Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co na elewację drewnianą: Świerk? Sosna? Modrzew?

Recommended Posts

Witam,

Ściany szczytowe mojego domu mają konstrukcję szkieletową do której będzie mocowana elewacja drewniana. Na rynku dostępnych jest wiele desek elewacyjnych, wykonanych z różnych gatunków drewna, począwszy od sosny i świerka rodzimego, po modrzew, świerk skandynawski, modrzew syberyjski i inne. Ceny bardzo zróżnicowane, od 30 do ponad 100zł/m2. Nasuwają się zatem pytania: czy ten modrzew syberyjski jest trzykrotnie trwalszy od naszego, dajmy na to świerka? Jaka jest w ogóle trwałość elewacji drewnianej? Czy droższe drewno wymaga rzadszej konserwacji (malowania)? Co stoi na przeszkodzie użycia tańszego drewna?

Renomowane firmy robią z "lepszych" gatunków, ale też nie dla przypadkowych klientów. Jest to było, nie było towar ekskluzywny. Dawniej dostępność syberyjskich i skandynawskich desek z pewnością była mała a wiele starych domów ma szalówkę z pewnością z rodzimego drewna, czyż nie? Kogo było stać na importowane rarytasy? I jak widać elewacje tych domów trzymają się nieźle pomimo co najmniej kilkudziesięcioletnim stażu. Proszę mnie sprostować, jeśli się mylę i rozjaśnić moją ciemną łepetynę. Pozdrawiam!

Hej, pytanie nie jest głupie ani trudne bo prawie sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie ,jak stać cię na świerk skandynawski czy modrzew syberyjski to sobie kupuj i bądz szczęsliwy z tego zakupu , widocznie takie gatunki ci się podobają ,ale polskie drewno tez jest dobrej jakości to jest kwestia konserwacji drewna takie jest moje zdanie .pozdrawiam

potwierdzam!

konserwacja drewna w zakresie tych wymienionych "europejskodostępnych drzew" jest zdecydowanie ważniejsza niż różnice w gatunku drewna na elewację!

i piękny modrzew skandynawski, czy syberyjski będzie wyglądał po kilku latach kiepsko jeśli nie zostanie stosownie zakonserwowany!!