Tysonq 16.03.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Dom postawiony mam z ytonga 24cm o oznaczeniu PP2/04. Niedawno kupowałem kilka sztuk Ytonga i zaważyłem, że jest o wiele cięższy niż ten, z którego postawiony mam dom. Okazało się, że tez cięższy ma oznaczenie PP4/06.Ktoś mi powiedział, że PP2/04 stosuje się do ścianek działowych. Trochę się zaniepokoiłem tym faktem, bo przecież całą chałupę mam postawioną z tego pustaka. Jak to wreszcie jest? Czy sprzedawca sprzedając mi PP2/04 zataił coś przede mną? Czy odczuję jakieś konsekwencję z tego tytułu (ściana zimniejsza, słabsza konstrukcyjnie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 16.03.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Rodzaj materiału konstrukcyjnych budynku jest a przynajmniej powinien być określony w projekcie.Tu możesz poczytać o parametrach technicznych bloczków YTONG-ahttp://www.xella.pl/html/pol/pl/ytong_parametry_techniczne.phpOgólnie PP2/0,4 są cieplejsze ale o mniejszej wytrzymałości od PP4/0,6 No cóż , wygląda ,że możesz spać spokojnie, ale nie znam dokładnie twojego projektu .http://sklep.xella.pl/sklep.php?md=products&id_c=2_7_13_38&id_p=135 Zawsze możesz spytać projektanta lub kierownika budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 16.03.2011 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 w projekcie jest napisane, że dom z pustaka ceramicznego. Projekt typu gotowiec.Jedyny plus to, że jest cieplejszy, ale za to konstrukcyjnie słabszy, a planuję położyć dachówkę. Mam nadzieję, że nie będzie żadnego problemu. Jutro zadzwonię do przedstawiciela technicznego xelli i dopytam się szczegółów. Dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 11.04.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 jezeli nie jest postawiony budynek na terenie gdzie moze siadac dom (ewentualnie bedzie przeprowadzana kanalizacja - osuszaja teren i budynki moga siadac) to mozesz byc spokojny.Szkoda tylko ze o roznicach nie poinformowano cie w trakcie zakupu materialu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 11.04.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 a co sklonilo cie do ytonga a nie solbetu h+h czy nawet termalici?przeciez i tak zmieniales material? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 11.04.2011 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 no cóż Tysonq, bedziesz miał trochę cieplej w domu Tamten bk jest cieży bo ma po porstu mniej porów a wiecej betonu. Twardszy ale mniej ciepły. Martwić raczej nie masz się czym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 11.04.2011 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 rozważałem Ytonga i porotherm. Wybrałem ytonga, bo taniej wychodziło.... Teren nie jest jakiś tam błotnisto-bagienny, bo ciężko przy dzisiejszym poziomie wód gruntowych znaleźć suchy teren poniżej metra, ale tragedii nie ma. Kanalizacja jest, ale w tym roku będą układać ulicę w kostce brukowej i od razu będzie robiona deszczówka, ale ma to uchronić mieszkańców przed "zalewaniem", bo sąsiedzi mają domy niżej niż ulica, ja uniosłem się nad poziom Kuba Dąb dzięki za dobre słowo. kontaktowałem się z kierownikiem budowy i tak samo mi powiedział, że nie mam się czym martwić, bo w środku jest sporo ścianek nośnych i cały ciężar się rozkłada. Co innego jakby była to jakaś hala/magazyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paco16 12.04.2011 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Kontaktowałeś się w tej sprawie z przedstawicielem Xelli ?Nowością u nich jest Ytong Energo,który dostępny jest również w szer.24cm, a jego gęstość a co za tym idzie jeszcze mniejsza wytrzymałość na ściskanie jest mniejsza od Twoich bloczków...mimo to reklamowane są jako bloczki na ściany zewnętrzne...i nośne wewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 12.04.2011 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 tak kontaktowałem się z przedstawicielem xelli i on odesłał mnie do swojego kierownika budowy, bo przez telefon nikt mi nie udzieli odpowiedzi, czy ten bloczek wytrzyma, bo wszystko zależy od bryły budynku. Niedługo to styropian będą reklamować jako ściany nośne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 14.04.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 juz prawie tak jest z bloczkami wypelnionymi styropianem te na H.decydujac sie na bk poszedles dobra droga, pozniej sie tylko ludzie zastanawiaja jaki producent ich przekonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 18.04.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Paco16:Wszystko fajnie, tylko dom robi się pod obliczenia, więc jak używa się tak kruchego materiału (szczerze mówiąc nie wiem po co, bo i tak trzeba go ocieplić) to trzeba to uwzględnić w projekcie.Ale w tym konkretnym przypadku tutaj wszystko wydaje się być w porządku.Jak dla mnie te energo to zwykły chwyt marketingowy. Zresztą ogólnie sądzę tak o ścianach 1W niezależnie czy to Ytong czy Solbet. Solbet przynajmniej nie wszedł w te "perfidne" (że tak je ze swojego punktu widzenia nazwę) energo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paco16 19.04.2011 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Zgadzam się co do ścian jednowarstwowych,też nie mam do nich przekonania Jednak Ytong, jakby nie patrzeć, ma lepsze parametry przenikania ciepła niż Solbet, ba , ma chyba najlepsze parametry na rynku w tej chwili i to niekoniecznie ten kruchy energo lecz zwykły, poczciwy, stary (że się tak wyrażę Ytong). Sam noszę się z zamiarem postawienia domu z tego surowca,lecz staram się jakoś to optymalnie dobrać...Energo ze względu na wysoką cenę i ściany 1W nie biorę pod uwagę, zwykły 24cm. plus ileś tam styropianu wydaje się być mało praktyczny ze względu na to ,że trzeba zastosować cały system łącznie ze stropem co znowu podnosi koszta plus montaż okien w styropianie co jak sądzę nie jest jeszcze super opanowane przez fachowców i można się załapać na ich błędy... Chodzi mi za to po głowie 30 cm. gdzie stosunek ceny do szerokości jest dość dobry, byłoby parę centymetrów dodatkowo na ocieplenie wieńca, okna zamontowane na równi z zewnętrzną częścią ściany plus powiedzmy 15cm.styropianu nie wyglądałyby jak okienka strzelnicze itd. Mam za to obawy czy projektant,który będzie adaptował mojego gotowca faktycznie weźmie pod uwagę te obliczenia ,o których piszesz gdyż ten konkretny Ytong 30 jest, produkowany także ( tak jak Tysonq napisał o szer.24) w dwóch opcjach wytrzymałości na ściskanie......który wybrać? Oto jest pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 19.04.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 to jest woj wybor i nikt cie na sile nie przekona, co do osadzenia okien zgodzic sie moge, sciana suma sumarum wyjdzie moze i gruba ale ocieplajac stare budownictwo rowniez wychodza nam grube sciany.Co do wyboru producenta nie bede ukrywac ze oferta solbeu i ich produktow jednak mnie bardziej przekonuje, ale to logiczne bo inni wola ceramike. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osienia 19.04.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 witam, powoli ruszam z budową, zastanawian sie tylko czy YTONG 36,5 czy 48 cm. Sciana jednowarstwowa bo majmniej roboty i materiału. tylko przy dzisiejszej cenie to 36wypada o ok 15000 pln taniej, z drugiej strony jak przez 20 lat zaoszczędze tyle na ogrzewaniu to chyba warto brac 48 cm. Co sądzicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 20.04.2011 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 czy ściana jednowarstwowa jest także klejona na klej? Jeżeli tak to w życiu bym nie wybrał takiej opcji, bo nie wierzę że majster super idealnie rozprowadzi klej między pustakami, wtedy pizga zimnem jak cholera! Moim skromnym zdaniem najlepsze rozwiązanie to: 30 lub 36cm + na to styro lub wełna dla uszczelnienie wszelkich niedokładności majstra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 21.04.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 czy ściana jednowarstwowa jest także klejona na klej? Jeżeli tak to w życiu bym nie wybrał takiej opcji, bo nie wierzę że majster super idealnie rozprowadzi klej między pustakami a wyobrazasz sobie BK 1W na tradycyjna zaprawe nie na klej? to chyba malo czytales w tym temacie... dwa zaprawy cienkowarstwowej nie idzie duzo spoina powinna miec miedzy 1 do 3mm i masz specjalna kielnie z wyprofilowanymi zebami do nakladania, wiec co tu mozna zepsuc! Jak masz ekipe ktora pije i zapomni kleju dac, albo robisz to sam i zona wysyla cie po zakupy i zapomnisz dac kleju to pozniej ci jak to okresliles "pizga" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 21.04.2011 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 A czemu nie 24cm+styro ? Przede wszystki taniej i przy takiej samej grubosci ściany cieplej Ja u siebie mam ścianę 24 i do tego dojdzie 12 lub 15 cm styro. Czasami żałuję, że nie postawiłem ściany 30. a wyobrazasz sobie BK 1W na tradycyjna zaprawe nie na klej? to chyba malo czytales w tym temacie... dwa zaprawy cienkowarstwowej nie idzie duzo spoina powinna miec miedzy 1 do 3mm i masz specjalna kielnie z wyprofilowanymi zebami do nakladania, wiec co tu mozna zepsuc! Jak masz ekipe ktora pije i zapomni kleju dac, albo robisz to sam i zona wysyla cie po zakupy i zapomnisz dac kleju to pozniej ci jak to okresliles "pizga" Miałem porządną ekipę, która nie piła (dziwne, a jednak hehe). Narzędzie do nakładania kleju mieli, ale mimo to teraz wystarczy przyjrzeć się ścianom od wewnątrz i można zauważyć delikatne prześwity, takie małe dziureczki, ale to wystarczy, żeby pizgało zimnem. Jeżeli chcesz mieć dobrą wentylację grawitacyjną to jak najbardziej można położyć pustak typu energo, bez zewnętrznego ocieplenia. Nie przekonasz mnie, że można idealnie położyć tak cienką warstwę kleju, żeby nie było żadnej przerwy. Trzeba byłoby stać nad majstrem i przeglądać każdy kładziony pustak, ale ja sobie nie wyobrażam, żeby przeglądać ok 2500 pustaków (w moim przypadku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osienia 21.04.2011 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 wszystko ok a co z tynkiem wew/zew. nie uszczelni ewentualnych ubytków kleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 21.04.2011 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 oczywiście, że uzupełni, tylko klej jest tzw zaprawą ciepłą, a tynk już nie. Takie jest moje zdanie. A ktoś obliczał ile kosztuje metr ściany:a) z pustaka energo + tynk zewnętrzny.b) z normalnego pustaka + styro + strukturaJest tylko jeden plus nie dawania styropianu: nie trzeba aż tak uważać, spokojnie można drabinę przystawić itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 26.04.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 1. Jak na moje oko różnica w parametrach jest wynikiem różnych grubości i klasy tak naprawdę bardziej niż jakości materiału. Przyjrze się temu dokładnie ale to następnym razem 2. Co do grubości ściany zgodzę się z Arturo, budując 24cm przy tej samej grubości jest cieplej. 3. Zaprawa ciepłochronna to tylko taki dodatkowy niepotrzebny bajer. Przy grobści rzędu 2mm to naprawdę nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts