Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

aksamitkowy dom - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 951
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aksamitko, gratuluję kolejnej ważnej decyzji

I czekam z niecierpliwością (chociaz pewnie nie tak wielką jak Ty:)) na zdjęcia gotowego dachu:)

Ale Wam to (nie przechwalając;)) super idzie, oby tak dalej!!

ps. teraz już widac zarys domu a jak dojdzie więźba... piękny to widok, zobaczysz...

ps. i kolor okien fajny, juz u Princesy mi się podobał:)

aksamitka gratuluję decyzji :)

My jednak nie zdecydowaliśmy się na drzwi PCV nie widziałam ich całych w pełnej krasie na żywo ale w salonach mają taki kawałek/narożnik i nie za bardzo mnie to przekonuje.

Cenowo też do bani. Mają 2 dostawców paneli, jeden niemiecki za byle wzór ponad 6 tys. W ofercie tej tańszej firmy wzorów jest mnóstwo ale tylko część z nich jest w kolorze Tiama...

Ja bym poszukała drewnianych w możliwie zbliżonym kolorze.

Wydaje mi się, że to zależy gdzie mieszkacie.. ja nie wyobrażam sobie domu bez rolet z racji takiej, że jak już wiesz mamy dom w szczerym polu.. i rolety są dla nas zabezpieczeniem.. tylko czy dobrym.. na pewno przed łobuzami, menelami, wandalami.. dla prawdziwego złodzieja nie stanowią większego problemu..

chociaż są tez minusy.. wzięliśmy rolety od pewnej firmy i niestety wczoraj 3 silniki strzeliły, wcześniej 1.. więc na 15 to troszkę dużo.. ale mają je wymienić na nowe.. rolety są ocieplane styropianem od wewnątrz więc mostek na pewno mniejszy i my mamy rolety nad oknem (tzw nadstawne)..

dokładniej takie:

http://www.karol.klodzko.pl/img/rolety_nadstawne/tn_roleta_nadstawna_02.jpg

mimo ze dziewczyną nie jestem napiszę - ja mimo mostka termiczngo rolety zamontowałem - sposobem na ziejszenie obszaru cieńszego styropianu jest takie obniżenie kasety by 1 pióro rolety było równo z ramą okienną - czyli okno jnie jest w pełni odsłonięte - roleta jakby 6-8 cm opuszczona cały czas ...

u mnie styropianu 30 cm więc pod spodem jeszcze trochę zostało ..o ale zamiast wycinać styropian na całą kasetę ok 14-20 cm wycięte tylko 6-14 cm styropianu w zależności od miejsca i wielkosci kasety

aksamitka okna kupujesz tej samej firmy co ja, uważaj na terminy, my mieliśmy z nimi straszne problemy do dziś czekamy na klamki i moskitiery które były w gratisie do okien, bramę montowali nam tez x czasu, ogólnie mi sie wydaje że to wina dilera na którego my trafiliśmy (Płock) ale problemy były spore no i oczywiście nie tylko my narzekaliśmy.

co do samych okien każdy mówi że bardzo dobrze wykonane, solidne okna.

więc tak jak pisałam wydaje mi się że mamy przedstawiciela delikatnie mówiąc mało zorganizowanego,jeśli tylko zaczną coś kręcić nie płać im całej kasy

co do rolet my też baaardzo chcieliśmy ale tak jak u Was wystawały by troszkę, i szczerze powiem że dobrze że ich nie mamy już mi się nie podobają, (zresztą u mnie na łuki i tak by nie zrobili) więc nie martw się o te rolety. :)

anam mam nadzieje ze nie będzie poślizgów, ale jesli będą ( tfu tfu) jakies tydzień dwa to przeżyje, moze to zalezy ile salon ma zamówień?

co do rolet, caly czas sie zastanawiam i nadal nic nie wiem :(, u nas nie beda wystawaly bo mam 10cm ocieplenia tylko ze maz uwaza ze te 2-4cm styropianu to stanowczo za malo i bedzie mostek cieplny, dla mnie rolety do przedewszystkim mozliwosc zaslonienia okien, jak nie bedzie rolet to czym ja sobie przysłonie? zasłony odpadają, żaluzje nie bardzo, no kiszka jest :(

