mcgregor78 26.04.2011 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 PO PIERWSZE GRATULUJĘ ZMIANY 1W NA 2W !! Byłby to duży błąd. Dla potomnych wklejam przestrogę: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?178360-Ocieplenie-styropianem-Ĺ›ciany-z-Porothermu-44.&p=4700621#post4700621 Co do pytań: Nie jestem fachowcem ale spróbuję doradzić w ramach swojej wiedzy: 1.Obecna ceramika to nie ceramika jaka była kilkadziesiąt,kilkaset lat temu,ma więcej wad niż zalet ale jeśli ma być przykryta to mniejsze zło Dla mnie najbardziej odpowiednim pod kątem energooszczedności i ekonomii jest właśnie BK24cm+20cm styro. 2.Zależy czego oczekujesz od domu i czym grzejesz.Jeśli chcesz,żeby domek słabo pozbywał się ciepła ze środka to 15cm styro będzie mało.Ja daję 20cm grafitowego(ok.25cm zwykłego) Wszystko można wyliczyć i porównać ile kWh pozbywamy się na zewnątrz.Wrzuć dane do OZC to przekonasz się. 3.Nie odpowiem,bo interesuję się tylko najcieplejszym materiałem do budowy a ceramika jest zimna Dzięki za odpowiedź BK jest niewątpliwie korzystniejszy pod względem przenikalności cieplnej od ceramiki. Tylko zastanawiam się nad innymi właściwościami, głównie chodzi mi o wchłanianie wody i trwałość materiału. Pod tym względem ceramika zdaje się przewyższać BK. Podobnie jest z akustyką, choć to ze względu na lokalizację nie jest dla mnie kluczowe. Zakładam że dom ma służyć nie tylko mnie ale również moim potomkom. Ceramika funkcjonuje w budownictwie od stuleci. Nawet jeśli ta dzisiejsza jest gorszej jakości to i tak wydaje mi się pewniejsza niż BK, który jest stosowany od stosunkowo niedawna. Jeśli ktoś ma inne zdanie chętnie posłucham. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmarta27 26.04.2011 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 To i ja się dopisuję. Zaczynamy we wtorek zaraz po świętach Parterówka - projekt indywidualny. I jak tam udało się wbić tą przysłowiową łopatę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.04.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 (edytowane) Tylko zastanawiam się nad innymi właściwościami, głównie chodzi mi o wchłanianie wody i trwałość materiału. Pod tym względem ceramika zdaje się przewyższać BK.Pozdrawiam Dla potomnych,"dzisiejsza" ceramika po kontakcie z wodą http://forum.muratordom.pl/showthread.php?61589-GWC-100-sposobów-zmieszczenia-jamnika-pod-szafą&p=4685018&viewfull=1#post4685018 Jeśli zależy Ci na trwałości domu to najlepszym,najtwardszym,najpewniejszym materiałem do budowy jest silikat. Gdybym przemyślał wcześniej i gdyby nie sporo komplikacji z warstwą 25cm styro to na zewnętrzne dałbym silkę 18cm i styro 25cm,w środku mam silikat jako materiał najlepiej akumulujący ciepło. Edytowane 26 Kwietnia 2011 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta21 28.04.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 WitamPrzyłączam się do tegorocznych bocianków. Budujemy w okolicach Chrzanowa - projekt indywidualny. Dzisiaj wylewamy ławę - więc budowa rozpoczęta. Forum czytam od dłuższego czasu - natomiast to mój pierwszy post. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 28.04.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Witam Przyłączam się do tegorocznych bocianków. Budujemy w okolicach Chrzanowa - projekt indywidualny. Dzisiaj wylewamy ławę - więc budowa rozpoczęta. Forum czytam od dłuższego czasu - natomiast to mój pierwszy post. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę powodzenia. pozdrowienia dla sąsiadów zza A4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 30.04.2011 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 przy parterze 11x16 [123 m2 yżytkowej 150 pow zabudowy] wykonawca chce mnie skasować 19 tyś za fund z ich ociepleniem i postqwienie ścian z wieńcem ikominem .jakie są Wasze stawki ustalone z majstrami? zamiast tradycyjnych ław chcę wykonać płytę fundamentową z pianobetonu.koszt takiej płyty zastępującej faktyczny stan zero i przy izolacyjnosci posadzek u-0,15 to 32 tyś złmoże ktoś poda koszty o rozbite na ściany i fundamenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.04.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 podawałam koszty robocizny sso u siebie w dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZiPi 03.05.2011 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Witam szanowne grono budowniczych !Zaczeliśmy ( ja, zona i syn ) budowę swojego gniazda z końcem marca. Mały, prosty dom z piwnicą. Piwnica juz wymurowana i strop na poziomie 0 zalany.Teraz zabieram się do izolowania scian piwnicy.Pozdrawiamy !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.05.2011 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 (edytowane) przy parterze 11x16 [123 m2 yżytkowej 150 pow zabudowy] wykonawca chce mnie skasować 19 tyś za fund z ich ociepleniem i postqwienie ścian z wieńcem ikominem . jakie są Wasze stawki ustalone z majstrami? zamiast tradycyjnych ław chcę wykonać płytę fundamentową z pianobetonu. koszt takiej płyty zastępującej faktyczny stan zero i przy izolacyjnosci posadzek u-0,15 to 32 tyś zł może ktoś poda koszty o rozbite na ściany i fundamenty? Oto jedna z moich wycen,pozostałe niewiele się różnią,jest to wycena włącznie z płytą fundamentową izolowaną EPS200,takowa u mnie będzie Jako,że płyta będzie zbrojona siatką oraz z uwagi na strop drewniany to z etapu I uhandlowałem 2tys.zł a z III etapu 1tys.zł),dom parterowy 118m2,pow zabudowy 180m2,ok.14x14 Witam, Poniżej wycena: I etap fundament- 10.000 zł ( ze względu na ilość zbrojenia) II etap parter- 9000 zł III etap strop -6500 zł IV etap więźba- 7000 zł V etap dachówka z orynnowaniem - 8500 zł razem 41 000 zł Edytowane 3 Maja 2011 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neliko1 04.05.2011 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Witam.Dołączam do Waszego grona!zaczynam budowę w czerwcu w okolicach Katowic.Dom wg projektu indywidualnego,podobny do Wiesiolka,pow.użytkowa 140m2.na razie jesteśmy bardzo przerażeni tym co nas czeka!Cieszę się,że mogę korzystać z waszych porad! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola-damian-bianka 05.05.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Witam się i ja, wspólnie z mężem postanowiliśmy wreszcie wziąć się za budowę. Będziemy budować w Chełmży jeden z projektów Muratora. Narazie na działce trwają prace porządkowe-wyburzenie starych budynków gosp, postawienie prowizorycznego ogrodzenia, usuwanie zielska. Ten etap prac dobiega końca, lada chwila się "zacznie". Postaram się dziś stworzyć dziennik budowy. Zobaczymy co z tego będzie... na pewno będę zaglądać i zamęczać pytaniami innych forumowiczów liczę na wsparcie oraz cenne uwagi. pozdrawiam wszystkich Karola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapsl 05.05.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 My też zaczęliśmy w tym roku... w październiku zeszłego roku udało nam isę kupić fantastyczną działkę. Do tej pory mieszkaliśmy w Pruszkowie, ale chcieliśmy uciec z dala od Warszawy, jednak nadal ważny byłdla nas dobry dojazd do pracy.. Po kilkumiesięczych bardzo intensywnych poszukiwaniach udało nam się upolować działkę pod Sochaczewem. Miesce bajeczne, działka 1000m uzbrojona w prąd i wodę, na nowo powstającym małym osiedlu domków jednorodzinnych. Po wszystkich sprawach urzędowych,na początku kwietnia uzyskaliśmy pozwolenie na budowę. zaczęliśmy od postawienia małygo drewnianego domku i ogrodzenia działki, tydzień temu wylewali nam ławę a dziś ekipa skończyła nam fundamenty. w poneidziałek będą zasypywać... naszym największym problemem jest brak zdecydowania. za tydzueń musimy mieć matieriałna działce, ale nadal nie wiemy jaki. od łądnych paru tygodni staramy się wybrać ostateczny matariał, z którego wybudujemy dom, ale ciągle nie wiemy. prześledziłam wiele wątków, przeczytałam setki opinii na temat betonu komórkowego i ceramiki poryzowanej, jednak to tylko pogłebiło mój mętlik w głowie... zasięgaliśmy już porad ekspertów i w sumie na podjęcie ostatecznej decyzji zostało nam tylko kilka dni... czy ktoś z Was mógłby mi napisać tak prosto z mostu jak to jest z tym betonem komórkowym? z jego nasiąkliwością, z tą zaprawą klejową, czy po 15-20 latach nie okaże się, że ten klej wysechł, wykruszył się i ślad po nim zaginął? a z kolei jak ocieplić ceramikę? w jaki sposób przytwierdzić styropian do ściany? nie chcę kleju, pianek itp, bo po prostu nie jestem tego pewna. buduję dom z myślą, że za 50 lat będzie miał się całkiem nieźle... proszę Was o radę, szcególnie tych, którzy wybudowali dom kilka lat temu.. jak Wam się mieszka? z czym macie największe problemy? pozdrowienia dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.05.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 (edytowane) Gdybym nie musiał występowac jeszcze raz o PnB z uwagi na zmianę kubatury to budowałbym jednak z 18cm silikatu,za 50 i więcej lat,domek będzie stał jak nowy Na drugim miejscu BK,trzeci keramzyt,czwarta ceramika Przy sprawnej wentylacji i izolacji nie ma się co martwić o nasiąkliwość ścian. Edytowane 5 Maja 2011 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 09.05.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 u nas jautro kończą murować ściany parteru. Z Solbetu 36cm dom i 24cm garaż. Murarze bardzo zadowoleni z jakości materiału. Mówią, ze nawet równiejszy niż niemiecki Porit. Dzisiaj musiała zostac podjęta decyzja o kominach i piecu. Wybór padł na kominy systemowe Krasiccy (z racji takiej, że producent mieści się 6km od nas). Piec z kolei firmy Heiztechnik model Q Eko Duo 17kW z podajnikiem ślimakowym i obrotową retortą umożliwiającą spalanie ekogroszku i miału. W między czasie rozglądaliśmy się za dachówką. Wstępnie wybór padł na Rupp Ceramika model Sirius 13 w kolorze antracyt, oczywiście angoba. fajny czas na budowie, chata rośnie w oczach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 12.05.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 (edytowane) Witam wszystkich też miałem plan wystartować wiosna ale teraz już wiem że to nierealne dobrze będzie jak wystartuje za 3-4 miesiące co do materiałów .... nie wiem co tak wszyscy uparli się na porotherm i ścianę 2 warstwowa murowanie jest droższe - wymaga więcej czasu i pracy i zaprawy/kleju ja wybieram scianę 25 silikat na kleju i 30 styro... do tego okna montowane nie w licu a w warstwie ocieplenia ktoś zapyta dlaczego? tani i praktyczny , kumuluje ciepło , styropian można miało na kołkach przymocować a do tego... żadnych kominów w domu (tańsze murowanie i robocizna dachu - brak dopłat za wykończenia dachówki) + tylko wentylacja z REKU i ogrzewanie elektryczne (taryfa nocna - bo silikat i płyta fundamentowa akumuluje ciepło) ..... i nikt mnie nie przekona Edytowane 12 Maja 2011 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryba1977 12.05.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Witam wszystkich ja wybieram scianę 25 silikat na kleju i 30 styro... do tego okna montowane nie w licu a w warstwie ocieplenia ktoś zapyta dlaczego? tani i praktyczny , kumuluje ciepło , styropian można miało na kołkach przymocować a do tego... żadnych kominów w domu (tańsze murowanie i robocizna dachu - brak dopłat za wykończenia dachówki) + tylko wentylacja z REKU i ogrzewanie elektryczne (taryfa nocna - bo silikat i płyta fundamentowa akumuluje ciepło) ..... i nikt mnie nie przekona JA mam pytanie co do ogrzewania elektrycznego. Własnie sie nad nim zastanawiam, bo instalacja pompy ciepła to koszt około 55-60 tys (choć nadal sie zastanawiam na PC), a znalazłem http://www.najtanszeogrzewanie.pl/kontakt.php i zastanawia mnie koszt instalacji czegos takiego i ewentualne pozniejsze wydatki na prad. Moj dom to bedzie "Opałek 1G". Jestem ciekawy czy przy ogrzewaniu takimi panelami elektrycznymi można chodzic po podłodze i nogi nie odpadna z zimna. Oczywiscie tez startuje z budowa jak w temacie za 3 tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magik Cz-wa 13.05.2011 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 U mnie mury pną się do góry Dziś planowane jest zakończeni ścian parteru, a od poniedziałku mamy zaczynać strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 13.05.2011 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 JA mam pytanie co do ogrzewania elektrycznego. Własnie sie nad nim zastanawiam, bo instalacja pompy ciepła to koszt około 55-60 tys (choć nadal sie zastanawiam na PC), a znalazłem http://www.najtanszeogrzewanie.pl/kontakt.php i zastanawia mnie koszt instalacji czegos takiego i ewentualne pozniejsze wydatki na prad. Moj dom to bedzie "Opałek 1G". Jestem ciekawy czy przy ogrzewaniu takimi panelami elektrycznymi można chodzic po podłodze i nogi nie odpadna z zimna. Oczywiscie tez startuje z budowa jak w temacie za 3 tyg. nie znam tego rodzaju ogrzewania - ale elektryczna podlogowka wymaga znacznie mniejszych nakladow - cieplo zawsze idzie od dolu do gory - zimne stopy - zimna trmperatura odczuwalna - od dawna wiadomo jest ze temperatura ogrzewania podlogowego (czy wodne czy elektryczne) moze byc znacznie nizsza niz w kaloryferach ja bym nie kombinowal z takimi wynalazkami - nawet zwykle elektryczne konwektory z termostatem (programowanie czasu i temperatury) sprawdzają się np w drewnianych kanadyjczykach podstawa to sterowanie ogrzewaniem i nie grzanie - gdy nie ma takiej potrzeby zamiast wydawac kase na jakies "nowinki niesprawdzone" postawcie na sprawdzone rozwiazania i wyliczenia kosztow oraz strat ciepla zamiast wywalac kase w pompe ciepla zainwestujcie w 2x grubszy teropian zamiast 15 dajcie 30 cm + lepsze okna etc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasioMar 13.05.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 JA mam pytanie co do ogrzewania elektrycznego. Własnie sie nad nim zastanawiam, bo instalacja pompy ciepła to koszt około 55-60 tys (choć nadal sie zastanawiam na PC), a znalazłem http://www.najtanszeogrzewanie.pl/kontakt.php i zastanawia mnie koszt instalacji czegos takiego i ewentualne pozniejsze wydatki na prad. Moj dom to bedzie "Opałek 1G". Jestem ciekawy czy przy ogrzewaniu takimi panelami elektrycznymi można chodzic po podłodze i nogi nie odpadna z zimna. Oczywiscie tez startuje z budowa jak w temacie za 3 tyg. Witam serdecznie:) Jest na forum dziennik budowy domku z takim rodzajem ogrzewania! Właściciele już mieszkają i używają. Tu link (post nr 88 ): http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149329-Nasza-BUKOWA-CHATKA&p=4092540&viewfull=1#post4092540 To bardzo sympatyczni i nie odmawiający pomocy ludzie:D Polecam ich zapytać. Pozdrawiam i życzę miłego budowania:cool: P.S. Co do grubości i jakości izolacji ścian, dachu itd. to zgadzam się z DomPasywny - lepiej oszczędzać na "wymienialnym" urządzeniu domu niż na jakości części niewymienialnych lub trudnowymienialnych. To taka oczywista oczywistość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 14.05.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 My tez się okazaliśmy Bociankami 2011 Mieliśmy zacząć w zeszłym roku, ale ślamazarność naszego architekta i pogoda nam to uniemożliwiły. Jak się okazuje, nic straconego Zaczęliśmy niedawno. mamy wylane ławy fundamentowe i zrobioną podbetonkę w piwnicy, za 1,5 tygodnia lecimy dalej Wszystkim pozostałym bocianom życzymy powodzenia i dopingujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts