Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę

Recommended Posts

A nie boicie się, że później (po wstawieniu okien i drzwi) tynki i wylewka na podłodze schnąc będzie powodowała skraplanie się wody na oknach i drzwiach, jeżeli będzie to stolarka drewniana to podobno może być kłopot w przyszłości?

Druga sprawa to kwestia poziomów dla bramy garażowej - najbezpieczniej montować po wylewkach, a wg mnie minimalnie po tynkach, bo niestety to brudne roboty są. Zresztą w salonie Hormanna mówili mi, że przed tynkiem nie wchodzą nawet na montaż (kwestia powierzchni przylegania ościeżnicy do muru - zbyt mała przy nierównej ścianie przed tynkami.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 437
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie Kochani!

Czy w wolnej chwili możecie mi napisać, ile placiliście za robociznę za :

stan-zerowy

stan SSO

dach kompletny (łącznie z dachówką lub blachodachówką)

Mamy wstępne wyceny ale są tak rozbieżne, że głowa boli!

Za wybudowanie domu (piwnica, parter, poddasze), zrobienie więźby i położenie blachodachówki zapłaciliśmy łącznie 26 tys.

• 4 weeks później...
Witam wszystkich,my równiez zaczeliśmy budowe w tym roku dokładnie 21 marca,budowa poszła bardzo szybko,mamy stan surowy zamknięty.Plan na ten rok wykonany.Pożniej w kolejności elektryka hydraulika tynki itd........To forum jest super,są tu chyba wszystkie informacje jakich potrzebuje,teraz czeka nas wykańczanie,czyli masa rozmów decyzji i pewnie tez kłótni z moją drugą połową.

a u nas pomału zbliżamy się do mety. Właśnie kładę wełnę na poddaszu w skosach i suficie. W środę przychodzą goście od płyt GK. W środe równiez przychodzi gość od kominka. Zostanie póżniej położyc kafle, panele i zamontować schody. No i oczywiście cała masa dupereli typu gniazdka, włączniki, żyrandole.....Masakra.

witam, jestem tu nowa, zaczęliśmy budowę późną jesienią, teraz po wielu perypetiach, szczególnie z ekipą od dachu mamy stan surowy otwarty i na tym w tym roku kończymy, budujemy się koło Głowna

dom ma 145 m powierzchni użytkowej, parterowy, bez poddasza użytkowego, dach dwuspadowy, kryty gontem bitumicznym, dach ma 240 m2, jak czytam ile zapłaciliście za dachy to wydaje mi się, ze dużo, ja miałam dwie ekipy, jedna robiła więźbę i zapłaciłam 3000 zł, a druga, kładła płyty QSB, membranę, gonty, obróbki blacharskie i rynny i zapłaciłam 6400 zł

teraz jeszcze ostatnie prace, zabicie otworów na zimę, zostało nam trochę ytonga to murujemy ściany działowe w środku, trochę sprzątamy teren

Jeszcze o kosztach dachu:

Jesteśmy umówieni na 40 zł/m za kpl wykonanie dachu.Okolice Dobczyc, małopolska. Wykonawca działa od 38 lat więc może się sprawdzi...

Pow 248m, dachówka, (bez deskowania) 3 jaskółki, 6 okien połaciowych, dwa kominy, dach wielospadowy.

Projekt dom w chabrach 2 - archonu. Zobaczymy jak będzie po....

Wrzucę kilka zdjęć na formum. na razie tylko zdjęcia na http://www.kornatka.strefa.pl

• 2 months później...

witam wszystkich Bocianków z 2011 roku, dopiero teraz trafiłam na forum z rozpoczynającymi budowe w poprzednim roku. u nas stan SSZ więc raczej teraz jesteśmy Bocianki 2012 od wykańczania:). Stan SSO to "mała piłka" w porównaniu z wykańczaniem, urządzaniem, szukaniem dobrych ekip, więc może jak teraz już wszyscy są za etapem stanu surowego podoradzamy sobie w urządzaniu. Planujemy wykończyć dom do wprowadzenia się za pół roku, ale nie wiem czy to możliwe czasowo, dlatego mam pytanie do tych, którzy wprowadzili się w tym samym roku co rozpoczęli budowe - jak to możliwe.

