nodan 16.03.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 (edytowane) Dom parterowy 116m2, ogrzewanie podłogowe zasilane z pieca gazowego. I teraz pytanie czy kupić piec dwufunkcyjny czy inne tańsze/oszczędniejsze rozwiązanie? Póki co bez solarów - może kiedyś...... Proszę o poradę kolegów i koleżanki Edytowane 19 Marca 2011 przez nodan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cd 17.03.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Dom parterowy 116m2, ogrrzewanie podłogowe zasilane z pieca gazowego. I teraz pytanie czy kupić piec dwufunkcyjny czy inne tańse/oszczędniejsze rozwiązanie? Puki co bez solarów - może kiedyś...... Proszę o poradę kolegów i koleżanki Oszczędny dom parterowy......Kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem 120-150 litrów, badz jezeli jest bardzo duży rozbiór wody użytkowej to proponowałbym zasobnik warstwowy np Vaillant Ecocompakt do tego sterownik bezprzewodowy pogodowy Calor Matic 430 F +modul Vr-40 do sterowania poprzez sterownik pracą pompy cyrkulacyjnej. Podlogówka..rozstaw rur uzalezniony jest od tego co bedziemy mieć na podłodze. C.o -grzejniki-najpewniejszy i najbardziej bezpieczny system rozdzielaczowy (brak połączeń w posadzce). Instalacja wodna.....tutaj jest kilka mozliwości ja osobiście polecam swoim inwestorom PP-zgrzewany, ale bardzo dobrej jakości PP. Gwarancja.....ja udzielam 10-lat, ale to wszystko uzależnione jest od jakości materiałów. Cena jest miernikiem jakości oczywiście mam na mysli tutaj materiały. Grzejniki......odpowiedni dobór grzejników ma kolosalne znaczenie dla calości systemu. Pozdrawiam Tomasz Sulej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 18.03.2011 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 czy kupić piec dwufunkcyjny W Twoim układzie przede wszystkim coś o małej mocy, z dużą regulacją mocy grzewczej np. 3-12kW. Oczywiście tylko kondensacyjny. Wtedy z zasobnikiem na cwu teraz małym lub od razu dużym, w zależności od zużycia wody jak pisze cd. Kiedyś, jak będziesz chciał, będziesz mógł podłączyć solary - kupisz drugi większy zasobnik i będziesz miał 2, jeden zasilany gazem, drugi solarami, ale to śpiewka dalekiej przyszłości. Nie daj się namówić na standardowy kocioł 24kW, bo będziesz więcej płacił za gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 18.03.2011 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 W Twoim układzie przede wszystkim coś o małej mocy, z dużą regulacją mocy grzewczej np. 3-12kW. ....Nie daj się namówić na standardowy kocioł 24kW, bo będziesz więcej płacił za gaz. dokładnie tak, i nie pakuj sie w PC do CWU albo solary, skoro i tak placisz potężny abonament za gaz, to niema sensu w cos innego sie pakowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nodan 19.03.2011 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 (edytowane) Czyli reasumując na taką powierzchnie i zaopatrzenie w ciepłą wodę trzy osobową rodzinę bo taką jesteśmy obecnie - nie bierzemy prysznica po 3 razy dziennie, raczej ostrożnie gospodarujemy wodą ciepłą .Ogrzewanie kocioł jednofunkcyjny max 12 km, o dużej mocy regulacjiOgrzewanie wody: zasobnik c.w.u. gazowy - pytanie tylko o jakiej pojemności , bo trudno mi wywnioskować? Jestem laikiem. Może zaproponowałby ktoś konkretny system konkretnej firmy? Edytowane 19 Marca 2011 przez nodan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 19.03.2011 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 w przypadku takiego domku nieopłacalne to jest pakować się w gaz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cd 19.03.2011 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Czyli reasumując na taką powierzchnie i zaopatrzenie w ciepłą wodę trzy osobową rodzinę bo taką jesteśmy obecnie - nie bierzemy prysznica po 3 razy dziennie, raczej ostrożnie gospodarujemy wodą ciepłą . Ogrzewanie kocioł jednofunkcyjny max 12 km, o dużej mocy regulacji Ogrzewanie wody: zasobnik c.w.u. gazowy - pytanie tylko o jakiej pojemności , bo trudno mi wywnioskować? Jestem laikiem. Może zaproponowałby ktoś konkretny system konkretnej firmy? Witam. Ja proponuję dwie opcje: 1. Vaillant Vc 126 + VIH 120 +regulator Calor Matic 430F (pogodowy bezprzewodowy) 2.Vaillant Ecocompakt VSC 126 (zasobnik warstwowy max wydatek ciepłej wody użytkowej)+Calor Matic 430F+modul Vr40(sterownaie pracą pompy cyrkulacyjnej) Pozdrawiam Tomasz Sulej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 19.03.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 w przypadku takiego domku nieopłacalne to jest pakować się w gaz... mozna sie w prad pakowac, ale jak jest dostep do gazu, to gaz lepiej chocby ze wzgledu na wode wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 19.03.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Witam. Ja proponuję dwie opcje: 1. Vaillant Vc 126 + VIH 120 +regulator Calor Matic 430F (pogodowy bezprzewodowy) 2.Vaillant Ecocompakt VSC 126 (zasobnik warstwowy max wydatek ciepłej wody użytkowej)+Calor Matic 430F+modul Vr40(sterownaie pracą pompy cyrkulacyjnej) Pozdrawiam Tomasz Sulej ten kolega jest chyba dilerem Vaillanta bo wszystkim go poleca, ja powiem tak jest to renomowana firma która chyba osiadła na laurach i ostatnio trzy piece jakie zamontowałem miały jakieś usterki a to niedociągnięty zacisk a to niedokręcona nakrętka a to brak uszczelki w kominie, więc zastanów się czy są konkurencyjni cenowo do innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 19.03.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 mozna sie w prad pakowac, ale jak jest dostep do gazu, to gaz lepiej chocby ze wzgledu na wode wychodzi. wtedy kupuje się pompę ciepła do wody i jest się mocno do przodu choćby ze względu na wode... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cd 19.03.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 ten kolega jest chyba dilerem Vaillanta bo wszystkim go poleca, ja powiem tak jest to renomowana firma która chyba osiadła na laurach i ostatnio trzy piece jakie zamontowałem miały jakieś usterki a to niedociągnięty zacisk a to niedokręcona nakrętka a to brak uszczelki w kominie, więc zastanów się czy są konkurencyjni cenowo do innych Nie ja jestem tylko instalatorem......100% kotłów jakie polecam swoim inwestorom to Vaillanty dlaczego? Dlatego, ze nie mialem nigdy z nimi problemów. Ci co je maja to sobie chwala. Mój kolega kupil dwa lata temu mercedesa Ml 350 piekne auto z salonu. Samochód był dwa razy odholowywany do serwisu....Tak wiec mercedes tez sie psuje. W zeszłym roku moja firma wykonała instalację w 26 domkach czyli bylo też 26 kotlowni. 24 kotly to Vaillanty i z zadnym z nich nie było problemów. Moze mam szczeście? Tak wiec drogi Panie ja tylko proponuję. Nie oznacza to jednak oczywiście , że wszytko co nie Vaillant to beee. Ja preferuję Vaillanta a Pan zaś może Viessmana, lub Buderusa. Jezeli zas chodzi o Vaillanta to nie osiadł na laurach Vaillant jako jeden z pierwszych jak nie pierwszy wprowadzil kociol z zasobnikiem warstwowym, nie mówiąc juz o sterownikach bezprzewodowych... Pozdrawiam Tomasz Sulej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 19.03.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Nie ja jestem tylko instalatorem......100% kotłów jakie polecam swoim inwestorom to Vaillanty dlaczego? Dlatego, ze nie mialem nigdy z nimi problemów. Ci co je maja to sobie chwala. Mój kolega kupil dwa lata temu mercedesa Ml 350 piekne auto z salonu. Samochód był dwa razy odholowywany do serwisu....Tak wiec mercedes tez sie psuje. W zeszłym roku moja firma wykonała instalację w 26 domkach czyli bylo też 26 kotlowni. 24 kotly to Vaillanty i z zadnym z nich nie było problemów. Moze mam szczeście? Tak wiec drogi Panie ja tylko proponuję. Nie oznacza to jednak oczywiście , że wszytko co nie Vaillant to beee. Ja preferuję Vaillanta a Pan zaś może Viessmana, lub Buderusa. Jezeli zas chodzi o Vaillanta to nie osiadł na laurach Vaillant jako jeden z pierwszych jak nie pierwszy wprowadzil kociol z zasobnikiem warstwowym, nie mówiąc juz o sterownikach bezprzewodowych... Pozdrawiam Tomasz Sulej nie polecam żadnej firmy daje klientowi tylko parametry i niech sam wybiera, co do sterowników bezprzewodowych to nie zdobyły u mnie zwolennika a dziś rozmawiałem z kolegom po fachu i też na nie narzeka i nie były one z Pana ulubionej firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 19.03.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 wtedy kupuje się pompę ciepła do wody i jest się mocno do przodu choćby ze względu na wode... Masz taka pompe???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artis0 19.03.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 niby dlaczego przy kotle 24kw bedzie sie placilo wiecej za gaz, jak tu kilka osob wspomnialo?? Prosze brac pod uwage wszstkie parametry pieca a nie tylko moc. Trzeba tez zwrocic uwage na efektywnosc podgrzania cieplej wody uzytkowej jesli ktos ma duzy zasobnik. Co do Vaillanta to firma ok, ale wielkiego szału nie ma. To co przemawia za Vaillantem to z pewnoscia automatyka - stosunkowo latwa do ogarniecia i nie krzacząca się.Duzy plus to rozwinieta siec serwisowa i dostepnosc czesci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 20.03.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Ogrzewanie kocioł jednofunkcyjny max 12 km, o dużej mocy regulacji... Może zaproponowałby ktoś konkretny system konkretnej firmy? Kocioł kondensacyjny 12kW, z modulacją mocy np. 3-12kW. Na 3 osoby powinien wystarczyć zasobnik poniżej 200l. Ja bym proponował jakiś 150-200l, jak masz kasę to z nierdzewki, jak nie to jakiś zwykły. Co do konkretnych firm, to sam musisz zebrać oferty cenowe, porównać i wybrać. Podstawowe parametry znasz. Kocioł powinien mieć regulację pogodową z czujnikiem na zewnątrz (dostosowuje moc grzewczą do temperatury na zewnątrz dzięki temu uzyskuje najlepszą sprawność w danych warunkach) i pokojową (wyłącza ogrzewanie gdy masz zyski z innych źródeł jak słońce, kominek itp.) - wtedy jest najwygodniej. Nie sugeruj się wodotryskami typu sterowanie przez komórkę. Jeśli masz wszędzie podłogówkę (nie licząc drabinek w łazienkach), to nawet nie musisz stosować żadnych mieszaczy na zasilaniu podłogówki - musisz tylko ustawić na sterowniku kotła maksymalną temperaturę wody grzewczej podawanej na podłogę na 35 - max 40 stopni. W ten sposób instalacja się upraszcza i oszczędzasz na starcie 1000zł na mieszacz + masz przyszłe oszczędności z większej sprawności kotła przy kondensacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cd 20.03.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Kocioł kondensacyjny 12kW, z modulacją mocy np. 3-12kW. Na 3 osoby powinien wystarczyć zasobnik poniżej 200l. Ja bym proponował jakiś 150-200l, jak masz kasę to z nierdzewki, jak nie to jakiś zwykły. Co do konkretnych firm, to sam musisz zebrać oferty cenowe, porównać i wybrać. Podstawowe parametry znasz. Kocioł powinien mieć regulację pogodową z czujnikiem na zewnątrz (dostosowuje moc grzewczą do temperatury na zewnątrz dzięki temu uzyskuje najlepszą sprawność w danych warunkach) i pokojową (wyłącza ogrzewanie gdy masz zyski z innych źródeł jak słońce, kominek itp.) - wtedy jest najwygodniej. Nie sugeruj się wodotryskami typu sterowanie przez komórkę. Jeśli masz wszędzie podłogówkę (nie licząc drabinek w łazienkach), to nawet nie musisz stosować żadnych mieszaczy na zasilaniu podłogówki - musisz tylko ustawić na sterowniku kotła maksymalną temperaturę wody grzewczej podawanej na podłogę na 35 - max 40 stopni. W ten sposób instalacja się upraszcza i oszczędzasz na starcie 1000zł na mieszacz + masz przyszłe oszczędności z większej sprawności kotła przy kondensacji. Witam. To fakt gdyby bylo 100% podłogówki poza drabinkami w lazienkach to faktycznie nie potrzebujemy mieszaczy. Sprawa nam sie bardzo upraszcza. Mało jednak kto decyduje sie na 100% podłogówki przy kotlowniach gazowych. Co innego przy PC. Pozdrawiam Tomasz Sulej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 20.03.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Mało jednak kto decyduje sie na 100% podłogówki przy kotlowniach gazowych. Co innego przy PC. Przy pc też niestety nie każdy się na to decyduje, czego jestem smutnym żywym przykładem. Jak budowałem parę lat temu, to nigdzie nie widziałem wcześniej podłogówki i "zaryzykowałem" tylko na dole. Gdybym dziś mógł coś zmienić, to bym zamontował podłogówkę wszędzie + drabinki w łazience i to obojętnie, czy bym miał grzać pc, czy gazowym kondensacyjnym. Pc to był pomysł na końcu budowy - już przy gotowym domu gdy instalacje i podłogi były zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts