Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 313
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy ktos korzystal juz z dofinansowania na piece Kostrzewa? Firma KOstrzewa oferuje Eco Dotacje do pieców na pellet (http://www.kostrzewa.com.pl/). Ciekawa jestem jak to wyglada w praktyce, bo teoria brzmi kuszaco.

Powoli przekonuje sie do pelletu - kusi mnie stelmet dobra oferta, a gazu na dzialce nie ma :(

Pozdrawiam.

Chodzi mi oczywiście o wybór między opalaniem ekogroszkiem a pelletami. Gdzieś zasłyszałem, że jednak lepsze są pellety. Jak uważacie?

Plusy peletów:

-nie brudzą tak jak wungiel

-dużo mniej popiołu, i jest to popiół a nie szlaka

-z komina zapach ogniska, węgiel jednak bardzie śmierdzi i truje - głównie ciebie

Większość kotłów "na pelety" spala również ekogroszek (znaczy się wungiel) ale jak ktoś spróbuje peletów do węgla raczej nie wraca :p

Plusy peletów:

-z komina zapach ogniska, węgiel jednak bardzie śmierdzi i truje - głównie ciebie

Większość kotłów "na pelety" spala również ekogroszek (znaczy się wungiel) ale jak ktoś spróbuje peletów do węgla raczej nie wraca :p

A ja próbowałem pelletu i raczej do niego nie wrócę

A ja próbowałem pelletu i raczej do niego nie wrócę

Jak to w życiu.

Każdy ma swój pogląd, wynikający z doświadczenia.

Dobrze, że w większości spraw, również w sprawach ogrzewnictwa nie ma uniwersalnej prawdy, uniwersalnego rozwiązania.

Dzięki temu min. to forum istnieje i żyje.

To mniej więcej tak, jak jeden woli córkę, a drugi teściową...

Edytowane przez zk140t

Kupiłem piec Klimosza DUO 25kw, piec jest przystosowany do palenia ekogroszekiem oraz pelletem.

Powierzchnia grzewcza ok. 140m2, stary dom.

Okna plastikowe, docieplony tylko strych.

Urzywany będzie pellet Barlinka.

W środę pierwszy rozruch pieca.

PS. Ma ktoś może piec Klimosza, jak to się sprawuje ?

Plusy peletów:

właśnie i ja myślałem nad peletem z tych względów

ale cena w stosunku do ekogroszka jednak przemawia za wunglem :(

no chyba, że ja nie wiem o jakimś źródełku....

No ale piece na biomasę (pellety, zboże, pestki itp.) zazwyczaj też sobie radzą z ekogroszkiem (znaczy się wunglem ). Ja mam Granpala i czytałem że niektórzy palili w nim ekogroszkiem bez problemów.

Czyli rozumiem, ze w tym swoim Granpalu palisz teraz pelletem? A z jakiego korzystasz? Stelmet czy raczej jakis lokalny? Bo ciekawi mnie jak sie ma sprawa z tymi lokalnymi, bo cena kusi, ale czy nie bedzie tam jakiegos lepiszcza czy innych 'wungli' ;D Pozdrawiam!

• 2 weeks później...
1 mp drewna waży ok 500 kg czyli 1 t to ok. 2 do 2,5 mp. U mnie w okolicy 1 mp drewna, już porąbanego, to ok 200 PLN czyli 1 t to 400 do 500 PLN. Tutaj czytam, że 1 t przerobionego odpadu kosztuje do 900 PLN :jawdrop: . W glowie się nie mieści.

Jest wiele rzeczy, które nie mieszczą się w głowach malkontentów...

Pellet jest obecnie najlepszym paliwem wśród paliw stałych i innych ekogroszków.

I w przeciwieństwie do obsługi drewna porąbanego, leżącego na pryzmie, pellet sam się zasypuje do kotła i nie trzeba do tego kotła nic ręcznie dokładać ...

Jeśli zaś idzie o jego cenę, to jest tylko kwestia dyskusyjna...

1 mp drewna waży ok 500 kg czyli 1 t to ok. 2 do 2,5 mp. U mnie w okolicy 1 mp drewna, już porąbanego, to ok 200 PLN czyli 1 t to 400 do 500 PLN. Tutaj czytam, że 1 t przerobionego odpadu kosztuje do 900 PLN :jawdrop: . W glowie się nie mieści.

1m3 drewna waży w zależności od gatunku np. buk, dąb 570 kg, sosna 400 kg. 1mp przestrzenny to średnio 0,65 m3

0,75m3 x 570 kg =370. Czyli jedna tona to bardziej 2,5-3 mp czyli juz podchodzimy pod 600 pln

teraz sprawa wilgotności, wątpię by mialo 20% ( większośc ludzi pali drewnem 40-50% wilgotności...) ale przyjmijmy że ma :)

Wartość opałowa takiego drewna to 10,5 GJ /m3

1mp x 0,65 x 10,5 GJ = 6,8 GJ Czyli wychodzi nas to 200 /6,8 GJ =29,4 pln/GJ

Teraz sprawność kotła typu śmieciuch lub kominek 60-70%= 4,76 GJ

200/4,76 tak więc teraz nas to już wychodzi =42 pln/GJ :)

1 tona peletu to średnio 17,5GJ , czyli 900/17,5 = 51,4 pln/GJ

Sprawność kotła na pelet 90%, przyjmijmy 85%

900/14,8 =60 pln/GJ

50GJ drewna 2100 pln

50 GJ peletu 3000 pln

I chyba już tak strasznie to nie wygląda, szczególnie ze pelet ma te 8% wilgotności a drewno spalane w kotłach rzadko 20%

A miales moze jakies doswiadczenia ze Stelmetem? Bo podobno troche tanszy...

Obecnie pellet OLIMP ze Stelmetu kosztuje ok. 950,00 zł za tonę. Czyli tyle samo co Barlinek.

Obydwa są najwyższej jakości.

Moje aktualne zużycie od 01.09.2012 (grzeję CWU + CO w kotle dwufunkcyjnym - poolejowym) do 06.11.2012 wyniosło równo 700 kg pelletu OLIMP ze Stelmetu.

Powierzchnia ogrzewania CO = 180 m2 + CWU 120 litrów.

Jestem zadowolony...

a ja korzystam z pelletu Lava, piec Kostrzewa i bardzo sobie chwalę. Nie mam doświadczenia z ekogroszkiem (nowy dom,pierwsza zima), ale chwilowo jestem bardzo zadowolona z wyboru. nie ma dymu, kurzu i bardzo mało popiołu. to jest mój pierwszy sezon, więcej powiem po zimie.