Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

aksamitkowy dom - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 951
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

woda to najmniejszy problem ... wiem bo budowałem bez wody - dowożona w beczce np do podlewania płyty fundamentowej i stropu - a przy murowaniu na klej niewiele jej potrzeba

woda jest niezbędna przy wylewkach, tynkowaniu itp - całość budowy w mojej ocenie zamyka się w ok 15 000 l wody - czyli 15 dostawach w beczkach 1000 l na przestrzeni ok 6-8 miesięcy - czy to dużo ??

tak więc nie ma się co martwić ....

aksamitka mam nadzieję, że to tylko chwilowe kłopoty i ruszycie z budową, szkoda by było bo jesteście świetnie przygotowani. My też nie mamy wody, na budowie będzie w beczkach a potem mam nadzieję że podłączą jak już zrobia piwnice. Wizualizacje łazienki robicie w jakimś specjalnym programie czy projektant wnętrz to Wam przesyła?

Witaj Aksamitko:) Zajrzalam do Twojego dziennika i wzielo mnie na zaprojektowanie swojej kuchni i lazienki tak jak Ty w takim jakims programie ciekawym. powiedz prosze jesli mozesz co to za program, skad ja go moge dorwac i czy taki laik jak ja sobie z nim poradzi czy to juz trza cos umiec do niego? :)

ja tez chce miec dach antracytowy a elewacje delikatne capuccino:) tylko ja sie zastanawiam nad kolorem okien - zawsze marzylam o brazowych i zewnetrznie taki kolor bylby porzadany ale wnetrze domu chce miec w bardzo jasnych kolorach wiec wewnetrzna czesc okien przydalaby sie jasna. a dwukolorowych okien nie chce. i badz tu madra:)

a i mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie:

skad wiedzialaś ile sztuk musisz kupic dachowki takiej ile takiej ile gasiorow itp. powiedziala Ci to ekipa od dachu? wyliczyli i powiedzieli? czy firma sprzedajaca? bo cos mi sie wydaje ze Ci sprzedawcy mogliby wcisnac wiecej niz potrzeba. Ile sie czeka od momentu zamowienia dachowki do momentu odbioru?

jesli te inf. byly juz wczesniej zawarte w komentarzach to przepraszam ale nie mialam czasu przeczytac wszystkich stron

Aksamitko musisz zrobić badania geotechniczne. Osuwiska to nie jest błahy problem a w okolicy, w której się budujesz jest on dość powszechny. Lepiej odżałować te 1000 zł na początku niż później przeżyć katastrofę i stracić kupę kasy. Uwierz mi, wiem co mówię, zajmuję się osuwiskami od jakiegoś czasu i wielokrotnie widziałem domy z tym problemem.

Może powiedz mi jak głębokie jest to osuwisko i w jakiej ziemi powstało. Dodatkowo podaj przybliżoną wartość nachylenia działki (możesz to wyliczyć na podstawie mapki geodezyjnej).

Pozdrawiam i trzymam kciuki!