Edytowane przez aksamitka

Witaj :)

co do rolet, wg mnie ilość "+" zdecydowanie przewyższa ilość "-"

dla mnie w zasadzie jedynym minusem są właśnie ewentualne mostki, ale jeśli prawidłowo się wszystko zrobi, to można to zminimalizować

drugim jest cena

miałam porównanie: mieszkałam w domu z roletami i w mieszkaniu bez rolet. i zdecydowanie stawiam na rolety

ooo karola :)

ja bardzo krotko mieszkałam w bloku gzdie w jednym z pokoi miałam rolete, jak ja spuściłam to troche dziwne uczucie było

tak naprawde to nikt nie jest mi w stanie powiedziec jak duzy jest ten mostek cieplny.... z jednej strony mamy okna termi i 20cm styropiany a z drugiej te nieszczesne rolety

drugi mój kłopot to drzwi pomiędzy garażem a domem- co tam mam wstawić? wewnętrzne odpadaja, zewnetrzne tez bo za drogie, jest coś pośredniego?

Proste drzwi zewnętrzne z marketu? cena powinna być w miarę do zaakceptowania.

Garaż jest nie ogrzewany (my akurat nie planujemy grzać w garażu, choć oczywiście ocieplony normalnie będzie

i wstawiamy właśnie proste drzwi zewnętrze.

wracając do rolet: uwielbiałam w domu, w salonie w którym słońce było od 13 do samego zachodu siedzieć w upalny dzień przy otwartych oknach i częściowo zasuniętych roletach zewnętrznych. Dzięki temu w domu było chłodno i przyjemnie.

tego efektu nie osiągniesz dzięki roletom wewnętrznym.

Poza tym są dodatkową osłoną przy mocnych wiatrach, zwłaszcza jeśli dom jest za miastem, nieosłonięty z żadnej strony inną zabudową.

Musisz przeliczyć kase, czy wam sie to opłaca. U mnie koszty rolet w całym domu powalają na kolana, ale najwyżej zaoszczędzimy gdzie inndziej, ale rolety na pewno będą

karola czekam na wycene rolet, nie powinna powalić na kolana gdyz jakis czas temu wycenialam, licze ze teraz bedzie troszke taniej bo zamowie razem z oknami, no ale ja wzielabym tylko na 6 okien ( oprocz lazienki i garazu),

co do drzwi to zastanawiam sie czy np Gerdy byłyby wporządku?

karola u mnie bedzie 20 styro na elewacji

monika mamy 8 okien - 10 421 ze zwykłym montazem, musze sie dowiedzieć ile kosztowałby cieply

a co tam u Was, na jakim jesteś etapie?

anam mam nadzieje ze nie będzie poślizgów, ale jesli będą ( tfu tfu) jakies tydzień dwa to przeżyje, moze to zalezy ile salon ma zamówień?

co do rolet, caly czas sie zastanawiam i nadal nic nie wiem :(, u nas nie beda wystawaly bo mam 10cm ocieplenia tylko ze maz uwaza ze te 2-4cm styropianu to stanowczo za malo i bedzie mostek cieplny, dla mnie rolety do przedewszystkim mozliwosc zaslonienia okien, jak nie bedzie rolet to czym ja sobie przysłonie? zasłony odpadają, żaluzje nie bardzo, no kiszka jest :(

masz racje u nas było dokładnie tak somo ( tłumaczyli nam to w salonie) źle to napisałam, mimo to rolet i tak nie ma ;)

hm.... a nie podobają Ci się grube drewniane żaluzje???? potem podeśle Ci zdjęcie :)

ooo karola :)

drugi mój kłopot to drzwi pomiędzy garażem a domem- co tam mam wstawić? wewnętrzne odpadaja, zewnetrzne tez bo za drogie, jest coś pośredniego?

tylko że u nas są miedzy garazem i koltównia a resztą domy więc musi być coś dobrego, z drugiej strony nie mam zamiaru wydawać tysięcy na te drzwi!