Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panele na starej podłodze.

edo_90

Recommended Posts

Witam

noszę się z zamiarem ułożenia paneli na dość starej podłodze, około 20 lat. Dzisiaj zdejmowałem z niej starą płytę pod która jest wylewka a na niej cienka warstwa papy klejona na lepik. W niektórych miejscach widać jak już udchodzi, dlatego też ją zerwałem (bardzo mało jest takich miejsc). Podłoga jest trochę nie równa, mianowicie ma spadki. Zastanawiałem się nad bardzo cienką szlichtą samowyrównującą, plus folia, płyta około 5mm, mata i na nią panele. Nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie. Dlatego też proszę o waszą radę. Co w jakiej kolejności kłaść, jakiej firmy materiały itp itd. Z góry dzięki

Witam

noszę się z zamiarem ułożenia paneli na dość starej podłodze, około 20 lat. Dzisiaj zdejmowałem z niej starą płytę pod która jest wylewka a na niej cienka warstwa papy klejona na lepik. W niektórych miejscach widać jak już udchodzi, dlatego też ją zerwałem (bardzo mało jest takich miejsc). Podłoga jest trochę nie równa, mianowicie ma spadki. Zastanawiałem się nad bardzo cienką szlichtą samowyrównującą, plus folia, płyta około 5mm, mata i na nią panele. Nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie. Dlatego też proszę o waszą radę. Co w jakiej kolejności kłaść, jakiej firmy materiały itp itd. Z góry dzięki

5 mm na papę ?

To za mało .

Wyrównać innym materiałem.

upierasz się przy technologiach "mokrych" .. no cóż , niektórzy lubia wilgoć :) .. a w sumie po co płyta jakakolwiek na dobrze wylany samopoziom ? tylko , jesli chcesz wylewać samopoziom to , drogi panie , czaka pana zerwanie papy " do żywca " ... ale .. jeśli ktoś lubi "mokre" :) ...

wiadomo, mokre każdy lubi ale nie podłogi :p

dzisiaj zrywałem tą papę która okazała się być samym lepikiem aby płyty się trzymały. Tak czy inaczej zerwę ją do końca i tak jak radzicie, zrobię wylewkę. na wylewkę położyć jeszcze folię i dopiero piankę oraz panele?

no to jeszcze mała porada praktyczna - jak zerwiesz ten lepik to dokładnie odkurz i zagruntuj przed wylaniem wylewki

do zagruntowania polecam grunt beto-kontakt knaufa( to grunt , którego uzywa się do gruntowania pow. betonowych przed tynkowaniem :) )

no i dalej - 2 razy folia ( z wywinieciem na sciany) , podkład i panele ..