Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po zimowej przerwie niedługo ruszamy z budową (mamy zalana piwnicę) i cały czas zastanawiamy się nad pokryciem dachu. Podobają mi się "nowoczesne" w wyglądzie: blacha płaska na rąbek albo dachówka (np. Tegalit). Ceramicznej nie bierzemy pod uwagę ze względu na cenę i wagę pokrycia (konstrukcja obliczona pod blachodachówkę). Próbuję rozważyć wszystkie za i przeciw. Wiele osób mówi, że wszystko lepsze od blachy, ale sama nie wiem. W obecnej technologii wydaje mi się, że blacha powinna spełnić swoją rolę przez kolejne lata. Ma ktoś z Was takie pokrycie? Co położyliście pod blachą? Czytałam, że pod blachę płaską muszą być idealnie wyszlifowane deski, żeby nie było widać żadnego wybrzuszenia.

sam sobie odpowiadasz , piszesz ze masz konstrukcje pod blache , a chcialbys dac dachowke betonowa jakies 8 razy cięższą.

Wiem co masz na myśli, ale chodzi mi o to czy ogólnie blacha płaska to jest dobre rozwiązanie. Jeśli okazałoby się, że nie jest to może warto zmienić konstrukcje i położyć dachówkę? W końcu to rozwiązanie ma być na lata.

Moze przesadzam ale dachowka cementowa jest 8 razy ciezsza od blachy na rabek, ale za to blacha jest 8 razy drozsza od cementowki :p

No i pewnie ten aspekt przeważy, niestety. Z drugiej strony wydawało mi się, że jednak blacha i wszystkie inne dodatki wykończeniowe powinny być tańsze niż cementowe (gąsiory itp).

Dzisiaj pojeździliśmy po firmach sprzedających pokrycia dachowe. Są małe szanse na zdobycie Tegalitu. Nie potrafią powiedzieć na kiedy będzie dostępny. Jak chodzi o panel na rąbek to na początku tygodnia dostaniemy wyceny i wtedy zobaczymy. Ale na 90% będzie blacha. Na blachę dają 20-50 lat gwarancji technicznej w zależności od firmy.

Jak chodzi o całą konstrukcję to są 2 szkoły:

1. Na odeskowany dach daje się folię Delta Trela (tzw. makaron) i na to bezpośrednio blacha

2. Na odeskowany dach idzie papa, łaty i kontrłaty i na to blacha.

Jak zawsze każdy ma swoich zwolenników i przeciwników. Jak chodzi o 1. to folia jest paroprzepuszczalna i podobno ma tę przewagę nad 2., że rozpuszczalniki z papy pod wpływem ciepła mogą powodować niszczenie pokrycia. Co Wy na to?

Blacha malowana od spodu do tego ocynkowana, więc "opary" jej nie zaszkodzą. Zresztą nie widziałem jeszcze żeby te "opary" skorodowały blachę nawet po 30 latach. Przy foli Trela również trzeba zastosować szczelinę między wełną a deskami, i tak jak przy papie należy robić dodatkowo otwory wentylacyjne w każdej przestrzeni między krokwami, ponieważ deski bite do czoła skutecznie utrudniają odprowadzenie wilgoci z wełny nawet przy zastosowaniu membrany na deski. Poza tym pod rąbek dach musi być prosty, bez pofalowań bo wszystko wyjdzie. Sama blacha kosztuję około 35zł brutto w powłoce mat gruboziarnisty przy szerokości 50cm lub 38,70 za 30cm, a Delta Trela za metr około 26zł czyli dwa razy tryle co papa.

Blacha malowana od spodu do tego ocynkowana, więc "opary" jej nie zaszkodzą. Zresztą nie widziałem jeszcze żeby te "opary" skorodowały blachę nawet po 30 latach. Przy foli Trela również trzeba zastosować szczelinę między wełną a deskami, i tak jak przy papie należy robić dodatkowo otwory wentylacyjne w każdej przestrzeni między krokwami, ponieważ deski bite do czoła skutecznie utrudniają odprowadzenie wilgoci z wełny nawet przy zastosowaniu membrany na deski. Poza tym pod rąbek dach musi być prosty, bez pofalowań bo wszystko wyjdzie. Sama blacha kosztuję około 35zł brutto w powłoce mat gruboziarnisty przy szerokości 50cm lub 38,70 za 30cm, a Delta Trela za metr około 26zł czyli dwa razy tryle co papa.

Też mi się wydawało, że jednak papa tp sprawdzony system i nie ma co wydziwiać z jakąś folią. Co prawda cenę jaką nam podali za folie Trela to 14zł/m2. Nie wiem czy w tej cenie uda sie zrobić papę, łąty i kontrłaty.

Jeśli zastosujesz folie, kontr łatę, łatę, to deskowanie jest niekonieczne.

Wydawało mi się, że zawsze pod papę trzeba dach zadeskować?! Zresztą pod blachę płaską musi być idealnie równy dach, więc chyba warto zadeskować, żeby później nie było widać żadnych nierówności?

Pod blachę płaską można zrobić na 2 sposoby ; 1 tak jak Winiu opisał , folia ,kontry i łaty(oszczędnościowy).. 2 . Pełna deska , papa ,kontry i łaty szer ok. 10 cm w rozstawie co ok. 15 - 20cm ( wypas) . Papę trzeba wywinąć i przykleić na kominy, okna itp. Po prosty dach ma być szczelny przed biciem kontrłat. Jan.

Pod blachę płaską można zrobić na 2 sposoby ; 1 tak jak Winiu opisał , folia ,kontry i łaty(oszczędnościowy).. 2 . Pełna deska , papa ,kontry i łaty szer ok. 10 cm w rozstawie co ok. 15 - 20cm ( wypas) . Papę trzeba wywinąć i przykleić na kominy, okna itp. Po prosty dach ma być szczelny przed biciem kontrłat. Jan.

Dziękuję za radę. Pozdrawiam.

Latem chętnie mógłbym jechać :) a i pracownicy mięli by wakacje w sezonie

A co do Folii Trela to jakoś za tanio , wszędzie cena za rolkę to od 1200 do 1400, chyba że to nie Delta Trela. 50% upustu od ceny katalogowej to baardzo duuuużo. Jak dają takie rabaty to chętnie nawiąże z nimi współpracę :)

• 2 months później...