Vld 06.07.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Niektórzy producenci kominków twierdzą, że ich wyroby osiągają sprawność 77%, np Lechma, inni nawet do 80%. http://allegro.pl/wklad-kominkowy-z-plaszczem-wodnym-lechma-pl210eco-i2471923576.html mój w instrukcji ma 70%. . jak byś założył ciepłomierz na wyjściu takiego kominka, to byś zobaczył rzeczywistą jego sprawność Ja paląc w kotle sezonowanym drewnem jesionowym ledwo wyciągałem 50% sprawność, z zastrzeżeniem dość intensywnego palenia. Przy kiszeniu było jeszcze gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 06.07.2012 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Ja paląc w kotle sezonowanym drewnem jesionowym ledwo wyciągałem 50% sprawność, z zastrzeżeniem dość intensywnego palenia. Przy kiszeniu było jeszcze gorzej. Producenci liczą sprawność wkładu w warunkach laboratoryjnych - i pewnie tam im tak wychodzi. Uważam, że w moim systemie kominek osiąga sprawność 70%, bo wykorzystuję nie tylko ciepło odprowadzone z płaszcza, ale z promieniowania kominka, konwekcji oraz z samego komina (nieźle ogrzewa 2 pomieszczenia na poddaszu, komin z pełnej cegły rozgrzewał się nawet do 58*C przy podłodze i 46*C przy suficie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 06.07.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Producenci liczą sprawność wkładu w warunkach laboratoryjnych - i pewnie tam im tak wychodzi. Uważam, że w moim systemie kominek osiąga sprawność 70%, bo wykorzystuję nie tylko ciepło odprowadzone z płaszcza, ale z promieniowania kominka, konwekcji oraz z samego komina (nieźle ogrzewa 2 pomieszczenia na poddaszu, komin z pełnej cegły rozgrzewał się nawet do 58*C przy podłodze i 46*C przy suficie) mniejsza o ten kominek paliłeś kiedyś przez cały sezon gazem? Ile ci wyszło? Moim zdaniem sądząc z opisu domu nie przekroczył byś 1000 m3. Warto by było jeszcze się ... z kominkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 06.07.2012 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 bez kominka nie miałbym szans na tar W2.1, wg moich obliczeń 1mp dębiny jest równoznaczny z zużyciem 160m3 gazu, zatem potrzebowałbym ok 1400m3 gazu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 06.07.2012 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 bez kominka nie miałbym szans na tar W2.1, wg moich obliczeń 1mp dębiny jest równoznaczny z zużyciem 160m3 gazu, zatem potrzebowałbym ok 1400m3 gazu, i znowu wracamy do tego kominka możesz mi wierzyć albo nie, ale 70 proc w tym kominku nie masz. A 1 mp dębu przeliczysz na 100-110m3 gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imperatore 08.07.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Vld masz racje, ja mam bardzo dobry kominek i jak rozmawiałem nawet ze sprzedawcą to dobrze mi opowiedział jak to wszystko wygląda..... jeżeli chodzi o laboratorium..... ręce załamać...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 08.07.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Vld masz racje, ja mam bardzo dobry kominek i jak rozmawiałem nawet ze sprzedawcą to dobrze mi opowiedział jak to wszystko wygląda..... jeżeli chodzi o laboratorium..... ręce załamać...... nie tylko w kominkach zobacz spalanie kol pawelkokosz 150kg na miesiąc, czyli 5 kg na dobę. czy on zużywa na dobę 20 kWh ciepłej wody ( ok 400L)? Nie, prawdopodobnie nawet 10 KWh nie zużywa, zatem jego sprawność jest w okolicy 40% a kociołek za 13 kzł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GoodbyeHooray 12.07.2012 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Czyli podsumowując, śmiało można wykosztować się na pellety oferowane przez Stelmet? Z tego co widzę i czytam, to chyba można... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 12.07.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Witam a czy ktoś może coś powiedzieć na temat peletu z firmy Olczyk z woj, Świętokrzyskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 17.07.2012 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 ile będę musiał w skali całego roku wydać na pellet, żeby ogrzać dom 130m Mam Granpala 15 KW - dom 150 m2 (nowy, dobrze ocieplony, podłogówka wszędzie) i za pelety i drewno na ostatnią zimę wydałem 3500 zł. Dokładam kawałki drewna (które kosztują połowę ceny peletu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.07.2012 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Fajnie, ze podajecie koszty, ale żeby były one w jakikolwiek stopniu miarodajne warto podać parę szczegółów dotyczących ocieplenia (ściany xx cm styropianu grafit,, podłoga xx cm styro, strop/dach xx cm welny).Samo "dobrze" nic nie mówi, bo za taki niektórzy uznają ściane z Ytonga 36 docieploną 12cm styropianu i 20cm wełny w dachu. Już ideałem byłoby dodać, czy piec pracuje z buforem, czy w automatyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 18.07.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 (edytowane) Fajnie, ze podajecie koszty, ale żeby były one w jakikolwiek stopniu miarodajne warto podać parę szczegółów Zatem uszczególniam: - Mam Granpala 15 KW - dom 150 m2. - Dom nowy, dobrze ocieplony (15 cm styropianu na ścianach, 15 cm styropianu pod podłogą na gruncie, 25 cm wełny poddasze użytkowe, podłogówka wszędzie, wentylacja mechaniczna z rekuperatorem, rolety zewnętrzne. Za pelety i drewno na ostatnią zimę wydałem 3500 zł. Dokładam kawałki drewna (które kosztują połowę ceny peletu) Edytowane 18 Lipca 2012 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seweryn22 11.09.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Witajcie , wy to macie ogromny plus z ogrzewaniem np: pelletem ja niestety nie mam takiej możliwości palę w piecu węglem (bez podajnika) a tu taki komfort zarzucamy worek pelletu i z bani (nie mówiąc już o popiole jaki jest z węgla). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.09.2012 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Witajcie , wy to macie ogromny plus z ogrzewaniem np: pelletem ja niestety nie mam takiej możliwości palę w piecu węglem (bez podajnika) a tu taki komfort zarzucamy worek pelletu i z bani (nie mówiąc już o popiole jaki jest z węgla). To nie możesz do swojego kotła wrzucić worka peletu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soko22 12.09.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Tez sie bije z myslami co kupic. Piec tylko na pellety, czy jakis inny, ktory umożliwi mi palenie także innymi paliwami. Uzależnie się tylko od pellet, a za 2 sezony ceny pellet pójdą w góre. roztrzącam rózne wersje. czy ktos korzystał z pieca Kostrzewy, niby nagrodzony. Jak on współpracuje z podgrzewaniem podłogowym? Pellety kuszą, takie czyste i mało popiołu wychowana jestem w domu jednorodzinnym z tradycyjnym ogrzewaniem, i przeraża mnie ogrzewanie węglowe:( Jeśli ktoś ma podobne dylematy jak ja, zapraszam do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serekk 13.09.2012 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Ja buduje dom i tez zastanawiam sie nad metoda ogrzewania. Troche zaczalem interesowac sie pelletami i ostatnio uslyszalem o ekopiecach. Sprawdz sobie: http://www.ekopiece.pl/index.php?option=com_phpshop&page=shop.browse&category_id=6&option=com_phpshop&Itemid=40 Zalezy jak duzy masz dom, podobno one maja moc do 22 kW. Moj dom to okolo 150m kw i teraz biore pod uwage to rozwiazanie. Mozesz sobie taki piec ustawic w salonie i miec namiastke kominka, ktora mozesz sterowac pilotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.09.2012 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Taaak, i wsypywać co jeden, dwa dni 25kilogramowy wór pelletu, patrząc, jak po salonie radośnie rozchodzi się i osiada pył drzewny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serekk 15.09.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Taaak, i wsypywać co jeden, dwa dni 25kilogramowy wór pelletu, patrząc, jak po salonie radośnie rozchodzi się i osiada pył drzewny. A sprawdzales w praktyce? Bo mi sie wydaje, ze z odpowiednia dbaloscia, mozna by tego uniknac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.09.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Ja nie, ale pytałem użytkowników kotłów na pellet, jak to jest z czystośćią w kotłowni. I jest oczywiście lepiej, niż w przypadku "eko"groszku, ale cudów nie ma. Dla mnie taszczenie 25kg wora z pom. gosp. i wsypywanie do pojemnika do średnia przyjemność. I nawet nie próbowałem informować o takiej opcji żony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seweryn22 16.09.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Witajcie, zakupiłem worek pelletu -25kg i rozpaliłem nim w moim piecu z nadmuchem i sterownikiem (na ciepłą wodę) i wiecie że palenie tym pelletem to "czysta przyjemność" zobaczymy jak to będzie w sezonie grzewczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts