 dni oraz można w nich spalać również drewno.

Są w pełni automatyczne, a drzwi od kominka wystarczy otworzyć 1 raz w miesiącu.

Sprawność 90% - moc 10 lub 13 kW.

[ATTACH=CONFIG]306781[/ATTACH]

Zapraszamy do komentarzy !

Pozdrawiamy

http://www.iwonapellets.pl

Edytowane przez IWONA PELLETS
nowy link filmu

• 3 months później...

Jest możliwość zastosowania szyby podwójnej lub potrójnej również w modelach powietrznych.

Wprowadziliśmy również jako nowość - zbiorniki na pellet o pojemnościach 200 kg lub 400 kg. Niedługo planujemy wprowadzić również model 100 kg oraz 300 kg. Zbiorniki są wykonane ze stali nierdzewnej.

Zbiorniki mogą stać obok kominka lub w pomieszczeniu za kominkiem.

Cytat
Ogrzewanie gazem ziemnym jest zbliżone kosztami do pelletu
Moi znajomi którzy ogrzewają swoje domy gazem "z rury" (+ ciepła woda użytkowa latem) płacą po 6-7 tys za rok.

Ja mam kocioł na pelety (i też grzeję kotłem wodę latem) mieszczę się zazwyczaj w 4 tys. Mamy domy podobne gabarytami i technologią.

Cytat
doliczać kosztu utylizacji odpadów. a np przy węglu, ekogroszku, pellecie znowu mamy odpady, które trzeba gdzieś składować i utylizować. to też należałoby doliczyć do ogólnego rozrachunku.

Przy pelecie mam wiadro popiołu na miesiąc, które wyrzucam do kompostownika (podobno użyźnia ziemię)

panfotograf napisał:
Moi znajomi którzy ogrzewają swoje domy gazem "z rury" (+ ciepła woda użytkowa latem) płacą po 6-7 tys za rok.

Ja mam kocioł na pelety (i też grzeję kotłem wodę latem) mieszczę się zazwyczaj w 4 tys. Mamy domy podobne gabarytami i technologią.

Opisz swój dom, liczyłeś zapotrzebowanie na ciepło domu?

• 1 month później...
  • 1 month później...

Witam

Pytanie laika do użytkowników pieców na ekogroszek czy też pelety. Piec, aby działał musi być podłączony do prądu czy też innego źródła zasilania, co się dzieje w przypadku braku w dostawie energii elektrycznej? Piec dalej działa, podgrzewa grzejniki, wodę itd.? Czy może macie jakieś dodatkowe (awaryjne) źródło zasilania? Czy dłuższa przerwa w dostawie energii spowoduje uszkodzenie pieca? Wiem, że mogę zapytać się u producenta, ale wolę opinie tych, którzy mieli ten problem "na żywo".

Buduję dom i zastanawiam się nad typem ogrzewania (w grę wchodzi ekogroszek / pelety / ew. elektryczne), gazu w miejscowości nie ma, nie ma również planów, aby w niedalekiej przyszłości był, a dzierżawa dużej butli nas nie interesuje.

Jako ciekawostkę podam, że obecnie mieszkam w domu (mieszkaniu) o powierzchni 40m^2. Mieszkanie na parterze, ogrzewanie gazowe. Piec dwu-funkcyjny Viesmana, Vitodens. Rachunki za gaz miesięcznie w miesiącach chłodnych (październik-marzec) 250 zł, przy temperaturze 20-21 stopni. Fakt, budowlańcy byli mega-partaczami. Sąsiad płaci za 70m^2 i temperaturę 24 stopni 700 zł / m-c w tych samych miesiącach.

I tu wraca problem zasilania, bo dwa lata temu, nie było 2 dni prądu w zimie (zresztą przerwy w dostawie en. elektrycznej zdarzają się dość często), a piec mimo, że jest na gaz, to też jest na prąd. Temperatura spadła w mieszkaniu do 15 stopni... Niestety w związku z powierzchnią nie było gdzie zainstalować dodatkowego źródła zasilania.

Plamich napisał:
Witam

Pytanie laika do użytkowników pieców na ekogroszek czy też pelety. Piec, aby działał musi być podłączony do prądu czy też innego źródła zasilania, co się dzieje w przypadku braku w dostawie energii elektrycznej? Piec dalej działa, podgrzewa grzejniki, wodę itd.? Czy może macie jakieś dodatkowe (awaryjne) źródło zasilania? Czy dłuższa przerwa w dostawie energii spowoduje uszkodzenie pieca? Wiem, że mogę zapytać się u producenta, ale wolę opinie tych, którzy mieli ten problem "na żywo".

Buduję dom i zastanawiam się nad typem ogrzewania (w grę wchodzi ekogroszek / pelety / ew. elektryczne), gazu w miejscowości nie ma, nie ma również planów, aby w niedalekiej przyszłości był, a dzierżawa dużej butli nas nie interesuje.

Jako ciekawostkę podam, że obecnie mieszkam w domu (mieszkaniu) o powierzchni 40m^2. Mieszkanie na parterze, ogrzewanie gazowe. Piec dwu-funkcyjny Viesmana, Vitodens. Rachunki za gaz miesięcznie w miesiącach chłodnych (październik-marzec) 250 zł, przy temperaturze 20-21 stopni. Fakt, budowlańcy byli mega-partaczami. Sąsiad płaci za 70m^2 i temperaturę 24 stopni 700 zł / m-c w tych samych miesiącach.

I tu wraca problem zasilania, bo dwa lata temu, nie było 2 dni prądu w zimie (zresztą przerwy w dostawie en. elektrycznej zdarzają się dość często), a piec mimo, że jest na gaz, to też jest na prąd. Temperatura spadła w mieszkaniu do 15 stopni... Niestety w związku z powierzchnią nie było gdzie zainstalować dodatkowego źródła zasilania.

Kocioł na groszek mam bez ups`a ... dlaczego ? - wstaje nawet po 8h braku prądu (rozpala się sam) , chwilowe (1h) braki nie są w ogóle zauważalne.

W nowym domu jeśli braknie Ci prądu a nie będziesz miał wentylacji grawitacyjnej tylko mechaniczną i odpowiednio i staranie ocieplony dom , temperatura spadnie Ci max o 2*C/24h.

Zrób sobie OZC - i na podstawie tych obliczeń wybieraj źródło ciepła w domu. Koszty inwestycji + eksploatacja

Edytowane przez adkwapniewski