miron123 16.03.2011 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Witam. Czy istnieje sposób na montaż tzw. dodatków na elewacje wykonaną z 15cm styropianu i tynku akrylowego.Jestem przed rozpoczęciem prac nad ociepleniem budynku i zastanawiam się jak zamontować wszelkie dodatki które obecnie są na ścianie np. oświetlenie, linię telefoniczną (puszka+przewód na haku), tabliczkę z numerem domu itd. Wiadomo że styropianu trzymać się nie będzie np. ciężka lampa czy antena satelitarna, czy jednym wyjściem jest wyprowadzenie tylko kabla przed ociepleniem i wiercenie potem długim wiertłem które dojdzie do tzw. twardej ściany? Jak np. zamontować oświetlenie sufitowe (montowane często w podbitce okrągłe halogeny) w elewacji bocznej przy schodach i na balkonie?? Czy po wykonaniu ocieplenia trzeba wydłubać w styropianie otwory na nie czy może zamontować wcześniej na długich ramionach a ekipa od dociepleń obuduje je styropianem i tynkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenKor 20.03.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Witam, ja bede stosowal takie cos na oswietlenie, jest to taka harmonijka ktörä sie przykreca na kolkach i rozciäga na gubosc ocieplenia. Sä tez takie bardzo mocne pianki na ktörych mozna montowac haki itp. tylko nie pamietam jaka to firma byla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s9 pat 20.03.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Spotkałem się z kilkoma sposobami montażu - w zależności od ciężaru - kołki spiralne szerokie - przed dociepleniem kawałek drewienka zamocowany na kołkach i zatopiony siatką - tuleje plastykowe/metalowe - dystansujące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzialka58 21.03.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Znalazłem coś takiego: http://www.majsterkuje.pl/porady/mocowanie-lampy-na-scianie-pokrytej-styropianem.html Zatem spróbuję z kołkiem Fischer - FID 50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts