Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę

Recommended Posts

zgadza się, wełna druga idzie w poprzek i potem folia i potem płyta, źle wykonawcę zrozumiałam, ale już się dopytałam; ot baba ;)

a może ktoś z was kupował wełnę przez internet? cena którą mam z tutejszego składu znacznie odbiega od tego co na allegro (u mnie za 15stkę isover 35zł/m2 na allegro najdrożej niecałe 24zł)

znalazłam nawet sklep gdzie przy zamówieniu powyżej 500złjest gratis przesyłka (folnet.pl) więc poważnie nad tym się zastanawiam

a ten skład z którego braliście materiał nie załatwi Wam fajnej ceny na wełnę? My braliśmy wszystko w Luskarze wiec i wełne tam wzieliśmy bo cenę nam dali lepszą o kilka złotych niż na allegro

• Odpowiedzi 437
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A tak w ogóle nie za bardzo spieszycie się z tym ocieplaniem? nie wiem ile macie zrobione - ale ja bałbym się dawać np. wełnę przed tynkami - przecież to mocno higroskopijne, a w tynkach mnóstwo wilgoci.

U mnie dach się robi - miałem kilka interesujących przestojów, np. śmierć majstra (na szczęście nie na budowie) - no ale już SSO na finiszu. Gratuluje tym, co już zamknęli budynek, u mnie pewnie gdzieś dopiero we wrześniu.

Dwiemuchy my na razie rozliczamy kasę i orientujemy się w temacie. Plan jest taki że w przyszłym tygodniu wchodzą kryć dach, pod koniec mieiąca okna, we wrześniu instalacje położą a od razu po tym tynki + wylewki, ocieplać chcemy przed zimą, żeby wykorzystać do końca kasę z drugiej transzy

• 2 weeks później...

Witam wszystkich forumowiczów. Budowę domu rozpocząłem na początku lata tego roku (domek z bala drewnianego). Na forum trafiłem (jak chyba większość) w poszukiwaniu porady. Mam pewne obawy co do fundamentów a dokładniej sposobu ich wykonania i liczę na bezcenną pomoc fachowców. Mam nadzieję, że opisane doświadczenia przydadzą się innym...

Zapraszam (przede wszystkim szpeców od fundamentów i piwnic) do wątku:

zbyt płytki fundament dla piwnicy

Pozdrawiam i prostych ścian życzę :rolleyes:!

Witam

Mam parę pytań odnośnie rozwiązań "domowych".

Budowę zaczęliśmy w połowie maja, w połowie sierpnia mieliśmy stan surowy otwarty. W tej chwili kładę elektrykę (sam) i szukam odpowiednich fachowców do podłogówki, co nie jest łatwe, bo wołają od 92 do 155 zł za m2 z materiałem a każdy co innego jeżeli chodzi i materiał i rozstaw rur w podłodze, trochę mi to wygląda "na jakoś to będzie" a gdzie jakość...

Jestem trochę w kropce, bo nie wiem co teraz robić?

Najpierw okna czy tynki czy też tynki, podłoga i dopiero okna czy też tynki, podłogi i poczekać na wiosnę z oknami i dać trochę ścianom odetchnąć?

Co z dociepleniem? Jakie, kiedy? Czy robić ocieplenie przed wstawieniem okien czy też po? Myślałem o styropianie na elewację, ale chyba lepiej będzie skorzystać z wełny - proszę o sugestie.

Co z dociepleniem poddasza? Wełna czy może celuloza? Słyszałem, że wełna przepuszcza wodę (parę) i potrafi obciążyć płyty GK co powoduje ich pękanie a także pojawienie się grzyba...

co do elektryki - poczytaj watek "Ogrzewający elektrycznością WYSTĄP !!!" oraz dzienniki budowy tych którzy takie ogrzewanie mają

wg mnie kolejność taka: okna, tynki i na końcu podłoga , skoro zacząłeś od elektryki na podłodze - dokończ podłogę , wstaw okna i na końcu tynki - jeśli suche to masz problem z głowy

co do ocieplania domu - to ja osobiście preferuję styropian na dom a wełnę na dach - szczegółów szukaj w poszczególnych wątkach tematycznych

Tomwojko my zdecydowaliśmy się najpierw na zamknięcie domu czyli okna, drzwi, brama garażowa a dopiero potem pójdzie elektryka i hydraulika. Boimy się niespodziewanych gości i że nam drogi towar wyniosą. Tynki i wylewki robimy jeszcze w tym roku, jak starczy pieniędzy to na jesieni planujemy ocieplenie dachu (u nas będzie wełna). Elewację planujemy dopiero w maju przyszłego roku