Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę

Recommended Posts

Witamy :) we wrześniu 2010 kupiliśmy działkę, w ciągu 5 m-cy ogrodziliśmy ją, "przyszedł" do nas prąd, wywierciliśmy studnię, wyczekaliśmy PnB, zakupiliśmy materiały na SSO i... wczoraj wykopaliśmy fundamenty, dziś je zalaliśmy :D

Budujemy Hektora - lustro posiłkując się opiniami z Forum w każdym niemal temacie.

Trzymamy kciuki za wszystkich "wiosennych" inwestorów :) Powodzenia i wytrwałości :)

Pozdrawiamy, L & J

• Odpowiedzi 437
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

W takim układzie my też jesteśmy BOCIANKAMI:wiggle: Co prawda jesteśmy na razie na etapie papierologii , ale mamy wybrany projekt Słoneczny z MG Project, zakupiony prawie cały materiał na dom bez zadaszenia, (więźby jeszcze nie kupujemy coby się nie pokrzywiła). Działkę odziedziczyłam po dziadkach, jest do niej doprowadzona woda i kanalizacja:)Działka znajduje się na terenie parku krajobrazowego, więc zapewne wszystkie pozwolenia będą się ciągnąć niemiłosiernie:( umówiona jest także firma do postawienia murów za fajną cenę:wave: Mamy mocne postanowienie, żeby dom stał w tym roku w stanie surowym, zadaszonym z oknami. Pozdrawiamy wszystkich zaczynających budowę w tym roku:lol:

Rany, nie wiedziałam, że jesteśmy Bociankami...:)

Plan był taki, żeby zacząć na początku kwietnia, ale coś PnB się przeciąga. Nie tracę jednak nadziei, że kwiecień jest nadal aktualny.

Będziemy budować WW-221 z częściowym podpiwniczeniem.

Co do Forum, to kilka lat temu wykończyłam z Wami mieszkanie, teraz mam zamiar zbudować dom. Chociaż im więcej czytam tym mniej wiem, to nadal walczę:)

Myślę, że na etapie wykańczania będę mogła podchodzić do egzaminu magisterskiego z budownictwa:)

Trzymam kciuki za wszystkie Bocianki, Wy trzymajcie za mnie. A "starych wyjadaczy" proszę o wsparcie:)

Pozdrawiam,

Kasia

Meldunek z placu boju - wszystko gotowe do wejscia ekipy oprocz ekipy - gonilem tydzien temu zeby dopiac start - a tu majster zlapal zapalenie pluc. Ale stal, dechy, dziura w ziemi i reszta sprzetu czeka na wejscie ekipy - moze za tydzien?

Plan byl zaczac jesienia - ale uroczy Wydzial Architektury oczywiscie musial zrobic swoje. Budujemy - pod Krakowem - "Dom w werbenach 2" z Archonu.

Edytowane przez dwiemuchy

To ja się też dopiszę do bocianków - na razie działka ciągle puściuteńka i naga ;). Budowa ruszy w maju, chyba że bank się uprze i odmówi kredytu, brrr.

Projekt indywidualny, 132m użytkowej + garaż. Parter+poddasze użytkowe. Od wczoraj mamy pozwolenie na budowę. Niby wszystko wiadomo a różne rzeczy mnie martwią - z omyłką architekta na pierwszym miejscu.... Wpisał do projektu 155m2 powierzchni użytkowej, co może mieć fatalne skutki - chcemy kredyt Rodzina na Swoim a tam max. powierzchnia to 144m.

I tak wielką radość mąci mi strach :(

Dom zbudujemy z maxa, 20cm styropianu, dachówka ceramiczna płaska. Wentylacja grawitacyjna (tylko nie straszcie, że się nie sprawdzi ;) ) i drewniane okna. Trzymajcie kciuki :)

Mam sporo czasu więc chętnie pomogę w doborze odpowiedniej grubości docieplenia przegród, wentylacji i ogrzewania .

Jestem do dyspozycji i chętnie pomogę każdemu kto do mnie napisze.

Sam kilka lat temu zaczynałem budowę i rozumiem potrzeby budujących ,,,

chciałbym się taką metodą się budować metodą gospodarczą nie wiem tylko od czego zacząć jak szukać materiału gdzie mogę dostać tanio chciałbym wybudować do 100m2 myślę też o solarach nie wiem czy jakiś piec czy kominek z płaszczem wodnym jeżeli ktoś mógłby mi poradzić co zrobić żebym mógł zyskać w jakiś sposób byłbym bardzo zobowiązany:mój mail [email protected] pozdrawiam wszystkich użytkowników i dziękuję

Zglaszam sie i ja. Ekipa wkracza w srode, 23.03.2011.

Domek w centrum miasta, na malej dzialce, projekt indywidualny, prosty.

Dach dwuspadowy, w miare prosta bryla, duzo przeszklen, 150mkw.

Maz uwaza, ze do konca roku sie wprowadzimy, ja jestem mam bardziej realistyczne podejscie:)

Kredyt bedziemy zalatwiac w maju.

Witajcie budowniczowie! ;) Nie wiem czy mogę zaliczyć się do bocianków bo w planie było zacząć na jesień ale do końca się nie udało, choć dziennik został właśnie wtedy założony. Tak czy inaczej faktyczne prace rozpoczynamy..mam nadzieję że w tym tygodniu, bo u nas ciężki teren, podmokły i trzeba poczekać aż przeschnie żeby mogła wjechać koparka. Dom już wytyczony. Mamy już: kierownika budowy, murarzy, dekarza, elektryka, tynkarzy no i trochę wyposażenia: płytki do kuchni, kotłowni, zlewozmywak, piekarnik, płytę, zmywarkę, lampy zewnętrzne, kilka mebelków do pokoju synka oraz mnóstwo drobiazgów praktycznych i dekoracyjnych.

Termin przeprowadzki założony na listopad 2011, rękawy zakasane do pracy bo dużo rzeczy będziemy robić sami. Więcej w moim dzienniku

Życzę słońca wszystkim budującym!

Witam

Też chciałem dołączyć do grona "BOCIANKÓW AD.2011" - w czwartek 17.03.2011 wytyczenie budynku i wbicie pierwszej łopaty, dzisiaj już kończymy szalowanie i zbrojenia ław i jak się wszystko uda to dzisiaj będziemy lali :), budynek w prostokącie, pełne podpiwniczenie, dach dwuspadowy bardzo prosty - ekipy na prawie wszystkie roboty dograne, także mam nadzieję, że w miarę szybko nam to pójdzie - o postępach będę informował na bieżąco.

Witam jestem nowy na tym forum, tak więc z góry przepraszam za błędy, które będę popełniał „stawiając” tu pierwsze kroki. Nie mogąc znaleźć odpowiedniego tematu (bądź też ów tematy mają parę wiosen) – moje pytania – postawie więc tu.

W najbliższym czasie planujemy rozpocząć budowę domu – projektu „archona” - pod jarząbem 4 ( http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-pod-jarzabem-4/m4534bd049c008# ), projekt „zakłada” wykonanie budynku z pustaka ceramicznego porotherm 44cm, pragniemy zmienić to na jakiś silikat – prawdopodobnie ytong + ocieplenie – styropian (czy to dobre posunięcie – czy raczej przy zamianie porothermu 44 – oszczędności cieplne będą znikome – uczulono nas na sposób wykonywania prac i łatwość uszkodzenia pustaka – co doprowadzi do „stworzenia” mostka termicznego – np podczas wiercenia w ścianach otworów ). Kolejnym pytanie to sposób ogrzewania domu i właściwie to jest pytanie główne – kominek z płaszczem, rekuperator (odzyskiwanie ciepła, wspomaganie ogrzewania i jako wentylacja mechaniczna) oraz piec na paliwo stałe (eko groszek, czy może na owies? - a może zrezygnować i pozostać tylko przy ogrzewaniu powietrznym? ), a na okres letni kolektory słoneczne (ale co z ciepłą wodą zimą) – czy może jednak „coś” innego np pompa cieplna – niestety kompletnie nie mam pojęcia jak ten temat „ugryźć” (nie wiem czy takie połączenie jest w ogóle realne, no i oczywiście – co najważniejsze to koszty związane z taką inwestycją (a ściśle mówiąc różnice w kosztach np zamiana wentylacji grawitacyjnej na mechaniczną). Co wy o tym sądzicie jakie są wasze doświadczenia – jeśli nawet koszty znacząco wzrosną – może jest po prostu sens na etapie projektowania pomyśleć o wprowadzeniu zmian, dla późniejszej łatwości zaadoptowania budynku pod konkretne rozwiązanie np poprowadzenie przewodów wentylacyjnych, nadmuchowych, wyciągowych itp). Pozdrawiam i przepraszam jeśli niedostatecznie jasno się wyraziłem.

No to jeszcze my - bocianki ;-)

Jutro ściągamy humus i zaczynamy budowę. Dom stanie w okolicach Tarczyna /k Warszawy, i zamierzamy zrealizować wysoko postawione cele ;-)

• dom możliwie energooszczędny
  • koszt m2 w okolicy 2000zł
  • zakończenie budowy przed Gwiazdką
  • samodzielnie zaprojektowana instalacja inteligentna

Przez zimę nasz projekt przeniosłem do programu Google SketchUp - polecam wszystkim, można sporo rzeczy przewidzieć i zaplanować!

Witamy tu Natalia i Marcin my też mamy zacząć budowę w tym roku ale raczej kolo czerwca, kupiliśmy projekt Sosnowe wzgórze m63 oczywiście ze strony Muratora :) teraz czekamy na decyzje ze starostwa, a później walka o kredyt ;/ ale mamy nadzieje że nie bedzie ciężko :p działeczka ma prawie 800 m2 i jak dla nas jest oki :) już chcemy nasze gniazdko budować :) teraz szukamy firm budowlanych z okolic żeby uzyskać kosztorys prac budowlanych. Pozdrawiamy

Witam,

My też do Bocianków się zaliczamy :) Startujemy na początku kwietnia - chwilowo pozwolenie się uprawomacnia. Jeszcze tylko przebudowa melioracji i wbijamy łopaty tak by na Euro 2012 zdążyć i móc głośno pokibicować - lepszym. Projekt zx16 z niewielkimi udoskonaleniami; posadowienie na płycie fundamentowej; rozbudowany taras i czekamy aż mury zaczną się piąć...choć nie wiemy z czego jeszcze, Mimo, że już wszystko tuż tuż to my co dzień to inny pomysł na materiał. Ostatnio już tylko wyliczanka pomiędzy ytongiem energo a porotermem 25 dryfix plus styro 15.

Drogie Bociany z czego budujecie?

Pozdrawiam i trzymam kciuki za wszystkich. S.