Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

aksamitkowy dom - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 951
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

aksamitko, przeczytałam Twój dziennik i komentarze do niego i zapisałam do ulubionych. Od dawna szukam projektu domu parterowego o podobnych cechach i zdecydowałam się na z204.

Twój pomysł na kuchnię jest rzeczywiście bardzo dobry, zwłaszcza postawienie wysokiej zabudowy we wnęce po spiżarce. Zastanawia mnie tylko czy sąsiedztwo lodówki i komina przez ścianę jest korzystne, a może nie ma to znaczenia?

witam sawanna :)

jak dokładnie zobaczysz projekt to miedzy kominem a kuchnia jest 74cm wiec trzeba np zrobić grubsza sciane lub te brakujące 24cm( b0 60 zajmie zabudowa) można ocieplić np wełną lub styropianem, lub zostawić pustkę i na pewno juz tak nie będzie grzac, pozatym u mnie lodowka bedzie troske dalej bo najpierw bedzie piekarnik potem cargo lub szafka a potem dopiero lodówka, myślę ze wtedy nie bedzie kłopotu z kominkiem :)

projekt juz zakupiliscie ? beda jakies zmiany?

pozdrawiam i czekam na Twoj dziennik, gdyż niestety nie ma tu nikogo kto buduje ten domek

Projektu jeszcze nie kupiliśmy, gdyż nasz pzp przewiduje dachy o kącie nachylenia 35-45 stopni i generalnie domy z użytkowym poddaszem, ale ostatnio na terenie gminy (w miejscowości z planem o takich samych wytycznych) powstał domek parterowy z dachem 25 stopni, więc my też nie powinniśmy mieć problemów. Co do zmian:

- pomieszczenie gosp. chcę podzielić na kotłownię i pralnię;

- nie do końca jestem przekonana do okna narożnego w sypialni 3 - być może na rogu będzie słupek rozdzielający okna;

- moim zdaniem aż trzy wyjścia z salonu na taras do przesada i jedno mam zamiar zlikwidować;

- chcę też powiększyć kuchnię wg Twojego pomysłu.

Reszta zmian pewnie jeszcze wyjdzie z czasem.

tak, zorientowałam się, że wewnętrzne, ale pokazałaś jedne drzwi przeszklone a drugie nie i chodzi mi o to, czy ogólnie chcesz wybrać jakiś kolor/ kolekcję czy może te konkretne modele drzwi mają być np. do łazienki lub kuchni. rozumiem, że w całym domu będą drzwi wewnętrzne z jednej "rodziny"/ kolekcji

Aksamitko, życzę dużo zdrowia i trzymam kciuki za szybki powrót do normalności

A propos drzwi, znalazłam kolekcję pierwszych przedstawionych przez Ciebie drzwi

http://www.toppanel.pl/sklep.html?page=shop.browse&category_id=35

i mają o wiele ciekawszy wybór niż w przypadku drugiego prezentowanego przez Ciebie modelu

http://www.furgala.com.pl/katalog/drzwi-wewnetrzne-pokojowe/drzwi-dre-wewnetrzne/drzwi-dre-cell-plus.html

Ja dałabym do sypialni drzwi bez przeszkleń, do łazienek z małym przeszkleniem, a wejście do kuchni czy do holu z dużym przeszkleniem. W przypadku pierwszych drzwi mają bardzo ładne propozycje i można pokombinować.

dziękuje za wrzucenie projektu w lepszej jakości - jak na te niewielkie zmiany całkiem ładny wynik wyszedł z OZC - ciekawe jak u mnie wyjdzie - będę miał w poniedziałek lub wtorek

a co do kuchni - przez tą zmianę projektu domu (ścian zewnętrznych) kuchnia jeszcze bardziej się wydłużyła - ja na Waszym miejscu pomyślał bym nad zrobieniem podciągów w kuchni - tam gdzie są ściany nośne , a ściankami działowymi poszerzyłbym kuchnie choćby o 0,5 m kosztem salonu

Pozdrawiam

Konrad

witam w moim dzienniku :)

długo myślałam nad kuchnia, jednak zostanie tak jak jest , zrobię tylko wnękę miedzy kominkiem a kuchnia ( w miejscu dawnej spiżarki) i tam będzie wysoka zabudowa, kuchnia i tak już jest spora ponad 11m2 dla mnie to już dużo, bo nie lubię dużych kuchni, a wiec poszerzenie jej nie wchodzi w grę, zabudowa będzie tylko na 1 ścianie+ mały stolik koło okna

pozdrawiam :)