serekk 16.09.2012 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Ach te zony fotohobby a czym sam palisz? seweryn22 daj znac za 'jakis' czas jak Ci sie powodzi z pelletem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.09.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 W projekcie mam powietrzną pompę ciepła, jeśłi trzeba bedzie poszukać oszczędnosci to kocioł na pellet. Ale w kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 16.09.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Jestem zdecydowany na pellet. Mimo że buduję w środku miasta, monopolista nie podłączy mi (plus 4 sąsiadów) gazu z powodów "nieopłacalności ekonomicznej". Zależy mi na tym , by system ogrzewania był jak najczystszy i jak najmniej obsługowy. Z góry powiem, że na pompę ciepła mnie nie stać (na mój dom wychodzi od 40 do 50 tys. drożej). Są tańsze oferty, ale boję się , że jak coś jest tanie to później drogie.Odwiedziłem różne domy, gdzie pali się ekogroszkiem i pelletem. Biorąc pod uwagę moje kryteria, pellet jest bezkonkurencyjny. Jak by nie liczyć wychodzi nieco drożej. Coś za coś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serekk 16.09.2012 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Jestem zdecydowany na pellet. Mimo że buduję w środku miasta, monopolista nie podłączy mi (plus 4 sąsiadów) gazu z powodów "nieopłacalności ekonomicznej". Zależy mi na tym , by system ogrzewania był jak najczystszy i jak najmniej obsługowy. Z góry powiem, że na pompę ciepła mnie nie stać (na mój dom wychodzi od 40 do 50 tys. drożej). Są tańsze oferty, ale boję się , że jak coś jest tanie to później drogie. Odwiedziłem różne domy, gdzie pali się ekogroszkiem i pelletem. Biorąc pod uwagę moje kryteria, pellet jest bezkonkurencyjny. Jak by nie liczyć wychodzi nieco drożej. Coś za coś.... Troszeczke wyhodzi drozej, z tego co wyczytalem, to mozna to zaprezentowac mniej wiecej tak - 1kWh uzyskana z pelletu to okolo 20-21 groszy, a z ekogroszku 18-20. Zalezy tez wiadomo, jaki wybierzesz, Barlinek jest swietny, ale drogi, Stelmet jest tanszy i podobno rewelacyjny. Oczywiscie mozna tez kupowac od lokalnychdystrybutorow, ale to nigdy nie wiesz ile tam lepiszcza sie znalazlo tym razem To wszystko opinie jakie znalazlem w artykulach i na forach. No nic, pozyjemy, zobaczymy, ja chyba na wiosne bede sie zabieral za dom na powaznie i jezeli nic sie nie zmieni, to pewnie bedzie to pellet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 17.09.2012 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Troszeczke wyhodzi drozej, z tego co wyczytalem, to mozna to zaprezentowac mniej wiecej tak - 1kWh uzyskana z pelletu to okolo 20-21 groszy, a z ekogroszku 18-20. Zalezy tez wiadomo, jaki wybierzesz, Barlinek jest swietny, ale drogi, Stelmet jest tanszy i podobno rewelacyjny. Oczywiscie mozna tez kupowac od lokalnychdystrybutorow, ale to nigdy nie wiesz ile tam lepiszcza sie znalazlo tym razem To wszystko opinie jakie znalazlem w artykulach i na forach. No nic, pozyjemy, zobaczymy, ja chyba na wiosne bede sie zabieral za dom na powaznie i jezeli nic sie nie zmieni, to pewnie bedzie to pellet. Naprawdę nie ma sensu już fetyszyzować Barlinka czy Stelmetu. Jeżeli w okolicy jest czy są lokalni producenci teńszego pelletu drzewnego "z niespodziankami" to przecież można zainwestować w urządzenia, które bez problemów spalają taki pellet. Są takie na rynku. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 25.09.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 i tak łazisz po forach kopiuj/wklej, a później wychodzą takie babole, jak 2,3 t popiołu z tony peletusłaby z ciebie rzecznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 25.09.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 i tak łazisz po forach kopiuj/wklej, a później wychodzą takie babole, jak 2,3 t popiołu z tony peletu słaby z ciebie rzecznik No faktycznie to jakaś porażka ten rzecznik gdzie się tylko pojawia na forum hasełko pelet to jet i rzecznik ze swoim ( troche już nudnym tekstem) Może tak by coś napisał wiecej na ten temat a nie tylko powielał jakieś bzdety. Mnie admin za inne rzeczy zabokował a tu na taką kiepską reklamę nie reaguje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.09.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 i tak łazisz po forach kopiuj/wklej, a później wychodzą takie babole, jak 2,3 t popiołu z tony peletu słaby z ciebie rzecznik 2,3 t popiołu, "Selmet", zamiast "Stelmet"... Ja bym takiego eRzecznika wylał, bo więcej szkody robi temu produktowi, niż pożytku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 26.09.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Witam! Owszem, jeśli komuś nie zależy na czystości spalin, komina, kaloryczności jak i ilości wybieranego popiołu, to owszem - może kupować pellet "z niespodziankami" Pellety Stelmetu przekraczają parametry wartości opalowej wymagane przez certyfikaty DIN oraz DINPlus. Dla pelletu LAVA ta zawartość to ok. 19,00 MJ/kg a dla pelletu OLIMP ok 20,00 MJ/kg, (wartość opalowa była wyższa niż 18,00 MJ/kg) W przypadku niskokalorycznego pelletu, musimy spalić go więcej by otrzymać taką samą ilość ciepła. Jeśli chodzi o popiół to z 1 tony spalonego OLIMPU pozostaje 2,3 kilograma popiołu. U innych producentów wartość ta jest 2-4 razy większa. Nasz Pellet produkowany jest z własnych trocin więc mamy pewność, że jakość produkowanego pelletu jest stała, na bardzo wysokim poziomie! Pozdrawiam! Jeżeli komuś zależy na czystości spalin, czy komina, to mało zależy to od producenta pelletu. Zakładam, że pellet to granulat z trocin drzewnych, a nie ze śmieci. Ilość popiołu nie jest tak ważna dla efektywności spalania. Kaloryczność jest tylko aspektem ekonomicznym. Paliłem i LAVA i Olimpem w swoim kotle. Lava była zbyt słabo zgranulowana - miałem kopoty z transportem w podajniku - pellet kruszył się i miałem nistabilne podawanie do palnika. Zakończyłem próby po kilku workach. OLIMP był dobry, ale musiałem zapłacić po 920 zł za tonę. Chore. Obecnie palę pelletem z Zadobrza po 650 zł za tonę. Jest więcej popiołu i trochę mniej kalorii, ale w sumie jestem zadowolony. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serekk 29.09.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Lava była zbyt słabo zgranulowana - miałem kopoty z transportem w podajniku - pellet kruszył się i miałem nistabilne podawanie do palnika. Możesz wytłumaczyć jak to się stało, że kruszył Ci się pellet podczas wsypywania do podajnika? Ja wiem, że jestem nowicjuszem w temacie, ale wydaje mi się to mało prawdopodobne, że produkowany byłby pellet, który praktycznie nie nadaje się do palenia w kotłach bez automatycznej zapalarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szoko 29.09.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 A może ktoś wytłumaczyć jak to jest,że pellet produkowany ze śmieci(trociny) kosztuje tyle co najlepszy ekogroszek, a brykiet rzekomo super sprasowany(kupiłem paczkę RUF z ciekawości) waży tyle co moja akacja porównując do objętości, produkowany jest również ze śmieci a kosztuje kilka razy więcej?Bo ja tego zupełnie nie rozumiem i kupowanie jednego i drugiego uważam przy obecnych cenach za czyste frajerstwo.Tym bardziej,że kilka lat wstecz ceny były kilkukrotnie niższe.Pozdrawiam lobbystów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soko22 01.10.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 mam pytanie - jaka jest róznica pomiedzy pelletem z drewna a ze słomy?jakos nie trafia do mnie pellet ze słomy - a sprzedawca wpiera mi ze to jedno i to samo. mydli mi oczy ekologia....a ja nie wierzę w te słomę. Pelet z drewna trafia do mnie - jest z drewna, z żywicą , ale słoma?mam wrażenie że sprzedawca próbuje mie wepchnąć coś co mu nie schodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 01.10.2012 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 mam pytanie - jaka jest róznica pomiedzy pelletem z drewna a ze słomy? Pewnie różnica jest w kaloryczności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benik 01.10.2012 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Pewnie różnica jest w kaloryczności. Witam napewno jest roznica - nie ma co wierzyc w zalozenia ze ze słomy jest taki sam jak z scinek bukowych czy sosnowych , ale sa tez z lusek slonecznika ale takze nie polecaja ludzie.....takze najlepszy pellet wiadomo bukowo debowy i bez domieszek ale teraz i dzisiaj to ciezko o bardzo dobry w niezlej cenie bo barlinek cene ma kosmiczna...jak dla mnie wszystko idzie do gory i pellet tez bedzie z roku na rok drozal to nie unikonione pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 01.10.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Na składach zalegają setki ton węgla( prawie dwa razy tyle co rok temu). Budują się jednak w Polsce nowe kopalnie. Tak więc tytuł wątku na dzień dzisiejszy raczej nieadekwatny do rzeczywistości. Aha, nie palę węglem : ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZaradnyGroup 02.10.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 (edytowane) Z ceną pelletu jest problem, szczególnie kiedy nie chcemy kupować w ilościach hurtowych. Obecnie kupuję pellet drzewny, sosna, 8mm, wysokokaloryczny(4192 kcal) - i jestem bardzo zadowolony. Tonę kupuję za 570-640 zł + transport co z reguły daję ok. 700 zł Mogę podać namiary bo sprzedawca jest z Ukrainy i marudzi, że biorę za mało. Edytowane 2 Października 2012 przez ZaradnyGroup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZaradnyGroup 02.10.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Rzeczywiście z ceną pelletu jest problem, szczególnie kiedy nie chcemy kupować w ilościach hurtowych. Obecnie kupuję pellet drzewny, sosna, 8mm, 4192 kcal - i jestem bardzo zadowolony. Tonę kupuję za 570-640 zł + transport co z reguły daję ok. 700 zł Mogę podać namiary bo sprzedawca jest z Ukrainy i marudzi, że biorę za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 02.10.2012 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Na składach zalegają setki ton węgla( prawie dwa razy tyle co rok temu). Budują się jednak w Polsce nowe kopalnie. Tak więc tytuł wątku na dzień dzisiejszy raczej nieadekwatny do rzeczywistości. Aha, nie palę węglem : ). Szkoda w takim razie że ceny nie spadają tylko rosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 02.10.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Ceny rosną bo koszty rosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 02.10.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Pelletu nie trzeba szukać na Ukrainie. od początku wiosny np. w Krakowie w OBI była LAVA po 666 zł/T aż do wakacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts