bocianiegniazdo58 15.05.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Witajcie kochane Bociany 11 maja rozpoczęliśmy budowę fundamentów. Na drodze pojawił sie pierwszy problem , nasz główny majster-szef jest w szpitalu , wiec ekipa robi bez dowodzącego. Trzymajcie wiec kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 17.05.2011 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 najświeższe wiesci z frontu walki . Dziś zazbrojony wieniec nad garazem, ułożone belki i pustaki stropowe. Jutro zalewanie betonem . A i jeszcze jedna miła niespodzianka. Okazało sie, ze wylosowałem 4 bilety na Euro 2012. Mecz we Wrocławiu 12 czerwca o godz.18.00. Juz nie mogę sie doczekać . pozdrowienia dla wszystkich Bocianków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiziorowo 17.05.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 witam ponownie Wiadomości z frontu- zaczeliśmy 11 kwietnia, święta i weekend majowy troszkę przeszkodziły, obecnie majstry skończyli szczyty i zaczynamy jutro więźbe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaxŁódź 17.05.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 WitamCzas w końcu się przywitać, od dłuższego czasu podglądam, odkąd zaczął się temat DOM, teraz jak już ruszyliśmy z fundamentami i przechodzimy do ścian robi się coraz więcej wyborów do dokonania, to i pewnie pytać będę niemało... chociaż kopalnia wiedzy na forum już jest i co wygooglam temat to linki do forum muratora.Pozdrawiam inne ekipy budujące.Piotr z budową w Łodzi, na Stokach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GalusieMM 18.05.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 No to i my łączymy się z wszystkimi bociankami rozpoczynającymi swoje budowanie wiosną. My zaczynamy w tym miesiącu - star miał już nastąpić, ale jak to w życiu bywa nigdy nie jest tak jak się zaplanowało. Jak można przeczytać w naszym dzienniku i blogu http://zadbanyc138a.blogspot.com/, budować będziemy duży dom, dla, jak mamy nadzieję, dużej rodziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 22.05.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Za mną już najgorsze , wczoraj skończyliśmy poziom zero, przy laniu chudziaka przyszła burza, ale folia uratowała sytuację. Ogólnie ten pierwszy etap to był koszmar....dużo stresu, trudnych wyborów no i koszty. Wiele elementów chciałem zrobić jeszcze lepiej, ale mimo wszystko jestem zadowolony. Poziom wykonania jest na 80% jakości wzorcowej, czyli forumowej. Od wtorku ruszamy ze ścianami - to już będzie piękne. Do tej pory wydałem 31 na wszystko - powierzchnia zabudowy 110m. Trzymajmy wszyscy za siebie kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 23.05.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Witam. My też Bociany 2011 rozpoczęliśmy w marcu a dokładnie 9 tego. W tej chwili jest etap wieńca, za tydzień mniej więcej napada na nas cieśla.Do tej pory było mało problemów... mam nadziej że tak pozostanie do samego końca, w razie pytań które nas będą trapić chętnie kogoś tutaj zaatakujemy swoją niewiedzą. Serdecznie pozdrawiamy tych co chcą pomagać i tych co będą tej pomocy potrzebować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmarta27 23.05.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Z ostatnich wieści ...6 maja wkopano "pierwszą łopatę" pod ławy fundamentowe. W połowie maja był już stan ZERO. W chwili obecnej jesteśmy w fazie ciągłego podlewania "owej podłogi"Na początku czerwca zaczynamy wznosić ściany. Ponoć najbardziej efektowny etap, bo z dnia na dzień widać konstrukcję przyszłego domu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magik Cz-wa 25.05.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Wieści z frontuU nas wczoraj został strop zalany, tak więc teraz podlewamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 25.05.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 (edytowane) U mnie zaczęli z początkiem kwietnia, potem przy fundamentach się trochę pochrzaniło - stan na dziś to szalowanie i zbrojenie płyty, może uda się wylać w tym tygodniu. Koszty... well, lepiej nie mówić, ale na stan 0 poszło ok 45k - głównie na beton(a ten cholernie drogi w tym roku) i zasypanie fundamentów (spadek na działce, fundamenty wysokie na 1.7 metra). Święta prawda z tym, że najgorzej z ziemi wyjść, zresztą znajomi podobnie płakali płacąc po 5 i więcej tysięcy za wywrotki z piaskiem. No ale etap murowania parteru rzeczywiście fajny - 4 dni i po sprawie. Edytowane 25 Maja 2011 przez dwiemuchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 05.06.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?180708-Budowa-domu&p=4757764#post4757764 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 07.06.2011 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Kochani, kto może zapraszamy w piątek do Łodzi. Będziemy z inż. budowlanym i instalatorem by radzić w Waszych problemach budowlanych, i doradzać. Zapraszamy http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?199-Spotkanie-robocze-Redakcja-Forum-w-%C5%81odzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmarta27 13.06.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Witam ponownie..w sobotę zakończyliśmy etap murowania ścian parteru-teraz przerwa i za 2 tyg stropy..pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiziorowo 15.06.2011 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 2 miesiące od rozpoczęcia budowy mamy prawie (brakuje tylko drzwi) SSZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmarta27 15.06.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 2 miesiące od rozpoczęcia budowy mamy prawie (brakuje tylko drzwi) SSZ Coś szybko wam poszło, oczywiście gratuluję, ale u nas trochę ponad miesiąc od wbicia łopaty i jeszcze stropy nie zalane, a wykonawca ponoć skracał przerwy technologiczne. :) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AHNES 20.06.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Witam was serdecznie... MAM BIG PROBLEM... Wykonawca zaczal mi budowe bez podpisania ze mna umowy. Obiecał umowe i kosztorys i postawil mi juz dom do I piętra, ,ale dalej nie wiemy z mezem co jest w kwocie na jaka sie umowilismy za budowe. Umowa ustna obejmuje cene 70.000zł za stan surowy otwarty...czy to duzo??bo stan surowy otwarty to rozumiem ze bez okien, ale co z dachem? czy wszystkie materialy sa z mojej kieszeni płacone przy takiej kwocie? czy 70.000 jest ok ale jesli wykonawca zapłaci np za wierzbe dachowa.Dom ma 130m2 z garazem.Co o tym myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedziowniki 20.06.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 AHNES ja co prawda jestem jeszcze przed podpisaniem umowy ale rozmawiałam z wieloma wykonawcami. Podana kwota zależy od wielkości i stopnia trudności, średnia cena w W-wie za samą robociznę SSO to ok 220 -250 zł za metr użytkowej. Przyjmując że jest to dom średniej wielkości wg mnie 70 tyś jest to kwota z materiałem z reguły z postawioną więźbą. Proponuję się szybko dogadać z wykonawcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paciorki 20.06.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 (edytowane) [/code]Ja też jestem z Giszowca. Widzę , że powoli domeczki są odnawiane. Niestety nie wiem czy będzie dane mi to oglądać, Bo my zaczynamy budowę na dolnym śląsku ale póki co codziennie prowadzę córkę do szkoły wśród tych domków. Pozdrawiam i powodzenia Ja bym sie stad raczej ruszyc nie chciala ) ale domyslam sie, ze masz powody. http://forum.muratordom.pl/entry.php?115274-20-25.05.2011 My juz jestesmy na etapie piwnic. Strasznie dlugo wszystko trwa, bo niestety fundament schodkowy to nie jest cos, co wykonuje sie w dwa dni. Do tego podbijanie fundamentow starego domu, plus zbrojenie piwnic. Juz za chwileczke, juz za momencik wyleja czesc scian piwnicy i mam nadzieje, ze w koncu "wyjdziemy z ziemi". Iza Edytowane 20 Czerwca 2011 przez paciorki nie odnioslam sie do innego postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 20.06.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 U nas powolutku do przodu. Zaczęliśmy 9 maja i mamy piwnicę z zalanym stropem czyli niby stan 0 ale w podpiwniczonym budynku ten stan 0 jest bardziej imponujący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz_K 21.06.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Witam. Mam pytanko. Mam chudziak wylany w/g mnie za cienko, czasem 4 cm, a w rogach nawet się trafi i niecały cm. Co mam zrobić? To że n... majstrom to już wiem. Ale co dalej. Planuję dać na to papę termozgrzewalną, potem 5 + 5 styropianu, na to folia i jastrych. Tylko się zastanawiam czy chudziak wytrzyma gdyby w razie podsypka opadła i zrobi się dziura. Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts