Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

?ciana dzia?owa czy no?na....

pAnna

Recommended Posts

Na razie w temacie jestem zielona :oops: ale licze na Wasza pomoc ;)

CHcielibysmy polaczyc malutenka kuchnie z pokojem - chcemy wybic w sciance drzwi ;)

- gdzie sie mamy skierowac?

- jakie dokumenty załatwic?

- czy ktos ma takie doswiadczenia?

pozdrawiam i licze na pomoc :lol:

nie piszesz jaka gr. sciany i jak jest polozone mieszkanie ( parter, pietro czy poddasze ) jakie masz prawo do lokalu . napisz wiecej na ten temat.

nie piszesz jaka gr. sciany i jak jest polozone mieszkanie ( parter, pietro czy poddasze ) jakie masz prawo do lokalu . napisz wiecej na ten temat.

Grubosc sciany to okolo 8.5 - 9 cm (sciany miedzy mieszkaniami maja ok. 22 cm), mieszkanie jest w wiezowcu 9 pietrowym na 7 pietrze i jest to mieszkanie spoldzielcze własnosciowe 8)

Nie wiem co jeszcze powinnam napisac :roll: czy o czym waznym zapomnialam?

Z czego jest sciana?

ło matko :o nie mam pojecia prawde mowiac :(

napewno nie bedziemy tego robili sami tylko jakas ekipe budowlancow wezmiemy - mam nadzieje ze beda pamietali o wspomnainych przez Wam "nadprozach" etc :roll:

Czy ktos z Was moze mi na priva pokecic jakis fachowcow w okolic Poznania? :roll: byłabym bardzo wdzieczna...

serdecznie dziekuje Wam za pomoc :) :lol:

Nie wiem dlaczego przypuszczenie ze skoro scianka ma grubosc 9 cm to musi byc to dzialowka. W budownictwie jednorodzinnym to i owszem tak bym stwierdzil, ale wiezowcu wcale nie jest to takie pewne.

Sprawdzic dokumentacje w spoldzielni, uzyskac zgode spoldzielni, wykonac ekspertyze (ewentualnie popukac i zrobuic odkrywke), jesli scianka z dziurawki lub plyt pro-monta to ok jest to dzialowka ale moze byc to sciana betonowa zbrojona to juz sprawa wyglada zupelnie inaczej

QBQ

Nie wiem dlaczego przypuszczenie ze skoro scianka ma grubosc 9 cm to musi byc to dzialowka. W budownictwie jednorodzinnym to i owszem tak bym stwierdzil, ale wiezowcu wcale nie jest to takie pewne.

Sprawdzic dokumentacje w spoldzielni, uzyskac zgode spoldzielni, wykonac ekspertyze (ewentualnie popukac i zrobuic odkrywke), jesli scianka z dziurawki lub plyt pro-monta to ok jest to dzialowka ale moze byc to sciana betonowa zbrojona to juz sprawa wyglada zupelnie inaczej

QBQ

dlatego ze minimalna grubosc scian konstrukcyjnych w systemie wielkoplytowym wynosi 14 cm, a w systemie wielkoblokowym 24cm

• 2 weeks później...

Pitbull, z ta otulina to troche przesada. 1,5-2 cm w zupelnosci wystarcza tym bardziej w srodowisku nie narazonym na znaczny wplyw wilgoci lub agresji chemicznej. Natomiast przekonuje mnie rozumowanie Czmirka. Nie jestem specem od budownictwa wielkoplytowego, sadze ze moznabyloby pokombinowac tak aby scianka zelbetowa 9 cm byla sciana konstrukcyjna, ale skoro systemy wielkoplytowe bazuja na zalozeniach ktore przytacza Czmirek to nie bede wywazal otwartych drzwi.

QBQ