pozdrawiam:)

my zaczęliśmy budowę 1 kwietnia 2011 roku. Stan na dzień dzisiejszy. Do wprowadzenia zostało nam zrobić:

- schody - już zamówione, stolarz działa, mają być niedługo, drewniane, samonośne

- pomalować ściany - cały dom już pobiałkowany, teraz kolorki i tapety

- skończyć kładzenie płytek na podłogach - połowa przyszłego tygodnia koniec

- obłożyć kominek starą cegłą skalną (elkamino) - za dwa tygodnie będzie zrobione

- osadzić drzwi wewnętrzne w pokojach - łazienkowe już są

- położyć panele w sypialniach na piętrze

- meble kuchenne - te będą montowane w przyszły wtorek

- biały montaż elektryczny - to na sam koniec

To tyle wewnątrz. Z zewnatrz to elewacja na wiosnę z podbitką drewniana (materiały leżą w garażu), zagospodarowanie terenu i ogrodzenie. Ale to już jak będziemy mieszkać.

Plan na dziś. Wprowadzic się za około 2 m-ce :)

jestem pod wrażeniem takiego szybkiego działania. My ruszyliśmy 31 marca 2011 (wjazd koparki i kopanie dziury pod fundamenty), 8 sierpnia zakończyliśmy SSO. Teraz są już okna i ruszamy dalej, zatem wasze posty są dla mnie ogromnym pocieszeniem że możliwa jest przeprowadzka w ciągu roku od startu. U mnie planowo ma to być czerwiec.

U nas niestety drugi termin przeprowadzki tez nie został dotrzymany (choć w sumie to ten drugi sama sobie narzuciłam żeby jakoś męża zmotywować, ale niestety się nie udało)

zaczęliśmy 11.02.2011 (ściągnięcie humusu)

aktualny termin na przeprowadzkę kwiecień najlepiej na święta jeśli się nie uda to do 27.04 urodziny męża

zostało nam podłączyć szambo do budynku (już wkopane)

w środku skończyć przykręcać płyty do stelaży (jeszcze na poddaszu), po szpachlować i zetrzeć

zafugować płytki

drzwi wewnętrzne

malowanie

panele

niby mało ale dużo dłubania, tym bardzej że większość z tych rzeczy (a może wzystkie z wyjątkiem fugowania robimy sami)

ale mam nadzieję że damy radę :)

gdy dysponuje się gotówka własna lub z kredytu budowa idzie szybko - znacznie taniej a co za tym idzie wolniej jest gdy wiele rzeczy wykonuje się samemu

ja np chyba 3 tygodnie sam dłubałem przy płycie fundamentowej i 2 tygodnie przy mostku (wjazd na działkę), ale jak już ekipa weszła ok 18 października to dziś kończymy wszelkie instalacje (a mogło być znacznie szybciej - bo okna wstawili nam dopiero tydzień temu - a miały być 20 grudnia :( ) czyli mam teoretycznie jakiś miesiąc obsuwy

no cóż pierwsza łopata wbita 10 kwietnia- od 7 listopada mieszkamy. SSO -2 miesiace w miedzyczasie okna, tynki,wylewki instalacje, kafelkowanie,malowanie itp- cały czas ktoś na budowie był i dłubał. Na ten rok mamy ambitny plan

-panele na górze

-obłożenie schodów i balustrada

-elewacja

-kafelki na tarasie

-ogrodzenie

-trawka :)

I naprawdę da się w ciągu niepełnego roku wybuować dom i niekoniecznie będzie on byle jaki- ale trzeba dużo cierpliwosci i wolnego czasu w dogrywaniu wszystkich szczegółów

W stopce zdjęcia z domu "powstałego w 7 miesiecy"