fotohobby 29.10.2015 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Taki tunel, jak na rysunku powyżej kosztuje 150zl sztuka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 29.10.2015 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 (edytowane) tak, długi na 1,2m szeroki 0,8m , ceny ze znanego portalu aukcyjnego ~ w granicy 160 PLN. je się łączy ze sobą, ich przeznaczenie główne to przydomowe oczyszczalnie ścieków, rozsączanie wody. pomyslalem, że połączę ze 3-6 sztuk można zawsze dołożyć i może to się sprawdzi na wodę z dachu. wysypujesz warstwę żwirku, układasz tunele, obkładasz geowłókniną i zasypujesz.udźwig 3,5t podobno jak obsypiesz z metr nad nimi. ten akurat jest cały podziurawiony http://img12.allegroimg.pl/photos/oryginal/53/58/41/12/5358411214 są mniej dziurawe o taki http://img12.allegroimg.pl/photos/oryginal/51/75/06/88/5175068824 i tansze bo jedyne 140pln Edytowane 29 Października 2015 przez lambert86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.10.2015 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 A jaka to ma zdolność rozsączajacą ?W sensie - wydajność. Ja bym na Twoim miejscu w rogu działki (albo w części rowu melioracyjnego) wykopał ten dół i wypełnił żwirem. Sam tak mam i nigdy sie nie zdażyło, by nie potrafiło odebrać wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 29.10.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 nie mam pojęcia jaką to ma wydajność, jeden taki "segment" ma pojemność około 300l chyba, w jaki sposób odprowadzasz wodę na ten żwir u siebie? lejesz po nim od góry ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.10.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 (edytowane) nie mam pojęcia jaką to ma wydajność, jeden taki "segment" ma pojemność około 300l chyba, w jaki sposób odprowadzasz wodę na ten żwir u siebie? lejesz po nim od góry ? Tu chodzi o wydajność w l/h. Ona zależy oczywiście od podłoża, ale producent powinien podać... U mnie cztery rynny zbiegają się w jedno miejsce, stąd rurą 110są odprowadzone jakieś 6m od domu do zbiornika 1250l skąd czerpię wodę do podlewania i spłukiwania WC. Zbiornik posiada przelew, z którego rurą drenarską w geowłókninie woda prowadzona jest do dołu ze żwirem Dół jest głęboki na około 2m, żwir jest nasypany na jakieś 1.5m, przykryty geowłókniną, zasypany ziemią. Rura prowadzona jest jakieś 0.7m pod ziemią. Edytowane 29 Października 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 29.10.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 (edytowane) Chcę zrobić odprowadzenie wody z dachu. ... teren piaszczysty oprócz 20 cm dobrej ziemi jakiej nawiozłem. Jeżeli masz teren piaszczysty - nic nie rób. Mój dom stoi na piaszczystym gruncie. Po największych burzach, po 15-20 minutach woda wsiąka sama. Latem raczej jest problem w drugą stronę - brak wody i rośliny mają sucho. Trawa najlepiej rośnie w okolicach wylotów z rynien. Wyrzucanie pieniędzy w bło~ w piach. Ale jak macie za dużo kasy... Edytowane 4 Listopada 2015 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 30.10.2015 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 co do wydajności nie wiem, ale jak podsypiemy żwirem to powinno być ok. tak to chyba zrobię, dziura 1x1m wysoka gdzieś na 1,5, zasypać żwirem i rzucić 1 tunel i podłączyć do tego drenaż wokoło budynku. Obok zrobię podobnie, z tym, ze dla odpływu z rynien, ale to zrobię na 99% przelewowo do jakiegoś zbiornika, będę mógł zbierać wodę do podlewania, jak się zapełni to będzie rozprowadzone rura drenarską na żwir do takich tuneli, myslę, ze to powinno wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.10.2015 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Ty chcesz drenaż podłączać do 1,5metrowego dołu ze żwirem ? Po co ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ktosik 30.10.2015 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Ten zbiornik jest za słaby, ziemia go zgniecie. Wykop sobie gdzieś w rogu działki dół 2m3, zasyp żwirem owiniętym geowlokniną i tam wprowadź rury drenarskie. Możesz po drodze wkopać zbiornik 1000-2000l dedykowany ku temu i wykorzystywać wodę do podlewania, czy WC. Nie jest za słaby. Mam identyczny od 3 lat i z powodzeniem zdaje egzamin a woda odprowadzana jest z 3 stron dachu kopertowego Zbiornik oblozony jest z 4 stron styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.10.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Ta metalowa konstrukcja wzmacniająca w ziemi nie wytrzyma 10lat. A ścianki tego zbiornika są cieńsze i mniej wytrzymałe, niż zbiorników dedykowanych, które posadają jeszcze wewnętrzne użebrowania wzmacniające. To taka prowizorka, jak dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 30.10.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Ty chcesz drenaż podłączać do 1,5metrowego dołu ze żwirem ? Po co ?? myślałem, że będzie oki, rozumiem, ze aż tyle wody to te rury drenażowe nie przejmą? i nie ma sensu takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.10.2015 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Oczywiście, nie prz gruncie, jaki masz. Ja mam w odległości 3m od rogu budynku studzienkę zbiorcza/rewizyjną drenażu i jedynie podczas długotrwałych deszczów kapnie tam kilkanaście kropel... Po przejściowych deszczach sucho, jak pieprz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 30.10.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 to po co w ogóle robić taki drenaż? może te rury drenarskie z dziurkami słabiutko chłoną tę wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.10.2015 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Projektanci w rozpędu wrysowywują... Ja mam dookoła płyty opaskę szerokości 1m, przykrytą folia i ona odprowadza mi wodą na te 90 cm od płyty Trochę poniżej jej krawędzi jest rura drenarsk, ale zanim cokolwiek odprowadzi, to woda i tak wsiąknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel88 03.11.2015 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Witam, Chcę zrobić odprowadzenie wody z dachu. Powierzchnia zabudowy to 220 m2, teren piaszczysty oprócz 20 cm dobrej ziemi jakiej nawiozłem. Czytałem trochę na ten tema ale jest wile opinii i nie wiem już sam co zrobić. Planuje połączyć cztery spusty z dachu rurami drenarskimi i wkopać w narożnikach działki beczki bez dna aby wchłaniały wodę. Dodatkowo między beczkami ma być wykonane połączenie drenem fi 100 aby rozsączała się woda. Mam 4 beczki po 200 litrów plus planuję 100 mb drenu fi 100. Czy to wystarczy?? Nie mam możliwość zrobienia żadnego przelewu do rowu albo kanalizy. Czy beczki są wystarczające czy muszę kupić większe. Wolałbym zastosować je gdyż takie posiadam. Mam jeszcze pytanie na jakiej głębokości zakopać dren aby woda się wchłaniała w ziemię. Pozdrawiam Michał Cześć Stałem przed tym samym problemem co Ty... Mam 300m2 dachu i płaską działkę z lekkim spadem... Żadnego rowu do którego mogę odprowadzić wodę z dachu. Teren piaszczysty poza 30cm -ową warstwą czarnej ziemii... W trzech narożnikach domu (kilka metrów od fundamentów) zakopałem po dwa kręgi studzienne 90cm tworząc studnie głębokie na 180cm. Do tego pokrywy z włazami gdyby trzeba było kiedyś tam zajrzeć. W pokrywach zrobiłem otwory przez które wyprowadziłem pionowo rury fi20mm (odpowietrzenie tak na wszelki wypadek) Dna zasypałem żwirem, wodę z rynien poprowadziłem dodatkowo rurami drenażowymi obsypanymi na całej długości grubym żwirem (rury jest ok 50m w sumie). Zanim zasypałem studnie długo obserwowałem podczas deszczów jak ma się sytuacja, czy studzienki się nie przepełniają. Chłonność gruntu piaszczystego jest oczywista. Po długotrwałych deszczach zapełnienie studzienki to max 50cm... Robiłem to chyba dwa lata temu - żadnych problemów!!!! Sprawdzone... Sposób adama też jest ok, ale takimi kręgami studziennymi masz dużą pojemność i stosunkowo mały rozmiar... Koszty w moim wypadku przedstawiały się następująco: krąg betonowy 90x90 - 100zł pokrywa z włazem - 50zł Rura drenażowa 2zł/mb Żwir 3t - 120zł z tego co pamiętam tona..... Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts