Magik Cz-wa 01.04.2011 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 (edytowane) Jakiej szerokości fundamenty będziecie mieć to tego rodzaju ścian??? Ja również bedę budować z POROTHERMU 30 + styro Pozdrawiam Witam 38cm. Właśnie dzisiaj mają być kończone ściany fundamentowe. Co do materiału to już mamy kupiony w/w porotherm, okna, dach z wyjątkiem więźby i desek. Co do dachu to robimy pełne deskowanie, a dachówkę wybraliśmy Creatona Premion kolor łupek. Co do stanu zero to nas wyniesie materiał około 25 tyś. Edytowane 1 Kwietnia 2011 przez Magik Cz-wa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mania18 01.04.2011 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 powiedzćcie proszę czy 45 tyś za stan zero domu 10 na 16 to duzo. czy liczyliście ile Was wyjdą fundamenty ale łącznie z wszelkimi izolacjami, no iwszystkie powierzchnie a nie tylko chudziak? Nie wiem, trochę duzo...jak dla mnie - ja dom 11x15 płacę 33.000 razem z robocizną i materiałami, koparką, betonem.......rozprowadzeniem kanalizacji pod chudziakiem +chudziak, ale jak to ktos napisał, zalezy gdzie sie kto buduje i jakie materialy przewidziane i ile.... podwyżki są z dnia na dzień .. kupowałem w poniedziałek cement .. dziś czwartek i 5 zł drożej .. na palecie ale swoją drogą sezon się zaczyna .. całe szczęście, że betony / żelaza /drewno już prawie pokupowane lub wynegocjowane --no niestety, tak jak pisałam, a to tłumaczenie sezonem, a to VATEM, nawet jakby mial z tamtego okresu przedpodwyzkowego materiały, to i tak skorzysta z okazji i podniesie te 5 zł na palecie , metrze....x ilosc osob , ktorym sprzeda po wyzszej cenie...czysty zysk! Masz rację z tym wczesniejszym zamawianiem, zaklepywaniem cen,...tylko, ze sie nie wszedzie tak da.. Jak ktos ma pieniążki, to jest w tej komfortowej sytuacji, ze moze zaplacic zadatki a to na wieźbę, kiedy tania, a to na pustaki, na stal.... i spac spokojnie..przetrzymaja do czasu budowy a ceną sie nie przejmujesz...tylko mówię, nie kazda hutownia, tartak, czy inny sprzedawca na to "idzie"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_bv 01.04.2011 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 ????? Chyba na pałę bez szukania i bez negocjacji... cytat z 25.03.2011: Do Zagłębia by przypuszczam dowieźli. Oczywiście, że szukaliśmy, ale na tamten moment nie było ani czasu ani lepszych ofert. Teraz mamy za 210 netto, ale to już ciut za późno:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_bv 01.04.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Bloczki fundamentowe 24x38x12cm najtaniej jak znalazłam 2,90 brutto. Okolice Sosnowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
topr 01.04.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Witam! Mam nadzieje, że mnie tez można zaliczyc do Bocianków 2011, chociaż przeleciałem kawałek na skróty. Mianowicie kupiłem właśnie dom w stanie surowym, a zatem lanie fundamentów itp. mnie ominęło... Czego już żałuję, bo tuż po zakupie piwnica cała w wodzie... No ale nie łamię się i chętnie zaglądam na tuitejsze forum! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.04.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Mnie pobliska hurtownia zaproponowała bloczki betonowe po 2,65 brutto, tylko zapomniała uściślić, czy to 12 czy 14 :/ A po ile płacicie za stal zbrojeniową? ja mam na razie ofertę w cenie po 2980 netto za fi 6 dł 6m gładki i 2450 netto za fi 12 dł 6m żebrowany - ceny za tonę oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viperolo 01.04.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 wszystko idzie do góry, ale najszybciej podstawowe materiały budowlane / konstrukcyjne ceny idą do góry bo sprzedwacy już wiedzą, że miesiąc lub dwa budowlanka stanie i trzeba będzie schodzic z cen żeby cos sprzedac,także mają ostatnia szanse na konkretny zarobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viperolo 01.04.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Mnie pobliska hurtownia zaproponowała bloczki betonowe po 2,65 brutto, tylko zapomniała uściślić, czy to 12 czy 14 :/ A po ile płacicie za stal zbrojeniową? ja mam na razie ofertę w cenie po 2980 netto za fi 6 dł 6m gładki i 2450 netto za fi 12 dł 6m żebrowany - ceny za tonę oczywiście. u nas ceny to 2800zł/t fi12 żebro i 3150 zł/t fi6 gładki(już zrobine strzemiona) ceny brutto z poniedziałku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 01.04.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 gratuluję wszystkim już budującym, my dopiero "kołujemy" na start - zobaczymy czy uda się wystartować z budową pod koniec czerwca...obecnie urzędowe przeprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 01.04.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 ceny idą do góry bo sprzedwacy już wiedzą, że miesiąc lub dwa budowlanka stanie i trzeba będzie schodzic z cen żeby cos sprzedac,także mają ostatnia szanse na konkretny zarobek dlaczego stanie ? moim zdaniem to dopiero początek fali podwyżek .. chociaż bardziej obawiałem się wpływu Euro 2012 na ceny myślę, że zaplecze knajpy / noclegi itd.. na ostatni moment zaczną gonić ... a za tym idzie cena wszystkiego do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 01.04.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Masz rację z tym wczesniejszym zamawianiem, zaklepywaniem cen,...tylko, ze sie nie wszedzie tak da.. Jak ktos ma pieniążki, to jest w tej komfortowej sytuacji, ze moze zaplacic zadatki a to na wieźbę, kiedy tania, a to na pustaki, na stal.... i spac spokojnie..przetrzymaja do czasu budowy a ceną sie nie przejmujesz...tylko mówię, nie kazda hutownia, tartak, czy inny sprzedawca na to "idzie"... gotówka co była poszła moment reszta z transzy .. nie ma lekko Bloczki fundamentowe 24x38x12cm najtaniej jak znalazłam 2,90 brutto. Okolice Sosnowca. a mnie za 2,83 wymiar 39x24x12 z transportem hds do Jaworzna ... przywieźli z Knurowa a tak na marginesie to jak na razie tylko cement u siebie kupowałem .. wszystko co "grubsze" z "zagranicy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_bv 01.04.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 gotówka co była poszła moment reszta z transzy .. nie ma lekko a mnie za 2,83 wymiar 39x24x12 z transportem hds do Jaworzna ... przywieźli z Knurowa a tak na marginesie to jak na razie tylko cement u siebie kupowałem .. wszystko co "grubsze" z "zagranicy" Dobrze negocjujesz, chyba muszę się z Tobą zaprzyjaźnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi29 01.04.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Zależy co kto lubi,ja preferuję biały materiał,z rudego bym nie budował,bo rudy to fałszywy,dla mnie za zimny i za kruchy Z dachówką zależy od budżetu jakim dysponujecie,zaczynać można od taniego Robena przez Koramic,Creaton do drogiego Meyer-Holsen,średnią i dobrą alternatywą jest Nelskamp.W moim przypadku Nelskamp Nibra R-10. No tak,ale...z tego (jak to okresliles) rudego ,buduje sie od kilkunastu(lub wiecej)stuleci i jescze stoja koscioly,zamki,budowle...wiec chyba nie tak kruche i nietrwale.Z drugiej strony wchodza nowe technologie ktore sa stosowane obecnie w budownictwie i tego nie neguje.Co do dachowki to tak naprawde co sie komu podoba.Najlepiej objechac okolice,obejrzec dachy budynkow(nie wystawki w skladach budowlanych),poniewaz gusta sa rozne i nie kazda tez dachowka pasuje do kazdego domu...Zycze udanych wyborow,przespanych nocy...no i funduszy. p.s. u mnie stan surowy jescze otwarty,pustak max,dachowka roben monza plus tobago.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agruus 01.04.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Witajcie My również chcemy rozpocząć budowę w tym roku Jestem zupełnie nowa na tym forum, ale już widzę że będzie fajnie przebrnąć przez budowę z Wami My mamy działkę niedaleko Tarczyna (mazowieckie) projekt indywidualny domu, pozwolenie i reszta papierów już jest (ehhh droga przez mękę :] ) na szczęście już za nami teraz "tylko" rozpocząć budowę, nie mamy jeszcze ekipy/firmy zresztą jesteśmy zieloni w tym temacie rozpoczynamy właśnie poszukiwania. Jeśli macie jakieś porady... dajcie znać proszę... Pozdrawiam, Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.04.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Agruus, poszukaj na grupach budowlanych ludzi ze swojej okolicy - na pewno pomogą w szukaniu ekip itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IzaN86 01.04.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 mam tylko nadzieje ze nie sprawzdi sie jednak powiedzenie ze co rude to falszywe;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agruus 01.04.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Dzięki, tak zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 01.04.2011 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 W Centrum B-20 po 225 (+pompa+dowóz=268). Stal, pustaki i całe pokrycie dachowe zamówione i zadadkowane w starym roku, więc nie jestem na bieżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav30 01.04.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 wszystko idzie do góry, ale najszybciej podstawowe materiały budowlane / konstrukcyjne dachówkę na kiedy potrzebujesz, że już zamawiasz ? podobno akurat w pokryciach nie ma jakiś odczuwalnych zmian cen w sezonie .. tak przynajmniej twiedził jeden ze sprzedawców Monitorowałem ceny Koramica od listopada zeszłego roku. Nic się nie zmieniało. Wczoraj dostałem "cynk" z hurtowni, że cena się nie zmienia, ale zmniejszają rabat, więc szybko musiałem zamówić. A potrzebuję na połowę czerwca. Przy obecnych cenach paliw, ceny materiałów szybko pójdą w górę- tak myślę, każdy pretekst jest dobry. Jedyne pocieszenie, jak czytam wpisy z ok 2007r, to teraz jest dwa razy taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 01.04.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Niestety w Krakowie też ceny wywalone w kosmos - B20 najtaniej za 250 zł brutto (ale rozpiętościowo 250-280/m3 w lepszych betoniarniach). Za to styrodur po znajomości kupiłem po 305 zł/m3 - to już uważam przyzwoicie, podobnie jak Porotherm 25 - 4.50/szt. Ogólnie to dziś poszła krew w piach - a raczej beton w szalunki , w przyszłym tygodniu izolacje, podpodłogówka itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts