Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 313
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ekogroszek, starcza na dłużej

Ale popiołu nie mam :p i nie dorzucam do zasobnika. Poza tym nie dymi się z komina :) a w kotłowni pachnie drzewem.

Na razie jest OK. Około 3 tygodnie temu dorzuciłem 2t przemysłówki ale "strasznej" (taka się trafiła) i zaczął wylatywać żar z palnika. Dorzuciłem teraz 500 kg lepszego pelletu (po 550 zł) :) i jest git.

• 2 months później...

Witam,

Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z naszymi najnowszymi produktami - KOMINKI HYBRYDOWE NA PELLET i DREWNO !

Z powodzeniem zastępują standardowe kotły - szczególnie w małych domach, w których nie ma miejsca na oddzielne pomieszczenie - kotłownię.

Kominki mają zbiornik pelletu wystarczający na ok. 3 dni oraz można w nich spalać również drewno.

Są w pełni automatyczne, a drzwi od kominka wystarczy otworzyć 1 raz w miesiącu.

Sprawność 90% - moc 10 lub 13 kW.

[ATTACH=CONFIG]306781[/ATTACH]

Zapraszamy do komentarzy !

Pozdrawiamy

http://www.iwonapellets.pl

Edytowane przez IWONA PELLETS
nowy link filmu

• 3 months później...

Jest możliwość zastosowania szyby podwójnej lub potrójnej również w modelach powietrznych.

Wprowadziliśmy również jako nowość - zbiorniki na pellet o pojemnościach 200 kg lub 400 kg. Niedługo planujemy wprowadzić również model 100 kg oraz 300 kg. Zbiorniki są wykonane ze stali nierdzewnej.

Zbiorniki mogą stać obok kominka lub w pomieszczeniu za kominkiem.

Ogrzewanie gazem ziemnym jest zbliżone kosztami do pelletu
Moi znajomi którzy ogrzewają swoje domy gazem "z rury" (+ ciepła woda użytkowa latem) płacą po 6-7 tys za rok.

Ja mam kocioł na pelety (i też grzeję kotłem wodę latem) mieszczę się zazwyczaj w 4 tys. Mamy domy podobne gabarytami i technologią.

doliczać kosztu utylizacji odpadów. a np przy węglu, ekogroszku, pellecie znowu mamy odpady, które trzeba gdzieś składować i utylizować. to też należałoby doliczyć do ogólnego rozrachunku.

Przy pelecie mam wiadro popiołu na miesiąc, które wyrzucam do kompostownika (podobno użyźnia ziemię)

Moi znajomi którzy ogrzewają swoje domy gazem "z rury" (+ ciepła woda użytkowa latem) płacą po 6-7 tys za rok.

Ja mam kocioł na pelety (i też grzeję kotłem wodę latem) mieszczę się zazwyczaj w 4 tys. Mamy domy podobne gabarytami i technologią.

Opisz swój dom, liczyłeś zapotrzebowanie na ciepło domu?

• 1 month później...
  • 1 month później...

Witam

Pytanie laika do użytkowników pieców na ekogroszek czy też pelety. Piec, aby działał musi być podłączony do prądu czy też innego źródła zasilania, co się dzieje w przypadku braku w dostawie energii elektrycznej? Piec dalej działa, podgrzewa grzejniki, wodę itd.? Czy może macie jakieś dodatkowe (awaryjne) źródło zasilania? Czy dłuższa przerwa w dostawie energii spowoduje uszkodzenie pieca? Wiem, że mogę zapytać się u producenta, ale wolę opinie tych, którzy mieli ten problem "na żywo".

Buduję dom i zastanawiam się nad typem ogrzewania (w grę wchodzi ekogroszek / pelety / ew. elektryczne), gazu w miejscowości nie ma, nie ma również planów, aby w niedalekiej przyszłości był, a dzierżawa dużej butli nas nie interesuje.

Jako ciekawostkę podam, że obecnie mieszkam w domu (mieszkaniu) o powierzchni 40m^2. Mieszkanie na parterze, ogrzewanie gazowe. Piec dwu-funkcyjny Viesmana, Vitodens. Rachunki za gaz miesięcznie w miesiącach chłodnych (październik-marzec) 250 zł, przy temperaturze 20-21 stopni. Fakt, budowlańcy byli mega-partaczami. Sąsiad płaci za 70m^2 i temperaturę 24 stopni 700 zł / m-c w tych samych miesiącach.

I tu wraca problem zasilania, bo dwa lata temu, nie było 2 dni prądu w zimie (zresztą przerwy w dostawie en. elektrycznej zdarzają się dość często), a piec mimo, że jest na gaz, to też jest na prąd. Temperatura spadła w mieszkaniu do 15 stopni... Niestety w związku z powierzchnią nie było gdzie zainstalować dodatkowego źródła zasilania.

Witam

Pytanie laika do użytkowników pieców na ekogroszek czy też pelety. Piec, aby działał musi być podłączony do prądu czy też innego źródła zasilania, co się dzieje w przypadku braku w dostawie energii elektrycznej? Piec dalej działa, podgrzewa grzejniki, wodę itd.? Czy może macie jakieś dodatkowe (awaryjne) źródło zasilania? Czy dłuższa przerwa w dostawie energii spowoduje uszkodzenie pieca? Wiem, że mogę zapytać się u producenta, ale wolę opinie tych, którzy mieli ten problem "na żywo".

Buduję dom i zastanawiam się nad typem ogrzewania (w grę wchodzi ekogroszek / pelety / ew. elektryczne), gazu w miejscowości nie ma, nie ma również planów, aby w niedalekiej przyszłości był, a dzierżawa dużej butli nas nie interesuje.

Jako ciekawostkę podam, że obecnie mieszkam w domu (mieszkaniu) o powierzchni 40m^2. Mieszkanie na parterze, ogrzewanie gazowe. Piec dwu-funkcyjny Viesmana, Vitodens. Rachunki za gaz miesięcznie w miesiącach chłodnych (październik-marzec) 250 zł, przy temperaturze 20-21 stopni. Fakt, budowlańcy byli mega-partaczami. Sąsiad płaci za 70m^2 i temperaturę 24 stopni 700 zł / m-c w tych samych miesiącach.

I tu wraca problem zasilania, bo dwa lata temu, nie było 2 dni prądu w zimie (zresztą przerwy w dostawie en. elektrycznej zdarzają się dość często), a piec mimo, że jest na gaz, to też jest na prąd. Temperatura spadła w mieszkaniu do 15 stopni... Niestety w związku z powierzchnią nie było gdzie zainstalować dodatkowego źródła zasilania.

Kocioł na groszek mam bez ups`a ... dlaczego ? - wstaje nawet po 8h braku prądu (rozpala się sam) , chwilowe (1h) braki nie są w ogóle zauważalne.

W nowym domu jeśli braknie Ci prądu a nie będziesz miał wentylacji grawitacyjnej tylko mechaniczną i odpowiednio i staranie ocieplony dom , temperatura spadnie Ci max o 2*C/24h.

Zrób sobie OZC - i na podstawie tych obliczeń wybieraj źródło ciepła w domu. Koszty inwestycji + eksploatacja

Edytowane przez adkwapniewski