Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile kosztuje podlączenie energii elektrycznej i wody

madaa

Recommended Posts

Witam mam postawiony dom na wsi w woj wielkopolskim w stanie surowym chciałbym w tym roku podlaczyć prąd, wodę i zrobić okrzewanie centralne czy mógły ktoś powiedzieć jakie mogą być tego koszty?

-Przeczytałam gdzieś że koszt podłącznie prądu to 100-130zl /kW dla domu jednorodzinnego że potrzeba od 15 do 30W co wynosi od 1500-4000zl czy jest to cena z robocizną?

- woda to ponoc koszt ok 3000zl

rozumie ze są to koszty doprowadzenia do domu a jakie kosztu musze jeszcze doliczyc aby rozprowadzic to wszystko po domu?

no i okolo ilu wyniesie ogrzewanie centralne?

jesli już gdzies cos takiego bylo to bardzo przepraszam

U mnie w elektrowni chca 170 zl brutto za 1 KW. Na moj domek 110 m2 potrzeba mi 11 KW czyli do zaplacenia mam nie cale 1900 zl brutto. Jest to cena za podlaczenie pradu do dzialki czyli z robocizna, skrzynka i wszystko co bedzie w skrzynce, ale juz od skrzynki do domu musisz podlaczyc na swoj koszt.

Wszystkie media typu elektrownia, kanalizacja, gazociag, hydrant itd podaja ceny za podlaczenie wybranego media do dzialki, a nie do domu. Zeby podlaczyc wybrane media do domu musisz doliczyc koszt podlaczenia od granicy dzialki do domu.

Ps: Uwazaj bo nie wszystkie elektrownie podaja ceny brutto.

Edytowane przez selius

ile kosztuje podlaczeni enegri elektryczniej i wody?

Proponuje wystąpić do zakładu energetycznego i spółki wodociągowej

o warunki przyłączenia do sieci

Koszt zależy od kilku czynników między innymi od odległości od mediów, rejonu itd...

Nikt nie odpowie Ci dokładnie ile to będzie kosztowało przez internet

pawlo111 ale mnie nie chodzi o dokłądne koszty jak chiałam się poprostu zorientować ile to moze kosztować. Ktoś kto już to robił wie ile na to wydał więc jakiś przedział jestem wstanie sobie określić. A do załadu energetycznego to nawet nie bardzo mam jak w tej chwili pojsc bo jestem pozagranicami kraju i nie musisz być złośliwy bo to że trzeba iśc do zakladu energetycznego to kazdy głupi wie ale przed tym zawsze możan się mniej wiecej dowiedzieć z jakimi kosztami trzeba sie liczyc

selius dziekuje za pomoc

rozprowadzenie po domu mialam namysli cala reszte ktora trzeba zrobic aby byl w domu prad gniazdka w pokojach swiatlo itp po tym jak juz bedzie dociagniety prad do dzialki. przepraszam jesli niezrozumiale pisze ale nie bardzo sie na tym znam i nie wiem jak to fachowo ujasc

madaa Nie miałem najmniejszej ochoty Cię obrazać ale nadal twierdzę że nikt nawet w przybliżeniu nie określi z tego co podałaś,

za mało danych.

Koszt przyłącza wodociągowego to widełki między 2 tys a kilkaset tys. [jeśli jest do zrobienia magistrala-kilkaset metrów+zasówa+hydrant]

Koszt instalacji elektrycznej wewnętrznej robocizna+materiał=od 5 tys->20 tys zależne od ilości gniazd, punktów oświetlenia, obwodów

Centralne ogrzewanie z kotłem od 15 tys do kilkudziesięciu tys. zależne od sposobu ogrzewania[kocioł na paliwo stałe,gaz,olej opałowy,pompy ciepła]

grzejniki czy ogrzewanie podłogowe?

• 1 month później...

Ja zbieram wyceny na centralne plus woda z kotłem, zbiornikiem itd.

Dom 171m2, 71m2 podłogówki, reszta grzejniki.

Ma już dwie wyceny

jedna 49 tyś netto

druga 34 tyś netto

zaznaczę, że użyte materiały są tych samych firm :-), firmy instalatorskie sprawdzone na lokalnym rynku.

Czekam teraz na wycenę projektu i podłączenia wody do domu ok 8m , jak bede znał cene to ci podam.

pozdrawiam

a co do prądu to u mnie zrobienie podłączenia ze skrzynką w ogrodzeniu to z tego co pamiętam coś ok 2000zł. nie mam jeszcze wyceny ile doprowadzenie od skrzynki do domu.

Edytowane przez Magik Cz-wa

• 5 months później...

Witam,

Zamierzam kupić działkę,lecz nie posiada ona mediów, czy może ktoś podać orientacyjną cenę podłączenia wody, kanalizy i prądu do granicy działki? Poniżej kopię mapki działki przy czym nasza działka jest zaznaczona kolorem różowym, droga pomiędzy działkami na zielono a koniec różowej kreski bliższej działce oznacza koniec kanalizy i w tym samym miejscu znajduje się przyłącze nitki wodociągowej i prądu.Czy ktoś może orientacyjnie powiedzieć czy będzie to zwykłe podciągnięcie mediów do działki czy przedłużanie sieci ze względu na inne działki? Z Góry Dziękuje za waszą pomoc. Pozdrawiam PS. Jest to Woj. Pomorskie

Scan.jpg

• 4 months później...

ADZIK87

Koszt kanalizacji i wodociągu:

Jeżeli twoja "zielona" droga jest gminna, to sprawa wygląda następująco

- zgłaszasz się do odpowiedniej jednostki w gminie (odpowiedzialny za wodę i kanalizację) i wnioskujesz o wydanie warunków przyłączenia do sieci wod-kan

- w warunkach dostajesz informacje nt. tego jak mają być zbudowane: sieć wodociągowa (w ulicy) , sieć kanalizacyjna (w ulicy), przyłącze wodociągowe (na twojej działce), przyłącze kanalizacyjne (na twojej działce). Jak= jaki typ rur, jaka średnica rur, gdzie wybudować studnie rewizyjne, w jaki sposób wciąć się do istniejącej sieci itd.

Warunki są ważne 2 lata od wydania.

Wg. tych warunków robisz projekt (zewnętrzny projektant) - u mnie 1500zł

Do projektu musisz dostarczyć mapę do celów projektowych od geodety, plus później tzw ZUD (zespół uzgodnień dokumentacji) - również geodeta. U mnie to kwota od 1500-2000zł, zależy od geodety.

Zatem dokumentacja to 3000-3500zł.

Potem występujesz o pozwolenie na budowę i zgłaszasz budowę do nadzoru budowlanego.

Potem wykonawstwo. Teoretycznie gmina ma obowiązek wybudować kanalizację i wodociąg na własny koszt, ale to się zwykle nie zdarza. Nie będę się rozpisywał na ten temat.

Koszt jest następujący (na dzień dzisiejszy, pytałem wykonawcę tydzień temu) - 200zł /mb kanalizacja, 70zł/mb wodociąg. Dużo.

Na koniec musisz zrobić jeszcze inwentaryzację geodezyjną powykonawczą - nie wiem ile to kosztuje, pewnie kilkaset zł.

pzdr

• 3 weeks później...
Panowie ile aktualnie kosztuje 1mb za przylaczenie 1kw do domu. U mnie ZE za 14 kw przylaczeniowych wycenil mi 2400, Licznik 3F, odcinek od slupa do domu 20m, kabel ziemny, skrzynka pomiarowa na budynku. A teraz pytanie o kanalizacje i wode, wyceny jeszcze nie mam od hydraulika, odleglosc od domu do medium 20m, ile to moze mnie kosztowac orientacyjnie Panowie.

• 2 weeks później...
Umowa ze stycznia z Energą: 1900zł netto za 13Kw. Co do wody to najlepiej wystąpić o wydanie warunków. U nas niestety gmina nie ma pieniędzy na budowę wodociągu, więc sami go budujemy - 16 działek. Mamy do wybudowania 600m - projekt, budowa, przyłacze indywidualne, odbiór powykonawczy zamknie się w kwocie 4,5tys. od działki.