Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton komórkowy Ytong - róznice

Recommended Posts

dajac 15cm grafitowego albo 20cm zwyklego styropianu dla sciany 24cm uzyskamy bardzo dobre wyniki wiec to jest najlepsza sciana na rynku

co do kleju, no prosze cie jakie przeswity, na zaprawi masz wieksze mostki niz na kleju gdzie nie masz praktycznie zadnych, widocznie ekipa nigdy nie kleila tylko tradycyjnie murowala bo inaczej nie potrafia...

dwa i tak ocieplasz mur wiec juz nawet gdyby zapomnieli dac klej to masz izolacje, tynk wewnatrz!

1W nie wyobrazam sobie inaczej niz na klej jaki ma sens sciana 1W na tradycyjnej zaprawie - koszmar!

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ceny w sklepie xelli to ceny 100.

Trzeba złożyć zamówienie i negocjować cenę zakupu-tak działa ten system w ich sklepie.

Oni Ci proponują ceny a Ty im składasz kontr ofertę i tak do ewentualnego skutku.

Ja nie skorzystałem finalnie z ich ofert bo chcieli mi wysłać zamówienie aż 4 transportami po 1000 pln każdy. Chore.

To samo kupiłem w Polsce taniej i przyszło dwoma transportami bez gadania i kombinowania.

Dzisiaj wiem, że Ytong-a bym nie kupił nigdy więcej. Bardzo niedokładne bloczki, trzeba docierać bo każdy ma inny wymiar.

Wszystkie rogi wyciągnięte do góry, boki krzywe w łuk. Masakra.

Ktoś kto nigdy nie murował sam na klej ten nie ma pojęcia o tym co to za szajs.

Nie wierzę też w ściany jednowarstwowe, pic na wodę , marketingowy bełkot. Ciepła ściana musi byc docieplona wełną lub styropianem inaczej nie będzie to funkcjonowało jak należy. Taniej też nie będzie.

@Gustaw Fijak - Wyjaśnij proszę różnicę między grafitowym a innym styropianem- czy jest 25% ''cieplejszy''?

google i masz odpowiedz na kazde swoje pytanie, ja osobiscie wole wiecej zwyklego, chyba ze sciana wychodzi zbyt potezna i to moze przytłaczać. jezeli natomiast masz szkielet 24cm i oblozysz go grubym styro juz tak zle to nie wyglada.

Pamietajmy ze styropian styropianowi nie rowny, czesto spotkac sie mozna z przeklamanymi parametrami. I tu znowu sprawdza sie powiedzenie ten drozszy moze jednak byc lepszy - choc nie zawsze!

co do jakosci ytonga, hmmm zastanawiajace bo uwazalem ze oni jak i solbet trzymaja jakosc, co prawda pojawia sie kilka wpisow ze ytong cos ma skopane, ale mysle ze ci liczacy sie producenci az takich bledow nie popelniaja

greyzone jak duza partia byla ktora oszacowales, to byl 1% bloczkow czy moze 10%?

Dzisiaj wiem, że Ytong-a bym nie kupił nigdy więcej. Bardzo niedokładne bloczki, trzeba docierać bo każdy ma inny wymiar.

Wszystkie rogi wyciągnięte do góry, boki krzywe w łuk. Masakra.

Ktoś kto nigdy nie murował sam na klej ten nie ma pojęcia o tym co to za szajs.

Nie wierzę też w ściany jednowarstwowe, pic na wodę , marketingowy bełkot. Ciepła ściana musi byc docieplona wełną lub styropianem inaczej nie będzie to funkcjonowało jak należy. Taniej też nie będzie.

Jak nie lubię Ytonga, choćby za politykę ich firmy tak ciężko mi w coś takiego uwierzyć. Ale sam nie sprawdzałem bo jak powiedziałem Ytonga nie lubię. Co do Solbetu spokojnie mogę powiedzieć, że jakość jest bardzo dobra i uczciwa i nawet H+H w jedynej fabryce trzymającej wymiary się sprawdza!

Nie wiem jak Ytong bo buduje z Solbetu.

Ma odchyłki w pionie (b.mało) i poziomie rzędu 1-4 mm. Jak równam po stronie wew ściany to po zew widać gołym okiem nierówności. Pyknę kiedyś foty to zapodam.

Generalnie nie narzekam, to był trafny wybór i tańszy o jakieś 2 klocki od Ytonga.

Pozdrawiam!