Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

aksamitkowy dom - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 951
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A to okno jest na jednej ścianie z innymi oknami?? Bo jak jest gdzieś blisko drugie to musiałabyś obydwa obniżyć.

Nam sprzedawca proponował takie poszerzenia które można dawać od góry, tylko my potrzebowaliśmy 15-20cm - nie wiem czy takie małe też są - zapytaj tam gdzie okna zamawiasz.

Od góry możesz wstawić dodatkowe nadproże lub (jeśli przy oknie balkonowym wolno, nie wiem) podmurować cegłą, ale to na pewnie nie będzie 3.5 cm - no ale zamówicie okno na wymiar, grunt, żeby mogło być bez poprzeczki.

Myślę, że parę cm różnicy nie powinno rzucać się w oczy; weź pod uwagę ew. podmurowanie na jedną wysokość wszystkich okien na tej ścianie.

Ja nie za bardzo rozumiem problemu z tymi roletami? U mnie murarze pomylili się na tyle, że wcale nie uwzględnili wysokości okien z roletami. Miałam niezłą zagwozdkę bo akurat nie wyobrażałam sobie mojego domu bez rolet. Dom budujemy energooszczędny, ogrzewany prądem, więc wszelkie mostki i straty ciepła są dla nas bardzo ważne. skrzynki muszą być na nadprożach ale schowane będą pod tynkiem. Doradzono nam w końcu żeby pod skrzynki od rolet dać 3 cm xps poszły płyty z URSY MF-T, które mają współczynnik przewodności cieplnej λ= 0,034 W/mK, klejone na Izohan. Możesz zobaczyć u mnie w dzienniku. Nie ma prawa tam być mostka. Co do samych rolet to chyba jednak mają więcej zalet niż minusów.

juz okna zamowione, teraz musze sie martwic co zrobic z tym 3,5cm :( z innymi oknami nie ma problemu sa na innych scianach

A poszerzenia systemowe, które daje się od dołu okna żeby nie było mostków braliście pod uwagę? To balkonowe to rozumiem jednocześnie wyjściem jest na balkon?

A czemu??

3.5 cm to maleńka korekta, pewnie b.trudna do zrobienia, żeby się dokładnie wstrzelić zwłaszcza w tą połówkę centymetra, i czy jest w pełni uzasadniona?

Nie zrobią Ci okna dokładnie na wymiar???

0.5 cm to się reguluje pianką montażową lub rzuca się warstwę wyrównującego tynku, przecież otwory do okien zawsze są zostawiane ciut większe żeby było jak je obsadzić.