dwiemuchy 03.09.2011 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 A nie boicie się, że później (po wstawieniu okien i drzwi) tynki i wylewka na podłodze schnąc będzie powodowała skraplanie się wody na oknach i drzwiach, jeżeli będzie to stolarka drewniana to podobno może być kłopot w przyszłości? Druga sprawa to kwestia poziomów dla bramy garażowej - najbezpieczniej montować po wylewkach, a wg mnie minimalnie po tynkach, bo niestety to brudne roboty są. Zresztą w salonie Hormanna mówili mi, że przed tynkiem nie wchodzą nawet na montaż (kwestia powierzchni przylegania ościeżnicy do muru - zbyt mała przy nierównej ścianie przed tynkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nini 19.09.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Witajcie Kochani! Czy w wolnej chwili możecie mi napisać, ile placiliście za robociznę za : stan-zerowy stan SSO dach kompletny (łącznie z dachówką lub blachodachówką) Mamy wstępne wyceny ale są tak rozbieżne, że głowa boli! Za wybudowanie domu (piwnica, parter, poddasze), zrobienie więźby i położenie blachodachówki zapłaciliśmy łącznie 26 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luving 17.10.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Na dniach zaczynamy z żonką budowę domu kostki! Trzymajcie kciuki, postaram się wrzucać zdjęcie z placu budowy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 17.10.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Właśnie negocjuję koszty zrobienia dachu- więźba, membrana i dachówka oraz rynny. Rozpiętość cen- 58-70 zl/m2 pokrycia dachowego. Czekam na dalszych kandydatów do robocizny- efekty rozmów podam wkrotce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav30 21.10.2011 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Witam po dłuższej przerwie. Za położenie membrany i dachówki zapłaciłem 75 zł; dużo, ale nie żałuję jak patrzę na swój dach i na dachy sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 24.10.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Witam wszystkich,my równiez zaczeliśmy budowe w tym roku dokładnie 21 marca,budowa poszła bardzo szybko,mamy stan surowy zamknięty.Plan na ten rok wykonany.Pożniej w kolejności elektryka hydraulika tynki itd........To forum jest super,są tu chyba wszystkie informacje jakich potrzebuje,teraz czeka nas wykańczanie,czyli masa rozmów decyzji i pewnie tez kłótni z moją drugą połową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 24.10.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 a u nas pomału zbliżamy się do mety. Właśnie kładę wełnę na poddaszu w skosach i suficie. W środę przychodzą goście od płyt GK. W środe równiez przychodzi gość od kominka. Zostanie póżniej położyc kafle, panele i zamontować schody. No i oczywiście cała masa dupereli typu gniazdka, włączniki, żyrandole.....Masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiziorowo 25.10.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 my kończymy- wprowadzimy się do miesiąca- czyli 7miesięcy od rozpoczęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 25.10.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 my kończymy- wprowadzimy się do miesiąca- czyli 7miesięcy od rozpoczęcia my podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka69 27.10.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 witam, jestem tu nowa, zaczęliśmy budowę późną jesienią, teraz po wielu perypetiach, szczególnie z ekipą od dachu mamy stan surowy otwarty i na tym w tym roku kończymy, budujemy się koło Głownadom ma 145 m powierzchni użytkowej, parterowy, bez poddasza użytkowego, dach dwuspadowy, kryty gontem bitumicznym, dach ma 240 m2, jak czytam ile zapłaciliście za dachy to wydaje mi się, ze dużo, ja miałam dwie ekipy, jedna robiła więźbę i zapłaciłam 3000 zł, a druga, kładła płyty QSB, membranę, gonty, obróbki blacharskie i rynny i zapłaciłam 6400 zł teraz jeszcze ostatnie prace, zabicie otworów na zimę, zostało nam trochę ytonga to murujemy ściany działowe w środku, trochę sprzątamy teren Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 03.11.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Jeszcze o kosztach dachu:Jesteśmy umówieni na 40 zł/m za kpl wykonanie dachu.Okolice Dobczyc, małopolska. Wykonawca działa od 38 lat więc może się sprawdzi...Pow 248m, dachówka, (bez deskowania) 3 jaskółki, 6 okien połaciowych, dwa kominy, dach wielospadowy.Projekt dom w chabrach 2 - archonu. Zobaczymy jak będzie po.... Wrzucę kilka zdjęć na formum. na razie tylko zdjęcia na http://www.kornatka.strefa.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadia1719504470 03.02.