Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze - Aureliusz na Leśnym Osiedlu

Recommended Posts

• 5 months później...

O rety, jestem pierwsza :D

Bardzo fajny projekt wybraliście, fakt superenergooszczędny się nie wydaje, ale jak zrobicie rekuperację, ocieplicie dobrze, wstawicie w miare ciepłe okna i drzwi to będzie ok :)

Bardzo mi się podobają zmiany, jakie wprowadziliscie w projekcie, szczególnie u góry. Wejście do łazienki z sypialni - wielki plus :) bez sensu byłyby 2 łazienki dostępne z korytarza...

Jaki macie harmonogram na ten rok? Co planujecie zrobić przed zimą? Sam fundament czy coś więcej? :) Trzymam kciuki i będę zaglądać :)

Witam Cię serdecznie Princesa. Miło mi, że jednak ktoś do nas zagląda :)

Co do zmian w projekcie, to właściwie, zmianą jest nie wejście z sypialni - tak było w oryginale, a właśnie z korytarza. To właściwie nie jest łazienka a pralnia, więc zdecydowaliśmy, że wygodniej będzie wchodzić do niej bezpośrednio z korytarza.

Na ten rok planujemy jeszcze postawić ściany parteru i zalać strop. Mam nadzieję, że pogoda będzie dalej dopisywać i nam się to uda :)

Zaraz zajrzę jak się miewa Rumiankowa Chatka w te pierwsze (niestety już) jesienne dni :)

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam serdecznie :)

Bardzo miło mi Cię przywitać Kwitko :) Waśnie obejrzałam sobie Twoją budowę, fajny domek będziecie mieli! :) Wam również życzę pięknej pogody, bo do budowy dachu przyda się! Odtańczmy może jakiś taniec zaklinający pogodę jak Indianie, może pomoże :wiggle:

Zazdroszczę Wam, że budujecie sami. My niestety nie mamy czasu, praca do późna. A to niestety powoduje, że domek nasz będzie powstawał dużo dłużej, bo koszty dużo większe :(

Pozdrawiam serdecznie!!!

Hej hej :)

gratuluję kolejnego etapu :)

Z tym oknem w kuchni to mała wpadka, a jakie ono jest na wysokość? Strasznie szerokie, pewnie faktycznie trochę będzie kosztowało.

W sumie na Waszym miejscu chyba bym sprawdziła standardowe wymiary okien w różnych firmach, zawsze jeszcze można otwór przerobić, a koszt jest całkowicie inny.

Dla przykładu u nas okno 120x150 traktowane jako standard koszt 1000zł traktowane jako nietypowe (gdyby któryś wymiar nie mieścił się w tym zakresie) 1500 zł... a to tylko 1 małe okienko.

Princesa, wysokość okna to 150 cm. Problem polega na tym, że nie za bardzo można zmieniać zewnętrzny wygląd budynku. Trzeba by zmieniać PnB. Mogą się czepiać przy odbiorze. Skonsultujemy się jeszcze z Kierownikiem. Mnie jako tako duże okna nie przeszkadzają, lubię doświetlone pomieszczenia, aczkolwiek wolałabym mieć to okno od ogrodu, a nie od ulicy. Od ogrodu w salonie mamy 150x150. Może uda się zmniejszyć kuchenne okno chociaż do 200cm.

Pszczolka m, witam Cię serdecznie :) Cieszę się, że Tobie również podoba się nasz domek :) Właśnie ze względu na rozmieszczenie pomieszczeń wybraliśmy ten domek!

Pozdrawiam :)

Wydaje mi się, że nie powinno być problemu, nam sam architekt mówił przy adaptacji, że nawet nie nanosi zamiany 2 pojedynczych okien balkonowych na duże trarasowe przesuwane bo to w trakcie budowy można zmienić bez problemu bo to zmiana nieistotna.

Tak samo w Atrium, od którego kupowaliśmy projekt wystawiło nam pozwolenie na dokonanie różnego typu zmian nieistotnych z punktu widzenia konstrukcyjnego,w tym na zmianę wielkości i rozmieszczenia otworów drzwiowych i okiennych...

Ale może co gmina to obyczaj, u nas podobno nie ma z niczym problemów.

Sąsiada odbiór wyglądał tak - poszedł do gminy, złożył papiery, urzędnik popatrzył, zapytał "To ten dom tam na górce? To ja wiem, który, ok, odebrany" :p

• 1 month później...

Hello Princesa :)

Ja tez jestem w szoku! Ekspresowi Ci nasi murarze :p Gdyby tylko po każdym etapie kasy sobie nie życzyli to byłoby super :D

Na razie dach będzie odeskowany i przykryty papą. A w przyszłości, w zależności od funduszy, pokryjemy dachówką lub blachodachówką.

Widzę, że Wy już macie dach zrobiony, gratuluję :)

Pozdrawiam!!

• 4 months później...

witam. jesteśmy z mężem zainteresowani kupnem owego projektu. czy mogłabym się dowiedzieć ile wyniósł Państwa stan surowy, do tego moment, oczywiscie bez działki, projektu itp. z góry dziękuję za tą informację.

i jeszcze jedno pytanko: gdzie znajduje sie Państwa domek. pozdrawiam

• 6 months później...

Witam po długiej przerwie. Widzę, że domek już wyrośnięty jak grzybek po deszczu ;)

Okna moim zdaniem świetnie wybraliście i montaż też, nas cena zniechęciła ale to indywidualna kwestia. A to jak traktują ludzi w salonach... lepiej nie wspominać.

Kiedy montaż? Bo chyba jakoś w listopadzie miał być?

• 4 months później...

Ale wstyd, takie zaległości mam. Wszytko przez to zimowe lenistwo :p

Princesa,

Okna już są. Skończyło się na tym, że nie od Jezierskiego. Przedłużali w nieskończoność termin. Kupiliśmy w końcu od Heka Plast czy jakoś tak. Postaram się wrzucić zaległe zdjęcia.

Zaraz zajrzę jak się u Was prace posuwają :)

Pozdrawiam

• 7 months później...
  • 3 weeks później...