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 witam wszystkich Bocianków z 2011 roku, dopiero teraz trafiłam na forum z rozpoczynającymi budowe w poprzednim roku. u nas stan SSZ więc raczej teraz jesteśmy Bocianki 2012 od wykańczania:). Stan SSO to "mała piłka" w porównaniu z wykańczaniem, urządzaniem, szukaniem dobrych ekip, więc może jak teraz już wszyscy są za etapem stanu surowego podoradzamy sobie w urządzaniu. Planujemy wykończyć dom do wprowadzenia się za pół roku, ale nie wiem czy to możliwe czasowo, dlatego mam pytanie do tych, którzy wprowadzili się w tym samym roku co rozpoczęli budowe - jak to możliwe.pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 08.02.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 my zaczęliśmy budowę 1 kwietnia 2011 roku. Stan na dzień dzisiejszy. Do wprowadzenia zostało nam zrobić: - schody - już zamówione, stolarz działa, mają być niedługo, drewniane, samonośne - pomalować ściany - cały dom już pobiałkowany, teraz kolorki i tapety - skończyć kładzenie płytek na podłogach - połowa przyszłego tygodnia koniec - obłożyć kominek starą cegłą skalną (elkamino) - za dwa tygodnie będzie zrobione - osadzić drzwi wewnętrzne w pokojach - łazienkowe już są - położyć panele w sypialniach na piętrze - meble kuchenne - te będą montowane w przyszły wtorek - biały montaż elektryczny - to na sam koniec To tyle wewnątrz. Z zewnatrz to elewacja na wiosnę z podbitką drewniana (materiały leżą w garażu), zagospodarowanie terenu i ogrodzenie. Ale to już jak będziemy mieszkać. Plan na dziś. Wprowadzic się za około 2 m-ce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 08.02.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 A my zaczęliśmy 19 kwietnia, przeprowadziliśmy się - jak widać w stopce. Na wiosnę do zrobienia drewniany taras i płytki przed wejściem, bo niestety nie zdążyliśmy przed zimnem. I w sumie tyle, zostały drobiazgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadia1719504470 15.02.2012 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 jestem pod wrażeniem takiego szybkiego działania. My ruszyliśmy 31 marca 2011 (wjazd koparki i kopanie dziury pod fundamenty), 8 sierpnia zakończyliśmy SSO. Teraz są już okna i ruszamy dalej, zatem wasze posty są dla mnie ogromnym pocieszeniem że możliwa jest przeprowadzka w ciągu roku od startu. U mnie planowo ma to być czerwiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 20.02.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 U nas niestety drugi termin przeprowadzki tez nie został dotrzymany (choć w sumie to ten drugi sama sobie narzuciłam żeby jakoś męża zmotywować, ale niestety się nie udało) zaczęliśmy 11.02.2011 (ściągnięcie humusu) aktualny termin na przeprowadzkę kwiecień najlepiej na święta jeśli się nie uda to do 27.04 urodziny męża zostało nam podłączyć szambo do budynku (już wkopane) w środku skończyć przykręcać płyty do stelaży (jeszcze na poddaszu), po szpachlować i zetrzeć zafugować płytki drzwi wewnętrzne malowanie panele niby mało ale dużo dłubania, tym bardzej że większość z tych rzeczy (a może wzystkie z wyjątkiem fugowania robimy sami) ale mam nadzieję że damy radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 20.02.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 My rozpoczęliśmy budowę 18.04.11 i planujemy się przeprowadzić w okolicach lata, bardziej końca niż początku.. a czy się uda? pożyjemy zobaczymy:)Budujemy sami (oprócz ścian fundamentowych), wolniej to idzie niżeli ekipa by budowała, ale tak taniej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.02.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 gdy dysponuje się gotówka własna lub z kredytu budowa idzie szybko - znacznie taniej a co za tym idzie wolniej jest gdy wiele rzeczy wykonuje się samemu ja np chyba 3 tygodnie sam dłubałem przy płycie fundamentowej i 2 tygodnie przy mostku (wjazd na działkę), ale jak już ekipa weszła ok 18 października to dziś kończymy wszelkie instalacje (a mogło być znacznie szybciej - bo okna wstawili nam dopiero tydzień temu - a miały być 20 grudnia ) czyli mam teoretycznie jakiś miesiąc obsuwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiziorowo 20.02.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 no cóż pierwsza łopata wbita 10 kwietnia- od 7 listopada mieszkamy. SSO -2 miesiace w miedzyczasie okna, tynki,wylewki instalacje, kafelkowanie,malowanie itp- cały czas ktoś na budowie był i dłubał. Na ten rok mamy ambitny plan -panele na górze -obłożenie schodów i balustrada -elewacja -kafelki na tarasie -ogrodzenie -trawka I naprawdę da się w ciągu niepełnego roku wybuować dom i niekoniecznie będzie on byle jaki- ale trzeba dużo cierpliwosci i wolnego czasu w dogrywaniu wszystkich szczegółów W stopce zdjęcia z domu "powstałego w 7 miesiecy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarko17 20.02.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 ... Te ceny stali mnie przerażają. Grudzień 2011 cena: 2500 teraz ponad 2800/t. Chyba jutro pojadę zaliczkowac bo coś mi się wydaję, że tańsza to ona raczej nie będzie... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts